Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Το νέο σπίτι της Πενιαρόλ

Η Πενιαρόλ παρά το γεγονός ότι είναι μια από τις ιστορικότερες ομάδες του πλανήτη έχει περιπλανηθεί σε διάφορα γήπεδα. Από το 1913 και το γήπεδο με τις ξύλινες εξέδρες και όνομα “Οι Ακακίες” (γνωστότερο αργότερα ως Εστάδιο Χοσέ Πέδρο Νταμιάνι), στο Εστάδιο Ποσίτος την επόμενη δεκαετία, μέχρι το ιστορικό Σεντενάριο που κατασκευάστηκε για το Μουντιάλ του 1930. Ακόμα και μετά το Σεντενάριο όμως, έπαιξε αρκετές φορές σε άλλες έδρες και παρά το γεγονός ότι το στάδιο της εθνικής ομάδας της Ουρουγουάης γίνεται μια καυτή έδρα από τον κόσμο της Πενιαρόλ, πάντα υπήρχαν οι σκέψεις για να μετακομίσει η ομάδα. Είτε με την ανακατασκευή του Σεντενάριο όπως προτάθηκε το 1943 αλλά τα μέλη του συλλόγου καταψήφισαν, είτε με κατασκευή νέου γηπέδου σε διάφορα μέρη του Μοντεβιδέο. Τουλάχιστον έξι πλάνα παρουσιάστηκαν από το 1990 και μετά, αλλά κανένα δεν προχώρησε, με το τελευταίο να κολλάει σε περιβαλλοντικές αντιδράσεις (θυμίζοντας αντίστοιχες ελληνικές περιπτώσεις) από κατοίκους (και οικολόγους) που διαμαρτύρονταν.

Παρά το γεγονός ότι οι κιτρινόμαυροι έψαχναν πάντα για ένα δικό τους σπίτι, δεν σταματούσαν να κάνουν το Σεντενάριο μια καυτή έδρα. Το 2011 ξόδεψαν 4 μήνες δουλειάς και περίπου τριάντα χιλιάδες Ευρώ για να φτιάξουν το μεγαλύτερο πανό ποτέ, πριν από έναν αγώνα του Λιμπερταδόρες απέναντι στην Ιντεπεντιέντε. 309 μέτρα μήκος επί 50 ύψος σε ένα αξέχαστο θέαμα που φαίνεται σε όλο του το μεγαλείο στο παραπάνω βίντεο. Από τότε το ρεκόρ έχει καταρριφθεί (η μισητή αντίπαλος Νασιονάλ επανέλαβε με μεγαλύτερο πανό, όπως και Αργεντίνοι και Κολομβιανοί οπαδοί), αλλά οι οπαδοί της Πενιαρόλ (και κυρίως οι περίπου τριακόσιοι που έπρεπε να το κουβαλήσουν τα περίπου 1900 κιλά βάρος) είναι περήφανοι για το δικό τους κατόρθωμα.

Έπρεπε να φτάσει το 2016 για να μπορέσει ο κόσμος της Πενιαρόλ να μπει στο δικό του σπίτι. Το “Εστάδιο Καμπεόν ντελ Σίγλο”, ελληνιστί “ο πρωταθλητής του αιώνα”, χρειάστηκε περίπου 25 μήνες για να χτιστεί (η πορεία του με φωτογραφίες εδώ), αλλά το θέμα του ήταν ανοιχτό από το 2011. Το όλο πρότζεκτ εκείνης της εποχής ακυρώθηκε και ουσιαστικά ξεκίνησε από την αρχή μια που έπρεπε να βρεθεί άλλη έκταση. Το όνομα επιλέχθηκε από τον κόσμο (στον τελικό έφτασαν και το “ένδοξη Πενιαρόλ” με το “Εστάδιο CURCC” που έχει να κάνει με τον σύλλογο από τον οποίο δημιουργήθηκε η Πενιαρόλ) και βασίζεται στον… τίτλο που απονεμήθηκε από την IFFHS στην Πενιαρόλ ως της κορυφαίας ομάδας της Ν. Αμερικής για τον προηγούμενο αιώνα. Το νέο στάδιο χωράει περίπου 40.000 θεατές και κόστισε περίπου 40 εκατομμύρια δολάρια.

foto_penarol

Δεν είναι κάποιο αρχιτεκτονικό αριστούργημα, ούτε καν έχει καθίσματα σε όλες του τις κερκίδες. Τα δυο πετάλα και η μια κεντρική έχουν δύο διαζώματα, ενώ στην κερκίδα των επισήμων υπάρχει και ενωμένο σε στυλ Μπομπονέρα ένα ακόμα κτήριο με αρκετές “σουίτες” που λέμε κι εμείς εδώ. Αρκετά από τα έσοδα της κατασκευής προήλθαν από την πώλησή τους, όπως και την πώληση θέσεων. Η θεμέλια λίθος μπήκε το Δεκέμβριο του 2013, τα έργα ξεκίνησαν το 2014 και η Πενιαρόλ πήρε δάνειο για να μπορέσει να πραγματοποιήσει το έργο. Ακόμα όμως και στο τέλος των έργων, η γκαντεμιά για τους “καρμπονέρος” ήταν παρούσα. Τα εγκαίνια ήταν να γίνουν την Κυριακή με παρουσία της πρωταθλήτριας Ν. Αμερικής Ρίβερ Πλέιτ, αλλά η έντονη κακοκαιρία και οι βροχοπτώσεις έφεραν την αναβολή.

cocacolapenaΑκόμα και η Κόκα Κόλα αναγκάστηκε να αλλάξει τα χρώματά της
για να μπορεί να φιγουράρει στο γήπεδο

Το φιλικό τελικά έγινε μια μέρα αργότερα, η Ρίβερ ήταν σε κακή μέρα και δέχτηκε μια βαριά ήττα από την Πενιαρόλ που γενικά δεν μαγεύει τον τελευταίο καιρό και αναγκάζονται μέχρι κι οι… μαμάδες να βγαίνουν στα ραδιόφωνα. Ίσως το καλύτερο και πιο σημαδιακό ήταν ότι το σκορ του αγώνα (που έληξε 4-1) άνοιξε ο αγαπημένος Ντιέγκο Φορλάν, κάτι που ήθελε σίγουρα τόσο ο ίδιος, όσο και ο κόσμος της ομάδας. Μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβει κάποιος τι σημαίνει το γήπεδο για μια ομάδα, αλλά για ορισμένους από εμάς που βλέπουμε μια ομάδα με κιτρινόμαυρα να καταφέρνει μετά από χρόνια να έχει δικό της σπίτι έχει μεγαλύτερη σημασία. Φαίνεται άλλωστε και στις αντιδράσεις που έχουν στο παρακάτω βίντεο μερικοί οπαδοί.

https://www.youtube.com/watch?v=jSjtWyda8fI

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Γήπεδα, ποδόσφαιρο Λατινικής Αμερικής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Το πιο χαλαρό πέναλτι όλων των εποχών

Τον Ιούνιο του 2012 η πόλη Σαν Φερνάντο της Καταμάρκα, που βρίσκεται στα βορειοδυτικά της χώρας, φόρεσε τα καλά της για να φιλοξενήσει τον έναν εκ των δυο ημιτελικών του Κυπέλλου Αργεντινής, μια διοργάνωση που διεξαγόταν για πρώτη φορά μετά το 1970. (Το Κύπελλο Αργεντινής δημιουργήθηκε το 1969. O νικητής της διοργάνωσης θα κέρδιζε αυτόματα […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η μέρα που οι οπαδοί της Ράσινγκ γέμισαν δύο γήπεδα

Υπάρχουν κάποιοι σύλλογοι που μοιάζουν καταραμένοι, σαν να έχουν φτιαχτεί για να ταλαιπωρούν τον κόσμο τους. Να αγγίζουν την επιτυχία και μετά να τη βλέπουν να εξαφανίζεται. Ένας τέτοιος είναι η Ράσινγκ Κλουμπ της Αργεντινής. Μία από τις “πέντε μεγάλες” ομάδες της χώρας που όμως μετά το 1966 δεν ξαναείδε πρωτάθλημα. Για 35 χρόνια από […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

2 σχόλια σχετικά με το “Το νέο σπίτι της Πενιαρόλ”

  1. Ο/Η Θωμάς Ραβέλλης λέει:

    Άντε και στα δικά μας.. Μακάρι το πρώτο φιλικό να είναι με πενιαρολ.. Και το πρώτο γκολ στο ναό να το βάλει ο κι αυτό ο φορλαν.. Και να βγάλει και στα φιλαδελφεια τη φανέλα.. Και να μπερδευτεί που θα δει κίτρινο μαύρα και να ανέβει στα κάγκελα της σκεπαστής να πανηγυρίσει.. Και από μέσα να σκαρφαλώσει ο Ντέμης.. Και ο τσαρουχας να τον τραβάει να κατέβει.. Και να φωναζουν οι ντιφεντερς, και οι πειρατές να βγάζουν ανακοινώσεις για τον βάτραχο.. Και ο τραχανάς να κάνει κολοδακτυλο στον τίγρη.. Και μπαίνει μπροστά ο καρρας κρατώντας την μεγαλύτερη κούπα που έχει δωθεί σε πρωταθλητή μετα απο αυτή του αις χόκεϊ, ή χακι.. Και ο πετραν ο σταθης να κατέβει στο χόρτο και τους ξαπλώνει κάτω ζητώντας διακοπη, γιατί στο γκολ του ντιεγκο ο βαιος καθόταν πάλι στο δοκάρι.. Και μες το πλήθος ζωσμενος με εκρηκτικά ο ραμπεσαντρατανα να απειλεί να γκρεμίσει την αγία σοφια όπως ο τσιζες του σολομοντα, και ο γρανιτσας τον ναό.. Και τότε με θεϊκή παρέμβαση λόγο της αγιότητας του τόπου και των χωμάτων , να εμφανιστεί ο ΜΑΚΑΡΟΣ με φωτοστέφανο και να φέρει ειρήνη και αγάπη σε αυτό το μπουρδελο.. ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑΡΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΟΥ !!!

  2. Ο/Η Elaith λέει:

    Θωμά, το “ναρκωτικά, γυναίκες και λεφτά” είναι από τα αγαπημένα σου συνθήματα;
    😛

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *