Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Το Κόκκινο Βιβλίο των Μεταγραφών

Μετά τον πυρετό του Copa America, που είχε μετατρέψει το σάιτ σε παράρτημα της Ολέ στην Ελλάδα, επιστρέφουμε στην πεζή Ευρωπαϊκή πραγματικότητα και σε αγαπημένα μας μου θέματα όπως εκείνο των χορηγών.

Όλοι γνωρίζουμε λοιπόν ότι στη Μαδρίτη εκτός από τους δύο συλλόγους που βρίσκονται εντός πόλης και συγκεντρώνουν το 90% των φιλάθλων οπαδών της, υπάρχουν και δύο άλλοι στα προάστια, η Χετάφε και η αγαπημένη Ράγιο Βαγιεκάνο. Η δεύτερη είναι μέρος της ζωής της γειτονιάς που εκπροσωπεί και όχι απλώς ένας σύλλογος που εδρεύει εκεί. Μια γειτονιά παραδοσιακή, εργατική που στεγάζει πλέον περισσότερους ανέργους παρά εργάτες. Η Ράγιο όμως είναι εκεί για να συγκεντρώνει τον κόσμο στο γήπεδο, να τους διασκεδάζει και να τους στηρίζει αν μπορεί, όπως έκανε με την περίπτωση της ογδοντάχρονης γιαγιάς που πήγαν να της κάνουν έξωση.

rayo vallecano

Τους διασκεδάζει όμως και με ποδοσφαιρικούς όρους. Στο πρόσωπο του Πάκο Χέμες έχει βρει ένα προπονητή που την κρατάει σταθερά στο μέσο του βαθμολογικού πίνακα παίζοντας μπάλα. Είναι από τις ελάχιστες ομάδες που δεν παρκάρουν λεωφορεία όταν παίζει με τους μεγάλους αλλά παίζει το επιθετικό της παιχνίδι παντού και πάντα. Και αν συμβούν ατυχήματα όπως καμιά εξάρα, δεν έγινε και τίποτα, διότι εσύ δεν πάτησες τις αρχές σου για να κλέψεις ένα αποτέλεσμα.

Τις ποδοσφαιρικές, αγωνιστικές αρχές βέβαια, διότι με τις άλλες τις εργατικές έχουμε ένα θεματάκι. Η διοίκηση της Ράγιο έχει κλείσει μια χορηγία για τη φανέλα της με την Κινέζικη εταιρία Κμπάο. Τα 600.000 το χρόνο που θα πάρει είναι πολλά χρήματα για ένα σύλλογο αυτού του επιπέδου. Αυτή η μνημονιακή σύμβαση φέρνει όμως και κάποιες υποχρεώσεις για τη Ράγιο. Η πρώτη είναι να πάει σε πενθήμερο ασιατικό τουρ στην Κίνα, όπου μάλιστα στη Ναντζίγκ έχει προγραμματιστεί φιλικό με τη Ρεάλ Σοσιεδάδ, στα τέλη Ιουλίου. Ο άλλος όρος είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να υπογράψει έναν Κινέζο ποδοσφαιριστή.

Εκείνος που της «προτάθηκε» είναι ο επιθετικός Ζαγκ Τσενγκντονγκ, που έχει παίξει κάποια χρόνια στην Ευρώπη, στην Πορτογαλία με τις Λεϊρία και Μπέιρα Μαρ και στη Γερμανία με την Μπραουνσβάικ, τη χρονιά της ανόδου της μάλιστα. Ο Ζαγκ είναι 26 ετών και διεθνής. Όλα καλά, αλλά αυτό το υποχρεωτικά είναι μεγάλο πρόβλημα. Και είναι μεγάλο πρόβλημα γενικά, όχι μόνο σε έναν σύλλογο που προσπαθεί να διατηρήσει την ταυτότητά του ως εκπρόσωπος μιας εργατικής γειτονιάς. Δηλαδή πως το δέχεσαι αυτό; Θα μου πείτε, δεν είπαν ότι πρέπει να παίζει και υποχρεωτικά. Σωστά, βέβαια η Ισπανία, όπως και η Ιταλία έχουν βάλει εδώ και κάποια χρόνια παιχνίδια στις 12:00 για να τα βλέπουν στην Κίνα. Είναι πολύ λογικό να παίζεις στους 40 βαθμούς της Ισπανίας τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο ή και το Μάιο μετά στο καταμεσήμερο για τηλεοπτικούς λόγους. Και είναι επίσης τρομακτικά απίθανο να μην πει ο χορηγός να μπει να παίξει έστω και λίγα λεπτά σε εκείνο το ματς ο παίχτης.

Zhang

Ειλικρινά ελπίζω, γιατί το αξίζει περισσότερο από τους πολυεθνικούς συλλόγους που μονοπωλούν το ενδιαφέρον, να γίνει η αγαπημένη ομάδα των Κινέζων εργατών και να πουλήσει εκατομμύρια φανέλες με τον κεραυνό του Βαγιέκας στα εργοστάσια της Κίνας. Όμως η συνεργασία αυτή σε βάζει σε ένα ύπουλα παιχνίδι που η Ράγιο δεν έχει λόγο να παίξει. Δεν έχει την πίεση της Μπαρσελόνα για συνεχές κυνήγι τίτλων ώστε να καταλήξει να πουλάει το δικό της «Més que un club», δεν έχει την υποχρέωση της Ρεάλ Μαδρίτης σε συνεχόμενες μεταγραφές ρεκόρ, δεν έχει την υποχρέωση των Άγγλων στους Ασιάτες επενδυτές. Όλοι βγάζουν το καπέλο τόσα χρόνια στη Μπιλμπάο για το ότι δεν αγοράζει ξένους παίχτες, παρόλο που και αυτή αναγκάστηκε να βάλει χορηγό. Γίνεται να είσαι διαφορετικός και αγαπητός, πόσο μάλλον όταν κανείς δεν απαιτεί από εσένα να κερδίζεις τίτλους. Και ακόμα χειρότερα όταν μέσα στο γήπεδο τιμάς το άθλημα όσο λίγοι.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Δώσε μου μεταγραφές, Ισπανικό πρωτάθλημα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Το παραμύθι της Έιμπαρ

Τον Μάιο του 2013 η Έιμπαρ βρισκόταν στην 3η κατηγορία της Ισπανίας και πάλευε για την άνοδο. Τον Οκτώβριο του 2015 η Έιμπαρ είναι ισόβαθμη με τη Ντεπορτίβο Λα Κορούνια στην 6η θέση, που σε στέλνει στα προκριματικά του Europa League. Τα 2,5 αυτά χρόνια που μεσολάβησαν οι κάτοικοι της πόλης Έιμπαρ θα έχουν να τα διηγούνται μεταξύ […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ποδοσφαιρικός Σύλλογος Πικέ

Στο βιβλίο του «Ολυμπιακό Σαμποτάζ» ο Μανουέλ Βάθκεθ Μονταλμπάν γράφει, αναφερόμενος στους Καταλανούς ηγέτες: «Ο αρχηγός είναι ένας αναγκαίος παραλογισμός στην πολιτική αγορά που κινητοποιεί ερωτευμένους φαντασιόπληκτους». Ο Μανόλο ως γνήσιο τέκνο της πόλης της Βαρκελώνης και φανατικός οπαδός της Μπαρσελόνα, ήξερε πάρα πολύ καλά την ψυχολογία της Καταλωνίας, της Βαρκελώνης και της Μπάρσα. Μια […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

4 σχόλια σχετικά με το “Το Κόκκινο Βιβλίο των Μεταγραφών”

  1. Ο/Η kwstasArsenal λέει:

    Μαρεσει η Ραγιο, οπως μαρεσει και η Μπιλμπαο. Μιλαμε για 2 ομαδες, που εχουν εξοδα και ψαχνουν εσοδα. Η πιτα των τηλεοπικων στην Ισπανια ειναι 100% αδικη. 2 μεγαλα κομματια σε Ρεαλ και Μπαρτσα, 4 μικροτερα σε Σεβιλλη, Αθλετικο, Βαλενθια και σε οποιον τερματισει 6ος και απο εκει και περα το χαος. Αντε η Μπιλμπαο ειναι μεγαλη ομαδα, με ιστορια και κοσμο. Ενα καινουργιο γηπεδο, βγαινει και Ευρωπη, ειναι προσεκτικη στα οικονομικα της, περιμενει πολλα απο την ακαδημια της κλπ κλπ. Η Ραγιο ειναι μια μικρη ομαδα, που ναι μεν εχει πιστευω αλλα τα πιστευω δεν ειναι λεφτα. Υπογραψε αυτο το συμβολαιο γιατι τα 600.000 ευρω ειναι πολλα. Ε και ας παιξει και ο κινεζος. Αυτο βεβαια, η μια υποχωρησει στα πιστευω σου, μπορει να ειναι 1η σε πολλες αλλες που θα ερθουν. Το μεγαλο ζητημα και η μεγαλη συζητισει που πρεπει να γινει, ειναι η πιτα των τηλεοπτικων, να γινει σαν της Πρεμιερ. Μια ΚΠΡ, που επαιξε χαλια ποδοσφαιρο και επεσε τελευταια, πηρε σχεδον 100 !!! εκ λιρες. Ενω η Κορδοβα, που επεσε και αυτη τελευταια, μετα βιας 10. Αρα, οσο τα εσοδα ειναι λιγα, θα αναγκαζονται οι ομαδες να παιζουν στις 12 και να υπογραφουν συμβολαια αμφιβολου ηθικης.

  2. Ο/Η Che λέει:

    Η Rayo έχασε εδώ και αρκετά χρόνια την ταυτότητα της ομάδας των εργατών. Διοικήσεις αλλά και οπαδοί της ομάδας (φυσικά όχι όλοι) άφησαν μόνους τους καλύτερους (κατ εμένα) οργανωμένους οπαδούς στην Ισπανία.. Οι Bukaneros εδώ και χρόνια έχουν τεράστια προβλήματα, προβλήματα που προκάλεσε η νέα τάξη πραγμάτων σε ολόκληρο το κόσμο του μοντέρνου ποδοσφαίρου (αλλά και γενικός) που δυστυχώς δεν άφησαν ανεπηρέαστη μια ομάδα πραγματικής ιστορίκης επανάστασης.. Η διοίκηση της ομάδας πριν μερικά χρόνια έχτισε κυριολεκτικά μια σκοπιά στην βόρεια κερκίδα του σταδίου όπου παρακολουθούν από εκεί οι μπάτσοι κάθε κίνηση της “Banda criminal” όπως τους αποκάλεσαν τα μέσα μαζικής παραπληροφόρησης πριν από μερικά χρόνια για να δικαιολογήσουν την κίνηση της αστυνομίας να μπουκάρει χωρίς λόγο και αφορμή στο σπίτι των Bukaneros.. Η αλλαγή ονόματος από την πρόεδρο αλλά και αλλά παρά πολλά αποδεικνύουν ότι τα παιδιά στο Βαλιεκας περνούν πολύ άσχημα τα τελευταία 10χρονια.. Υπάρχουν όμως πολλές άλλες ομάδες που το παλεύουν ενωμένες!! Vamos Rayito… Antifa Vallecas!!

  3. Ο/Η Ramón Llul λέει:

    Μωρέ δίκιο έχετε και οι δύο, αλλά όπως και να κάνει εμένα μου χτύπησε άσχημα. Πολύ περισσότερο διότι πραγματικά τη συμπαθώ τη Rayo.

  4. Ο/Η Citizen λέει:

    Κάτι νεώτερο από Vallecano? To άρθρο είναι παλιό κ η ομάδα έχει πολλούς φίλους στην Ελλάδα ,που όπως εγώ , δεν μιλάνε ισπανικά για να παρακολουθήσουν τα link των οπαδών της….. ευχαριστώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *