Το Θαύμα του Μπερναμπέου
Τελικά, ούτε φέτος θα έχουμε ξένους διαιτητές στην Σούπερ Λίγκα, παρόλο που η ιδέα έπεσε στο τραπέζι. Ίσως έτσι κι αλλιώς να είναι ήδη αργά. O Βέλγος Ροζέ Σχούτερς κοντεύει τα 73 κι ο Αργεντινός Γουάσινγκτον Ματέο, αν ζει, θα είναι ακόμη μεγαλύτερος.
7 Νοεμβρίου 1984. Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, δεύτερος γύρος. Η μάλλον άσημη σε ευρωπαϊκό επίπεδο ομάδα της Ριέκα αντιμετωπίζει τη δεύτερη Ρεάλ της σεζόν. Στον πρώτο γύρο είχε αποκλείσει τη Ρεάλ Βαγιαδολίδ, ανατρέποντας το 1-0 της Ισπανίας με ένα πειστικό 4-1 στη Γιουγκοσλαβία. Τώρα είναι η σειρά της άλλης, της πιο γνωστής Ρεάλ, στην οποία παίζουν μεταξύ άλλων ο Εμίλιο Μπουτραγένιο, ο Χοσέ Αντόνιο Καμάτσο, ο Ρικάρντο Γκαγιέγκο, ο Χόρχε Βαλντάνο, ο Ούλι Στίλικε. Στο πρώτο ματς οι τρομεροί Γιουγκοσλάβοι προηγούνται 3-0, τελικά μειώνει ο Ισίδρο σε 3-1 στο 87΄.
Η ρεβάνς στο Μπερναμπέου αναμένεται δύσκολη για τους Ισπανούς. Στο 36΄οι Γιουγκοσλάβοι μένουν με δέκα –δεύτερη κίτρινη στον Γιούριτσιτς– αλλά κρατούν το 0-0 μέχρι το 67΄, μέχρι το μάλλον αόρατο πέναλτι με το οποίο θα προηγηθεί η Ρεάλ.
Στο 74’ νέα αποβολή για τη Ριέκα, πάλι με δυο κίτρινες: η πρώτη γιατί ο Νταμίρ Ντέσνιτσα συνέχισε να παίζει παρόλο που ο διαιτητής είχε σφυρίξει, η δεύτερη αμέσως μετά διότι έβρισε τον διαιτητή.Οι κάρτες μπορεί να ήταν κάπως αυστηρές, όχι όμως αναγκαστικά παράλογες, αν παραβλέψουμε το γεγονός πως ο Νταμίρ Ντέσνιτσα, το αριστερό εξτρέμ της Ριέκα, γεννήθηκε κωφός και δεν χρησιμοποιούσε τη λεγόμενη φωνούμενη ομιλία. Όσο μεγάλη κι αν ήταν η επιθυμία του να βρίσει, δύσκολα θα ακουγόταν. Άδικα οι συμπαίκτες του προσπαθούν, με νοήματα, να πουν στον διαιτητή τι συμβαίνει.
Μετά από αυτό που ονομάστηκε, και δίκαια, «το Θαύμα του Μπερναμπέου», τα υπόλοιπα, η τρίτη αποβολή, τα άλλα δυο γκολ της Ρεάλ και στη συνέχεια η κατάκτηση του πρώτου της Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, μοιάζουν βέβαια λεπτομέρειες.
Ο Ροζέ Σχούτερς δεν τιμωρήθηκε από την ΟΥΕΦΑ και στη συνέχεια ανέπτυξε αξιοπρόσεχτη συνδικαλιστική δράση. Το 1988, μαζί με άλλους δεκατρείς Φλαμανδούς διαιτητές, θα διεκδικήσει βελτίωση των συνθηκών εργασίας τους, με αίτημα, μεταξύ αλλων τη χρηματική τιμωρία των παικτών, των προπονητών και της ομάδας, σε περίπτωση κίτρινης ή κόκκινης κάρτας: ποιος θα ήταν καταλληλότερος να πείσει για την αποδοτικότητα ενός τέτοιου μέτρου;
Ο Νταμίρ Ντέσνιτσα έπαιξε έντεκα σεζόν στη Ριέκα–που δεν πλασαρίστηκε ποτέ στην πρώτη τριάδα αλλά ήταν τρεις φορές (1965, 1984 και 1987) καλύτερη κροάτικη ομάδα της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας–, έβαλε 55 γκολ και κέρδισε δυο Κύπελλα, το 1978 και το 1979.
Στο Κυπελλούχων του 1980 θα φτάσουν στα προημιτελικά αλλά θα αποκλειστούν από τη Γιουβέντους. Το 1985 ο Ντέσνιτσα θα πάρει μεταγραφή στη βέλγικη Κορτρέικ, πιθανόν καταδιώκοντας τον Σχούτερς. Κατάφερε να παίξει και στην Εθνική, μια μόνο φορά, το 1978. Μπήκε αλλαγή στο άτυχο 3-2 με τη Ρουμανία, που απέκλεισε οριστικά της Εθνική Γιουγκοσλαβίας από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1980. Μικρή παρηγοριά, σκόραρε στο τελευταίο λεπτό. Μπορεί και να είναι ο καλύτερος κωφός ποδοσφαιριστής της ιστορίας αλλά δεν είναι ο μόνος, και δεν είναι ο μόνος που αποβλήθηκε για διαμαρτυρία.
8 Νοεμβρίου 1972. Εθνικό Πρωτάθλημα Αργεντινής, έκτη αγωνιστική, δεύτερος όμιλος. Η Χουρακάν παίζει με την Εστουδιάντες. Στο 44΄, κι ενώ η Χουρακάν κερδίζει 2-0, ο διαιτητής Γουάσιγκντον Ματέο σφυρίζει ένα καθαρό πέναλτι για την Εστουδιάντες και αμέσως μετά αλλάζει την απόφασή του: απλώς φάουλ. Οι παίκτες είναι έξαλλοι, διαμαρτυρίες, σπρωξίματα, και μια κόκκινη κάρτα στον αμυντικό μέσο Κάρλος Ντε Μάρτα για εξύβριση. Η Χουρακάν θα κερδίσει 5-1, ο Ντε Μάρτα θα περάσει από την πειθαρχική επιτροπή της Ομοσπονδίας και θα αθωωθεί χωρίς καν να χρειαστεί να ψελλίσει «συγγνώμη». Είναι κωφός, αν και όχι εκ γενετής, πάντως από πολύ μικρός. Ο συμπαίκτης του, Χουάν Ραμόν Βερόν, θα πει: «Σίγουρα ήθελε να βρίσει τον διαιτητή με όλη του την ψυχή, όλοι τον έβριζαν. Απλώς δεν γινόταν».
Διαιτητές που δεν βλέπουν καθαρά πέναλτι ή που, όπως ο Ροζέ Σχούτερς, εθελοτυφλούν, παίκτες που θα ήθελαν, και θα είχαν δίκιο, να βρίσουν αλλά δεν μπορούν. Κάτι θυμίζουν όλα αυτά…
2 σχόλια σχετικά με το “Το Θαύμα του Μπερναμπέου”
Η Ριέκα έχει επανέλθει στο προσκήνιο πρόσφατα εκμεταλλευόμενη την αδυναμία της Χάιντουκ. Πέρυσι έκανε μάλιστα καλές εμφανίσεις στο Γιουρόπα. Φέτος παίζει σε πολύ μικρό γηπεδάκι κλουβί καθώς το παλιό εντυπωσιακό γήπεδο θα γκρεμιστεί για να χτιστεί νέο. Η μέχρι στιγμής πορεία της στο πρωτάθλημα είναι πολύ καλή, τι στιγμή που γράφω το σχόλιο η βαθμολογία είναι: Ριέκα 38, Ντιναμό 36, Χάιντουκ 35 με τη Ριέκα να έχει κερδίσει και τις 2 αντιπάλους σε διαδοχικές αγωνιστικές. Μακάρι να σπάσει το κατεστημένο. Πάρτε και ένα βιντεάκι για να δείτε ότι κάνουν πραγματικά καλή δουλεία για τα δεδομένα της χώρας https://www.youtube.com/watch?v=N3svqO9IZ9I
Μή λέτε οτι η υπηρέτρια της Μαδρίτης ευνοήθηκε.Είναι politically wrong.