Φίλαθλοι χωρίς φωνή
Αν έπρεπε να επιλέξουμε το πιο έντονο αντανακλαστικό κάθε ποδοσφαιρόφιλου, τότε αυτό θα ήταν η αντίδραση στο άκουσμα του ύμνου του Champions League και στην εικόνα του σεντονιού να πάλλεται στο κέντρο του γηπέδου. Οι πρώτες νότες από το κομμάτι του Χαίντελ που… σουλούπωσε το 1992 ο Τόνι Μπρίτεν είναι κάτι ιερό που συνοδεύει τις Τριτοτετάρτες μας εδώ και πολλά χρόνια. Όσο ιερό είναι όμως το τρίπτυχο πίτσα-μπύρα-καναπές ή η φυσική παρουσία σε έναν αγώνα Τσάμπιονς Λιγκ, ακόμα πιο ιερή είναι η ελευθερία έκφρασης του κόσμου σε κάθε ποδοσφαιρικό αγώνα.
Τουλάχιστον έτσι νομίζαμε, μέχρι που ήρθε η ΟΥΕΦΑ να δείξει για μια ακόμα φορά ότι βρίσκεται εκτός ποδοσφαιρικής λογικής. Η Μάντσεστερ Σίτι δεν είναι η πιο συμπαθής ομάδα του κόσμου στα δικά μου μάτια τα τελευταία χρόνια, όχι γιατί μου έκανε κάτι, αλλά γιατί είναι ένας ακόμα ζάμπλουτος σύλλογος που κατάφερε να ανέβει σκαλοπάτια όχι με ομάδα που έχτισε, αλλά με ομάδα που αγόρασε. Η Σίτι εκτός των άλλων, είναι μια από τις λίγες ομάδες που έχουν τιμωρηθεί από την ΟΥΕΦΑ σύμφωνα με τους κανονισμούς του Financial Fair Play. Το πρόστιμο ήταν αρκετά τσουχτερό (42 εκατομμύρια λίρες σε 3 χρόνια) και παράλληλα υπήρχαν περιορισμοί σε μεταγραφές και μισθούς. Βέβαια, κάποιος που έχει μια σχετική μνήμη, θα αναρωτηθεί τι είδους τιμωρία ήταν αυτή μια που η Σίτι φέτος έδωσε για Στέρλινγκ, Οταμέντι και ντε Μπρούιν περίπου 140 εκατομμύρια λίρες (υπάρχει ένα άρθρο στην Daily Mail που εξηγεί την κατάσταση για όποιον του αρέσουν τα λογιστικά). Ο μέσος οπαδός όμως της Σίτι δεν το βλέπει έτσι. Σε συνδυασμό και με την τιμωρία το 2014 της ΤΣΣΚΑ Μόσχας για ρατσιστικά συνθήματα που κατέληξε να τιμωρεί και τους Άγγλους που είχαν ξοδέψει ένα κάρο λεφτά για να παρακολουθήσουν τον εκτός έδρας αγώνα, έχουν βάλει την ΟΥΕΦΑ στην μαύρη λίστα τους.
Έτσι λοιπόν, οι Σίτιζενς έχουν βρει μια νέα συνήθεια στο να γιουχάρουν τον ύμνο του Champions League. Προσέξτε λίγο, δεν βρίζουν, δεν κάνουν κάτι άλλο, γιουχάρουν απλά ένα μουσικό κομμάτι. Την στιγμή που σε ματς εθνικών ομάδων γίνεται ο χαμός, την στιγμή που το πρόβλημα με ρατσιστικές αντιδράσεις δεν έχει λυθεί, την ΟΥΕΦΑ την πείραξε αυτό, καθώς ο παρατηρητής στον αγώνα της Σίτι με τη Σεβίλλη το σημείωσε και η ομάδα απειλείται με πρόστιμο. Μεταξύ μας, το πρόστιμο θα είναι ίσα με τις μπετζίνες στο τζετ του Σεΐχη Μανσούρ για μια μέρα, αλλά είναι κυρίως θέμα αρχών το ζήτημα. Η ΟΥΕΦΑ αντί να αδιαφορήσει, φρόντισε να μεγαλοποιήσει το θέμα και σε αυτές τις περιπτώσεις συνήθως έχουμε ακόμα μεγαλύτερες αντιδράσεις. Γιατί πλέον δεν μιλάμε για το FFP, αλλά για τη δυνατότητα του κόσμου να εκφραστεί ελεύθερα και την υποκρισία της ΟΥΕΦΑ. Η εκδίκαση της υπόθεσης θα γίνει στις 19 Νοεμβρίου από την πειθαρχική της ΟΥΕΦΑ, που μπορεί βέβαια να μην έχει πρόεδρο μέχρι τότε, μια που ο Ισπανός Άνχελ Μαρία Βιγιάρ είναι υπό έρευνα για σκάνδαλο διαφθοράς. Ιδανικός για πρόεδρος σε μια επιτροπή που στον τίτλο της έχει και την λέξη “ηθική”.
Προς τιμήν τους, άνθρωποι της ομάδας όπως ο Κομπανί και ο Πελεγκρίνι δεν προσπάθησαν να κρυφτούν. Ο Βέλγος είπε ότι ο ύμνος του Τσάμπιονς Λιγκ δεν είναι κάτι το ιερό και ότι ο κόσμος έχει κάθε δικαίωμα να κάνει αυτό που θεωρεί σωστό. “Έχουμε παίξει πάρα πολλά ματς στην Ευρώπη που δεχτήκαμε ρατσιστικές επιθέσεις και το ανεχτήκαμε. Πώς μπορεί ο κόσμος να δείξει την αγανάκτησή του για κάτι και να εκφραστεί; Στηρίζουμε τους οπαδούς μας.” Από την πλευρά του ο προπονητής της ομάδας είπε: “Πιστεύω ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να γιουχάρει ή να διαμαρτυρηθεί. Για μένα το γεγονός ότι ο κόσμος γιουχάρει, σημαίνει ότι η ΟΥΕΦΑ κάνει κάτι λάθος.” Σε μια εποχή που ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ έχουν χάσει κάθε ίχνος αξιοπρέπειας, ο αυταρχισμός που υπάρχει σε ένα τέτοιο θέμα δείχνει ότι τελικά τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα.