Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Στη Βολιβία περνάμε καλά κι αυτό βγαίνει στο γήπεδο

CZxAMwsWwAEgiZg

Την προηγούμενη Τετάρτη, στη Βολιβία, η ουραγός της Απερτούρα, Ρεάλ Ποτοσί –της οποίας οι ιδρυτές δεν κουράστηκαν πολύ για να βρουν έμβλημα για την ομάδα τους–, υποδέχτηκε τη νεοφώτιστη Σικλόν, για τη δεύτερη αγωνιστική της Κλαουσούρα. Συνάντηση κορυφής, παρόλα αυτά, καθώς το γήπεδο της Ρεάλ βρίσκεται σε υψόμετρο 3.960 μέτρων. Πρόβλημα λίγο πριν αρχίσει το ματς: οι δυο ομάδες ετοιμάζονται να παίξουν με παρόμοιες εμφανίσεις. Οι φιλοξενούμενοι δεν είχαν μαζί τους αλλαξιές, αλλά πενία τέχνας κατεργάζεται: αγόρασαν από ένα κοντινό μαγαζί εμφανίσεις της Ρόμα –αυτοί που πουλούν μαϊμού φανέλες στο Ποτοσί έχουν, προφανώς, καλό γούστο– και έγραψαν με μαρκαδόρο τους αριθμούς στην πλάτη. Τελικό σκορ Ρεάλ-Ρόμα 4-0 (κακός οιωνός για το ματς της 2ας Μαρτίου;).

CZxAMwpWcAAe4Id

Λίγες εβδομάδες πριν, πρωταθλήτρια της Απερτούρα αναδείχθηκε, για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Σπορτ Μπόις, ομάδα-έκπληξη, που έγινε παγκοσμίως γνωστή όταν, στην αρχή της χρονιάς, πρόσφερε επαγγελματικό συμβόλαιο και τη φανέλα με το νούμερο 10 στον πρόεδρο της Βολιβίας, τον 55χρονο Έβο Μοράλες. Η ιδέα του προέδρου της Σπορτ Μπόις ήταν ο πρόεδρος της χώρας να κάθεται στον πάγκο ως χρυσή εφεδρεία και να μπαίνει αλλαγή για είκοσι μάξιμουμ λεπτά, καθώς οι ευθύνες δεν θα του άφηναν χρόνο για παραπάνω ενασχόληση με την μπάλα. Ο Μοράλες αισθάνθηκε ότι η φυσική του κατάσταση δεν ήταν η αναγκαία και αναγκάστηκε δυστυχώς να αρνηθεί την πρόταση.

Διότι η Βολιβία έχει για πρόεδρο έναν άνθρωπο που αγαπάει με πάθος, ίσως καμιά φορά με υπερβολικό πάθος, το ποδόσφαιρο. Το 2010, στη Λα Παζ, ο Έβο Μοράλες συμμετείχε σε έναν φιλικό αγώνα, φορώντας το αγαπημένο του νούμερο 10 στη πλάτη. Όταν δέχτηκε ένα κάπως δυνατό τάκλιν από τον αντίπαλο αμυντικό, που ήταν παρεμπιπτόντως και μέλος του αντίπαλου κόμματος, δεν δίστασε να αντιδράσει με μια γονατιά εκεί που πονάει πραγματικά πάρα πολύ. Μια παράκληση από μας: το ποδόσφαιρο είναι αντρικό σπορ γι΄αυτό, Πρόεδρε, οι γονατιές να δίνονται με προσοχή. Ακολούθησε χαμός, αποβολές, η αστυνομία επιχείρησε να συλλάβει τον αναιδή αμυντικό, η σχαριά δε που τραυμάτισε τον πρόεδρο ήταν τόσο εγκληματική που ο τραυματίας πήρε αντιφλεγμονώδη και τρεις μέρες αναρρωτική άδεια.

Είναι φανερό ότι το ποδόσφαιρο στη Βολιβία είναι αρκετά διασκεδαστικό. Τι έχει να πει γι΄αυτά ο πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Κάρλος Τσάβες; Λίγα πράγματα, καθώς βρίσκεται στη φυλακή και αναγκάζεται να κανονίζει τα του βολιβιανού ποδοσφαίρου από το κελί του –η CONMEBOL, η Συνομοσπονδία της Νότιας Αμερικής, αρνείται να αναγνωρίσει τον αντικαταστάτη του. Ο Τσάβες κατηγορείται για ξέπλυμα χρήματος και απάτη (λέγεται πως εξαφάνισε τα έσοδα ενός φιλανθρωπικού αγώνα με τη Βραζιλία, λεφτά που προορίζονταν για την οικογένεια ενός νεαρού θεατή που σκοτώθηκε από καπνογόνο σε ματς του Κόπα Λιμπερταδόρες) ενώ τον ψάχνει και το FBI, καθώς, ως πρώην ταμίας της CONMEBOL, είναι μπλεγμένος βαθιά στο σκάνδαλο της ΦΙΦΑ (εδώ λείπουν κάπου 7,5 εκατομμύρια δολάρια).

Ευτυχώς υπάρχει η Εθνική ομάδα, με το παρατσούκλι «Verde», η οποία το καλοκαίρι κατάφερε να φτάσει στα προημιτελικά του Κόπα Αμέρικα –όπου έχασε 5-0 από τη Χιλή. Τον προπονητή Μαουρίτσιο Σόρια διαδέχθηκε έκτοτε ο Χούλιο Σέζαρ Μπαλντιβιέσο, ο άνθρωπος που το 2009 έβαλε τον δωδεκάχρονο γιο του να παίξει στην επαγγελματική κατηγορία και αντέδρασε στις διαμαρτυρίες λέγοντας πως η Βολιβία τρώει τα παιδιά της. Ο Μπαλντιβιέσο έχει να κουβαλήσει τον δικό του σταυρό: κορυφαίοι παίκτης της «Verde», όπως ο αρχηγός Ρόναλντ Ράλντες ή ο σταρ Μαρσέλο Μάρτινς Μορένο, βρίσκονται στα μαχαίρια με την Ομοσπονδία κι αρνούνται να παίξουν με την Εθνική ενώ γενικά κυριαρχεί ένα κλίμα ανταρσίας. Άραγε τη λύση θα τη δώσουν οι ειδικοί συνεργάτες του προπονητή, συγκεκριμένα οι στρατιωτικοί που κάλεσε να εμψυχώσουν τους παίκτες μιλώντας τους για την τιμή, τη πειθαρχία και την αγάπη της πατρίδας; Οι φίλοι του βολιβιανού ποδοσφαίρου περιμένουμε με αγωνία τη συνέχεια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

παγκόσμιο ποδόσφαιρο, ποδόσφαιρο Λατινικής Αμερικής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

22 χρόνια αναμονής

Το ανέκδοτο στο Σάο Πάουλο ρωτούσε “τι δεν έχει δει ένα παιδί που γεννήθηκε μετά το 1994”. Η απάντηση ήταν την Παλμέιρας πρωταθλήτρια. Την τελευταία φορά που είχε συμβεί κάτι τέτοιο, οι πράσινοι είχαν αριστερό μπακ τον Ρομπέρτο Κάρλος, στα χαφ τον Σέζαρ Σαμπάιο και τον Μαζίνιο και πιο μπροστά τον Ριβάλντο με τον Εντμούντο. […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σώζοντας τον Χακίμ: Η ιστορία ενός ποδοσφαιριστή που είχε φωνή

Υποτίθεται ότι θα ήταν η πιο ευτυχισμένη εκδρομή της ζωής τους. Ο Χακίμ κι η σύζυγός του (η οποία κρατάει την ανωνυμία της για λόγους που θα καταλάβετε αργότερα) έφτασαν στις 27 Νοεμβρίου στην Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης. Ήταν το ταξίδι του μέλιτος για το ζευγάρι. Ήταν επίσης κι η πρώτη φορά μετά από σχεδόν 5 […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *