Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Τέταρτη και φαρμακερή

river-tigres

Λίγο μετά τις 4 τα ξημερώματα, μια ολόκληρη ήπειρος θα ζήσει την τελική μάχη μεταξύ των δύο καλύτερων ομάδων της. Μετά από τρεις ισοπαλίες στα μεταξύ τους ματς φέτος, απόψε θα υπάρξει οριστικός νικητής στον 2ο τελικό. Έστω και στα πέναλτι. Ρίβερ Πλέιτ και Τίγκρες στο κατάμεστο Μονουμεντάλ θα τα δώσουν όλα για το μεγαλύτερο διασυλλογικό τρόπαιο στην από εκεί πλευρά του Ατλαντικού. Οι Μιγιονάριος για να κατακτήσουν για τρίτη φορά το Κόπα Λιμπερταδόρες (μετά το 1986 και το 1996), ενώ οι Μεξικάνοι θα προσπαθήσουν για πρώτη φορά να φέρουν το (όντως πολύ βαρύ) τρόπαιο στο Μεξικό.

Και είναι μια πραγματική μάχη δύο κόσμων. Όχι μόνο γιατί πρόκειται για δυο χώρες που δεν έχουν μεγάλη συμπάθεια η μία στην άλλη ποδοσφαιρικά, αλλά γιατί τους χωρίζουν πολλά. H Ρίβερ έχει μια ιστορία 114 ετών, την στιγμή που η Τίγκρες ιδρύθηκε μόλις το 1960. Δεν μπορεί να γίνει σύγκριση μεταξύ των δύο μεγεθών, η ιστορία της πρώτης γράφεται σε τόμους και της δεύτερης σε μια κυριακάτικη εφημερίδα. Δεν γίνεται όμως σύγκριση και σε άλλα επίπεδα. Το οικονομικό. Περίπου 5 εκατομμύρια δολάρια θα λάβει ο νικητής ως πριμ. Αυτά αρκούν στους Μεξικάνους για να καλύψουν ίσα-ίσα το συμβόλαιο για φέτος του Αντρέ Πιερ Ζινιάκ (πάνω από 4 εκατομμύρια τη σεζόν, ο Γάλλος που αποκτήθηκε ελεύθερος) και να τους μείνουν λίγα ακόμα. Δύσκολο βέβαια να καλύψουν τα χρήματα που δόθηκαν για τον Γιούργκεν Νταμ (περίπου 9 εκατομμύρια στην Πατσούκα), τον Χαβιέρ Ακίνο (γύρω στα 5 εκατομμύρια στη Βιγιαρεάλ) και τον Νιγηριανό Ουτσε (ακόμα 3,5 εκατομμύρια στη Βιγιαρεάλ). Για τα συμβόλαια των παικτών ούτε λόγος. Την ίδια στιγμή η Ρίβερ καλύπτει εύκολα τις δικές της μεταγραφές με το πριμ, καθώς πλήρωσε για δύο μόλις παίκτες και απέκτησε άλλους τρεις ελεύθερους ενώ οι μισθοί τους συνολικά δεν φτάνουν ούτε τα μισά χρήματα του Ζινιάκ. Χαώδης διαφορά.

https://www.youtube.com/watch?v=17faeLxgXn8

Και στο αγωνιστικό όμως υπάρχει μεγάλη διαφορά. Η Ρίβερ είναι η ομάδα του προπονητή. Έχει κάποιους καλούς παίκτες, αλλά κανέναν σταρ και προσπαθεί ως σύνολο να καταφέρει να κερδίσει τα ματς. Ο Μαρσέλο Γκαγιάρδο (που πιθανόν να ακολουθήσει τον δρόμο του Σιμεόνε και να συνεχίσει κάποια στιγμή την προπονητική του καριέρα στην Ευρώπη) δεν είναι αμυντικογενής προπονητής, προσέχει όμως για να έχει. Ειδικά όταν ξέρει ότι δεν μπορεί να περιμένει μαγικά. Στην αντίπερα όχθη, οι Μεξικάνοι προτιμούν έναν γρήγορο ρυθμό, τις πλαγιοκοπήσεις με τον ταλαντούχο Νταμ, τις εμπνεύσεις του Ζινιάκ και ψάχνουν το γκολ συνέχεια, ακόμα και στα ματς που κάθονται λίγο πιο πίσω.

Η Ρίβερ έχει και το Μονουμεντάλ. Αφού άντεξε στο Εστάδιο Ουνιβερσιτάριο και πήρε το 0-0 στο πρώτο ματς (τα εκτός έδρας γκολ ΔΕΝ μετρούν στον τελικό, ενώ σε αντίθεση με τις προηγούμενες φάσεις έχουμε παράταση), γυρίζει στο σπίτι της εκεί που έχει 8 νίκες-1 ισοπαλία-1 ήττα σε διεθνείς τελικούς. Και η υποδοχή που ετοιμάζουν οι φίλοι της, λέγεται ότι θα προσπαθήσει να φτάσει αυτό που έγινε στον τελικό του 1996 με την Ντεπορτίβο Κάλι, τότε που η Ρίβερ του Κρέσπο και του Φραντσεσκόλι κέρδισε την τελευταία κούπα. Μια από τις εντυπωσιακότερες υποδοχές που έγιναν ποτέ. Και δεν είναι μόνο αυτό, οι μόνιμα προληπτικοί Λατινοαμερικάνοι διαπίστωσαν ότι στις δυο κατακτήσεις του Λιμπερταδόρες στην ιστορία της Ρίβερ, υπήρχαν στην 11αδα δυο Ουρουγουανοί. Θα υπάρχουν και απόψε.

Πέρα όμως από τα εξωαγωνιστικά και τα γούρια, υπάρχουν και τα αγωνιστικά. Και εκεί η Ρίβερ, που στα χαρτιά τουλάχιστον είναι πιο αδύναμη, θα έχει σημαντικές απουσίες. Οι (ακόμα δύο) Ουρουγουανοί βασικοί Μόρα και Βιούδες θα λείπουν, το ίδιο και ο τιμωρημένος αμυντικός Μερκάδο και τέλος, ο ίδιος ο Γκαγιάρδο που αποβλήθηκε στο πρώτο ματς. Ακόμα και ο αντικαταστάτης του Μερκάδο, ο Μαμάνα, τραυματίστηκε μέσα στην εβδομάδα και θα είναι απών. Οι απουσίες είναι πολύ μεγάλες και ο Γκαγιάρδο θα ξεκινήσει με τον Καβενάγκι βασικό. Ο Αργεντίνος φορ μπορεί να είναι πρώτος σκόρερ της ομάδας στο πρωτάθλημα, στο Λιμπερταδόρες όμως έχει παίξει μόλις 72 λεπτά. Ο Ρικάρντο Φερέτι, προπονητής της Τίγκρες, προσπαθεί να το υποβαθμίσει χρησιμοποιώντας το κλισέ “11 αυτοί, 11 εμείς” για να δείξει ότι η ομάδα του δεν έχει πλεονέκτημα. Η αλήθεια είναι όμως, ότι καθαρά αγωνιστικά η μεξικάνικη ομάδα έχει το πλεονέκτημα. Με μέσο όρο τα 28, η Τίγκρες έχει μια ομάδα έτοιμη να σπάσει την αρνητική παράδοση της χώρας στον θεσμό. Το κλίμα φυσικά δυναμιτίζεται από διάφορες δηλώσεις για τη διαιτησία, αλλά και τις δηλώσεις του Ουρουγουανού χαφ της Τίγκρες Αρέβαλο Ρίος που υποσχέθηκε να δώσει χαρά στον κόσμο της Μπόκα. Ο τελικός, λογικά, δεν θα έχει θέαμα και θα είναι σφιχτός, ενώ ο Ουρουουγανός διαιτητής θα έχει πολλή δουλειά, καθώς ανεμένεται να έχουμε και αρκετά σκληρά μαρκαρίσματα. Για όσους αντέξουν το ξενύχτι, ο τελικός του Λιμπερταδόρες αποτελεί το πιο ιδανικό τέλος της προηγούμενης ποδοσφαιρικής σεζόν (για τα ευρωπαϊκά δεδομένα) και την καλύτερη αρχή της καινούριας.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ποδόσφαιρο Λατινικής Αμερικής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

22 χρόνια αναμονής

Το ανέκδοτο στο Σάο Πάουλο ρωτούσε “τι δεν έχει δει ένα παιδί που γεννήθηκε μετά το 1994”. Η απάντηση ήταν την Παλμέιρας πρωταθλήτρια. Την τελευταία φορά που είχε συμβεί κάτι τέτοιο, οι πράσινοι είχαν αριστερό μπακ τον Ρομπέρτο Κάρλος, στα χαφ τον Σέζαρ Σαμπάιο και τον Μαζίνιο και πιο μπροστά τον Ριβάλντο με τον Εντμούντο. […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

19 αποβολές και ένας τηλεοπτικός θάνατος

Υπάρχουν παιχνίδια που μένουν στην ιστορία για το ποδόσφαιρο που προσέφεραν, υπάρχουν και παιχνίδια που γίνονται θρυλικά για άλλους λόγους. Ένα τέτοιο έγινε σαν σήμερα το 1971 στα πλαίσια του Κόπα Λιμπερταδόρες. Εκείνα τα χρόνια, το Λιμπερταδόρες είχε ομίλους (εικοσικάτι χρόνια πιο πριν από τα γατάκια του Τσάμπιονς Λιγκ) με γεωγραφικά κριτήρια. Ο πρώτος όμιλος […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *