Το κύπελλο που κράτησε έναν χρόνο και κάτι ψιλά
Το γκολ του παραπάνω βίντεο είναι συλλεκτικό για αρκετούς λόγους. Κατ’ αρχήν έκρινε έναν τίτλο. Η Ουρακάν κέρδισε για πρώτη φορά στην ιστορία της το Σούπερ Καπ της Αργεντινής με το γκολ του Πουτς (δεν θέλω σχόλια). ΟΚ θα μου πείτε, συγχαρητήρια, δεν μας κέρδισε ο πρόλογός σου, πρέπει να προσπαθήσεις παραπάνω. Σκεφτείτε λίγο όμως. Σούπερ Καπ μήνα Απρίλιο; Μήπως αργήσαμε λίγο; Κι εδώ μπαίνουμε στο ζουμί της υπόθεσης.
Το Σουπερκόπα Αρχεντίνα είναι ένας καινούριος θεσμός, κυρίως γιατί και το κύπελλο στην Αργεντινή είχε γίνει μόλις δυο φορές το 1969 και το 1970 για να αναστηθεί ξανά το 2011-12. Έτσι λοιπόν το 2012 αποφάσισαν να δώσουν και ένα Σούπερ Καπ, έτσι για να υπάρχει. Και κάπου εδώ ξεκινάει ο παραλογισμός με τη διάρκεια που κράτησε όλο αυτό το πανηγύρι. Το κύπελλο Αργεντινής της περσινής σεζόν (2013-14) ξεκίνησε στις 29 Οκτωβρίου του 2013. Πήραν μέρος μόλις… 261 ομάδες από την 1η μέχρι την 5η εθνική της Αργεντινής. Η μοναδική επαρχία της Αργεντινής που δεν είχε ομάδα στον θεσμό ήταν η Γη του Πυρρός, ένα μεγάλο πλήγμα για τον τουρισμό της περιοχής. Μεγαθήρια με ονόματα όπως Εξ Αλούμνους Εσκουέλα N°185 (σαν να λέμε απόφοιτοι του 185ου Δημοτικού Σχολείου), Έβερτον (γιατί έτσι), Ντεπορτίβο 25 ντελ Μάγιο (25 Μαΐου με λίγα λόγια), Κλουμπ Ατλέτικο Σοσιάλ υ Ντεπορτίβο Καμιονέρος (ομάδα των νταλικέρηδων με σήμα την νταλίκα), Χερμινάλ (που κάποιοι υποστηρίζουν ότι το όνομα οφείλεται στο ομώνυμο βιβλίο του Εμίλ Ζολά, ενώ άλλοι ότι είναι το όνομα ενός μπαρ όπου έπαιζε τάνγκο ο Κάρλος Γκαρδέλ), Κλουμπ Ατλέτικο Τσάκο For Ever (το έβαλα αγγλιστί για να χτυπάει καλύτερα) και άλλες πολλές που θα μπορούσα να σχολιάζω για ώρες.
Οι πρώτοι γύροι ήταν όλοι με νοκ-άουτ παιχνίδια και με τις ομάδες των μικρότερων κατηγοριών. Αν ήμουν πολύ σαδιστής θα εξηγούσα με παραπάνω λεπτομέρειες το σύστημα. Θα είμαι καλός και θα πω απλά ότι σταδιακά μπαίνουν και άλλες ομάδες μεγαλύτερων κατηγοριών. Τονίζω το ΣΤΑΔΙΑΚΑ. Για παράδειγμα στην φάση Final I που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2014 (πέντε μήνες δηλαδή μετά την έναρξη του θεσμού) ήταν η πρώτη φορά που μπήκαν ομάδες της Β’ Εθνικής. Όχι όλες όμως. Μπήκαν οι τέσσερις που είχαν ανέβει στη Β’ Εθνική και οι τέσσερις του πάτου της βαθμολογίας την προηγούμενη σεζόν που δεν έπεσαν όμως. Στη φάση Final II μπήκαν οι νικήτριες της προηγούμενης φάσης μαζί με τις ομάδες της Β’ Εθνικής που περίσσεψαν και έπαιξαν μεταξύ τους και πάλι σε μονά ματς. Από όλο αυτό το πανηγύρι πέρασαν 12 ομάδες και επιτέλους φτάσαμε στη φάση των 32 μαζί με τις 20 ομάδες της Α’ Εθνικής που δεν χρειάστηκε να ιδρώσουν καθόλου. Από 241 ομάδες Β’ μέχρι Ε’ εθνικής στο τέλος έμειναν οι 12 με λίγα λόγια για να παίξουν με τους ξεκούραστους της Α’.
Η φάση των 32 ξεκίνησε στις 27 Ιουλίου του 2014. Ναι καλά διαβάσατε. Το κύπελλο ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2013 και οι ομάδες της Α’ Εθνικής ξεκίνησαν τους αγώνες τους στον θεσμό τον επόμενο Ιούλιο (και ενώ ενδιάμεσα είχαν λήξει δυο πρωταθλήματα). Μεταξύ μας πόσο υπέροχο θα ήταν να γίνονταν διπλοί αγώνες; Θα παίζαμε ακόμα το κύπελλο του 2012. Το καλύτερο όμως είναι ότι τα ματς δε γίνονται μαζί. Δηλαδή λένε, ας μην κουραζόμαστε κιόλας. Να έχουμε λίγα ματς κάθε βδομάδα να χορταίνουμε μπαλίτσα. Η φάση των 16 π.χ. ξεκίνησε στο 20 Αυγούστου με το ματς Ρίβερ Πλέιτ-Κολόν Σάντα Φε και το τελευταίο ματς Ουρακάν-Μπάνφιλντ έγινε στις 15 Σεπτεμβρίου. Και κάπως έτσι αγαπητοί αναγνώστες φτάσαμε στις 26 Νοεμβρίου 2014, έναν χρόνο, έναν μήνα και κάτι ψιλά μετά από την έναρξη του θεσμού να έχουμε τον τελικό του Κόπα Αρχεντίνα τον οποίο και κέρδισε η Ουρακάν στα πέναλτι. Από τότε πέρασαν ΜΟΛΙΣ πέντε μήνες και προχθές έγινε το Σούπερ Καπ για να επανέλθουμε σε αυτά που λέγαμε. Και ευτυχώς φίλες και φίλοι που έκαναν και τελικό πέρσι στο πρωτάθλημα μεταξύ του νικητή του Τορνέο Ινισιάλ και του Τορνέο Φινάλ (των δύο ξεχωριστών πρωταθλημάτων) στις 24 Μαΐου του 2014 και είχαμε έτοιμο αντίπαλο για την Ουρακάν, αλλιώς θα μπορούσαν να κάνουν και ένα σύστημα πλέι-οφ π.χ. με τρεις ομάδες. Κρίμα. Αλλά σε μια χώρα με πρωτάθλημα τριάντα ομάδων, μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για πολύ καλύτερες στιγμές στο μέλλον.
6 σχόλια σχετικά με το “Το κύπελλο που κράτησε έναν χρόνο και κάτι ψιλά”
αιωνιο ρισπεκτ στις Αργεντινικες διοργανωσεις,το μονο πραγμα στο συμπαν που συναγωνιζεται σε περιπλοκοτητα το γυναικειο μυαλο
Στο 8ο δευτερόλεπτο ακούγεται ξεκάθαρα η λέξη πούτσα !!!!
Λατρευω πραγματικα, οταν αναλυεται το τροπο διεξαγωγεις στην Νοτια Αμερικη. Πραγματικα προσκυνω.
Ολο αυτο το συστημα, παντα μου θυμιζει τον Ελληνικο Στρατο. Αυτη η ιδιετερη λογικη που υπαρχει εκει μεσα. Ποτε να μην γινεται κατι με τον ευκολο κ λογικο τροπο (τι ;; Τσαμπιον Λιγκ ;;; Ομιλος και μετα η φαση των 16 ;;; Μα ειναι πολυ ευκολο !) αλλα κατι με τον δσυκολο κ πιο βλακωδες τροπο που μπορει να βρει ενας καραβανας…
Πιστεύω σιγά σιγά θα αλλάξουν όλα αυτά και θα τα θυμόμαστε με νοσταλγία.
Poly gelio pragmati.Alla apo thn allh gia ton aplo kammeno Argentino podosfairofilo einai oti prepei,afou mporei dyo fores th vdomada na phgainei ghpedo.Mia gia na dei thn omada tou th Banfield(olws tyxaiws h omada mou sthn Argentinh) kai thn allh na perasei ena apogeymataki Triths as poume pou tha varietai vlepontas thn titanomaxia Deportivo Camioneros me shma th ntalika kontra sth Racing Olavarria as poume.Des to ki etsi.Enas xronos gematos mpala.
Εκλαψα!,απο ενα μειγμα γελιου και συγκινησης.