Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Διατηρώντας το Χέβυ Μέταλ των Μίντλαντς Ζωντανό

Τα αγγλικά Μίντλαντς είναι ένας πολύ βαρετός τόπος. Οι μικρές βιομηχανικές πόλεις, εργατικές στην πλειοψηφία τους, δεν έχουν να σου προσφέρουν πολλά. Γι’αυτό το λόγο οι άνθρωποι έχουν σαν κύρια διέξοδο το ποδόσφαιρο. Πολλές ιστορικές ομάδες έχουν την έδρα τους στην κεντρική Αγγλία, μέσα στα δάση, την ομίχλη και τη βροχή. Από τη Νότιγχαμ Φόρεστ, τη Ντέρμπυ Κάουντυ μέχρι την Μίντλεσμπρο, ο σύλλογος δεν είναι απλώς μέρος του «κομιούνιτυ», αλλά αρκετές φορές η ίδια η κοινωνία.

stream_img

Η Μπόρο εδώ και 117 χρόνια είναι ο σύλλογος των μεταλλουργών. Η πόλη ήταν από την εποχή της βιομηχανικής επανάστασης, μαζί με το Μπέρμιγκχαμ, τα κέντρα κατασκευής σιδήρου, χαλκού, ατσαλιού και γενικότερα ό,τι σκληρού μετάλλου κυκλοφορούσε στη Βρετανία. Αντίθετα με το Μπέρμιγκχαμ βέβαια δεν μπόρεσαν να βγάλουν χέβυ μέταλ μουσικούς επιπέδου Μπλακ Σάμπαθ ή Τζούντας Πριστ, αλλά όλος ο κόσμος ήταν με τη Μπόρο, ή μάλλον καλύτερα ήταν η Μπόρο.

Πλέον στο Μίντλεσμπρο έχει απομείνει μονάχα μία βιομηχανία μετάλλου, η Ρέντκαρ, και αυτή απειλείται με κλείσιμο από τους ιδιοκτήτες. Η Μπόρο δεν έμεινε αμέτοχη σε αυτήν την προοπτική. Αγκάλιασε την καμπάνια των εργαζομένων με τίτλο «Save Our Steel» (SOS) και από το παιχνίδι κόντρα στη Λιντς στις 27 Σεπτεμβρίου και μετά, σε κάθε ματς οι παίχτες βγαίνουν στον αγωνιστικό χώρο φορώντας μπλουζάκια με το συγκεκριμένο σύνθημα.

Και δεν είναι μόνο οι παίχτες που συμμετέχουν ενεργά στην καμπάνια για τη διάσωση της τελευταίας μεταλλουργίας του Τίσαϊντ. Ο προπονητής της ομάδας, Αϊτόρ Καράνκα, αν και Βάσκος δήλωσε μετά το παιχνίδι με τη Λιντς ότι «παρόλο που είμαι μόνο 22 μήνες εδώ, έχω καταλάβει πόσο σημαντική είναι η βιομηχανία αυτή για την πόλη, για τον κόσμο και για τους φιλάθλους μας». Παλιοί παίχτες της Μπόρο μιλούν ανοιχτά εκφράζοντας την υποστήριξή τους στους μεταλλεργάτες με πιο σπουδαίο παράδειγμα τον Γκάιθκα Μενδιέτα, ένα τεράστιο Βάσκο που αγωνίστηκε στο σύλλογο και αφού κρέμασε τα παπούτσια του έμεινε μόνιμα στο Μίντλεσμπρο. Ο Μενδιέτα δουλεύει ως σχολιαστής του ισπανικού πρωταθλήματος στην αγγλική τηλεόραση και πάντα μιλάει για τη Μπόρο και για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πόλη με τις μεταλλουργίες.

Brian-Reade-column

Ακόμα περισσότερο προσπάθησε να πιέσει ο πρόεδρος του συλλόγου, Στιβ Γκίμπσον, εξαιρετικά δημοφιλής στον κόσμο της Μπόρο, που έστειλε ανοιχτή επιστολή στη Βρετανική κυβέρνηση, ζητώντας της να παρέμβει ώστε να μην κλείσει η τελευταία μεταλλουργία και «να παραμείνει ζωντανό ό,τι έχει απομείνει από το πνεύμα και την ψυχή του Τίσαϊντ». Ο Πρόεδρος μαζί με άλλα μέλη της διοίκησης αλλά και της οικογενείας του πηγαίνουν και μιλάνε σε συγκεντρώσεις των εργαζομένων, σε συλλαλητήρια και μαζώξεις σωματείων και ενώσεων.

Το κλείσιμο της τελευταίας μεταλλοβιομηχανίας θα κλείσει μια παράδοση 170 ετών στην περιοχή που έμαθε να ζει και να δουλεύει κάτω από τους ήχους του λιωμένου μετάλλου. Το ατσάλι ήταν αυτό που δημιούργησε και το σύλλογο της Μπόρο, καθώς ήταν οι μεταλλεργάτες αυτοί που τον δημιούργησαν. Τώρα έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου ο σύλλογος να τους το ξεπληρώσει. Τιμώντας τη βρετανική παράδοση που θέλει τους συλλόγους να σέβονται και να ταυτίζονται με τους οπαδούς τους, συμμετέχει ενεργά σε αυτό που ζητά η κοινότητα της πόλης. Σε τέτοιο βαθμό που ζητούν από τους οπαδούς στις κερκίδες να ανάβουν τα κινητά τους όταν πέφτει το βράδυ ώστε να θυμίζουν τους φακούς στις κάσκες των μεταλλεργατών.

