Πώς να αποκτήσουν ενδιαφέρον τα πλέι-οφ
Τα πλέι-οφ στο ελληνικό ποδόσφαιρο ήταν μια ακόμα φαεινή ιδέα των παραγόντων της χώρας μας για να μπορέσουν να βάλουν κανένα φράγκο στην τσέπη με το πρόσχημα του αυξημένου ενδιαφέροντος. Παρ’ ότι το έπαθλο είναι σχετικά σημαντικό (προκριματικά CL), τα πλέι-οφ περνούν σε μεγάλο βαθμό αδιάφορα. Οι περισσότεροι οπαδοί ασχολούνται με τις μεταγραφές και τις καλοκαιρινές διακοπές, οι παίκτες ψιλοβαριούνται, το θέαμα είναι σταθερά κακό και τα γήπεδα συνεχίζουν να είναι μισοάδεια. Κι όμως, αυτό το μαρτύριο συνεχίζεται κάθε χρόνο, μια που βολεύονται όλοι γιατί μπαίνει κανένα Ευρώ στα ταμεία τους. Καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει καμία πρόθεση να καταργηθούν, το Σομπρέρο είναι εδώ να προτείνει κάποιους τρόπους ώστε να αυξηθεί το ενδιαφέρον του κοινού και κυρίως ένα δικαιότερο σύστημα υπολογισμού της βαθμολογίας.
Για αρχή ένα κανονισμός πρέπει να είναι η ανελλιπής συμμετοχή των προέδρων στα ΔΣ της Σούπερ Λιγκ. Με βάση το ενδιαφέρον που έδωσε ο πρόεδρος κάθε ομάδας στην διαδικασία, θα έχουμε και αντίστοιχες επιβραβεύσεις. Ξύλο με μπράβους ένας βαθμός, ξύλο mano-a-mano άνευ μπράβων δύο βαθμοί, πέταγμα ποτηριού με νερό ένας βαθμός, υβρεολόγιο που περιέχει αναφορές στην οικογένεια αντιπάλου προέδρου ένας βαθμός. Με τον τρόπο αυτό δίνονται σαφή κίνητρα, ώστε οι ομάδες να συμμετέχουν στα κοινά και ως γνωστόν αυτή είναι η ύψιστη υποχρέωση κάθε ανθρώπου στη δημοκρατία.
Ένα ακόμα σημαντικό ζήτημα είναι οι ανακοινώσεις για τη διαιτησία μετά από τους αγώνες. Για παράδειγμα, για κάθε πέντε ανακοινώσεις κατά της διαιτησίας στην κανονική περίοδο χάνεις έναν βαθμό. Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο βέβαια η Ξάνθη να έχει υποβιβαστεί πριν καν αρχίσουν τα πλέι-οφ, αλλά αξίζει το ρίσκο. Σε περίπτωση ισοπαλίας στις ανακοινώσεις θα μπορούσε να υπάρχει κριτική επιτροπή με ποδοσφαιρανθρώπους του πνεύματος όπως η θεία του Τοροσίδη, ο Γιάννης Αλαφούζος, ο Παντελής Καφές και ο Πάτρικ Ογκουνσότο που θα βαθμολογούν τις ανακοινώσεις για το περιεχόμενο, την σύνταξη και την πρωτοτυπία. Όλο αυτό μπορεί να γίνει και σε στυλ τάλεντ σόου, που θα σβήσει αντίστοιχα μουσικοχορευτικά που παίζονται σήμερα. Φανταστείτε να βγει ο Πανόπουλος live να διαβάσει μια ανακοίνωσή του στα αγγλικά. Θα πάρουν φωτιά τα μηχανάκια της AGB.
Ένας άλλος κανόνας θα μπορούσε να είναι το μπόνους του ενός βαθμού για κάθε τριάδα δανεικών από τον Ολυμπιακό. Αν κάνεις μάλιστα το combo δανεικός και προπονητής βετεράνος του Ολυμπιακού παίρνεις δυο βαθμούς μπόνους. Με τον τρόπο αυτό αυξάνεται η αξιοπιστία του πρωταθλήματος, καθώς είναι λογικό όποια ομάδα έχει περισσότερους δανεικούς από τον πρωταθλητή να είναι και καλύτερη και όλοι μας θέλουμε μια Ελλάδα αξιοκρατική. Αν έχουμε ισοβαθμία, θα αποφασίζει ο Σάββας Θεοδωρίδης ποια ομάδα έχει καλύτερους δανεικούς παιχταράδες.
Εξαγώγιμα προϊόντα του ποδοσφαίρου μας
Τα πλέι-οφ σε στέλνουν στην Ευρώπη. Δεν γίνεται λοιπόν να μην έχουν κάποιο μπόνους οι ομάδες με ευρωπαϊκή εμπειρία. Έτσι, για κάθε αγώνα για τον οποίο η ΟΥΕΦΑ έχει στείλει φάκελο με την ένδειξη “ύποπτο για χειραγώγηση”, ο κατηγορούμενος σύλλογος που συμμετέχει στα πλέι-οφ λαμβάνει μπόνους έναν βαθμό. Για κάθε αναφορά του ονόματός του στον φάκελο Κορέα ακόμα έναν και τέλος για κάθε συνομιλία του προέδρου με πακιστανικό τηλέφωνο (παρ’ ότι δεν είναι ευρωπαϊκό, είναι διεθνές) ακόμα έναν. Με τον τρόπο αυτό στέλνουμε στο εξωτερικό ομάδες που ήδη έχουν δημιουργήσει hype γύρω από το όνομά τους και εξάγουμε το καλύτερο ποδοσφαιρικό προϊόν. Είναι ευκαιρία άλλωστε να δει και ευρωπαϊκό αγώνα ο λαός του Λεβαδειακού.
Δεν θα μπορούσε βέβαια να λείπει και η επιβράβευση της καλοψυχίας. Έτσι, για κάθε ομάδα που έδωσε βαθμό ή βαθμούς την τελευταία αγωνιστική σε ομάδα που καιγόταν για την παραμονή, ο σύλλογος θα παίρνει το αντίστοιχο στα πλέι-οφ. Έδωσες Χ; Θα πάρεις έναν βαθμό. Έκατσες να χάσεις; Θα πάρεις τρεις βαθμούς. Δείτε το ως καρμικό, ως χριστιανικό, αυτό που προσέφερες στον πλησίον, το παίρνεις πίσω. Παράλληλα, με τον τρόπο αυτό επιβραβεύονται οι σύλλογοι που βοήθησαν τον κοσμάκη να πιάσει τους αγώνες του 1.20 της τελευταίας αγωνιστικής και να φάει επιτέλους λίγο ψωμάκι, κάτι που θα αρέσει και στην Τρόικα στους Θεσμούς. Σε περίπτωση που κάποια ομάδα το παίξει τίμια τότε θα αφαιρούνται οι αντίστοιχοι βαθμοί. Δεν γίνεται να χαλάνε τα ήθη και τα έθιμα ενός ολάκερου λαού.
Τέλος, είναι σημαντικό να επιβραβεύονται και οι ομάδες με τους καλύτερους οπαδούς. Είναι μια καλή ιδέα να θεσπιστεί το “πανόμετρο” όπου ψηφιακό σύστημα θα μετράει τα καμμένα “πανιά” του αντιπάλου ανά αγωνιστική και στο τέλος της σεζόν ο πρώτος θα παίρνει έναν βαθμό. Παράλληλα, μπορούν να θεσπιστούν και άλλα κριτήρια, όπως οι περισσότερες πεταμένες μπάλες στον αγωνιστικό χώρο μετά το 80′, το σύνθημα που θα έχει τις λιγότερες λέξεις που ΔΕΝ θα είναι βρισιές και φυσικά το μπόνους για κάθε ομάδα που θα συμπληρώσει τα 100 σπασμένα καρεκλάκια.
Με την ελπίδα ότι οι ιδέες μας θα εισακουστούν ευχόμαστε καλή επιτυχία και στα φετινά πλέι-οφ που αναμένεται να μείνουν αξέχαστα όπως και τα προηγούμενα.
2 σχόλια σχετικά με το “Πώς να αποκτήσουν ενδιαφέρον τα πλέι-οφ”
Ωραία ιδέα θα ήταν η διεξαγωγή των αγώνων δίχως μπάλα. Θα υπάρχει μια επιτροπή που θα αποφασίζει ποιο σουτ μπήκε γκολ, ποιο πέρασε άουτ κτλ.
Άσε που έτσι θα δούμε και σωστά κοντρόλ της μπάλας απ’ τους ποδοσφαιριστές με το θέαμα να απογειώνεται.
Όλα εγώ πρέπει να τα λέω;
:p
Εκεί θα είχε ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον η ανάλυση των επίμαχων φάσεων στις τηλεοπτικές εκπομπές.