Το κοντό τους και το μακρύ τους
Σύνδεση με τα προηγούμενα: Στην Αργεντινή υπάρχει ένα πρωτάθλημα στο οποίο παίζουν τριάντα ομάδες. Μετά τον θάνατο του δον Χούλιο Γκροντόνα η AFA (η αργεντίνικη ΕΠΟ) είναι επί της ουσίας ακέφαλη για έναν χρόνο. Ο ισχυρός ανήρ της Σαν Λορένσο Μάρκο Τινέλι (που όπως έχουμε ξαναπεί είναι κάτι σαν τον Νίκο Αλιάγα της Αργεντινής) προσπαθεί να αναλάβει την ηγεσία, αλλά βρίσκει απέναντί του τους “γκροντονίστας” που όπως θα έλεγε και ο Δημήτρης “Τίγρης” Μελισσανίδης είναι οι “γκρανκάσες” της Αργεντινής. Τελικά κατάφερε να γίνει δεκτή η υποψηφιότητά του για τις εκλογές που θα γίνουν τον Μάρτιο του 2016 (ο Γκροντόνα πέθανε το 2014 υπενθυμίζω) και μέχρι τότε η Ομοσπονδία θα έχει έναν αντιπρόεδρο που θα κάνει κουμάντο. Αλλά αυτά είναι λίγο αδιάφορα, αν και συχνά έχουν ζουμί τύπου σκανδάλου ΦΙΦΑ. Αυτό που προσωπικά με κέρδισε είναι οι καινούριες αλλαγές στο πρωταθλημα.
Γιατί αγαπημένε αναγνώστη, τι είναι ένα πρωτάθλημα ποδοσφαίρου αν όχι οι αλλαγές στους κανονισμούς. Το 2016 λοιπόν το επόμενο πρωτάθλημα θα είναι ξανά “κόρτο”, ούτως ειπείν “κοντό”. Το οποίο μέχρι πρόσφατα σήμαινε πρωτάθλημα ενός γύρου που κρατούσε μισή σεζόν. Μόνο που και τώρα το πρωτάθλημα των τριάντα ομάδων είναι ενός γύρου, αλλά επειδή 30 αγωνιστικές δεν είναι λίγες, δεν το λες κοντό (για να μην μιλήσουμε για το κύπελλο που κράτησε έναν χρόνο). Άρα; Άρα μην χαίρεστε. Και το επόμενο πρωτάθλημα στην Αργεντινή θα έχει τριάντα ομάδες, αλλά θα ξεκινήσει 7 Φεβρουαρίου και θα τελειώσει 29 Μαΐου. Πώς θα το καταφέρουν οι μάγοι; Θα παίζουν κάθε 2 μέρες; Όχι, όχι. Είμαστε σκληροί, αλλά ποτέ απάνθρωποι.
Οι ομάδες θα χωριστούν σε δυο γκρουπ των 15 (ναι ρε φίλε, μονός αριθμός και θα έχει και ρεπό) και θα παίξουν όλοι με όλους από μία φορά σε κάθε γκρουπ, συν μια αγωνιστική που ο καθένας θα παίξει με τον αντίπαλό του. Την περίφημη αγωνιστική των κλάσικο όπου θα έχουμε Ρίβερ-Μπόκα, Εστουδιάντες Λα Πλάτα-Χιμνάσια Λα Πλάτα, Ράσινγκ Κλουμπ-Ιντεπιέντε και άλλα περίφημα κλάσικο που συναρπάζουν, όπως Ραφαέλα-Μπελγκράνο και Ολίμπο-Σαρμιέντο. Οι όμιλοι θα βγουν μετά από κλήρωση, χωρίς κάποιο σοβαρό κριτήριο (πλην από το γεγονός ότι οι ομάδες των ντέρμπι θα είναι σε άλλο όμιλο) Ο τίτλος θα κριθεί σε μονό τελικό ανάμεσα στους νικητές των δύο ομίλων σε ουδέτερη έδρα με παράταση και πέναλτι. Δυστυχώς δεν βρήκα τι γίνεται σε περίπτωση ισοβαθμίας στους ομίλους. Το ενδιαφέρον είναι ότι επί της ουσίας το “κοντό” αυτό πρωτάθλημα των 15 αγωνιστικών δεν χρησιμεύει ως μεταβατικό για κανέναν λόγο. Γιατί για παράδειγμα αποφάσισαν να μην πέσουν τρεις ομάδες ώστε να πάμε στις 28, αλλά μόλις μία και να ανέβει από τη Β’ Εθνική και πάλι μία. Δηλαδή να ξαναέχουμε τριάντα ομάδες. Και αφού όλα τελειώσουν σε 4-5 μήνες, το φθινόπωρο θα ξεκινήσει (αν δεν αλλάξει και πάλι τίποτα) ξανά πρωτάθλημα τριάντα ομάδων με τριάντα αγωνιστικές σαν να μην έγινε τίποτα. Και σιγά-σιγά λέει θα μειωθούν οι ομάδες. Δεν βιαζόμαστε όμως. Άλλωστε γιατί να κάνεις κάτι το 2016, ενώ μπορείς να το αφήσεις για το 2017; Το μόνο που θα προσφέρει αυτό το πρωταθληματάκι του 2016 είναινα μπορέσει το πρωτάθλημα της χώρας να προσαρμοστεί στα ευρωπαϊκά ημερολογιακά δεδομένα και η σεζόν να αρχίζει ευρωπαϊκό φθινόπωρο. Όλα αυτά βέβαια μέχρι τις επόμενες αλλαγές. Μείνετε συντονισμένοι…
2 σχόλια σχετικά με το “Το κοντό τους και το μακρύ τους”
Πεφτει 1 και ανεβενει 1 ;;; Γιατι ειναι τοσο ευκολο ;;;
Μπορεις να μεταφερεις γνωμες φιλαθλων ; Ειναι ευχαριστημενη με αυτο που γινεται και γινοταν παντα η λενε πως μετα την Σουπερ Λιγκ ειναι το 2ο μεγαλυτερο μπουρδελο ;
Από τα σχόλια που βλέπω ο περισσότερος κόσμος κράζει.
Δεν τους αρέσει όλο αυτο το καραγκιοζιλίκι.