Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Ένα Όχι σε Χορηγό

Επιστρέφω στο αγαπημένο μου θέμα που είναι οι χορηγοί, αυτή τη φορά όχι για μια σούπερ συμφωνία που αναγκάζει ομάδες να κάνουν πράγματα, αλλά για μία άρνηση. Σύμφωνα με τη Mundo Deportivo, η Σεβίλλη πρόσφατα απέρριψε μια πρόταση του Ισραηλινού Υπουργείου Τουρισμού να διαφημίζει τη χώρα στη φανέλα της. Την πρόταση επιβεβαίωσε η (κυβερνητική) Ισραηλινή εφημερίδα Υνέτ. Μάλιστα η τελευταία ανέφερε και συγκεκριμένο ποσό: 5 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Sevilla_fc_logo-2

Μιλώντας σε τοπική ιστοσελίδα της Ανδαλουσίας ο οικονομικός διευθυντής της Σεβίλλης δήλωσε ξεκάθαρα ότι η πρόταση απορρίφθηκε για «πολιτικούς λόγους». Προχώρησε μάλιστα περισσότερο λέγοντας ότι «ένα τέτοιο χορηγικό πρότζεκτ θα ήταν καταστροφικό για τη Σεβίλλη, ειδικά λαμβάνοντας υπόψιν τις παρούσες πολιτικές συνθήκες και ευαισθησίες και τη διαμάχη Παλαιστινίων-Ισραηλινών».

Από την άλλη πλευρά, το Υπουργείο Τουρισμού του Ισραήλ είπε ότι η πρόταση που έχει κάνει στη Σεβίλλη είναι διπλάσιας αξίας από την προηγούμενη χορηγική συμφωνία για τον κεντρικό χορηγό της φανέλας της ομάδας της Ανδαλουσίας που είχε γίνει με τη Μαλαισία. Ο Υπουργός μάλιστα είπε ότι επελέγη η Σεβίλλη διότι έχει διαρκείς και μακριές παρουσίες στα Ευρωπαϊκά κύπελλα, έχοντας κατακτήσει δύο συνεχόμενες φορές το Γιουρόπα Λιγκ, ενώ μετάσχει σε ένα πρωτάθλημα που προβάλλεται σε όλον τον κόσμο.

Η αλήθεια είναι ότι το Ισραήλ από τη μεριά του έκανε μια καλή επιλογή. Η κίνηση όμως της Σεβίλλης να απορρίψει την πρόταση είναι μαγκιά, κυρίως διότι δεν έχει αυτή τη στιγμή χορηγό στη φανέλα της. Ενδεχομένως με τα λεφτά του Τσάμπιονς Λιγκ, τις πωλήσεις που τρέχουν όπως πάντα και το γεμάτο γήπεδο, ίσως τους έπαιρνε να πουν όχι. Όμως το παρελθόν του συλλόγου δείχνει και κάτι παραπάνω. Όταν το 2009 ο Φρεντερίκ Κανουτέ είχε σηκώσει τη φανέλα του και έδειξε το μπλουζάκι που έγραφε «Παλαιστίνη», μετά από ένα γκολ κόντρα στη Λα Κορούνια, η Ισπανική Ομοσπονδία τον είχε τιμωρήσει. Η Σεβίλλη πήρε το μέρος του παίχτη της, φυσικά, αλλά η γραμμή συμπαράστασής της ήταν ότι ο Κανουτέ είχε γράψει μόνο μία λέξη, χωρίς χαρακτηρισμούς, ως αλληλεγγύη στο «συνεχώς δοκιμαζόμενο Παλαιστινιακό λαό από τους Ισραηλινούς βομβαρδισμούς». Μάλιστα η κίνηση του Κανουτέ έτυχε τεράστιας αναγνώρισης από όλον τον ποδοσφαιρόκοσμο που την είχε πέσει άγρια στην Ισπανική Ομοσπονδία.

Η, χωρίς χορηγό, Σεβίλλη αρνήθηκε την πραγματικά πολύ καλή πρόταση του Ισραηλινού κράτους καθώς δεν ήθελε να εμπλακεί το σήμα της με το τοξικό όνομα του Ισραήλ. Είναι ένας φάρος ελπίδας όταν ταυτόχρονα η Μπάρσα έχει κρεμάσει την παράδοσή της ταυτιζόμενη με το απολυταρχικό καθεστώς του Κατάρ, ή όταν η Ατλέτικο διαφημίζει το ε, χμ, όχι και τόσο δημοκρατικό Αζερμπαϊτζάν και η Ρεάλ Μαδρίτης αφαιρεί το σταυρό από το στέμμα που έχει στο έμβλημά της σε ό,τι δραστηριότητες και προϊόντα έχει και πουλάει στη Μέση Ανατολή. Ακόμα χειρότερα, η εναλλακτική, αριστερή, επαναστατική, εργατική Ράγιο Βαγιεκάνο δέχθηκε παρέμβαση στο ρόστερ της από Κινέζο χορηγό.

Μακάρι το παράδειγμα της Σεβίλλης να το ακολουθήσουν και άλλοι, αλλά δεν το βλέπω για να είμαι ειλικρινής.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ισπανικό πρωτάθλημα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Ο Γουίλι ο μαύρος τερματοφύλακας από το Βαγιέκας

Για να επιλέξει κάποιος επισκέπτης της Μαδρίτης να πάει να παρακολουθήσει ένα παιχνίδι στο Στάδιο του Βαγιέκας πρέπει να είναι έστω και λίγο υποψιασμένος για το που πηγαίνει, από τη στιγμή που στην ίδια πόλη στεγάζονται δυο από τις πιο διάσημες ομάδες του πλανήτη. Ακόμα κι αν η απόφαση παρθεί εντελώς τυχαία (παραβλέποντας με κάποιο […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Φαντάσματα, γάτες, χωράφια και χαμένα γκολ

Πρωτομαγιά του 2005. Στο στάδιο Σιουτάτ ντε Βαλένσια, την έδρα της πιο παλιάς ομάδας στη Βαλένθια, η Λεβάντε υποδέχεται τη Μάλαγα σε μια μάχη για την παραμονή. Οι γηπεδούχοι κάνουν ένα blooper με τον αμυντικό να την αφήνει στον τερματοφύλακα και τελικά κανείς να μην κινείται προς την μπάλα. Ο Σέρζιο Πάουλο Μπαρμπόσα Βαλέντε, η […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

5 σχόλια σχετικά με το “Ένα Όχι σε Χορηγό”

  1. Ο/Η Nick λέει:

    Δηλαδη το Ισραηλ ειναι κακο ενω η Παλαιστινη ειναι καλη; NO POLITICA στο ποδοσφαιρο, οι φασιστες της Σεβιλλης θα επρεπε να ντρεπονται

  2. Ο/Η Giorgos1892 λέει:

    Το ποδοσφαιρο είναι κατ εξοχην πολιτικός χώρος οπως και κάθετι αφορά τόσο μεγάλο κομματι του πληθυσμού.

  3. Ο/Η DamianosGz λέει:

    Ναι,το ισραήλ είναι το πιο κακό και φασιστικό κράτος μετά την γερμανία του χίτλερ.Εσύ θα επρεπέ να ντρέπεσαι για της αποψείς σου.

  4. Ο/Η Λελος λέει:

    καλά έκαναν.
    και αν ολα πανε στραβα γι’αυτους και δεν υπαρξει χορηγος,θα δωσει μεγαλυτερη δυναμη στο μηνυμα τους.
    μπραβο τους.

  5. Ο/Η kots λέει:

    @Nick δε χρειαζεται να το δουμε με ορους “καλου” ή “κακου”. πολυ απλα η σεβιλη αποφασισε οτι δεν θα ηταν καλο αυτη τη στιγμη να συνδεθει το ονομα της με το ισραηλ. τιποτα αλλο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *