Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Το γλυκό του Μέσι

postre-gol-de-messi-10082015_10aa5r0dm3wuz1gamog17na604

Εκεί που έχεις φάει ό,τι δίποδο και τετράποδο προσφέρει το μενού και κάνεις νόημα του στυλ “τον λογαριασμό” με τον κλασσικό ελληνικό τρόπο γράφοντας στον αέρα, ο σερβιτόρος έρχεται και σου λέει “να κεράσουμε γλυκάκι;”. Εσύ το παίζεις λίγο δύσκολος αρχικά και ρωτάς ντεμέκ “τι έχετε;” έναν άνθρωπο που το έχει δει το έργο εκατοντάδες φορές και σκέφτεται από μέσα του “αφού θα φας ρε φίλε ό,τι και να φέρω, τι με κουράζεις τώρα.” Και εκεί ακούς: “το γκολ του Μέσσι”.

https://www.youtube.com/watch?v=_o2qrGJuVXY

Η ιστορία είναι εν μέρει φανταστική. Πρώτον γιατί στο εστιατόριο των αδερφών Ρόκα, λίγο έξω από τη Βαρκελώνη, δύσκολα θα έχεις φάει πολύ μια που θεωρείται ένα από καλύτερα εστιατόρια στον κόσμο και αυτό σημαίνει τεράστια πιάτα με μια κουτσουλιά φαγητό στην μέση. Και δεύτερον σιγά μην το κερνάνε. Το γλυκό όμως υπάρχει και είναι η έμπνευση του Ζόρντι Ρόκα βασισμένη στο διάσημο γκολ του Λιονέλ με την Χετάφε, ότι πιο κοντινό στο γκολ του Μαραντόνα απέναντι στην Αργεντινή. Παρά την επιτυχία που είχε το γλυκό, οι αδερφοί Ρόκα αποφάσισαν να το βγάλουν από το μενού για όσους δεν νιώθουν άνετα με την Μπαρτσελόνα. Έμεινε όμως σαν επιλογή για όσους το ξέρουν και θέλουν να το παραγγείλουν επιτόπου, σε στυλ “πού’σαι παιδί, ένα δικό μου πες στον σεφ, θα καταλάβει” και κλείσιμο ματιού.

Το γλυκό όμως άλλαξε μετά από μια επίσκεψη των αδερφών Ρόκα στην Αργεντινή στα πλαίσια μιας τουρνέ μαγειρικής που κάνουν (γιατί εκτός από συγκροτήματα και ομάδες, τουρνέ κάνουν και οι σεφ απ’ ότι φαίνεται). Αποφάσισαν να κάνουν τις αλλαγές με βάση το γκολ του Λίο σε ένα φιλικό με τη Βραζιλία το 2012. Η μαρένγκα αντικαταστάθηκε από βραζιλιάνικα φρούτα και το γλυκό περιέχει ως βάση επίσης πάσιον φρουτ, λεμόνι και ντούλσε ντε λέτσε (παραδοσιακό γλυκό της Αργεντινής). Στην επιφάνεια υπαρχουν μέντα και ευκάλυπτος και μια μπάλα πάλι από ντούλσε ντε λέτσε που περνάει ανάμεσα από δύο Βραζιλιάνους αμυντικούς από μαρσμέλοου μέντας και μάνγκο (που είμαι σίγουρος ότι θα έπαιζαν άνετα ως βασικοί και στην κανονική εθνική Βραζιλίας με βάση τα όσα έχουμε δει από την ομάδα τα τελευταία δύο χρόνια). Το γλυκό κέρδισε τις εντυπώσεις και ο σεφ Ζόρντι (που είναι ο σωσίας του Εζεκιέλ “Ελ Πότσο” Λαβέτσι) το παρουσίασε φορώντας μια φανέλα του Λιονέλ. Σκεφτόμενος το γλυκό “γκολ Χαριστέα στο Euro 2004 με σως από τζατζίκι” ή το “γλυκό Ραμπεσαντρατανά για 10 άτομα” σας αφήνω κάπου εδώ γιατί πείνασα.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ισπανικό πρωτάθλημα, ποδόσφαιρο Λατινικής Αμερικής, Φάτε μάτια ψάρια

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Μια εβδομάδα γεμάτη βία

https://www.youtube.com/watch?v=IYGaTvhsEWI Ο κόσμος των φανατικών δεν έχει λογική. Ο κόσμος των φανατικών στην Αργεντινή ακόμα λιγότερο και ειδικά σε μια πόλη όπως το Ροσάριο με ομάδες που έχουν πολύ πιστούς οπαδούς. Αυτό έχει τα ωραία του όπως βλέπουμε και στο παραπάνω βίντεο, έχει και τα αρνητικά του. Ο Ραμίρο Νιέτο βρισκόταν στο σπίτι του πατέρα […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Εν ενεργεία βετεράνοι

Τις προάλλες πέτυχα μια φωτογραφία του Νταβόρ Σούκερ με κοιλίτσα και αρκετά κιλά παραπάνω και σκεφτόμουν το πόσο διαφορετικοί είναι οι αθλητές μεταξύ τους στην μετά αθλητισμού ζωή τους. Υπάρχουν αυτοί που λατρεύουν την μπάλα. Βλέπεις π.χ. τον Νεστορίδη, τον Δομάζο και είναι όπως ήταν τότε σχετικά στεγνοί και ξέρεις ότι αν τους πετάξεις μια […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *