Χιλή πες μου πώς νιώθεις
Μέσα στα πράγματα που μας έμειναν από το περσινό Μουντιάλ ήταν και το περίφημο σύνθημα των οπαδών της Αργεντινής. Το “Βραζιλία πες μου πώς νιώθεις” έγινε το μεγάλο σουξέ του περασμένου καλοκαιριού εμπνευσμένο από τις κόντρες των δύο ομάδων στο παρελθόν και την μεγάλη διαμάχη μεταξύ Πελέ και Μαραντόνα. Αυτό το καλόκαιρι οι οπαδοί της Αργεντινής (σε μικρότερο αριθμό βέβαια) ταξιδεύουν στη Χιλή για το Κόπα Αμέρικα. Για όσους δεν γνωρίζουν, μεταξύ των δύο χωρών υπάρχει σημαντική κόντρα που δεν είναι αμιγώς ποδοσφαιρική. Η Αργεντινή είναι λίγο έθνος ανάδελφο, μια που έχει αρκετές κόντρες με τους γείτονές της, αλλά η κόντρα με τη Χιλή είναι κάτι παραπάνω από τη διαφωνία για το ποιος ήταν ο καλύτερος ποδοσφαιριστής του κόσμου. Βασίζεται σε τεράστιο βαθμό στον πόλεμο των νήσων Μαλβίνας (τα Φόκλαντς για τους Άγγλους) και την τότε στάση των Χιλιανών που οι Αργεντίνοι δεν έχουν ξεπεράσει.
Η Χιλή θέλοντας να εκμεταλλευτεί την συγκυρία, έδωσε πρόσβαση στον αγγλικό στόλο πρόσβαση στα λιμάνια της, ενώ στη συνέχεια διέθεσε και τον στόλο και την αεροπορία της στον πόλεμο κατά της Αργεντινής. Αν και ξεφεύγουμε από το αθλητικό σκέλος του μπλογκ, οι Χιλιανοί υποστηρίζουν ότι υπήρξε συμφωνία μεταξύ Περού-Βολιβίας-Αργεντινής για να επιτεθούν στη δική τους χώρα και γι’ αυτό η στήριξη της Αγγλίας ήταν σωτήρια λύση για τη Χιλή. Επιστρέφουμε όμως στα ποδοσφαιρικά και στους ταξιδιώτες Αργεντίνους οπαδούς που δεν φαίνεται να ξεχνούν την σχετικά πρόσφατη ιστορία. Έτσι λοιπόν, διασκεύασαν το περσινό χιτ στοχευμένο στους διοργανωτές. Μόνο που αυτή τη φορά, οι στίχοι δεν ήταν ποδοσφαιρικοί αλλά άκρως πολιτικοί, γεγονός που έχει προκαλέσει αντιδράσεις στη Χιλή για τα προσβλητικά και βαριά λόγια, αλλά και αρκετών Αργεντίνων που το θεωρούν άκρως προκλητικό.
Το σύνθημα μεταξύ άλλων αναφέρει “σου ορκίζομαι ότι δεν θα σας βοηθήσουμε αν σας πνίξει το νερό (σ.Σ. αναφορά στα τσουνάμι που πλήττουν τη Χιλή μετά τους συχνούς σεισμούς) γιατί μας πουλήσατε στον πόλεμο” και “εύχομαι να σας καλύψει η θάλασσα και να σας μάθουν κολύμπι οι Άγγλοι”. Κι η αλήθεια είναι ότι μπορεί στη Ν. Αμερική τα όρια της καζούρας να είναι λίγο διαφορετικά όταν παίκτες για παράδειγμα έχουν παρατσούκλια “χοντρός” και “μαύρος” και τα λένε οι σπίκερς στην τηλεόραση χωρίς δεύτερη σκέψη, αλλά αυτή τη φορά τα πράγματα ξέφυγαν αρκετά.
3 σχόλια σχετικά με το “Χιλή πες μου πώς νιώθεις”
Το καλοκαιρι ημουν για ενα μηνα στην λατινα Αμερικα.Τις μερες μου στην Χιλη και λεγοντας στους ντοπιους που γνωρισα οτι επομενος σταθμος μου θα ηταν η γειτονικη Χιλη καταλαβαινα οτι υπαρχει εμπαθεια χωρις να γνωριζω τα ιστορικα δεδομενα που παραθεσατε.Γενικα μου δωσανε παντως μια αισθηση απομονωσης απο την υπολοιπη ηπειρο κατι που μου εξηγησαν και με βαση την εισαγωγικη-εξαγωγικη πολιτικη της χωρας.Κατι επισης που συμβαινει και λογω γεωγραφιας μιας και οι Ανδεις ειναι το φυσικο συνορο που τους κραταει χωρια…
Η γειτονικη Αργεντινη ηθελα να γραψω.
Δεν έχω πάει στη Χιλή, αλλά ξέρω ότι είναι ιδιαίτερο μέρος. Έχω γνωρίσει Χιλιανούς όμως και γενικά μου έδωσαν την εικόνα πολύ περήφανων ανθρώπων για τη χώρα τους.