Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Ο Αρέβαλο Ρίος είναι η προσωποποίηση της Ουρουγουάης

Το απόγευμα του Σαββάτου 28 Ιουνίου η Ουρουγουάη έπαιξε το τελευταίο της παιχνίδι στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας απέναντι στην Κολομβία. Ο Αρέβαλο Ρίος έβγαλε κανονικά όλο το 90λεπτο, όπως ακριβώς είχε κάνει και στα προηγούμενα τρία παιχνίδια των ομίλων. Την Κυριακή η αποστολή της ομάδας επέστρεψε στο Μοντεβίδεο και όλοι οι παίκτες έφυγαν για τις πολυπόθητες διακοπές. Ο Αρέβαλο Ρίος πήρε το αεροπλάνο, ταξίδεψε στο Μεξικό και την Τρίτη το πρωί εμφανίστηκε με το σακίδιο και τα ποδοσφαιρικά του στο χέρι στην προπόνηση της Τίγρες, πανέτοιμος για τη νέα χρονιά, στην οποία έμελλε να παίξει 43 παιχνίδια. Με δυο μέρες ξεκούραση!

Ο Αρέβαλο Ρίος δεν είναι ένα απλό αμυντικό χαφ, ούτε ένας αδιάφορος ποδοσφαιρικός γυρολόγος. Είναι ο ήρωας όλων των ιστοριών που έχουμε πλάσει στο μυαλό μας όταν σκεφτόμαστε την έκφραση “Ουρουγουανός αμυντικός”. Είναι η προσωποποίηση ολόκληρης της ποδοσφαιρικής Ουρουγουάης, που τόσο γουστάρουμε. Βραχύσωμος, γυμνασμένος, με ξυρισμένο κεφάλι που μετά τα πρώτα σπριντ γυαλίζει από τον ιδρώτα, με αυστηρό και σκοτεινό βλέμμα και μια λεπτή κάθετη τριχωτή γραμμή κάτω ακριβώς από το στόμα, που λογικά βρίσκεται εκεί για να ψαρώνει τους ελάχιστους που δεν έχουν ψαρώσει εξ αρχής με το υπόλοιπο παρουσιαστικό, που θυμίζει κυνικό εκτελεστή κάποιου καρτέλ ναρκωτικών, απ’ αυτούς που τα νούμερα τους σε δολοφονίες πλησιάζουν τα γκολ του Μέσσι. Τα γκολ όλης της καριέρας του. Δυο-τρεις θυμωμένες φωτογραφίες του να κοιτάξεις αρκούν για να πιστέψεις πως ο Ρίος κυκλοφορεί ελεύθερος ανάμεσα μας με ειδική άδεια από τη φυλακή, στην οποία και είναι υποχρεωμένος να επιστρέψει όταν φτάσει σε ηλικία ποδοσφαιρικής συνταξιοδότησης.

Μια στιγμή που λογικά δεν βρίσκεται και πολύ μακριά στο μέλλον μιας και ο “el cacha” έχει ξεπεράσει πλέον τα 34. Αυτή η μικρή λεπτομέρεια πάντως δεν έχει επηρεάσει καθόλου τα ποδοσφαιρικά του χαρακτηριστικά που πηγάζουν άμεσα από το ανόθευτο ουρουγουανικό DNA του, το οποίο λογικά αντί για την κλασσική μορφή της διπλής έλικας έχει στραπατσαρισμένες και ανακατεμένες τις δυο πολυνουκλεοτιδικές αλυσίδες και πεταμένους χύμα τους δεσμούς υδρογόνου, σαν σμπαραλιασμένο γόνατο που έχει έρθει σε άμεση επαφή με σιδερένιες τάπες λασπωμένου ουρουγουανικού παπουτσιού.

rios2

Την Κυριακή το απόγευμα στο Μεξικό, μια μέρα μετά το ματς στο οποίο ο Ντιέγκο Γκοντίν μας υπενθύμιζε ότι παραμένει αυθεντικός Ουρουγουανός, παρά τα εννιά χρόνια παραμονής του στην Ισπανία, η Άτλας του Αρέβαλο Ρίος υποδεχόταν την Πούμας στα πλαίσια της Κλαουσούρα. Με το σκορ στο 1-0 και τους φιλοξενούμενους να πιέζουν για την ισοφάριση, σε κάποια φάση του δευτέρου ημιχρόνου ο Ρίος έφαγε μια καλή κλωτσιά στο αριστερό πόδι, μεταφέρθηκε προσωρινά εκτός αγωνιστικού χώρου, δέχτηκε την πρόχειρη φροντίδα του γιατρού και επέστρεψε βιαστικά στο γήπεδο για να ολοκληρώσει το παιχνίδι, σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Ο αγώνας έληξε τελικά 1-1 και ο Ρίος γύρισε κανονικά σπίτι του, αφήνοντας πίσω του “μια ακόμα μέρα στη δουλειά” κατά την οποία δεν σκοτώθηκε κανένας.

Για να αποκτήσει το θέμα τη δημοσιότητα που του αξίζει, έπρεπε να αντικρίσει από κοντά η γυναίκα του την κατάσταση του ποδιού του. Σοκαρισμένη από το θέαμα η κυρία Ρίος ανέβασε αμέσως στο twitter μια φωτογραφία με το ‘παράσημο’ που απέκτησε ο άντρας της, συνοδευόμενη από ένα σχόλιο πως είναι απίστευτο το ότι ο αντίπαλος δεν είδε ούτε κίτρινη κάρτα γι’ αυτό το χτύπημα! Η φωτογραφία κυκλοφόρησε άμεσα στα social media και στα μεγάλα αθλητικά σαιτ της ηπείρου και σίγουρα έκοψε την όρεξη αρκετών ανθρώπων που έτυχε να πέσουν πάνω της.

arevalo

Ο Ρίος από την πλευρά του επέλεξε να μην σχολιάσει τίποτα, παρ’ ότι τελικά χρειάστηκε να κάνει 20 ράμματα για να κλείσει την πληγή που ξεπερνούσε σε μήκος τα 15 εκατοστά. Το πιθανότερο είναι πως περισσότερο απ’ όλα τον ενόχλησε το ότι σημαδεύτηκε το τατουάζ που είχε κάνει μόλις πριν λίγες μέρες, το οποίο απεικονίζει την κούπα της Απερτούρα που κατέκτησε πριν ένα μήνα με την Τίγρες. Δεν αποκλείεται αργότερα να μάλωσε και με τη σύζυγο του γιατί επέλεξε να κάνει ολόκληρο θέμα ένα χτυπηματάκι, απ’ αυτά που μπορεί να δεχτεί ανά πάσα στιγμή οποιοσδήποτε κυκλοφορεί σε μέρη που συχνάζουν τύποι σαν κι αυτόν.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ποδόσφαιρο Λατινικής Αμερικής, Προσωπογραφίες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Η καλύτερη τελευταία ημέρα προκριματικών Μουντιάλ ποτέ

Το Μουντιάλ είναι η μεγαλύτερη και πιο ιερή στιγμή ενός ποδοσφαιρόφιλου, η αποθέωση της ποδοσφαιρικής ιεροτελεστίας. Γίνεται όμως τα προκαταρκτικά να είναι ακόμα καλύτερα από το… κυρίως γεύμα που θα δούμε στη Ρωσία; Με αυτά που ζήσαμε τις προηγούμενες μέρες μπήκαμε σε σκέψεις. Ο 45χρονος Αιγύπτιος τερματοφύλακας, ο πανηγυρισμός του οπαδού χωρίς πόδι, η μικρούλα […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τότε που ο σπουδαιότερος Βέλγος ποδοσφαιριστής χόρευε γυμνός σε μια αθηναϊκή ταράτσα…

Ο τίτλος είναι ήδη μεγάλος, θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερος με τη συμπλήρωση: “…και άλλες ιστορίες“. Γιατί υπήρξαν αρκετές. Η λέξη κλειδί, όμως, είναι το “τότε“: το κείμενο δε μιλάει ούτε για τον Κουρτουά, ούτε για τον Λουκάκου, ούτε, έστω, για τον Εντέν Αζάρ. Όλα αυτά συμβαίνουν μερικές δεκαετίες πριν και τελειώνουν στις 3 Οκτωβρίου […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

4 σχόλια σχετικά με το “Ο Αρέβαλο Ρίος είναι η προσωποποίηση της Ουρουγουάης”

  1. Ο/Η Μούρης λέει:

    Περιμένω το Πούμας-Άτλας του δεύτερου γύρου.
    Δεν τον βλέπω καλά αυτόν που τον χτύπησε..χεχε.

  2. Ο/Η γιώργος κεντρωτής λέει:

    ‘Οντως “είναι η προσωποποίηση ολόκληρης της ποδοσφαιρικής Ουρουγουάης, που τόσο γουστάρουμε”.

  3. Ο/Η Νίκος Καπριβούρκος λέει:

    Καλά αυτά που λέτε αλλά εγώ βλέπω ένα άποτριχωμένο βελούδινο ποδαράκι

  4. Ο/Η Μανούσος λέει:

    Το «αποτριχωμενο βελούδινο ποδαράκι» έχω την εντύπωση πως είναι έτσι λόγω των συνεχόμενων μασάζ πριν και μετά τις προπονήσεις και τους αγώνες. Όλοι οι ποδοσφαιριστές το κάνουν με εντολή από τους φυσιοθεραπευτές, έτσι ώστε να μη μολυνθούν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *