Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Το μοναδικό ρεκόρ του Τζίμι Ρίμμερ

Jimmy1977

Υπήρξε μια περίοδος που οι Άγγλοι διέθεταν εξαιρετικούς τερματοφύλακες. Βασικά πάντα έτσι  ήταν – απ’ τα late 30’s – μέχρι και τις αρχές του 2000 όταν και άρχισε να υπάρχει η λέξη “γκαφατζής” στην πλάτη κάθε φανέλας με το νούμερο 1 αρκετών Αγγλικών ομάδων και της εθνικής βεβαίως-βεβαίως. Πωλ Ρόμπινσον, Ρόμπερτ Γκριν και Ντέηβ Σίμαν εσάς εννοώ. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τον Γκόρντον Μπανκς; Τον Πήτερ Σίλτον και τον Ρέι Κλέμενς; Τον ‘Αλεξ Στέπνεϊ και τον Ντέηβ Μπίσαντ αλλά και τον Τζίμι Ρίμμερ. Με τον τελευταίο θα ασχοληθώ σήμερα και με το μοναδικό ρεκόρ που έχει για Άγγλο ποδοσφαιριστή.

Ο Ρίμμερ είχε την τύχη να βρεθεί στην ακαδημία της Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ και μάλιστα στα 17 του χρόνια είδε τον Ματ Μπάσμπι να τον ανεβάζει στην πρώτη ομάδα – πίσω απ’ τον σπουδαίο Βόρειοιρλανδό Χάρι Γκρεγκ – το 1965. Ένα χρόνο αργότερα στο Όλντ Τράφορντ ήρθε ο Στέπνεϊ με τους δυο τους να γίνονται το δίδυμο των “μπέμπηδων” κάτω απ’ τα γκόλποστ. Ο Ρίμμερ έγινε η αλλαγή του “Στεπ” και έφτασε να κερδίσει το Κύπελλο Πρωταθλητριών του 1968 – το πρώτο για Αγγλική ομάδα –  όταν η Γιουνάϊτεντ επικράτησε της Μπενφίκα με 4-1 στο Γουέμπλει. Τα χρόνια περνούσαν ο Στέπνεϊ γίνονταν θρύλος για την ομάδα του Μάντσεστερ και ο μικρός Ρίμμερ έβλεπε τα περισσότερα παιχνίδια απ’ τον πάγκο της ομάδας. Κάτι που όπως είναι εύκολο να καταλάβει ο καθένας δεν του άρεσε καθόλου.

Το 1977 θα πάρει μεταγραφή για την Άστον Βίλα – μετά από ένα επιτυχημένο πέρασμα απ’ την Άρσεναλ – και θα γίνει μέλος της εκπληκτικής ομάδας των “χωριατών” φτάνοντας και στο δικό του – ακατάρριπτο μέχρι και σήμερα ρεκόρ. Η ομάδα θα κερδίσει το πρωτάθλημα του 1981 και το 1982 θα καταφέρει το “θαύμα” κερδίζοντας τη Μπάγερν Μονάχου με 1-0 στον τελικό του Πρωταθλητριών. Ο Ρίμμερ έγινε ο πρώτος Άγγλος που κέρδιζε το Κύπελλο Πρωταθλητριών με δύο διαφορετικές Αγγλικές ομάδες έχοντας όμως αγωνιστεί μόλις για 9 λεπτά σε δύο τελικούς. Σε εκείνο με τη Μάντσεστερ δεν είχε χρησιμοποιηθεί αν και είχε σηκωθεί για ζέσταμα στα τελευταία λεπτά της παράτασης και σε αυτό με τη Βίλα – αν και ξεκίνησε βασικός – έγινε αλλαγή στο 9′ εξαιτίας ενός τραυματισμού στο δεξί χέρι. Μάλιστα είδε τον Ναϊτζελ Σπινκ που είχε περάσει στι θέση του να πραγματοποιεί εξαιρετική εμφάνιση και – αργά αλλά σταθερά – να του παίρνει και τη θέση του βασικού τον επόμενο χρόνο.

To βίντεο με τα πρώτα 15 λεπτά του τελικού και η αλλαγή του Ρίμμερ

https://www.youtube.com/watch?v=ehXWrBtUKDw

Ο Τζίμι Ρίμμερ άφησε το Βίλα Πάρκ το ’83 για την Ουαλία και τη Σουόνσι και έκλεισε τη σπουδαία καριέρα του το 1986 στη Λούτον Τάουν. Δίπλα στο μοναδικό ρεκόρ του Άγγλου τερματοφύλακα θα βρίσκεται πάντα η ατυχία μιας και δε νομίζω να υπάρξει άλλη τέτοια περίπτωση στο Αγγλικό ποδόσφαιρο. Απ’ την άλλη ίσως αν δεν είχε τραυματιστεί να μην είχε φτάσει και η Βίλα στην κατάκτηση και ο ίδιος στο ρεκόρ. Ποτέ δεν ξέρεις.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Αγγλικό πρωτάθλημα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Όταν οι αετοί συνάντησαν τους γλάρους

Στο αγγλικό ποδόσφαιρο τα ντέρμπι είναι πολλά και μια που ο ορισμός της λέξης «ντέρμπι» είναι δικός τους, πολλά από αυτά είναι όντως κόντρες της ίδιας πόλης. Όχι όλα φυσικά. Υπάρχουν κόντρες μεταξύ συλλόγων που βρίσκονται σε γειτονικές πόλεις (Μάντσεστερ-Λίβερπουλ ή Νιούκαστλ-Σάντερλαντ) και γεμίζουν με ενδιαφέρον το ημερολόγιο της ποδοσφαιρικής χρονιάς. Μια από τις λιγότερο […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η Λέστερ είναι το ποδόσφαιρο

Ζούμε σε μια περίοδο υπερβολικής αγάπης για την ομάδα του Κλαούντιο Ρανιέρι. Λογικό. Οι “αλεπούδες” της Λέστερ ολοκλήρωσαν το θαύμα και κατέκτησαν το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας τους. Ποιος το πίστευε στις αρχές Γενάρη; Ελάχιστοι. Πόσοι το ήθελαν; Οι πιο πολλοί που ασχολούνται και αγαπούν -πραγματικά- το όμορφο άθλημα που ακούει στο όνομα “ποδόσφαιρο”. Προσωπικά […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *