Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Ο αγώνας με τα τέσσερα χαμένα πέναλτι

Η ιστορία του ζευγαριού Αργεντινή-Κολομβία είναι αυτό που λένε στη Ν. Αμερική “πατρότητα” ή αυτό που θα δείτε σε σχόλια ελληνικών σάιτ “μπαμπάς σας”. Στους αγώνες μεταξύ των δύο χωρών η Αργεντινή έχει ένα καταπληκτικό ρεκόρ 12-3-2 σε Κόπα Αμέρικα, ενώ και στη συνολική προϊστορία οι νίκες των Αργεντίνων είναι υπερδιπλάσιες και με αρκετά σκορ του τύπου 9-1 και 8-2.  Παρ’ όλα αυτά, οι Κολομβιανοί στην σχετικά πρόσφατη ιστορία έχουν  δυο μεγάλες επιτυχίες να θυμούνται. Η μία ήταν το 1993 όταν και κέρδισαν με το απίστευτο 0-5 μέσα στο Μονουμεντάλ, η μεγαλύτερη ίσως στιγμή του ποδοσφαίρου της χώρας, ένα ανεπανάληπτο σόου μιας ομαδάρας. Η δεύτερη ήταν και η τελευταία χρονικά νίκη της Κολομβίας επί της Αργεντινής σε Κόπα Αμέρικα, το μακρινό πλέον 1999. Κι όμως εκείνο το ματς δεν έμεινε τόσο διάσημο ούτε για τη νίκη της Κολομβίας, ούτε καν για το μεγάλο 3-0 των “καφετέρος”. Έμεινε ως ο αγώνας που σφυρίχθηκαν πέντε πέναλτι. Και χάθηκαν τα τέσσερα. Τα τρία από τον ίδιο παίκτη.

Ήταν ο 2ος αγώνας του Group C του Κόπα Αμέρικα που γινόταν στην Παραγουάη. Οι δυο χώρες προκρίθηκαν και αποκλείστηκαν στην επόμενη φάση, η παρουσία τους είναι ανεξίτηλη εξαιτίας του πολυαγαπημένου Μάρτιν Παλέρμο, του ανθρώπου γκολ, του 50% του ζευγαριού “Ντέμης-Τσιάρτας” της Αργεντινής που έκανε με τον Ρικέλεμε, έναν άνθρωπο που δεν είχε καλές σχέσεις αλλά πάνω στο χορτάρι συνεργάζονταν άψογα. Μόλις στο 5ο λεπτό του αγώνα ο Παραγουανός διαιτητής Ακίνο έδωσε πέναλτι υπέρ της Αργεντινής σε χέρι του Βιβέρος. Ο Παλέρμο που τότε έφτιαχνε το όνομά του και είχε την τιμή να πάρει φανέλα βασικού από τον Μαρσέλο Μπιέλσα πήρε την μπάλα για να φτάσει τον Αμορόσο ως πρώτος σκόρερ του θεσμού. Αποφάσισε να σουτάρει με δύναμη στο κέντρο, α λα Στράτος Αποστολάκης, σημάδεψε κομματάκι ψηλά όμως και η μπάλα τράνταξε το οριζόντιο δοκάρι.

Μόλις πέντε λεπτά αργότερα ο Νέλσον Βίβας παραχώρησε πέναλτι στην Κολομβία και ο τεράστιος μαχητής Ιβάν Κόρδοβα παρ’ ότι σέντερ μπακ το εκτέλεσε και ευστόχησε απέναντι στον Χερμάν Μπούργκος. Η Αργεντινή προσπάθησε να ισοφαρίσει αλλά στο 47′ ήταν η Κολομβία που κέρδισε και πάλι πέναλτι, αυτή τη φορά με δράστη τον Φαμπιάν Αγιάλα. Ο Κόρδοβα δεν πήγε να το εκτελέσει, ο Ρικάρντ ήταν αυτός που πήρε την μπάλα και ο Μπούργκος έκανε μια μεγαλοπρεπή απόκρουση κρατώντας ζωντανή την Αργεντινή. Στο 77′ ήταν και πάλι η σειρά της Αργεντινής να κερδίσει πέναλτι μετά από σέντρα του Ρικέλμε και νέο χέρι στην μεγάλη περιοχή της Κολομβίας. Ο “Τιτάνας” το πήρε πάνω του, αναλαμβάνοντας όλη την ευθύνη. Έστησε την μπάλα και τελικά σημάδεψε τα πουλιά στον ουρανό της Παραγουάης.

Δυο λεπτά μόλις αργότερα, ο Κόνγκο μετά από αναμπουμπούλα έβαλε ένα ωραίο γκολ με τακουνάκι ουσιαστικά σφραγίζοντας τη νίκη και την πρόκριση της Κολομβίας και ο Μοντάνιο στο 87′ με σουτ εκτός περιοχής και κόντρα μετέτρεπε τη νίκη σε θρίαμβο. Η νύχτα όμως είχε κι άλλο δράμα παρά το 3-0 της ομάδας του Χόρχε Μπερμούδες. Ο Παλέρμο πάλευε μόνος του και στο 90′ κέρδισε ένα μαϊμουδίσιο πέναλτι. Κατευθείαν πήρε την μπάλα, περπάτησε το δικό του Τζόνι Γουόκερ γουόκ (έτσι νόμιζε δηλαδή) και στήθηκε απέναντι από τον Μιγκέλ Καλέρο για τρίτη φορά εκείνη τη νύχτα. Ο Καλέρο απέκρουσε κι ο Παλέρμο έγραψε ιστορία φτάνοντας τα τρία χαμένα πέναλτι στον ίδιο αγώνα. Σκόραρε ακόμα ένα γκολ στη διοργάνωση, έπαιξε και στα τέσσερα ματς, αλλά εκείνο ήταν το τέλος του στην εθνική για πολλά χρόνια.  Ο αγώνας που τον στιγμάτισε στα μάτια όλων των Αργεντίνων πλην των οπαδών της Μπόκα. Το 2008 ο “Κόκο” Μπαζίλε αποφάσισε να τον καλέσει, ο Παλέρμο όμως ήταν τραυματίας και τελικά η μοίρα έφερε τον Ντιέγκο Μαραντόνα δέκα χρόνια μετά το Κόπα Αμέρικα, να είναι ο κόουτς που θα έφερνε πίσω στην εθνική τον 36χρονο πλέον Παλέρμο. Κι ο Τιτάνας τον ευχαρίστησε με ένα ιστορικό γκολ σε ένα ματς που έγραψε ιστορία και έδωσε επί της ουσίας την πρόκριση στο Μουντιάλ του 2010, στη νύχτα που ο Ντιέγκο ονόμασε “η νύχτα ενός ακόμα θαύματος του Αγίου Παλέρμο”.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ιστορίες για το τζάκι, Κόπα Αμέρικα 2015, ποδόσφαιρο Λατινικής Αμερικής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Αφονσίνιο: ο άνθρωπος που κέρδισε μια δικτατορία

Ήταν τέτοιες μέρες του 2016 όταν ένας καλοσυνάτος, και αρκετά σοφιστικέ γεράκος από την Βραζιλία, βρέθηκε στο Μπιλμπάο και συγκεκριμένα στο φεστιβάλ Thinking Football Film. Ο λόγος πολύ συγκεκριμένος. Για να παραλάβει το βραβείο κοινού, μαζί με τον σκηνοθέτη Πέδρο Άσμπεγκ, για το φιλμ του δεύτερου «Democracia em preto e branco». Ο καλοστεκούμενος, χαμογελαστός και […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Έτσι τιμάει η Βαυαρία

Στις 7 Νοεμβρίου 1978 οργανώθηκε στο Άμστερνταμ ένα φιλικό ματς προς τιμήν του Γιόχαν Κρόιφ. Με αυτό το ματς ο Κρόιφ αποχαιρέτησε το αγωνιστικό ποδόσφαιρο, κρέμασε, που λέμε, τα παπούτσια του. Μετά βέβαια τα ξεκρέμασε και συνέχισε να παίζει για άλλα έξι χρόνια, στην διάρκεια των οποίων κέρδισε και δυο πρωταθλήματα Ολλανδίας, με δυο διαφορετικές […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

3 σχόλια σχετικά με το “Ο αγώνας με τα τέσσερα χαμένα πέναλτι”

  1. Ο/Η Γιώργης λέει:

    νομίζω μετά από αυτό το παιχνίδι ήταν που είχε δηλώσει για τον Παλέρμο ο Μαραντόνα “τα πέναλντι τα χάνουν αυτοί που έχουν τα αρχ…α να τα χτυπήσουν”.
    Μεγάλη αγάπη για τον Μάρτιν ο Ντιέγκο…

  2. Ο/Η kwstasArsenal λέει:

    Τον Παλερμο, δεν τον καλεσαν τοσα χρονια γι αυτον τον λογο ;; Γιατι κατα τα αλλα θα μπορουσε να παιζει.

  3. Ο/Η MakisVl λέει:

    Νομίζω πως από αυτό το ματς εμπνεύστηκε ο δημιουργός του “Πέφτει η νύχτα στο Παλέρμο”!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *