Η ελεύθερη πτώση του Ογκούσι Ονιέγου
Οι φίλοι της Λίβερπουλ τον θυμούνται πολύ καλά απ’ το 2008. Τότε που με τη Σταντάρ Λιέγης – παρέα με τους Ντάντε, Γιοβάνοβιτς, Μποκανί, Ντε Καμάρκο, Βίτσελ, Φελαινί και Ντεφούρ (ωραία ομάδα έτσι;) – παραλίγο να αφήσει εκτός ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ τους “κόκκινους”. Αυγουστιάτικα. Περισσότερος κόσμος τον έμαθε 9 μήνες αργότερα στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών της Νοτίου Αφρικής όταν και έφτασε με την εθνική των Η.Π.Α στον τελικό, όντας ένας εκ των καλύτερων στόπερ της (μίνι) διοργάνωσης. Μ’ αυτά και μ’ αυτά η Μίλαν αγόρασε τον παίκτη βλέποντας στο πρόσωπο του τον αντικαταστάτη του Νέστα. O σπουδαίος Ιταλός κεντρικός αμυντικός άλλωστε έφτανε σιγά-σιγά στη δύση της καριέρας του. Και κάπου εδώ αρχίζει ο Γολγοθάς για τον Αμερικανό. Μια πορεία σταθερά πτωτική και απογοητευτική για τον ίδιο αλλά και τους “φίλους” και υποστηρικτές του. Δεν ντρέπομαι να το πω. Υπήρξα ένας απ’ αυτούς. Ογκούσι Ονιέγου με απογοήτευσες.
To πρώτο απογοητευτικό δείγμα, σε κορυφαίο επίπεδο, το πήραμε απ’ τον Ονιέγου στο δεύτερο μισό της περιόδου 2006-2007 στο δοξασμένο Νιούκαστλ. Δίπλα στον μοναδικό Τάιτους Μπραμπλ, τον Κρεγκ Μουρ και τον ημίθεο Στεφ Καρ. Οι “καρακάξες” είχαν τερματίσει στην 13η θέση – στο +5 απ’ τη ζώνη του υποβιβασμού – και ο Αμερικανονιγηριανός φίλος μας τελικά δεν έμεινε στο Νησί. Επέστρεψε στο Βέλγιο, δούλεψε σκληρά και έγινε βασικότατος στη Σταντάρ και την εθνική της χώρας του. Το Αγγλικό φουτμπόλ ως γνωστόν είναι αρκετά δύσκολο. Ας μιλήσουμε σοβαρά όμως. Ο Ονιέγου διέθετε όλα εκείνα τα στοιχεία που πρέπει να έχει ένας ικανός στόπερ στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Ψηλός, δυνατός με καλή τεχνική κατάρτιση, ικανότατος στον αέρα και με τοποθετήσεις που θα ζήλευε – στην καλή του μέρα – και ο Τιάγκο Σίλβα. Όχι ο Ονιέγου δεν είναι κολλητός μου απλά υπήρξα μεγάλος του θαυμαστής, όπως έγραψα και πιο πάνω, και – ειλικρινά – ο παίκτης εκείνα τα χρόνια έδειχνε πως θα μας απασχολήσει για πολλά χρόνια.
Στη Μίλαν δεν έπαιξε ουσιαστικά ποτέ μιας και ταλαιπωρήθηκε από ένα σοβαρό τραυματισμό στο γόνατο και επειδή είχε συμπαίκτη το Ζλάταν Ιμπραίμοβιτς. Μάλιστα οι δυο τους είχαν πιαστεί στα χέρια σε μια προπόνηση με τους συμπαίκτες τους να μιλούν ακόμα και σήμερα για μάχη επικότερη κι απ’ το Γκοτζίλα vs Κινγκ Κονγκ. Η ταμπέλα είχε μπει για τον παίκτη και αυτό δεν άλλαξε. “Αποτυχημένος” και “Ατυχος”. Εκρηκτικός συνδυασμός ικανός να τερματίσει την καριέρα και του πιο ικανού ποδοσφαιριστή. Ακολούθησαν ένα σωρό τραυματισμοί, δανεισμοί και πωλήσεις σε μέτριες ομάδες και μια καριέρα που θα έκανε το Λάμπρο το Χούτο να θεωρείται σούπερ επιτυχημένος. Τβέντε, Σπόρτινγκ, ΚΠΡ, Σέφιλντ πριν θυμηθούν στην Τσάρλτον την παράδοση που έχουν σε μη Βρετανούς στόπερ και αποσπάσουν την υπογραφή του.
Οι οπαδοί στο Βάλλεϊ έχουν τη δυνατότητα μετά τους Μαρκ Φις (προσκυνώ ταπεινά), Χέρμαν Χρένταρσον (επικρατεί παγωμάρα), Σαμ Σοντζέ (παρακαλώ;), Τζίμι Τραορέ (σε αγαπάω) και Ντόριαν Ντερβίτ (οκ σοβαρεύομαι) να απολαύσουν και τον Ογκούσι Ονιέγου. Ο παίκτης έχει συμβόλαιο μέχρι τη λήξη της τρέχουσας σεζόν, αν και μετά την απόλυση του – Βέλγου – Μπομπ Πήτερς και την έλευση του Ισραηλινού Γκαϊ Λουζόν οι πιθανότητες να συνεχίσει στην ομάδα είναι ελάχιστες. Άλλωστε δεν έχει εντυπωσιάσει και κανέναν με τις μέτριες (και λιγοστές του εμφανίσεις). Πραγματικά κρίμα για ένα παίκτη που θεωρήθηκε σπουδαίο ταλέντο στην αρχή της καριέρας του, ψηφίστηκε “Κορυφαίος Αμερικανός ποδοσφαιριστής” το 2006, έδειξε πως το κατέχει το τόπι (για αμυντικός) αλλά δεν μπόρεσε να κάνει ποτέ κάτι το αξιοσημείωτο. Όπως και να ‘χει Ογκούσι θα συνεχίσουμε να σ’ αγαπάμε και να ξέρεις πως θα υπάρχει πάντα για σένα μια ανοικτή πόρτα στα γήπεδα της Σούπερ Λίγκας. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως ήσουν ένας απ΄τους 638 μεταγραφικούς στόχους του Ολυμπιακού το καλοκαίρι του 2009 και – ειλικρινά – δεν πάει πιο κάτω.
3 σχόλια σχετικά με το “Η ελεύθερη πτώση του Ογκούσι Ονιέγου”
και γω το πιστευα πολυ ρε γαμωτο αυτο το θηριο…
αβυσσος τελικα η μπαλα, καθε προσπαθεια προβλεψης εξασφαλλιζει μια καταποση γλωσσας.
@berberos που το ξέθαψες το κείμενο ρε θηρίο;
Είναι από τις πιο ωραίες φάσεις του μπλογκ σας ρε γαργαντούα. Με τις παραπομπές που έχετε στα κειμενα, αν έχεις χρόνο κάνεις τρελή βόλτα. Εγώ πάντα κοιτάω στο τι λέει ο κόσμος, και συχνά γουστάρω που σχολιάζει ο άλλος σε κείμενο του 11 ξέρω γω. Ή που σε κείμενο του 12 έχει 30 σχόλια, με τουλάχιστον 1 σε κάθε χρονιά από τότε. Έτσι όλο το μπλογκ είναι ζωντανό.