Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Όταν ο Γκάζα συνάντησε τον Βίνι

vinniegazza9c

Τι μπορεί να συμβεί όταν δύο θρύλοι συναντηθούν για πρώτη φορά; Αν αυτοί είναι ο Μέσι κι ο Ρονάλντο για παράδειγμα θα περιμένουμε ένα ματς με γκολ και θέαμα. Αν όμως μιλάμε για την Αγγλία των 80s και Πολ Γκασκόιν με Βίνι Τζόουνς οι απαιτήσεις αλλάζουν. Ο Γκάζα παρ’ ότι ήταν μόλις 21 ετών ακόμα, βρισκόταν στην τρίτη του γεμάτη σεζόν στη Νιουκάστλ, ένα παιδί θαύμα που λάτρευε όλη η πόλη και γινόταν γνωστός και στην υπόλοιπη Αγγλία. Τον Σεπτέμβριο του 1987 η Γουίμπλεντον ταξίδεψε στα βόρεια με τον Βίνι τιμωρημένο (περίεργο). Οι συμπαίκτες του Βίνι όταν γύρισαν στο Λονδίνο του είπαν για τον απίστευτο πιτσιρικά. Ο Τζόουνς δεν το ξέχασε και όταν έφτασε ο Φεβρουάριος οι δυο ομάδες είχαν να συναντηθούν τόσο για το πρωτάθλημα, όσο και για τον 5ο γύρο του FA Cup (βρισκόμαστε άλλωστε στην εποχή της Crazy Gang) μέσα σε μερικές εβδομάδες. Ο Βίνι πήρε εντολή να μαρκάρει τον Πολ.

Λίγο πριν βγουν οι παίκτες στο γήπεδο, ο προπονητής της Νιουκάστλ Γούλι ΜακΦάουλ έδωσε ατομικές οδηγίες στους παίκτες του, πώς να μαρκάρει ο καθένας τον αντίπαλο, τι να προσέξει κ.ο.κ. Όταν έφτασε η ώρα του ταλαντούχου Πολ, τα μόνα λόγια ήταν “Γκάζα, καλή τύχη“. Ο Γκασκόιν αναρωτήθηκε τον λόγο και ο προπονητής απλά είπε ότι θα έχει να αντιμετωπίσει έναν πολύ σκληρό αντίπαλο που τον λένε Βίνι Τζόουνς. Δεν χρειάστηκε καν να αρχίσει το παιχνίδι για να επιβεβαιωθεί. Με τους παίκτες δίπλα-δίπλα στο τούνελ, ο Βίνι κοιτούσε τους αντιπάλους του και το βλέμμα έμεινε στον Γκάζα. “Εγώ κι εσύ χοντρόπαιδο,” του είπε. Οι παίκτες άρχισαν να περπατούν για να βγουν στο Σέιντ Τζέιμς Παρκ και ο Γκάζα έριξε ακόμα μια κλεφτή ματιά. “Τι στο διάολο κοιτάς; Εγώ κι εσύ χοντρόπαιδο ! Δεν μπορώ να παίξω ποδόσφαιρο και σήμερα δεν θα παίξεις ούτε εσύ.

vinniegazza

Ο Βίνι δεν άφηνε τον Πολ να πάρει ούτε ανάσα και ο Γκάζα είχε τρομοκρατηθεί, αλλά λεπτό με το λεπτό άρχισε να παίρνει λίγο θάρρος και να ρίχνει κι αυτός καμιά σπρωξιά. Εκεί ήταν η στιγμή που ο Βίνι είπε να πάρει τα πράγματα στα χέρια του. Κυριολεκτικά όμως. Έχοντας στην πλάτη τον Γκάζα με το αριστερό του χέρι έπιασε και έσφιξε τα… καλαμπαλίκια του Γκασκόιν που ακόμα θυμάται τον πόνο. Θα μπορούσε αυτή η ιστορία να είχε απλά περάσει ως μύθος που κανείς δεν πίστευε, αν δεν υπήρχε ο Μόντε Φρέσκο, ένας από τους μεγαλύτερους φωτογράφους στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου να απαθανατίσει την στιγμή. Μια από τις πιο ιστορικές ποδοσφαιρικές φωτογραφίες.

Η ιστορία όμως δεν τελειώνει εδώ. Στα αποδυτήρια της Νιουκάστλ κάποιες θαυμάστριες είχαν στείλει λουλούδια στον Γκάζα. Ο Πολ για να ρίξει λάδι στη φωτιά είχε μια φαεινή ιδέα. Βρήκε έναν πιτσιρικά και του είπε να πάει τα λουλούδια στον Τζόουνς εκ μέρους του. Λίγα λεπτά αργότερα το παλικαράκι επέστρεψε. Ο Βίνι Τζόουνς είχε στείλει πίσω το σκουπάκι της τουαλέτας ως δώρο και το μήνυμα “Go f*ck yourselves”. Ήταν η αρχή μιας φιλίας μεταξύ των δύο τύπων, δυο ιδιαίτερων χαρακτήρων με ομοιότητες και διαφορές. Όπως για παράδειγμα ότι ο ένας ήταν ένας από τους πιο ταλαντούχους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών στην Αγγλία και ο άλλος ένας τραμπούκος. Δυστυχώς, ενώ ο Βίνι κατάφερε να χρησιμοποιήσει το ποδόσφαιρο για να κάνει τη ζωή του, ο Γκάζα έφυγε από το άθλημα με μεγάλα προβλήματα.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Αγγλικό πρωτάθλημα, Ιστορίες για το τζάκι, Ρετροφωτογραφίες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Το κεφάλι του Big Dunc: φτιαγμένο για γκολ και καβγάδες

Σε μια ομάδα που είδε παίκτες όπως ο Ντίξι Ντιν, ο Χάουαρντ Κένταλ, ο Άλαν Μπολ, ο Άλεξ Γιανγκ, ο Γκρέιαμ Σαρπ και αργότερα οι Λίνεκερ και Ρούνεϊ, είναι κάπως παράταιρο να θεωρείται ίνδαλμα ο Ντάνκαν Φέργκιουσον. Ένας σκληρός, φωνακλάς, με αγάπη στο αλκοόλ Σκωτσέζος, με μια καριέρα γεμάτη αποβολές και όχι αμέτρητα γκολ είναι […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ρετρό κουίζ νο23 (with a twist)

Το να αναγνωρίστε τον εικονιζόμενο είναι πιο εύκολο κι από το να «τσιμπήσει» ο Μέσι την μπάλα πάνω από τον Αλμούνια. Το να σας πούμε ότι η στιγμή της αλλαγής που απεικονίζεται είναι ιστορική διότι πρόκειται για το επαγγελματικό ντεμπούτο του παίκτη κι εσείς να βρείτε τη χρονιά και τον αντίπαλο, είναι πιο εύκολο κι […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

2 σχόλια σχετικά με το “Όταν ο Γκάζα συνάντησε τον Βίνι”

  1. Ο/Η alfa λέει:

    Αυτό που κρατάω από το βίντεο είναι το πόσο χαλαρά το αντιμετωπίζουν όλοι στο πάνελ.
    Σκεφτείτε αυτό το σκηνικό σε ένα οποιοδήποτε ελληνικό κανάλι με καλεσμένους πρώην και νυν ποδοσφαιριστές. Σοβαροφάνεια, κλισέ, “εμείς τότε παίζαμε για μια πορτοκαλάδα” και “δεν έχουμε να αποδείξουμε τίποτα σε κανέναν”. Άσε που ποτέ κανείς δημοσιογράφος δεν θα το ανέφερε γιατί θα το θεωρούσε τουλάχιστον προσβολή δημοσίας αιδούς και δυσφήμηση αθλήματος.

  2. Ο/Η Dreamdim λέει:

    άραγε τί έχουν να πουν ο “Μουστάκιας” και ο Γεροθόδωρος όταν ο δεύτερος με τη φανέλα του ΠΑΟ “θώπευε” με έκταση του μεσαίου δακτύλου τα δασύτριχα (;)οπίσθια του πρώτου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *