Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Ο φανταστικός Το Μαδέιρα

Τα παλιά τα χρόνια, το Football Manager λεγόταν ακόμα Championship Manager και η βάση δεδομένων του παιχνιδιού ήταν ένας από τους λίγους τρόπους που είχες για να μάθεις πληροφορίες για άγνωστους παίκτες από μη εμπορικά πρωταθλήματα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το ότι αρκετές ομάδες (μεταξύ των οποίων και ο Ιωνικός του αείμνηστου Νίκου Κανελλάκη) συμβουλευόνταν τα στατιστικά του παιχνιδιού πριν κινηθούν στο μεταγραφικό παζάρι, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα πολλές φορές αυτό που έπαιρνες να μην είχε μεγάλη σχέση με αυτό που είχες πιστέψει ότι παίρνεις και ένας παίκτης που ερχόταν με περγαμηνές μεγάλου ντριπλέρ να χάνει τη μπάλα σε απλές ασκήσεις ελιγμών στην προπόνηση. Από έναν κώνο.

Όταν λοιπόν κυκλοφόρησε το Championship Manager 01/02, που αρκετοί θεωρούν πως είναι μια από τις καλύτερες εκδόσεις του παιχνιδιού (το οποίο, σε περίπτωση που δεν το έχεις παίξει ποτέ, οφείλω να σε ενημερώσω πως κάποιοι πιθανόν αποκαλούν και “δεύτερη ζωή”), άρχισαν οι πρώτες κλασσικές συζητήσεις για τα άγνωστα διαμαντάκια που μπορείς να αγοράσεις φτηνά και στη συνέχεια να εξελιχθούν σε ένα μείγμα Ρονάλντο και Ζιντάν και να σε οδηγήσουν στην κορυφή. Η οποία φυσικά ήταν απλά ένα screenshot κάποιας μεγάλης επιτυχίας το οποίο έστελνες περιχαρής σε όλους σου τους φίλους, συνοδευόμενο με κάποιο ψωνισμένο σχόλιο του στυλ “μάθε μπαλίτσα από τον άρχοντα”, αλλά σάμπως μια ψευδαίσθηση δεν είναι όλα στη ζωή; Ένα από τα πρώτα ονόματα που κυκλοφόρησε παντού μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ήταν αυτό του Το Μαδέιρα.

Ο Μαδέιρα ήταν ένας 22χρονος επιθετικός που έπαιζε σε κάποιο λιμό μιας μικρής κατηγορίας της Πορτογαλίας, ονόματι Γκουβέια. Το «Finishing 20» στα στατιστικά του και φυσικά ο ντόρος που δημιουργήθηκε στις σχετικές κοινότητες των gamers από τις πρώτες μέρες δεν σου άφηνε περιθώριο να μην τον δοκιμάσεις. Το αποτέλεσμα ήταν πάντα το ίδιο: Γκολ, γκολ και μερικά ακόμα γκολ. Η συνέχεια ήταν αναπόφευκτη. Φανατικοί του παιχνιδιού αλλά και άνθρωποι που συνεργάζονταν με διάφορες ομάδες άρχισαν να ψάχνουν την ιστορία του παίκτη για να ανακαλύψουν πόσο κοντά στην πραγματικότητα ήταν ο φανταστικός του εαυτός του παιχνιδιού. Οι πρώτες αναζητήσεις δεν έφεραν αποτέλεσμα και έτσι κάποιοι κατέληξαν στον πρόεδρο της Γουβέια. Και τότε ήρθε το σοκ.

Ο Το Μαδέιρα δεν υπήρχε! Ο έκπληκτος πρόεδρος απάντησε πως δεν είχε παίκτη με τέτοιο όνομα στην ομάδα και όταν η εταιρεία παραγωγής του παιχνιδιού ζήτησε εξηγήσεις από τους Πορτογάλους researchers αποκαλύφθηκε όλη η αλήθεια. Ένας εξ αυτών, ο Αντόνιο Λόπεζ που ήταν γεννημένος στη Γουβέια, σπούδαζε σε τμήμα πολιτικών μηχανικών και είχε αποτύχει να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, είχε φτιάξει το ψεύτικο προφίλ του παίκτη, που κάθε φανατικός του παιχνιδιού ανά τον κόσμο ήθελε στην ομάδα του, δίνοντας του ικανότητες που ήλπιζε πως θα είχε αν κατάφερνε ποτέ ο ίδιος να κάνει καριέρα.

Ο Λόπεζ αποχώρησε άμεσα από την ερευνητική ομάδα και η εταιρεία διόρθωσε το λάθος αφαιρώντας τον ανύπαρκτο παίκτη από το επόμενο patch του παιχνιδιού αλλά η ζημιά είχε γίνει. Ο Το Μαδέιρα είχε μετατραπεί ήδη σε θρύλο στη σχετική κοινότητα, screenshots από τα κατορθώματα του κυκλοφορούσαν παντού, το όνομα του συμπεριλαμβάνεται σε λίστες με τους “καλύτερους φανταστικούς ποδοσφαιριστές όλων των εποχών” (μαζί με τον Ρόι της Ρόβερς και τον θεούλη Άλι Ντία) ενώ κάποιοι φανατικοί του παιχνιδιού συνέχιζαν για αρκετά χρόνια να τον βάζουν στο παιχνίδι και σε επόμενες εκδόσεις. Ο Αντόνιο Λόπεζ δεν κατάφερε να γίνει διάσημος παίζοντας ποδόσφαιρο αλλά τελικά κατάφερε να φτιάξει κάτι που έγινε γνωστό σε πολλούς ανθρώπους που ασχολούνται με αυτό.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Football Manager

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Το Football Manager μου έκλεψε τη ζωή

Ο πομπώδης τίτλος δεν είναι δικός μας, αλλά ενός βιβλίου που εκδόθηκε το 2012 και μιλάει για τι άλλο, για το παιχνίδι που αν δεν έχει κλέψει ζωή, έχει κλέψει άπειρες ώρες από πολλούς εξ ημών. Το Football Manager, FM για τους φίλους, CM ή ChampMan για τους παλιότερους, είναι ένας γλυκός εθισμός και αυτό […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Football Manager: Κάτι παραπάνω από ένα παιχνίδι

Kennedy Bakircioglu, Tonton Zola Moukoko, Maxim Tsigalko, To Madeira, Kim Kallstrom. Αν όλα αυτά τα ονόματα σου λένε κάτι και αν αυτή η εικόνα σου δημιουργεί μια μικρή ταραχή τότε είναι δεδομένο ότι έχεις φάει εκατοντάδες αρκετές ώρες της ζωής σου παίζοντας Football Manager, formerly known as Championship Manager. Οπότε, είσαι σε κατάσταση να εκτιμήσεις […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

14 σχόλια σχετικά με το “Ο φανταστικός Το Μαδέιρα”

  1. Ο/Η Antonis λέει:

    Δύο ονόματα για τους managers εκείνης της εποχής του Championship Manager. To Madeira και Maxim Tsigalko.

  2. Ο/Η λευτερης λέει:

    Γιατι ο Nikiforenko; η ο Aghahofa?

  3. Ο/Η gargaduaaas λέει:

    Ο Μπρους Λη δεν υπήρχε;

  4. Ο/Η Uncle Acid λέει:

    Anatoli Todorov ρε άπιστοι

  5. Ο/Η JOz λέει:

    Maxim Tsigalko o μέγας και To Madeira (μαζί με 100 ακόμα που έγραφα έναν προς έναν σε ένα τετραδιάκι)… Αυτό για το “δεύτερη ζωή” μεγάλη αλήθεια…

  6. Ο/Η nikos λέει:

    Brozek, West, okoronkwo, Ndyaie, Volodenkov και τοσοι αλλοι. Πρωτη μεταγραφη ομως το κανονι To Madeira γιατι ηταν φτηνος και ο καλυτερος μαζι με τον Tsigalko, ο οποιος ομως κραταγε θεση ξενου και ηθελε 1 μυριο. Το καλυτερο μανατζερ απο ολα με διαφορα και το παιζεις και σημερα με το patch με τους σημερινους παιχτες η και χωρις αυτο. Τρελο κολλημα και μονο οσοι εχουν παιξει καταλαβαινουν ποσο εθιστικο ειναι.

  7. Ο/Η giannis λέει:

    sombrero με αυτες τις παραπομπες ξεκιναω να διαβασω ενα αρθρο το μεσημερι και τελειωνω το βραδυ!μας εχεις καψει!

  8. Ο/Η houlio λέει:

    Tonton Zola Moukoko το καλύτερο δεκάρι του ντουνιά…

  9. Ο/Η stevie λέει:

    O Aghahowa,o Pawel Brozek kai o Tsigalko i Tsyhalka opws einai stin pragmatikotita to onoma tou upirxan..o Madeira omws itan ena botaki fantasias me arketi dosi polutelias ekeini tin epoxi..

  10. Ο/Η skaska λέει:

    Μεγάλος Toledo του championship 03/04

  11. Ο/Η Βαγγέλης λέει:

    Αυτός ο Antonio Lopez είναι ο scouter της United ή απλή συνωνυμία;

  12. Ο/Η Achilleas λέει:

    Vitally kutuzov. Απο την under21 της Μίλαν. Ήταν δυο παίχτες με το ίδιο όνομα ο ενας σαπάκι και ο άλλος με εξέλιξη που ξεπερνούσε τους πάντες. Ο καλύτερος παίχτης που εχω δει στο παιχνίδι. Αν έπαιρνες αλλη ομαδα και προσπαθούσες να τον αγοράσεις έπρεπε να τα σκασεις πολυ χοντρά παρα την μικρή αξία που είχε.

  13. Ο/Η To Madeira λέει:

    Είχα αυτό το όνομα σε διάφορα προφιλ, φορουμ κλπ και πάντα όταν με ρωτουσαν οι νεοπες τι σημαινειβ (ακόμη και θεωρητικά μανατζερακιδες), το βλέμμα της απαξίωσης έπεφτε επάνω τους (στην οθονη του πισι βασικα). Παίζω μανατζερ από το 2000-2001. Έφτασα μέχρι το 14. Το 15 και το 16 δεν τα ακουμπησα, κολλησα στο υπεροχο 14… Τώρα δοκιμάζω πολύ πρόσφατα το 17. Για να δουμε…

  14. Ο/Η To Madeira λέει:

    εν τω μεταξυ τωρα ειδα οτι αυτος στο βιντεο ειχε μπροστα Τσιγκαλκο-Μαδειρα και εβγαινε…2ος στην Πορτογαλία! Τι παλτο του μανατζερ ήταν αυτός! Εγω με Ζοάο Πάιβα, Μαδειρα και Τσιγκαλκο είχα πάρει τσουλου με τον ΑΟΑΝ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *