Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Το Σαμπιονά Χάνει για Άλλη μια Φορά το Μομέντουμ

Μετά την εντός έδρας ήττα την πρώτη αγωνιστική από την Καέν, ο Μαρσέλο Μπιέλσα παραιτήθηκε από τον πάγκο της Μαρσέιγ. Η συγκεκριμένη εξέλιξη ήταν απολύτως αναμενόμενη καθώς η σχέση του με τη διοίκηση της ομάδας ήταν κακή εδώ και πάρα πολύ καιρό. Από το φθινόπωρο του 2014 ήταν σε ανοικτή κόντρα με τον πρόεδρο Βινσέντ Λαμπρούν και εκείνο που τον κρατούσε στον πάγκο ήταν το σχέδιό του για τη χρονιά και η λατρεία των οπαδών. Η ιδιοκτήτρια Μαργαρίτα Λουΐ Ντρεϋφούς κρατούσε αποστάσεις, όμως μετά την αποτυχία της Μαρσέιγ να προκριθεί στο Τσάμπιονς Λιγκ των φετινής σεζόν άρχισε η εκκαθάριση.

Η ομάδα άδειασε επικίνδυνα, ειδικά μπροστά όπου οι Αντρέ Αγιού, Ζινιάκ και Παγιέτ έφυγαν, οι δύο πρώτοι ως ελεύθεροι, ενώ ο τελευταίος πουλήθηκε 17,5 μύρια στη Γουέστ Χαμ. Στο κέντρο πουλήθηκε ο βασικός, αναντικατάστατος και παιχταράς Ιμπουλά για 25 μύρια στη Πόρτο, ενώ στην άμυνα δεν ανανεώθηκε το συμβόλαιο του βασικού Μορέλ, ενώ η διοίκηση σχεδιάζει να πουλήσει και τον βασικότατο Ν’Κουλού. Όλα αυτά, κόντρα στην επιθυμία του Μπιέλσα που ήξερε ότι τους Αγιού και Ιμπουλά δεν μπορούσε να τους κρατήσει, αλλά περίμενε αντικαταστάτες. Η διοίκηση δεν έκανε τίποτα, πήρε μόνο κάτι παιδάκια, δείχνοντας έμπρακτα στο Λόκο Μπιέλσα ότι μαζί δε γίνεται να συνεχίσουν.

bielsa, equipe

Από αυτήν την κόντρα φυσικά βγαίνει χαμένη η Μαρσέιγ που αγωνιστικά κόβεται απότομα και ανορθόδοξα η όποια προσπάθεια επανόδου στα ψηλά στρώματα της βαθμολογίας, όταν μάλιστα Παρί, Λυών και Μονακό δείχνουν να είναι ξεκάθαρα ένα με δύο επίπεδα πάνω. Χαμένο όμως βγαίνει και το γαλλικό πρωτάθλημα που είχε βρει μία τεράστια περσόνα να το διαφημίζει και να τραβάει το ενδιαφέρον των ξένων. Η Εκίπ βγήκε με πρωτοσέλιδο «Η ιστορία μιας προδοσίας» για τη σχέση διοίκησης-Μπιέλσα. Μέσα στα υπόλοιπα που έγραφε για τον απολογισμό της θητείας του Αργεντίνου στον πάγκο των Μασσαλών, ανέφερε ότι οι χορηγικές συμφωνίες της ΟΜ αυξήθηκαν 2,5% εξαιτίας του και μόνο, ενώ παρουσιάστηκε αυξημένο ενδιαφέρον από δίκτυα της Λατινικής Αμερικής για τα δικαιώματα του Σαμπιονάτ.

Όλα αυτά πάνε στο βρόντο, ειδικά όταν υπάρχει πολύ σοβαρή πιθανότητα το πρωτάθλημα να χάσει τον έτερο αστέρα του που τραβάει τα βλέμματα του πλανήτη και αναφέρομαι στο Ζλάταν φυσικά. Η συμφωνία του για επιστροφή στη Μίλαν είναι μάλλον δεδομένη και παρά την απόκτηση του Ντι Μαρία από τους Παριζιάνους το γκελ που κάνει η περσόνα Ζλάταν δεν αντικαθίσταται εύκολα. Σε αυτά να προσθέσουμε ότι παρά την ανανέωση του συμβολαίου του, το μέλλον του Λακαζέτ στη Λυών δεν είναι και τόσο βέβαιο, καθώς η μισή Πρέμιερ τον θέλει και ο Ολάς στα καλά λεφτά δεν έλεγε όχι όταν έπαιρνε τα πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο, όχι τώρα.

Zlatan

Το Σαμπιονά λοιπόν έχασε ήδη τον καλύτερο προπονητή που είχε, μάλλον χάνει τον πιο διάσημο ξένο παίχτη που παίζει εκεί και ενδεχομένως και τον καλύτερο νέο Γάλλο που αγωνίζεται ακόμα στη χώρα του. Αυτή είναι και η θλιβερή ιστορία μιας χώρας που παράγει συνεχώς παίχτες που δεν μπορεί να τους κρατήσει. Μπορεί να είναι συναρπαστικό και πολύ ρομαντικό ότι στη Γαλλία δεν υπάρχει μια υπερδύναμη, ή έστω δύο-τρεις-τέσσερις μεγάλοι σύλλογοι και τα πρωταθλήματα είναι μοιρασμένα, αλλά αυτά έχει και την αρνητική του πλευρά. Κανένας σύλλογος δεν έχει γίνει αρκετά σπουδαίος ώστε να κρατά τους παίχτες εκεί. Η Παρί τώρα το κάνει με τα πετροδόλαρα κάτι Αράβων, ενώ η Μαρσέιγ του Ταπί ήταν δύναμη την εποχή πριν σκάσει η βόμβα Μποσμάν.

platini_zidane_994164632_north_522x

Η Γαλλία που έχει βγάλει τα δύο καλύτερα ευρωπαϊκά δεκάρια όλων των εποχών (ναι για τον Μισέλ και τον Ζιντάν λέω), επιθετικούς όπως ο Κοπά, ο Τρεζεγκέ και ο Ανρί, αμυντικά χαφ που άλλαξαν τον τρόπο που παίζεται η θέση όπως ο Τιγκανά ο Ντεσάμπ και ο Βιεϊρά, αμυντικούς  επιπέδου Τουράμ, Ντεσαγί, Μπλαν, έχει πολύ φτωχή συγκομιδή σε ευρωπαϊκούς τίτλους. Μόνο εκείνο το Τσάμπιονς Λιγκ της Μαρσέιγ και κάτι σκόρπιοι τελικοί. Ακόμα και στα άλλα κύπελλα Ευρώπης οι κατακτήσεις είναι ελάχιστες. Αντίθετα με την εθνική ομάδα, οι σύλλογοι αγκομαχούν. Αν οι Ισπανοί δεν είχαν κάνει εκείνο το ξέσπασμα από το 2008 μέχρι το 2012, θα ήταν το ανάποδό τους. Χώρα με ελάχιστους διεθνείς τίτλους με συλλόγους που σαρώνουν παντού.

Το πρόβλημα με τους Γάλλους είναι, εκτός από τη δημιουργία συλλόγων που θα χτίσουν φανέλα, θα τραβάνε, αλλά κυρίως θα κρατάνε τους παίχτες, ότι μόλις πάνε να δημιουργήσουν έναν κάποιο ανταγωνισμό τα κάνουν ρατατούιγ (γαλλική έκδοση του τουρλού). Εκεί που στις πλούσιες Παρί και Μονακό ήρθε η Λυών με τις ακαδημίες της και η Μαρσέιγ με τον Μπιέλσα, ήδη ο τελευταίος μας χαιρέτησε.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Γαλλικό ποδόσφαιρο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Γκι Ρου: Ο άνθρωπος που έφτιαξε την Οσέρ

Ήταν περισσότερα από 50 χρόνια πριν, όταν μια μικρή, παντελώς άγνωστη ομάδα της Βουργουνδίας, έψαχνε προπονητή. Ένας 22χρονος νεαρός έστειλε γραπτά την αίτησή του. Μέσα σε αυτή έγραφε ότι ήταν διατεθειμένος να κάνει τα πάντα γι’ αυτή τη δουλειά, ακόμα και να κόβει ξύλα. Ο γεννημένος στην Αλσατία, αλλά μεγαλωμένος στην περιοχή της μικρής πόλης […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ζιστ Φοντέν: ο κατά συρροήν σκόρερ που επισκιάστηκε από τον Πελέ

Μπορεί το Ραμπάτ να είναι η πρωτεύουσα του Μαρόκου, μπορεί χάρη στον Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ, την Ίνγκριντ Μπέργκμαν και την ομώνυμη ταινία του 1942 η Καζαμπλάνκα να έγινε η πιο διάσημη πόλη της χώρας, αλλά για πολλούς το Μαρακές εξακολουθεί να είναι η πιο παραμυθένια. Η Γη του Θεού όπως μεταφράζεται η βερβερική της ονομασία (ονομασία […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

6 σχόλια σχετικά με το “Το Σαμπιονά Χάνει για Άλλη μια Φορά το Μομέντουμ”

  1. Ο/Η Η καράφλα του Μπαρτεζ λέει:

    Βασικά, αμα ψάχνεις το αντίθετο του championnat δες κατα premier league μεριά. Ενας τίτλος εθνικής, πολλά (βαριέμαι καν να τα μετρήσω) τρόπαια συλλόγων.

  2. Ο/Η Ramón Llul λέει:

    Ένα δίκιο το ‘χεις, είναι η αλήθεια

  3. Ο/Η Μούρης λέει:

    Φίλε Ραμόν ελπίζω να ξέχασες σκόπιμα τον τεράστιο Μακελελέ,μιας και είναι γεννημένος στο Ζαιρ.Ο ορισμός του σκύλου αμυντικού χαφ.Κατά τα άλλα πολύ ενδιαφέρον και ακριβές το άρθρο σου.
    Υ.Γ.:Το ψευδώνυμο του φίλου από πάνω όλα τα λεφτά…

  4. Ο/Η Και ας με λενε Ζιουλι παιζω με Μπρανταο και Μποβι λέει:

    Με τοσο αποδυναμωμενους ανταγωνιστες ισως ειναι ευκαιρια της Παρι να το παρει πιο χαλαρα και να επικεντρωθει στο ΤσΛ κανοντας και βουντου για σχετικα καλυτερες κληρωσεις απο οτι τα προηγουμενα χρονια.
    Στη Μαρσειγ επεσε οικονομικο σφυξιμο για αλλους λογους οποτε και ξεπουλησαν και ο Μπιελσα εμεινε επειδη θα τους κυνηγουσαν οι οπαδοι,αφου απο περυσι με τη διοικηση ηταν στα μαχαιρια.
    Εμεινε στη Λιον ο Λακαζετ με την προυποθεση να του φερναν και καλους παικτες,οπως εγινε με το Βαλμπουενα και μαλλον τον Γαλλο αμυντικο της Ρομα,πρωην Μονπελιε που δεν γραφω το ονομα του γιατι καλα καλα δε μπορω να το πω.
    Η Μονακο εκανε τις καλυτερες και ουσιαστικοτερες κινησεις και γενικα δεν ειναι στο μοντελο -ειμαστε ζαμπλουτοι και τα πεταμε- γιατι πουλαει ακριβα και αγοραζει στοχευμενα.
    Απογοητευτικες ειναι οι μεσαιες(ειδικα απο Αγ.Στεφανο,Λιλ,Μπορντο περιμενα κατι) και προς τα κατω ομαδες που δεν πηραν τιποτα ουσιαστικα ειδικα μεσοεπιθετικα και εχασαν σημαντικους παικτες. Οι 3 που ανεβηκαν ειναι για κλαμματα.Γενικα φετος πολυ λιγη ποιοτητα και μετριοτητα,οποτε θα πεσει πολυ τακτικη αρα και πονοματος.
    Λογικα λογω της πτωτικης τασης της γαλλικης οικονομιας εγιναν τα παραπνω.

  5. Ο/Η ο αποπανω λέει:

    ΥΓ Iσως το μεγαλυτερο τρολαρισμα της Μαργαριτας στον Μπιελσα ειναι του φερε τον αρχοντα της αποθεραπειας,τον Ντιαμπι.

  6. Ο/Η Ramón Llul λέει:

    @Μούρης

    Δεν χωρούσαν όλοι στη λίστα. Φυσικά και ο Makelelé ήταν η βάση για 2 ομάδες.

    @Και ας με λενε Ζιουλι παιζω με Μπρανταο και Μποβι

    Κοίτα ο ανταγωνισμός πάντα είναι μεγάλο θέμα, γι αυτό στη Γαλλία υπάρχουν περίοδοι που κάθε χρόνο το σηκώνει άλλος και περίοδοι που υπάρχουν δυναστείες. Τώρα φαίνεται ότι η PSG χτίζει τη δική της δυναστεία.

    Τώρα η ποιότητα μπορεί να πέφτει λόγω γενιάς από τη μία και από την άλλη διότι φεύγουν οι καλοί παίχτες. Ακόμα και 2ο-3ες ομάδες πάνε να χάσουν τους σταρ τους όπως η Toulouse τον Ben-Yedder. Το γαλλικό πρωτάθλημα θα συνεχίσει να έχει πολύ ταχύτητα, πολύ ρυθμό, αλλά σε ποιότητα, πλην PSG, χάνει αρκετά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *