Η πιο καλτ στιγμή ενός Μουντιάλ
Τα Μουντιάλ είναι γεμάτα ποδοσφαιρικές ιστορίες και πρωταγωνιστές, μικρούς ή μεγάλους. Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1974 είναι στο μυαλό των περισσότερων συνυφασμένο με την Ολλανδία και τον τελικό απέναντι στη Δ. Γερμανία. Υπήρχαν όμως και άλλες στιγμές και άλλοι λιγότεροι διάσημοι πρωταγωνιστές που έγραψαν ιστορία εκείνο το καλοκαίρι.
Η συμμετοχή του Ζαΐρ στα τελικά ήταν μια μεγάλη στιγμή για την Αφρική, αλλά εξελίχθηκε σε φιάσκο.Όπως συνέβαινε εκείνα τα χρόνια, και δυστυχώς συμβαίνει ακόμα και σήμερα σε μικρότερο βέβαια βαθμό, τα εσωτερικά προβλήματα των χωρών της Αφρικής επηρέαζαν και την απόδοση της ομάδας. Το Ζαΐρ ξεκίνησε με μια τιμητική ήττα από την Σκωτία με 2-0 και στη συνέχεια αντιμετώπιζε τη Γιουγκοσλαβία. Τα πράγματα στην ομάδα δεν ήταν καλά όμως, με τους παίκτες να μην έχουν πάρει το πριμ που τους είχε υποσχεθεί το καθεστώς Μομπούτου και να μην έχουν και τόσο καλή διάθεση. Οι ποδοσφαιριστές αποφάσισαν να μην κατέβουν στο δεύτερο παιχνίδι, δέχτηκαν απειλές και τελικά ξεκίνησαν κανονικά. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο Γιουγκοσλάβος τεχνικός Βίντινιτς έκανε κάποιες περίεργες επιλογές και οι συμπατριώτες του διέλυσαν το Ζαΐρ με 9-0 με τον ευθυτενή πολυέλληνα σερβονίκη Ντούσαν Μπάγεβιτς να σημειώνει χατ τρικ.
Μέσα σε όλα αυτά, ο Μουέπου Ιλούνγκα σε μια φάση χτύπησε τον διαιτητή, αλλά ο διαιτητής μη μπορώντας να ξεχωρίσει ποιος ήταν ο δράστης απέβαλε λάθος παίκτη. Ο Ν’ Νταγιέ που αποβλήθηκε χωρίς να φταίει ξέσπασε σε λυγμούς. Το ιστορικό αυτό λάθος όμως, βοήθησε να ζήσουμε μια από τις μεγαλύτερες στιγμές εκείνου του Μουντιάλ. Με το 9-0 να θεωρείται τόσο ντροπιαστικό, όσο και ύποπτο, οι παίκτες πήραν το μήνυμα ότι αν έχαναν με τέσσερα γκολ διαφορά στο τελευταίο ματς με τη Βραζιλία θα έπρεπε να ψάξουν να βρουν άλλη πατρίδα. Για καλή τους τύχη οι Βραζιλιάνοι σταμάτησαν στο 3-0 και το Ζαΐρ έφυγε με 14-0 παθητικό, που κάνει τη δικιά μας παρουσία το 1994 να μοιάζει με θρίαμβο. Αυτό που έμεινε όμως περισσότερο από εκείνο τον αγώνα ήταν η γνωστή κίνηση του Μουέπου Ιλούνγκα, όταν σε εκτέλεση φάουλ της Βραζιλίας έφυγε σφαίρα από το τείχος και πήγε και σούταρε την μπάλα με δύναμη για να δεχτεί εν μέσω αποθέωσης την κίτρινη κάρτα.
Η κωμική αυτή στιγμή μετέτρεψε τον Ιλούνγκα σε ένα καλτ ίνδαλμα. Πολλοί μίλησαν για ασχετοσύνη του ποδοσφαιριστή που δεν είχε καταλάβει τι σφύριξε ο διαιτητής, άλλοι για αφρικανική απειθαρχία. Ακόμα και συμπαίκτες του δήλωναν μέχρι πρόσφατα ότι ποτέ δεν κατάλαβαν τι έγινε και ότι μάλλον ο Ιλούνγκα πίστευε ότι η μπάλα “παιζόταν”. Ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής χρόνια μετά είπε ότι το έκανε επίτηδες γιατί τον είχαν εκνευρίσει οι Βραζιλιάνοι με τα σχόλιά τους, αλλά και σαν αντίδραση για το όλο γεγονός με τα πριμ που τους χρωστούσε η κυβέρνηση. Αν βρήκε δικαιολογία για την γκάφα του ή όχι κανείς δεν το ξέρει και κανείς δεν θα το μάθει. Ο Μουέπου Ιλούνγκα μετά από μακρόχρονη νόσο πέθανε χθές σε ηλικία 66 ετών, για πάντα στο hall of fame των Μουντιάλ.
7 σχόλια σχετικά με το “Η πιο καλτ στιγμή ενός Μουντιάλ”
Με την ωραιότερη φανέλα στην ιστορία των Μουντιάλ το Ζαιρ, να τα λέμε αυτά.
ειναι ο Ιλουγκα που επαιζε στον Εθνικο?
Συμπατριώτες αλλά όχι. Τώρα αν είναι συγγενείς δεν ξέρω.
Ηλικιακά ο Ιλούνγκα του Εθνικού (που ήταν και παιχτούρα) πρέπει να ειναι καμιά δεκαριά χρόνια πιο νέος λογικά.
Σιγά που θα ξέρουμε ακριβώς την ηλικία ενός παίχτη απ’το Ζαϊρ. Μπορεί να ήρθε στην Ελλάδα σαν 20χρονος, ενώ ήταν 40, ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος θα’ταν 😀
Που ειναι πια τέτοιες ωραίες στιγμές?Και απο την Ελλάδα χαθήκαν.
Δυστυχώς δεν ήταν ωραία στιγμή για τους ίδιους τους Ζαϊρινούς. Μετά από την «ανταρσία» τους για τη μη καταβολή του πριμ και το διασυρμό τους εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, ο εξοργισμένος Μομπούτου αποφάσισε να πάρει δραστικά μέτρα. Έστειλε τους φρουρούς του να απειλήσουν τους παίχτες ότι, αν ήθελαν να γυρίσουν στα σπίτια τους με ασφάλεια, δεν έπρεπε να χάσουν από τη Βραζιλία με περισσότερα από τρία γκολ διαφορά. Οι παίχτες γνώριζαν πολύ καλά ότι – σε αντίθεση με τις υποσχέσεις του – ο Μομπούτου εννοούσε κάθε λέξη από τις απειλές του.
Δώδεκα λεπτά πριν από το τέλος, με το σκορ 2-0 για τη Βραζιλία και τον Ριβελίνο να έχει ήδη πετύχει ένα γκολ με απευθείας χτύπημα φάουλ, ο αριστεροπόδαρος δεξιοτέχνης ετοιμαζόταν να εκτελέσει ακόμα ένα φάουλ σε πλεονεκτική θέση για τη σελεσάο. Η αγωνία των Ζαϊρινών που σχημάτιζαν το τείχος ήταν κυριολεκτικά η αγωνία μελλοθάνατων μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα. Η ένταση ήταν μεγάλη και ο Ιλούνγκα δεν άντεξε. Σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να αποτρέψει το «μοιραίο» και παράλληλα να «ροκανίσει» και λίγο χρόνο, πετάχτηκε από το τείχος και κλώτσησε την μπάλα μακριά.
Λίγο αργότερα οι Βραζιλιάνοι πέτυχαν ένα τρίτο γκολ, αλλά οι Ζαϊρινοί κατάφεραν τελικά να κρατήσουν με νύχια και με δόντια ένα αποτέλεσμα που θα τους εξασφάλιζε τη ζωή. Ο Μομπούτου επέτρεψε στους παίχτες να γυρίσουν στα σπίτια τους ζωντανοί, αφού πρώτα τους κράτησε τέσσερις μέρες αιχμάλωτους στο προεδρικό μέγαρο μετά την επιστροφή τους. Το καθεστώς τους αντιμετώπισε ως αποδιοπομπαίους τράγους.
Καθώς ο Μομπούτου έχασε το ενδιαφέρον του για το άθλημα, οι παίχτες έπεσαν στην αφάνεια και κατρακύλησαν στη φτώχεια μαζί με ολόκληρη τη χώρα. Ο άλλοτε δεινός σκόρερ Μουλάμπα σήμερα ζει πάμπτωχος και καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι. Λίγες μέρες μετά τη βράβευσή του από την παναφρικανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία το 1994, τέσσερις στρατιώτες εισέβαλαν στο φτωχικό του, έκλεψαν τα λιγοστά του υπάρχοντα, τον έδειραν, τον πυροβόλησαν και σκότωσαν τον εννιάχρονο γιο του. Ο εξίσου θρυλικός τερματοφύλακας Καζάντι πέθανε απένταρος το 1996. O δεξιοτέχνης Μαβούμπα πέθανε πρόσφυγας στη Γαλλία το 1997. Ο ίδιος ο Ιλούνγκα πέθανε μετά από μακροχρόνια ασθένεια το 2015.
ΥΓ1 : Είναι αδύνατον να πιστέψει κάποιος ότι ένας διεθνής ποδοσφαιριστής σαν τον Ιλούνγκα δεν ήξερε έναν από τους πλέον στοιχειώδεις κανόνες του αθλήματος. Η αντίδρασή του πριν από το φάουλ της Βραζιλίας ήταν μια πράξη απελπισίας ενός τρομοκρατημένου ανθρώπου.
ΥΓ2: Πριν από τον καταστροφικό αγώνα εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, ένας απεσταλμένος του Μομπούτου ανακοίνωσε στους παίχτες ότι αυτός και οι υπόλοιποι παρατρεχάμενοι του δικτάτορα θα έκαναν κάποιες αλλαγές στην ομάδα, επειδή τάχα ο προπονητής Βίντινιτς είχε προδώσει την τακτική της ομάδας στους συμπατριώτες του.
ΥΓ3: Η διαμαρτυρία των παιχτών για τη μη καταβολή του πριμ δεν ήταν ένα καπρίτσιο κάποιων ακριβοπληρωμένων σταρ. Στην ουσία το πριμ θα ήταν η μόνη πηγή εισοδήματός τους, καθώς τα χρήματα που έπαιρναν από τις ομάδες τους ήταν ελάχιστα.
Πηγές:
https://sports.vice.com/en_uk/article/537pwn/throwback-thursday-the-bizarre-tragedy-of-zaires-world-cup-debut
https://www.theguardian.com/football/blog/2018/mar/18/football-pierre-ndaye-mulamba-zaire-1974-world-cup
https://thesefootballtimes.co/2018/03/05/the-misrepresentation-of-zaire/
https://www.vanityfair.com/news/2010/04/zaire-the-leopards-and-the-1974-world-cup
“Σερβονικης πολυελληνας”, κάποιος άκουγε πολυ Ψαριανό στα fm ?