Middlesbough

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Αγγλικό πρωτάθλημα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Ο οπαδός που άλλαξε τη σύγχρονη ιστορία της Χάντερσφιλντ

Ήταν κάπου στα τέλη της δεκαετίας του 70 όταν ο πιτσιρικάς Ντιν Χόιλ και ένας παιδικός του φίλος αποφάσισαν πως ήταν πλέον αρκετά μεγάλοι για να επισκεφτούν για πρώτη φορά ένα γήπεδο ποδοσφαίρου και να δούνε ζωτανά ένα παιχνίδι. Η έλλειψη όμως σοβαρής ομάδας στη μικρή κωμόπολη στην οποία ζούσαν στη βόρεια Αγγλία τους ανάγκαζε […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

6 σχόλια σχετικά με το “Διατηρώντας το Χέβυ Μέταλ των Μίντλαντς Ζωντανό”

  1. Ο/Η balkou λέει:

    Ανατριχίλα, αλλά το πεπρωμένον φυγείν αδύνατον…:(

  2. Ο/Η Stazybο Hοrn λέει:

    Το Μίντλσμπρο, βέβαια, είναι πιο βόρεια, και όχι στα Μίντλαντς. Βόρειο Γιόρκσ(α)ιρ, ή Βορειανατολικά, σκέτο -πάντως, όχι Μίντλαντς.

    Κι ο καλύτερος οπαδός τους, ο φοβερός (και ποδοσφαιρικός) σκιτσογράφος @GraemeBandeira. Φυσικά κι ο επίσης φοβερός @Robbo_Robson

  3. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    “Αντίθετα με το Μπέρμιγκχαμ βέβαια δεν μπόρεσαν να βγάλουν χέβυ μέταλ μουσικούς επιπέδου Μπλακ Σάμπαθ ή Τζούντας Πριστ”.Λοιπόν μια πρόχειρη λίστα απ΄ότι θυμάμαι στα γρήγορα με heavy metal μουσικούς βαρύτερους απο Judas Priest και Sabbath.
    1.Napalm Death-Meriden
    2.Bolt Thrower-Coventry (αυτοί μόνοι τους είναι πιο βαριοί απο όλα μα όλα τα βρετανικά groups!)
    3.Paradise Lost-Halifax
    4.My Dying Bride-Bradford
    5.Bal Sagoth-Sheffield
    6.Sabbat-Nottingham
    7.Deff Leppard-Sheffield
    8. Diamond Head-Stourbridge
    9. Deep Purple-Coventry.
    Αυτά μου ήρθαν πρόχειρα στο μυαλό,σίγουρα κάτι θα μου ξεφεύγει
    To Newcastle είναι εκτός συναγωνισμού……..ελέω Venom.

  4. Ο/Η Dreamdim λέει:

    “Αντίθετα με το Μπέρμιγκχαμ βέβαια δεν μπόρεσαν να βγάλουν χέβυ μέταλ μουσικούς επιπέδου Μπλακ Σάμπαθ ή Τζούντας Πριστ”.Λοιπόν μια πρόχειρη λίστα απ΄ότι θυμάμαι στα γρήγορα με heavy metal μουσικούς βαρύτερους απο Judas Priest και Sabbath.
    1.Napalm Death-Meriden
    2.Bolt Thrower-Coventry (αυτοί μόνοι τους είναι πιο βαριοί απο όλα μα όλα τα βρετανικά groups!)
    3.Paradise Lost-Halifax
    4.My Dying Bride-Bradford
    5.Bal Sagoth-Sheffield
    6.Sabbat-Nottingham
    7.Deff Leppard-Sheffield
    8. Diamond Head-Stourbridge
    9. Deep Purple-Coventry.
    Αυτά μου ήρθαν πρόχειρα στο μυαλό,σίγουρα κάτι θα μου ξεφεύγει
    To Newcastle είναι εκτός συναγωνισμού……..ελέω Venom.

  5. Ο/Η Ramon Llul λέει:

    @Stazybo Horn

    Λοιπόν έχεις απόλυτο δίκιο για το γεωγραφικό κομμάτι της υπόθεσης. Αν και η γεωγραφία είναι γενικά από τα δυνατά μου σημεία, τι περίμενες από κάποιον που έμεινε 3 χρόνια στο Λονδίνο και το πιο Βόρειο μέρος της Αγγλίας που πήγε ήταν το Sheffield?

    @Dreamdim

    Κοίτα τα πάντα είναι θέμα προτιμήσεων, αλλά sorry κιόλας, η τριάδα Black Sabbath, Iron Maiden, Judas Priest είναι αρκετά επίπεδα πάνω απ ό,τι άλλο έχει βγάλει η Βρετανία. Σε πωλήσεις, αναγνώριση, διαχρονία, επίδραση, κτλ.

    Οι Deep Purple είναι τεράστιοι, αλλά metal δε θεωρούνται (όχι από μένα, γενικά) και οι Paradise Lost, αν και προσωπική αδυναμία δεν έχουν το ίδιο βάρος εκείνων στην αποπάνω παράγραφο

  6. Ο/Η Dreamdim λέει:

    OK.Θα μπορούσαμε να καθόμαστε για μέρες σε μια pub ,πίνοντας μπυρες και συζητώντας για βρετανική μουσική.Αλλά επειδή εδώ είναι ως επι των πλείστων αθλητικό site λέω ενα “μπράβο” για το άρθρο και καλή συνέχεια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *