Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Αρίτς Αντούριθ, ο παίκτης που δεν καταλαβαίνει από ηλικίες

Αν έπρεπε να ξεχωρίσει κάποιος μια μόνο στιγμή από το ευρωπαϊκό τριήμερο αυτής της εβδομάδας η διαδικασία επιλογής δεν θα τον δυσκόλευε και πάρα πολύ. Το γκολ με το οποίο κέρδισε η Αθλέτικ Μπιλμπάο τη Μαρσέιγ μέσα στη Γαλλία ήταν τόσο εντυπωσιακό που μονοπώλησε το ενδιαφέρον του ποδοσφαιρικού ίντερνετ. Ήταν ένα τρομερό δεξί σουτ με τη μια, από τα 30 μέτρα, το οποίο είχε και ένα πασπάλισμα εξωτερικού φάλτσου, όσο ακριβώς χρειαζόταν για να κάνει το έργο του τερματοφύλακα ακόμα πιο δύσκολο. “Ήταν ένα εκπληκτικό και ασυνήθιστο γκολ. Και μόνο γι’αυτό άξιζε να έρθει κάποιος στο παιχνίδι” σχολίασε μετά το τέλος ο Ερνέστο Βαλβέρδε και δεν είχε και άδικο.

Η έμπνευση του σκόρερ όμως δεν ήταν το μόνο ασυνήθιστο πράγμα σ’αυτό το γκολ. Πριν από το ματς οι παίκτες που είχαν σκοράρει σε νοκ άουτ φάση του Europa League μετά τα 35 τους ήταν μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού. Και ναι, όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, ο Αρίτς Αντούριθ τα έχει ήδη κλείσει και οδεύει προς τα 36!

Όταν οι περισσότεροι παίκτες σ’αυτή την ηλικία περνάνε χαλαροί τη φάση του “ας κολλήσω τα τελευταία ένσημα με τον λιγότερο δυνατό κόπο” ο Αντούριθ σκυλιάζει σε κάθε ματς σαν πρωτοεμφανιζόμενος πιτσιρικάς που ψάχνει τη μεγάλη ευκαιρία να κερδίσει θέση στην ομάδα. Η ταχύτητα του δεν έχει επηρεαστεί αισθητά, η δύναμη του στον αέρα δεν έχει μειωθεί καθόλου (ο Αντούριθ μπορεί να πάρει κεφαλιά ακόμα και αν τον έχουν κάνει “σάντουιτς” στο αέρα δυο αμυντικοί ντερέκια, την ίδια ώρα που ένας τρίτος βραχύσωμος του τραβάει ύπουλα από πίσω τη φανέλα), η τεχνική του παραμένει ανέλπιστα καλή για παίκτη που το δυνατό του σημείο είναι το παιχνίδι στον αέρα και το πάθος με το οποίο κυνηγάει κάθε φάση δεν συναντάται συχνά στην ηλικία του. “Αυτό που συμβαίνει με τον Αντούριθ είναι θέμα επαγγελματισμού, προσπάθειας και αυτοπεποίθησης. Είναι ουσιαστικά η επιτομή του τρόπου που παίζουμε. Είμαστε πολύ τυχεροί που τον έχουμε. Κάθε χρόνο γίνεται και καλύτερος” σχολιάζει γι’αυτόν ο Βαλβέρδε.

Όσο για τις αντοχές του; Υπάρχει ένα στατιστικό που απαντάει μόνο του: Με την εμφάνιση στη Γαλλία ο Αντούριθ έφτασε τα 37 ματς φέτος στα οποία ξεκίνησε βασικός, ματς υψηλού επιπέδου στη Λίγκα, στο Σούπερ Καπ και στο Γιουρόπα Λιγκ. Από αυτά τα 37 δεν ολοκλήρωσε το 90λεπτο δυο φορές! Τη μια βγήκε στο 87ο λεπτό και την άλλη στο 88ο. Ο Αριτς Αντούριθ είναι 35 χρονών μόνο στα χαρτιά. Στο γήπεδο ζει μια δεύτερη νιότη.

aduriz

Μια δεύτερη νιότη που παραδόξως είναι πιο πετυχημένη από την πρώτη! Το ποδόσφαιρο είναι γεμάτο περίεργες ιστορίες αλλά περίπτωση σαν αυτή δεν συναντάς συχνά. Η φράση “ο Αντούριθ είναι όπως το κρασί που όσο ωριμάζει γίνεται καλύτερο” έχει γραφτεί γι’αυτόν αμέτρητες φορές και σε αρκετές γλώσσες. Ο Βάσκος επιθετικός έχει φάει με το κουτάλι την Ισπανία, παίζοντας περισσότερα από 300 ματς στην Πριμέρα με διάφορες φανέλες, αλλά σεζόν σαν αυτές που κάνει τώρα, στο τρίτο πέρασμα του από την Αθλέτικ, δεν είχε ξανακάνει ποτέ. Τις πρώτες δυο χρονιές μετά την επιστροφή στο Μπιλμπάο έβαλε από 18 γκολ. Πέρσι έφτασε τα 26, τα οποία του χάρισαν και το πρώτο του ‘Βραβείο Ζάρα’, το οποίο δίνεται στον Ισπανό με τα περισσότερα γκολ στο πρωτάθλημα. Τόσα έχει και φέτος και είμαστε ακόμα στον Φλεβάρη. Οι μοναδικοί που έχουν σκοράρει πιο πολλά είναι ο Σουάρεζ, ο Ρονάλντο και ο Μέσι.

Εκτός από πολλά, και αρκετές φορές θεαματικά (ήδη μετράει ένα ψαλιδάκι και δυο τρομερά σουτ από απόσταση μεγαλύτερη των 30 μέτρων), τα γκολ του είναι και σημαντικά. Χάρη σ’αυτά η ομάδα του βρίσκεται μέσα στη μάχη της Ευρώπης και φέτος, έχοντας μια από τις καλύτερες επιθέσεις του πρωταθλήματος. Χάρη σ’αυτά βρίσκεται μια ανάσα από τους ’16’ του Europa League (μιλάμε άλλωστε για τον πρώτο σκόρερ της διοργάνωσης έως τώρα). Και πάνω απ’όλα, χάρη σ’αυτά το καλοκαίρι η Αθλέτικ σήκωσε την πρώτη κούπα της από το 1984. Από τα 5 γκολ που έβαλε η ομάδα του Μπιλμπάο στη Μπαρτσελόνα στους δυο αγώνες του Σούπερ Καπ, ο Αντούριθ έβαλε τα 4, ένα νούμερο που θα δικαιολογούσε ακόμα και το να του δανείσουν το τρόπαιο για ένα ολόκληρο μήνα, για να το βάλει πάνω από το τζάκι του και να το καμαρώνει.

Κι αν όλα αυτά τα κατορθώματα ακούγονται παράλογα για έναν 35χρονο επιθετικό που είχε μέχρι τώρα μια απλά συμπαθητική καριέρα, τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο παράξενα όταν διαβάζεις πως ο Αντούριθ μεγάλωσε σε ένα σπίτι στο πανέμορφο Σαν Σεμπαστιάν στο οποίο το ποδόσφαιρο ήταν απαγορευμένο. Δεν ήθελαν να παίζει μπάλα, δεν τον άφηναν να πηγαίνει στο γήπεδο (όσο ήταν παιδί πήγε στο γήπεδο της Ρεάλ Σοσιεδάδ μια φορά μόνο), δεν του επέτρεπαν καν να βλέπει ματς στην τηλεόραση! Οι γονείς του λάτρευαν τον αθλητισμό αλλά δεν ήθελαν να ακούσουν για ποδόσφαιρο. Όπως συμβαίνει συχνά σε τέτοιες περιπτώσεις αυτό που ήθελαν δεν έχει καμία σχέση με αυτό που έγινε. Ο μικρός Αρίτς επέλεξε τη μπάλα από το σκι, το σέρφινγκ και τα διάφορα άλλα σπορ στα οποία τον είχαν ωθήσει οι δικοί του και δυο δεκαετίες μετά λογικά κανένας στην οικογένεια δεν πιστεύει ότι έκανε λάθος επιλογή.

Την Κυριακή ο Αντούριθ θα φιλοξενήσει στο Σαν Μαμές την ομάδα της πόλης του. Τα ματς Αθλέτικ Μπιλμπάο-Ρεάλ Σοσιεδάδ θεωρούνται τοπικά ντέρμπι αλλά δεν έχουν καμία σχέση με τα υπόλοιπα ντέρμπι του πλανήτη. Πάνω από κάθε οπαδική αντιπαλότητα όλοι τους είναι Βάσκοι κι αυτό είναι που έχει τη μεγαλύτερη σημασία γι’αυτούς. Ακόμα κι έτσι όμως παραμένει ένα σπουδαίο παιχνίδι που τραβάει τα βλέμματα των περισσότερων στη χώρα. Αυτό που ενδιαφέρει τον Αντούριθ όμως είναι ένα συγκεκριμένο βλέμμα.

Ο Βιθέντε Ντελ Μπόσκε επιβεβαίωσε ότι παρακολουθεί στενά την τρελή πορεία του 35χρονου, που έχει φορέσει μια φορά όλη κι όλη τη φανέλα της εθνικής, το 2010, κι αυτή για ελάχιστα λεπτά σε ένα ματς με τη Λιθουανία. Το Euro της Γαλλίας κοντοζυγώνει και τα φετινά στατιστικά των υπολοίπων επιθετικών της Ισπανίας δεν πλησιάζουν καν αυτά του Αντούριθ. Η ηλικία του είναι σίγουρα ένα θέμα που απασχολεί τον Ντελ Μπόσκε. Αλλά όλοι ξέρουμε ότι η ηλικία δεν παίζει μπάλα. Όπως δήλωσε άλλωστε και ο Ζινεντίν Ζιντάν το Σάββατο, λίγο μετά το Ρεάλ-Αθλέτικ: “Είναι δύσκολο να πιστέψεις ότι είναι 35 χρονών”. Και δεν είναι εύκολο να διαφωνήσει κανείς με τον Ζιζού.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ισπανικό πρωτάθλημα, Προσωπογραφίες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Το Τείχος και η Χρησιμότητά του

Πριν από περίπου εφτά χρόνια, στις αθλητικές σελίδες των Νιού Γιορκ Τάιμς εμφανίστηκε ένα άρθρο με τίτλο «Το όχι-και-τόσο-σπουδαίο τείχος του ποδοσφαίρου» (ναι, οκ, σόκερ έγραφε για να καταλαβαίνουν τ’ Αμερικανά). Η αφορμή ήταν μια ήττα της εθνικής ομάδας των ΗΠΑ από την Τζαμάικα με 2-1 τον Σεπτέμβρη του 2012. Το ματς ήταν ακριβής απεικόνιση […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η μέρα που άλλαξε η ζωή του Τζιανλουίτζι Λεντίνι

Ένα διαχρονικό απόσταγμα σοφίας λέει ότι η ζωή σου μπορεί να αλλάξει από τη μια στιγμή στην άλλη. Ο Τζιανλουίτζι Λεντίνι το κατάλαβε αυτό τη δεύτερη μέρα του Αυγούστου του 1993, την ώρα που οδηγούσε το αμάξι του κατευθυνόμενος από τη Γένοβα προς το Τορίνο. Τη μια στιγμή ήταν η πιο ακριβή μεταγραφή όλων των […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *