Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

-Τι ομάδα είσαι; -Λίβερπουλ. –Και από τις μικρές;

Υπάρχει μια παρέα στο Κρόσμπυ, λίγα μίλια πιο έξω από το Λίβερπουλ στις ακτές της Ιρλανδικής θάλασσας, που ήταν οπαδοί της Λίβερπουλ χρόνια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Ρίτσαρντ Φέλτον που από το 1987, όταν και πήρε το πρώτο του εισιτήριο για το Άνφιλντ, ακολουθούσε τους «Κόκκινους» μέσα-έξω σε κάθε παιχνίδι.

Όμως από το 2007 και μετά ο Ρίτσαρντ άρχισε να το κάνει από υποχρέωση, όπως δηλώνει στη Guardian. Οι τιμές των εισιτηρίων, ο κόσμος που πήγαινε στο Άνφιλντ, η ατμόσφαιρα που θύμιζε θέατρο και όχι πια γήπεδο, το γεγονός ότι ενώ καθόταν στην ίδια θέση οι γύρω του δεν ήταν ποτέ οι ίδιοι, οι χορηγοί που επέβαλαν συγκεκριμένα προϊόντα στις καντίνες, όλα αυτά τον έκαναν να μην το χαίρεται πια. Η Λίβερπουλ για 5 χρόνια αποτελούσε για αυτόν υποχρέωση και όχι διασκέδαση και έτσι, το 2012, αποφάσισε να μην ανανεώσει ξανά το διαρκείας του και από τον Οκτώβρη εκείνου του μήνα δεν ξαναπάτησε στο Άνφιλντ, ούτε ξαναπήγε σε κανένα εκτός έδρας παιχνίδι.

Marine FC

Ως εραστής του αθλήματος όμως ο Ρίτσαρντ αποφάσισε να ακολουθήσει τη Μαρίν, την ομάδα που παίζει στη Νον-Λιγκ, τελευταία κατηγορία, αλλά εδρεύει στο Κρόσμπυ. Όχι για κανένα άλλο λόγο, όπως δηλώνει ο ίδιος, αλλά επειδή πριν τα ματς μαζεύονται όλοι οι οπαδοί της στο μπαρ του συλλόγου, το Γκράχαμ λάουντζ και μετά πάνε μαζί στο γήπεδο. Εκεί βλέπουν τα παιχνίδια και μετά πάνε σε μια κοντινή παμπ όπου έρχονται και οι παίχτες και πίνουν μαζί μπύρες και τρώνε πίτσες. Ενδεχομένως ο Τόνυ Άνταμς να δάκρυζε σε αυτές τις θύμισες και ο Αρσέν Βενγκέρ να προσπαθούσε να τους αποβάλει από το Νησί για παραδειγματισμό, αλλά έτσι παίχτες, διοίκηση και οπαδοί δημιουργούν ένα πραγματικό δέσιμο. Ο σύλλογος είναι δικός τους, τον νιώθουν δικό τους και όπως θα έλεγε και κάποιος ακαδημαϊκός του ποδοσφαίρου, γουστάρουν να είναι μέλη αυτής της ομάδος.

Ο Ρίτσαρντ έκοψε κάθε σχέση με τη Λίβερπουλ όταν πριν από ένα ματς κυπέλλου εναντίον της Όλνταμ πήγε να κόψει εισιτήρια μαζί με το γιο του. Περίμενε στη σειρά στα εκδοτήρια στο Άνφιλντ και όταν έφτασε στο ταμείο του είπαν ότι είχαν τελειώσει τα παιδικά και έτσι έπρεπε να κόψει 2 κανονικά εισιτήρια. Του κόστισε 87 λίρες. Δεν ξαναπήγε. Προτίμησε να πηγαίνει να βλέπει τη Μαρίν με 5 λίρες γενική είσοδο και να ζει την πραγματική εμπειρία του ποδοσφαίρου. Ο Πρόεδρος της Μαρίν δήλωσε ότι κρατάει αυτές τις τιμές για να γίνει η Μαρίν η αγαπημένη δεύτερη ομάδα όλων των κατοίκων.

Marine lounge

Όμως οι περισσότεροι πια στο Κρόσμπυ την έχουν πρώτη ομάδα. Ο Ρίτσαρντ Φέλτον δεν είναι ο μόνος που εγκατέλειψε ένα μεγάλο σύλλογο για ένα μικρό. Ένας άλλος πρώην «Κόκκινος» και νυν «Μάρινερ», ο Φλέιν Κλάρκ, δήλωσε ότι το αυξημένο κόστος απομακρύνει τον κόσμο από το γήπεδο και κάνει τους μεγάλους συλλόγους τηλεοπτικό θέαμα που δεν έχει καμία σχέση με τη ζωή της τοπικής κοινωνίας.

Σε συνεργασία με ένα κίνημα οπαδών κατά των υψηλών τιμών των εισιτηρίων που λέγεται «Το Πνεύμα του Σάνκλι», αντίστοιχο με εκείνα της Άρσεναλ και της Μάντσεστερ Σίτυ, ο Φέλτον έστειλε μια επιστολή στη διοίκηση της Λίβερπουλ, εξηγώντας της τους λόγους που δε θα ξαναπατήσει στο γήπεδο. Παραδόξως η Λίβερπουλ απάντησε λέγοντας μέσες άκρες ότι οι τιμές έχουν αυξηθεί επειδή έχει αυξηθεί και η ζήτηση και δεν υπάρχει λόγος να πέσουν από τη στιγμή που το γήπεδο γεμίζει.

Bayern protest

Είναι δικαίωμα της Λίβερπουλ, και της κάθε Λίβερπουλ, να ακολουθεί αυτήν την πολιτική, όμως έτσι κινδυνεύει να μείνει χωρίς ντόπιους οπαδούς. Εδώ και μερικά χρόνια οι οπαδοί αντιδρούν. Και όχι μόνο οι ντόπιοι όπως απέδειξαν πρόσφατα οι οπαδοί της Μπάγερν. Στη μήτρα του ποδοσφαίρου οι οπαδοί αποξενώνονται από τις ομάδες και γυρνάνε πιο κάτω για να βρουν αυτό που είναι η πραγματική εμπειρία του ποδοσφαίρου: η σύνδεση με το σύλλογο, με την καθημερινότητά του, με τα άγχη και τις αγωνίες του. Ο Φέλτον δηλώνει ότι η αποφυγή του υποβιβασμού της Μαρίν ήταν πιο έντονο συναίσθημα γι’αυτόν από τον τελικό της Κωνσταντινούπολης, στον οποίο μάλιστα ήταν μέσα. Αλλά δεν πήγαινε για μπύρες και πίτσες μετά με τον Τζέραρντ και τον Τσάμπι Αλόνσο. Ούτε καν με το Τζιμάκο (τον) Τραορέ.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Αγγλικό πρωτάθλημα, Εκτός θέματος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Είναι Τρελός ο Πρόεδρος;

Ένα σύνθημα που έχει δονήσει τις κερκίδες των ελληνικών γηπέδων, περίπου όσο και το να βάλει ο πρόεδρας λεφτά. Η ειδωλολατρία στον πρόεδρο που είναι τρελός, καταφερτζής, μάγκας κτλ δεν είναι μόνο ελληνικό κόλλημα. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ρωτήσετε Μιλανέζους, Μαδριλένους, Γιουβεντίνους, ακόμα και Μασσαλούς. Δεν είναι όμως παντού έτσι, διότι αυτοί οι ξενέρωτοι […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Από την κουζίνα στην εξέδρα

Υπάρχουν στιγμές που σαν παιδιά θέλουμε να ξεχάσουμε, που θα θέλαμε να ανοίξει η γη να μας καταπιεί. Κυρίως έχουν να κάνουν με τους γονείς μας, την μαμά που θα μας τσιμπήσει το μάγουλο μπροστά στα κορίτσια του Β2, που θα μας κάνει ρεζίλι όταν πάμε να αγοράσουμε παπούτσια, που θα έρθει στο πάρτι να […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

8 σχόλια σχετικά με το “-Τι ομάδα είσαι; -Λίβερπουλ. –Και από τις μικρές;”

  1. Ο/Η thanosleeds λέει:

    Η κατάσταση έχει ξεφύγει στο Νησί. Έκρηξη τιμών από τη θέσπιση της Πρέμιερ Λιγκ και μετά που δεν συμβαδίζει με τον πληθωρισμό, με γήπεδα που έχουν γεμίσει κάθε λογής τουρίστες που πηγαίνουν για σέλφι και όχι για να δουν μπάλα, με τις ατμόσφαιρες να θυμίζουν εκκλησία. Πολύ καλά έκανε ο Φέλτον και βλέπει τη Μέιριν, στο κάτω-κάτω τα συναισθήματα που μπορείς να βιώσεις στις μικρές ομάδες (υποβιβασμοί-μπαράζ ανόδου κλπ) είναι πολύ πιο δυνατά από αυτά που μπορεί να σου προσφέρει μια “μεγάλη-ομάδα”. Αυτό το φαινόμενο στο Ελλάντα που ο άλλος είναι πχ από τα Γιάννενα και δηλώνει Ολυμπιακός δεν θα το καταλάβω ποτέ.

  2. Ο/Η thanosleeds λέει:

    Και κάτι σχετικό, βίντεο για την Non League Day που ήταν πρόσφατα https://www.youtube.com/watch?v=eeSzs9tPpxg

  3. Ο/Η kwstasArsenal λέει:

    Ενδιαφερον αποψεις και περα για περα αληθινες. Οι μεγαλες ομαδες, με τα μεγαλα πλεον κερδη δεν καταλαβαινουν κανεναν. Ξερουν, πως αν δεν πας εσυ στο γηπεδο, θα παω εγω. Η Αρσεναλ, για τα διαρκειας της ειχε 21000 ανθρωπους στην ουρα ! και φυσικα πριν απο τα παιχνιδια (αναλογα τα ματς) υπαρχει και η αντισοιχη ουρα, που περιμενει μια ακυρωσει εισιτηριου. Γι αυτο δεν αγχωνεται καμια ομαδα και δεν υδρωνει το αυτι της. Η Γουεστ Χαμ, του χρονου μετακομιζει στο νεο γηπεδο της το οποιο ειναι τεραστιο για τα δικα της δεδομενα. Για τον λογο αυτο, αποφασησε να ριξει της τιμες σε ΟΛΑ τα εισιτηρια, για να καταφερει να το γεμισει. Υπηρχε και υπαρχει αντιδραση απο 14 ομαδες της νιν Πρεμιερ και της ΚΠΡ που επεσε. Σου λενε οι 15 ομαδες, πως η Γουεστ θα μας χαλασει την πιατσα δεν γινονται αυτα τα πραγματα ! Νταβατζιλικια με λιγα λογια.
    Υπαρχει μια ομαδα, η Γιουναιτετ οφ Μαντζιστερ, την εφτιαξαν οπαδοι της Κανονινης μεγαλης Γιουναιτετ, γιατι ηταν αντιθετοι με την πολιτκοι των Γκλειζερ. Επειδη την διοικουν απλοι φιλαθλοι πανω απο ολα, εχουν καταφερει να φτιαξουν μια ανταγωνιστικη ομαδα, που ανεβενει συνεχως κατηγοριες και φυσικα τα εισιτηρια της ειναι πολυ φθηνα και πηγαινει ο κοσμος στο γηπεδο. Παρα πολλη φιλοι της μεγαλης Γιουναιτερ, συμπαθουν και στηριζουν με καθε μεσο αυτην την μεγαλη προσπαθεια και ο λογος ειναι, αυτα που αναφερονται στο αρθρο. Φιλαρακια, παμπ κλπ
    Κρατησα μια φραση απο το αρθρο : οποτε πηγαινα στο γηπεδο, στην ιδια θεση, εβλεπα παντα αλλους ανθρωπους. Μου φενεται απιστευτο. Παω στην Τουμπα εδω και 15 χρονια, το 90% στην Θ4. Φυσικα δεν τους ξερω ολους αλλα της φατσες της ξερω. Καμια φορα πιανω τον εαυτο μου να αναριωτιεται : που να ειναι εκεινος ο φαλακρος ;; που ειναι εκεινος ο χοντρος με το μεγαλο γελιο ; Δεν τους ξερω τους ανθρωπους αλλα ξερω πως θα τους δω στο γηπεδο.

  4. Ο/Η mcmerphy λέει:

    στο ραγιαδισταν βλεπεις τις ιδιες γατσες -ειδικα στα πεταλα- λογω του οτι εχουμε απομεινει τρεις και ο κουκος που παμε ακομα γηπεδο.
    στην ΑΕΚ ολοι οσοι την ζησαμε απο ο 83 και μετα λεμε γεια μεταξυ μας διοτι οσοι απομειναμε απο την φουρνια να πηγαινουμε ειμαστε πια “συγγενεις”.

    αλλα ποσοι πανε; και δω που τα λεμε κανεις δεν πρεπει να πηγαινει μπας και ξεσκατεψει καποτε ο βοθρος

  5. Ο/Η dur λέει:

    φαντασου σε εμας στις μικροτερες κατηγοριες η σαπιλα ειναι ακομη μεγαλυτερη!

  6. Ο/Η Γατόνι λέει:

    Κάπως έτσι κόβεις το γήπεδο, όχι τη μπάλα. Πήγαινα ΑΕΚ αιώνες αλλά κάτι ο Άγιος Βασίλης (Σωκράτης Κόκκαλης), κάτι Ψωμιάδηδες και κάτι ΟΑΚΑ, τόπικο και αύτο σε ομάδα με καλαμπούρι γιατί η καφρίλα είναι αερομεταφερόμενη μεραρχεία, σκαει παντού.

  7. Ο/Η Ramon Llul λέει:

    Ειλικρινά δεν περίμενα να έχει τέτοιο σουξέ το κείμενο. Το ζήτημα με τις τιμές είναι μεγάλο. 3 χρόνια έμεινα στην Αγγλία και πήγα γήπεδο μόνο με δανεικό διαρκείας ενός γνωστού. Είναι κρίμα. Οι σύλλογοι όμως έχουν 94% πληρότητα και δεν έχουν λόγο να τις κατεβάσουν.

    Από κει και πέρα το τι υποστηρίζει κανείς και για ποιο λόγο είναι πολύ μεγάλη κουβέντα και μάλλον θα γίνει ξεχωριστό κείμενο κάποια στιγμή, όταν τελειώσει η κάβα θεμάτων, για τη διαφορά του τηλεθεατή οπαδού και του γηπεδικού.

  8. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Εξαιρετικό!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *