Σσσσσ…αρχίζει
Επιτέλους ο αρχαιότερος ποδοσφαιρικός θεσμός μπαίνει στην τελική του ευθεία. Το κύπελλο Αγγλίας βρίσκεται στον τρίτο γύρο, κάτι που σημαίνει πως στη μάχη ρίχνονται και οι ομάδες απ’ τις δύο μεγάλες κατηγορίες της χώρας. 64 ομάδες θα παλέψουν αυτό το Σαββατοκύριακο για ένα εισιτήριο που θα τις φέρει πιο κοντά στο ναό του ποδοσφαίρου. Το ιστορικό Γουέμπλεϊ. Αξίζει να σημειώσω πως ανάμεσα σε αυτές βρίσκεται και η Ίστλιχ, ομάδα απ’ την 5η κατηγορία της Αγγλίας (την Κόνφερενς). Η αυλαία ανοίγει την Παρασκεύη στο Έξετερ με την τοπική ομάδα να υποδέχεται τη Λίβερπουλ, με όλες τις άλλες αναμετρήσεις να είναι προγραμματισμένες για το Σάββατο και την Κυριακή. Επειδή όμως σας κούρασα -ακόμα μια φορά- με τον πρόλογό μου ας περάσουμε στο κυρίως πιάτο, να δούμε δηλαδή κάποια σημαντικά γεγονότα (και στατιστικά) στην ιστορία του κυπέλλου Αγγλίας. Βαθιά ανάσα και ξεκινάμε.
- Το ρεκόρ της Άρσεναλ και του Αρσέν Βενγκέρ
Η ομάδα με τις περισσότερες κατακτήσεις είναι η Άρσεναλ με 12. Οι “κανονιέρηδες” μάλιστα έχουν κατακτήσει το τρόπαιο τις δύο τελευταίες χρονιές (2014 και 2015). Ο Αλσατός προπονητής έχει πανηγύρισει σε τελικό έξι φορές, ξεπερνώντας το ρεκόρ των 5 κατακτήσεων που είχε ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον (και ισοφαρίζοντας αυτό του Τζώρτζ Ράμσεϊ). Σίγουρα μοναδικό ρεκόρ που πολύ δύσκολα θα σπάσει από κάποιον στο μέλλον. Φυσικά και ο Βενγκέρ έχει πολλές πιθανότητες να το διευρύνει.
- Αδερφική υπόθεση
Τα αδέρφια Νέβιλ (ο Γκάρι και ο Φιλ) κατέχουν ένα μοναδικό ρεκόρ. Έχουν κερδίσει το κύπελλο Αγγλίας τρεις φορές για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Το 1996, το 1999 και το 2004. Κάτι ανάλογο είχε να συμβεί απ’ το μακρινό 1977 όταν οι αδερφοί Γκρήνχοφ είχαν κατακτήσει το κύπελλο -και πάλι- για τη μεγάλη ομάδα του Μάντσεστερ.
- Απ’ το Γουέμπλεϊ στην Τσάμπιονσιπ
Το 1997 η Μίντλεσμπρο του Μπράιαν Ρόμπσον έγινε η πρώτη ομάδα που έφτανε σε τελικό και έπεφτε κατηγορία. Μάλιστα σε εκείνο τον τελικό είχε ηττηθεί με 2-0 απ’ την Τσέλσι του Ρουντ Γκούλιτ. Το 2013 η Γουίγκαν πήγε το συγκεκριμένο ρεκόρ ένα βήμα παραπέρα καθώς έγινε η πρώτη ομάδα που έφτανε σε τελικό, τον κέρδιζε και έπεφτε κατηγορία. Οι λάτικς είχαν επικρατήσει με 1-0 της Μάντσεστερ Σίτι χάρις στο τέρμα του Γουότσον στα τελευταία λεπτά της αναμέτρησης. Ο Γουότσον είναι ο ίδιος κύριος με αυτόν που πραγματοποιεί εξαιρετική σεζόν για τη φετινή Γουότφορντ του Κίκε Φλόρες.
- Η ντροπή του Πρέστον
Το 1887 η Πρέστον Νορθ Εντ είχε ηττηθεί με 26-0 απ’ τη Χάιντ Γιουνάιτεντ για τον πρώτο γύρο του κυπέλλου Αγγλίας. Πρέπει να είχε εξαιρετική ομάδα εκείνη τη χρονιά, σίγουρα. Εννοείται πως αυτό το σκορ αποτελεί τη μεγαλύτερη ήττα στην ιστορία του θεσμού και – λογικά – δεν θα καταρριφθεί και ποτέ.
- Τα τυχερά “σπιρούνια”
Η Τότεναμ εχει φτάσει σε τελικό εννιά φορές και έχει φύγει με το τρόπαιο τις οχτώ. Σίγουρα παίζει ρόλο εκτός της ικανότητας και η τύχη για να έχει κάποιος τόσο μεγάλο ποσοστό σε νικηφόρους τελικούς. Η μία και μοναδική φορά που δεν κατέκτησε το κύπελλο η Τότεναμ είναι το 1987. Εκείνη τη χρονιά είχε χάσει απ’ την Κόβεντρι με 3-2 με αυτογκόλ του Γκάρι Μάμπατ.
- H άτυχη Λέστερ
Οι “αλεπούδες” έχουν φτάσει σε τελικό τέσσερις φορές και δεν κατάφεραν ούτε μία να φύγουν χωρίς σκυμμένο το κεφάλι. Το ’49 ηττήθηκαν με 3-1 απ’ τη Γουλβς, το ’61 με 2-0 απ’ την Τότεναμ, το ’63 με 3-1 απ’ τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και το ’69 απ’ την άλλη ομάδα του Μάντσεστερ, τη Σίτι. Τις περισσότερες ήττες πάντως τις έχει η Έβερτον, οχτώ τον αριθμό. Βέβαια οι “μπλε” του Μέρσεϊσάιντ έχουν και πέντε κατακτήσεις.
- Το λατρεμένο και σύνηθες 1-0
Όπως κάθε τελικός που σέβεται τον εαυτό του, έτσι και αυτός του κυπέλλου Αγγλίας δε θα μπορούσε να μην έχει ως πιθανότερο αποτέλεσμα το 1-0. Μάλιστα αυτό ήταν και το τελικό σκορ στον πρώτο τελικό της ιστορίας το 1872. Οι Γουόντερερς του Λόρδου Άρθουν Κινάιρ είχαν κερδίσει τους Ρόαγιαλ Έντζινίαρς. Ο πρώτος Λόρδος του ποδοσφαίρου αγωνίστηκε σε εννιά τελικούς (με Γουόντερερς και Ολντ Ετόνιανς) και κατέκτησε τους έξι. Μεγάλη μπαλαδόφατσα ο Λόρδος σίγουρα.
- Ο προπονητής θρύλος της Άστον Βίλα
Ο Τζώρτζ Ράμσεϊ πέρασε μια ολόκληρη ζωή στην λατρεμένη του Άστον Βίλα και κατέκτησε μαζί της έξι πρωταθλήματα και έξι κύπελλα. Φυσικά και μιλάμε για τα πρώτα χρόνια του Αγγλικού ποδοσφαίρου. Το ρεκόρ του προπονητή-θρύλου ισοφάρισε ο Βενγκέρ το 2015, κερδίζοντας μάλιστα στον τελικό του Γουέμπλεϊ την Άστον Βίλα. Η Άστον Βίλα -για την ιστορία- είναι η ομάδα που υποστηρίζει φανατικά ο πρίγκιπας Ουίλιαμ.
- Το ρεκόρ του Τζων Μπάρνς
Ο θρυλικός αριστεροπόδαρος Άγγλος μέσος κατέχει ένα μοναδικό ρεκόρ. Ο Μπαρνς είναι ο μοναδικός ποδοσφαιριστής που έχει αγωνιστεί σε τελικό κυπέλλου Αγγλίας με τρεις διαφορετικές ομάδες. Το έχει καταφέρει με τις Γουότφορντ, Λίβερπουλ και Νιουκάστλ.
- Τα πέναλτι και ο Σκόουλς
Ο πρώτος τελικός που κρίθηκε στη διαδικασία των πέναλτι ήταν αυτός του 2005. Η Άρσεναλ είχε επικρατήσει της Μαν Γιουνάιτεντ με 5-4 με τον Σκόουλς να αστοχεί για την ομάδα του Σερ Άλεξ. Ένα χρόνο αργότερα η Λίβερπουλ επικρατούσε της Γουέστ Χαμ και πάλι στα πέναλτι στον τελικό του Στήβεν Τζέραρντ.
- Ο Φαν Ντερ Σαρ, ο Τζέιμς και ο Μπερτ Τράουτμαν
Ο Ολλανδός γίγαντας ήταν ο πρώτος τερματοφύλακας που δέχθηκε γκολ στο νέο Γουέμπλεϊ το 2007. Η Τσέλσι τότε επικρατούσε των “ρεντ ντέβιλς” με 1-0. Εφτά χρόνια πίσω ο Ντέιβ Τζέιμς δέχονταν το τελευταίο γκολ στο παλιό Γουέμπλεϊ – και πάλι απ’ την Τσέλσι. Μιας και μιλάμε για τερματοφύλακες δεν θα μπορούσα να μην αναφέρω το μυθικό Γερμανό τερματοφύλακα της Σίτι. Ο Τράουτμαν είχε αγωνιστεί με σπασμένο λαιμό στον τελικό του 1956 κόντρα στη Μπέρμινγκχαμ και ήταν ο κορυφαίος στη νίκη των “πολιτών” με 3-1.
- Ο νεότερος και ο γηραιότερος
Ο νεότερος παίκτης που αγωνίστηκε ποτέ σε τελικό ήταν ο Κέρτις Γουέστον της Μίλγουολ το 2004. Ο παίκτης ήταν τότε 17 ετών και 119 ημερών και είχε περάσει ως αλλαγή στη θέση του Ντένις Γουάιζ. Σχεδόν στα 42 ήταν ο Μπίλι Χάμπσον της Νιούκαστλ το 1924 κόντρα στο νικηφόρο τελικό επί της Άστον Βίλα. Ο νεότερος σκόρερ είναι ο Νόρμαν Γουαϊτσάιντ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο Βόρειοιρλανδός επιθετικός ήταν 18 ετών και 19 ημερών όταν είχε σκοράρει στον – διπλό – τελικό του 1983.
- Ο κορυφαίος που δεν το κέρδισε ποτέ
Γνωρίζετε πως ο μεγαλύτερος Άγγλος προπονητής όλων των εποχών, ο Μπράιαν Κλαφ, δεν κέρδισε ποτέ το κύπελλο Αγγλίας; Aν όχι, το γνωρίζετε τώρα. Τι κι αν κέρδισε δύο κύπελλα Πρωταθλητριών, τέσσερα Λιγκ Καπ και δύο πρωταθλήματα, το κύπελλο δεν το “κατάφερε” ποτέ.
Κλείνοντας να αναφέρω πως ρέκορντμαν κατακτήσεων της διοργάνωσης είναι ο Άγγλος αριστερός μπακ Άσλει Κόοουλ. Ο πρώην διεθνής έχει γευτεί τη χαρά της κατάκτησης εφτά φορές. Όλες με Λονδρέζικες ομάδες (Άρσεναλ και Τσέλσι).
2 σχόλια σχετικά με το “Σσσσσ…αρχίζει”
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Arthur_Fitzgerald_Kinnaird.jpg#/media/File:Arthur_Fitzgerald_Kinnaird.jpg
Αναπαράσταση του τεράστιου λόρδου.
O προ-προ-προ-πάππους του Χριστόγλου;