Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Στον αστερισμό των νέων γκολκίπερ

Η θέση του τερματοφύλακα ήταν ανέκαθεν αδικημένη, και θα συνεχίσει να είναι. Όσο κι αν το νούμερο ένα κάθε ομάδας, απ’ την πιο σπουδαία μέχρι την πιο αδύναμη, παίζει σημαντικότατο παράγοντα στη λειτουργία αυτής και καθορίζει -σε τεράστιο βαθμό- την έκβαση κάθε αναμέτρησης. Δεν είναι διόλου τυχαίο πως μόνο μία φορά κάποιος τερματοφύλακας έχει κερδίσει τη Χρυσή Μπάλα, όταν το κατάφερνε ο Σοβιετικός Λεβ Γιασίν το μακρινό 1963. Τελευταίος που άξιζε κάτι τέτοιο, και αδικήθηκε ολοφάνερα, ήταν ο Γερμανός Μάνουελ Νόιερ το 2014. Το βραβείο είχε καταλήξει στον Κριστιάνο Ρονάλντο. Τα τελευταία χρόνια πάντως έχουμε μια έκρηξη πολλών σπουδαίων τερματοφυλάκων που παίζουν μάλιστα βασικοί σε τεράστιες ομάδες από νεαρή ηλικία, κάτι που καταρρίπτει το μύθο πως “ο βασικός κίπερ θέλει χρόνια στην πλάτη του παίκτη”.

cms-image-000064867

Στις μέρες μας υπάρχουν πολλοί τερματοφύλακες που βρίσκονται κάτω απ’ τα 25(ή τα αγίζουν) και είναι βασικοί και αναντικατάστατοι στις ομάδες τους. Τόσους εξαιρετικούς παίκτες στη θέση ένα και σε τέτοιες ηλικίες, ειλικρινά, δε νομίζω ότι έχουμε ζήσει ξανά τα τελευταία 30 χρόνια και καλό είναι να τους ρίξουμε μια ματιά. Οι περισσότεροι είναι γνωστοί (ίσως και όλοι) σε όλους σας. Ας δούμε την κορυφαία οχτάδα μέσα απ’ τα δικά μου μάτια.

Τζιανλουίτζι Ντοναρούμα, 17 ετών, Μίλαν

&NCS_modified=20151108095723&MaxW=640&imageVersion=default&AR-151109206

Στις 25 Οκτωβρίου του 2015 ο Σίνισα Μιχάιλοβιτς έδωσε θέση βασικού σε ένα παιδί 16 ετών και 8 μηνών κόντρα στη Σασουόλο. Το τεράστιο κορμί του, τα αθλητικά του προσόντα, τα απίστευτα ρεφλέξ αλλά και το γεγονός πως έβγαζε μια απίστευτη ωριμότητα για την ηλικία του, χάρισαν στο νεαρό αυτή την ευκαιρία. Το τελικό 2-1 υπέρ των Μιλανέζων έδωσε συνέχεια στο νεαρό στη βασική ενδεκάδα της ομάδας, κάτι που συνεχίζεται μέχρι και στις μέρες μας. Όλα δείχνουν πως η Μίλαν και η εθνική Ιταλίας έχουν βρει ένα νέο, εξαιρετικό τερματοφύλακα για τα επόμενα -τουλάχιστον- 15 χρόνια. Μακάρι.

Ματία Περίν, 23 ετών, Τζένοα

maxresdefault

Ακόμα ένας Ιταλός, ακόμα ένα σπουδαίο ταλέντο. Ο παίκτης της Τζένοα με σκληρή δουλειά και απίστευτες εμφανίσεις τα τελευταία τρία χρόνια έχει φτάσει να θεωρείται ως η πρώτη επιλογή για την εθνική Ιταλίας μετά τον Μπουφόν, κάτι που δείχνει περίτρανα το μέγεθος του ταλέντου του. Η στιγμή μάλιστα που θα αφήσει το Λουίτζι Φεράρις για κάποια μεγαλύτερη ομάδα της Ιταλίας ή της Ευρώπης φαντάζει ως το πιθανότερο σενάριο μετά το καλοκαίρι που έρχεται.

Κέβιν Τραπ, 25 ετών, Παρί Σεν Ζερμέν

jh

Σε αντίθεση με τον Περίν, ο Γερμανός Κέβιν Τραπ έκανε το μεγάλο άλμα αφήνοντας την Άιντραχτ το καλοκαίρι του 2015 για τα χρήματα και τη λάμψη της Παρί. Κέρδισε αμέσως θέση βασικού χάρις στο φοβερό του ταλέντο και το θηριώδες ανάστημά του και λογικά θα χτυπήσει (και) την πόρτα της εθνικής Γερμανίας για το Γιούρο της Γαλλίας. Ο Γερμανός ήταν απολαυστικός στα δύο πρόσφατα παιχνίδια της Παρί απέναντι στην Τσέλσι, συνεχίζοντας τις εξαιρετικές εμφανίσεις των ομίλων. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως ο Τραπ βρέθηκε στην καλύτερη ενδεκάδα στη φάση των ομίλων για το Τσάμπιονς Λιγκ.

Τζακ Μπάτλαντ, 22 ετών, Στόουκ Σίτι

jack-butland_2298712b

Ο νεαρός Άγγλος θεωρείται πανάξια ως ο κορυφαίος τερματοφύλακας της Πρέμιερ Λιγκ για την τρέχουσα σεζόν και αξίζει τη θέση του βασικού στο Γιούρο της Γαλλίας (εκεί θα δούμε τον επίσης εξαιρετικό Τζόε Χαρτ). Δεν έχει δεχθεί τέρμα στο 1/3 των παιχνιδιών της Στόουκ και είναι στιγμές που φαντάζει πραγματικά ανίκητος. Οι μέρες του στο Μπριτάνια είναι μετρημένες πλέον μιας και κορυφαίες ομάδες του Νησιού, όπως η Λίβερπουλ και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, θα ψάχνουν για τερματοφύλακα απ’ το καλοκαίρι. Για διαφορετικούς λόγους η κάθε μια.

Θιμπό Κουρτουά, 23 ετών, Τσέλσι

ThibautCourtois

Εδώ δεν χρειάζονται πολλά λόγια και συστάσεις. Ο Βέλγος είναι top-class εδώ και τέσσερα (τουλάχιστον) χρόνια με σπουδαίες διακρίσεις τόσο στην Ατλέτικο Μαδρίτης, όσο και στην Τσέλσι και την εθνική Βελγίου. Μετά το φετινό τραυματισμό του δεν έχει φτάσει ακόμα στα επίπεδα που μας είχε συνηθίσει αλλά αυτό θεωρείται βέβαιο πως θα συμβεί -και πάλι- απ’ την επόμενη σεζόν. Για μεγάλη μερίδα του φίλαθλου κόσμου είναι ο δεύτερος καλύτερος κίπερ της Ευρώπης μιας και η θέση-1 ανήκει στον τερματοφύλακα της Μπάγερν Μονάχου.

Μαρκ-Άντρε Τερ Στέγκεν, 23 ετών, Μπαρτσελόνα

Marc-Andre-ter-Stegen

Ακόμα ένας Γερμανός, ακόμα ένας σπουδαίος τερματοφύλακας σε μια τεράστια ομάδα. Βασικός και αναντικατάστατος στη Γκλάντμπαχ από τα 19 του δεν άργησε να τραβήξει το ενδιαφέρον κορυφαίων συλλόγων με τη Μπάρτσα να βγάζει 1ο εκατομμύρια ευρώ για να τον κάνει δικό της το καλοκαίρι του ’14. Ο Τερ Στέγκεν δεν παίζει βασικός στο πρωτάθλημα παρά μόνο στο κύπελλο και στο Τσάμπιονς Λιγκ και αυτό είναι κάτι που σίγουρα αδικεί το πλούσιο ταλέντο του. Θεωρείται το νούμερο-2 στην εθνική Γερμανίας για το Γιούρο της Γαλλίας και όλοι περιμένουμε τη στιγμή που θα γίνει και το νούμερο-1 στο καμάρι της Καταλωνίας σε όλες τις διοργανώσεις.

Γιαν Όμπλακ, 23 ετών, Ατλέτικο Μαδρίτης

2014_07_22_Presentacion_Oblak_06

Δεν είναι τυχαίο πως ο Σιμεόνε αγόρασε το νεαρό Σλοβένο για 16 εκατομμύρια ευρώ απ’ τη Μπενφίκα για να αντικαταστήσει τον Κουρτουά. Ο Όμπλακ θεωρείται απ΄τα μεγαλύτερα ταλέντα στη θέση 1 και δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν πως την επόμενη δεκαετία ίσως φτάσει στην κορυφή σε προσωπικό επίπεδο. Για την ιστορία είναι ο ακριβότερος τερματοφύλακας όλων των εποχών στη Λα Λίγκα. Ο νεαρός ήταν απολαυστικός στη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ και συνέχισε με δύο clean seets και στη φάση των “16”.

Νταβίντ Ντε Χέα, 25 ετών, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

maxresdefault

Ακόμα ένας τερματοφύλακας που έκανε όνομα στην Ατλέτικο Μαδρίτης και που βρίσκεται  -καθόλου άδικα- στους κορυφαίους του πλανήτη. Ο Ντε Χέα είναι τους τελευταίους μήνες ο παίκτης που κρατάει ζωντανή τη σπουδαία Αγγλική ομάδα μιας και φαντάζει ανίκητος σε πολλά παιχνίδια και ο παίκτης που λογικά το καλοκαίρι θα σπάσει το ρεκόρ του Όμπλακ μιας και η Ρεάλ φαντάζει ως σίγουρος προορισμός. Ελπίζω να τον δούμε βασικό για τους φούριας ρόχας στο Γιούρο το καλοκαίρι και θέλω να τον δω βασικό στη Ρεάλ απ’ του χρόνου.

Αν στους παραπάνω προσθέσουμε τον Τζόε Χαρτ (28), τον Κάσπερ Σμάιχελ (29), τον Σαμίρ Χαντάνοβιτς (30), τον Ούγκο Γιορίς (29), τον Κέιλορ Νάβας (27) και φυσικά το Μάνουελ Νόιερ (29) καταλαβαίνουμε πως ζούμε όντως στον αστερισμό μεγάλων νέων τερματοφυλάκων. Είναι υπέροχο που πλέον οι ομάδες εμπιστεύονται νέα παιδιά κάτω απ’ τα δοκάρια και ακόμα πιο υπέροχο που αυτά τα νέα παιδιά δείχνουν το μέγεθος του ταλέντου τους αμέσως. Θα ήθελα να διαβάσω -εννοείται- και τις προτάσεις των αναγνωστών μιας και είμαι σίγουρος πως κάποιον θα έχω ξεχάσει.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Φοβού τους Κινέζους και δώρα φέροντας

Είναι καλό τα μικρά πρωταθλήματα να έχουν χρήματα. Να καλύπτονται οι όποιες ανάγκες, να υπάρχει καλύτερη οργάνωση, έτσι ώστε και οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές-εργαζόμενοι να δουλεύουν σε ένα καλύτερο περιβάλλον, αλλά και οι θεατές-πελάτες να παρακολουθούν ένα καλύτερο προϊόν. Έτσι λοιπόν, θεωρητικά η συμφωνία της Β’ Εθνικής στην Πορτογαλία με έναν μεγάλο σπόνσορα δεν ακούγεται […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Ο Κρόιφ, σαμπάνιες, γυμνά κορίτσια, βουτιές» και το Μουντιάλ του 1978

Δεκέμβριος 1971. Ο 24χρονος Γιόχαν Κρόιφ κερδίζει την πρώτη από τις τρεις Χρυσές Μπάλες της καριέρας του φορώντας ένα σακάκι με κεντημένο ένα τεράστιο λογότυπο, κι από κάτω ένα παπούτσι, ώστε και οι αναλφάβητοι φίλοι του ποδοσφαίρου να μάθουν τι παπούτσια προτιμά. Τον συνοδεύουν το πρώτο του παιδάκι και η σύζυγός του, η τρομερή Ντάνι, […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

18 σχόλια σχετικά με το “Στον αστερισμό των νέων γκολκίπερ”

  1. Ο/Η jj λέει:

    Timo horn

  2. Ο/Η tasos7 λέει:

    Και βαλε και simone scuffet που ερχεται…

  3. Ο/Η LEKES λέει:

    Dean Bouzanis και Αντωνης Βουλγαρης

  4. Ο/Η Γιώργος Χ. λέει:

    O Memo Ochoa είναι μια καλή περίπτωση τερματοφύλακα που αδίκως δεν του έχει δοθεί εμπιστοσύνη σε κάποια μεγάλη ομάδα

  5. Ο/Η john λέει:

    Leno 24 και Ospina 27 θα πρόσθετα εγώ από αυτούς που έχω δει με τα μάτια μου και όχι από manager/fifa/pro.
    Στους Άγγλους ο Forster 27 κάνει εξαιρετική μισή σεζόν.

    Επίσης εντυπωσιακό είναι πως πλέον οι περισσότερες ομάδες αγοράζουν τερματοφύλακες κλάσης με μέχρι τότε γεμάτες σεζόν για να τους έχουν δεύτερους ή και τρίτους.

  6. Ο/Η Παυλος Man Utd λέει:

    Φιλε @gargaduaaas καταρχας θελω να ρωτησω αν εχεις παιξει ποτε τερματοφυλακας.Προσεξε,δεν το λεω ειρωνικα,απλα για μενα που εχω παιξει (ερασιτεχνικα μονο) ειναι σημαντικο. Απο εκει και περα δεν θεωρω οτι αδικηθηκε ο Νοιερ που δεν πηρε την χρυση μπαλα.Αδικηθηκαν πολλοι αλλοι ομως πριν απο αυτον…
    Οσον αφορα τον Ντε Χεα την ιδια πεποιθηση ειχα και εγω,οτι το καλοκαιρι θα παει στην Ρεαλ ομως ξεχνας την προσφατη τιμωρια της για απαγορευση μεταγραφων για 1,5 χρονο! Οσο για τον Τερ Στεγκεν παρα το οτι εχει φοβερα προσοντα του λειπουν πραγματα ακομα για να ανεβει επιπεδο και δικαια παιζει την σεζον εξ ημισειας με τον εξαιρετικα σταθερο Μπραβο.
    Υ.Γ. Αλλοι τερματοφυλακες που αξιζουν την προσοχη μας περα απο αυτου που ανεφερες και ορισμενους που αναφερονται στα σχολια ειναι για μενα ο Αρεολα της ΠΣΖ (δανεικος Βιγιαρεαλ φετος),ο Καριους της Μαντζ,ο Σερχιο Ρικο της Σεβιλλης,ο Ρουλι της Σοσιεδαδ,ο Μπουρκι της Ντορτμουντ,ο Φαρμαν της Σαλκε,ο Ραιαν της Βαλενθια,ο Σομερ της Γκλαντμπαχ,ο Ζοετ της Αιτχοβεν,ο Κονσιλι της Σασουολο και οι Ιταλοι Λεαλι και Κρανιο.

  7. Ο/Η ampalofilosofos λέει:

    Areola, Rico, Rulli, Karius, Horn. Επίσης Scuffet, Rajkovic, που δεν τους έχω δει, αλλά αν κρίνω από τους ανθρώπους που τους πιστεύουν, μάλλον μιλάμε για μεγάλα ταλέντα. Και τέλος Guruceaga απλά και μόνο επειδή τον είχα δει σε μια λίστα και με τέτοιο όνομα δεν πρέπει λείπει από εδώ μέσα. Είναι και Ουρουγουανός.

  8. Ο/Η ampalofilosofos λέει:

    Σωστός ο Παύλος. Ψήφος σε Burki, Sommer, Ryan κι από εμένα

  9. Ο/Η ampalofilosofos λέει:

    Α, και ο Ter Stegen έχει το ψηλότερο ταβάνι. Αυτά.

  10. Ο/Η ακης λέει:

    Το 14 το πήρε ο Ρονάλντο το Ball’on D’or

  11. Ο/Η Μούρης λέει:

    Μπράβο για το άρθρο στους σίγουρα και κακώς αδικημένους τερματοφύλακες.
    Για να χαβαλεδιάσω λίγο,μόνο εγώ βλέπω μεγάλη ομοιότητα της φωτογραφίας του Τερ Στέγκεν με την πρώτη παλιά φωτογραφία;

  12. Ο/Η Μούρης λέει:

    Μία πιο ψαγμένη περίπτωση είναι ο Alan Aguerre της Vélez Sarsfield.Μεγάλος τερματοφύλακας.25 στα 26,θα τον αγόραζα εύκολα.

  13. Ο/Η Elaith λέει:

    Για Τερ Στέγκεν διατηρώ επιφυλάξεις προσωπικά.
    Ο Ράιαν τα πάει καλά όντως.

  14. Ο/Η gargaduaaas λέει:

    Να τονίσω πως στο κειμενάκι μπήκαν οι κορυφαίοι (μέχρι τα 25) στα δικά μου μάτια. Έβαλα τερματοφύλακες που βλέπω -σχεδόν- κάθε αγωνιστική. Αρκετούς που γράψατε δεν τους έχω δει καθόλου και δεν παίζω και manager εδώ και πολλά χρόνια για να έχω άποψη μιας και αυτή δημιουργείται, όχι μέσα από παιχνίδια και άρθρα ή μικρά βίντεο.

    @Παυλος Man United έχω υπάρξει αμυντικός στη “σπουδαία” ποδοσφαιρική μου καριέρα, αν και σε 7χ7 με φίλους έπαιζα αρκετές φορές μόνο τέρμα και μου άρεσε. Σίγουρα γνωρίζεις καλύτερα τη θέση από μένα, είναι σίγουρο αφού έχεις παίξει.

    @Άκης ακόμα χειρότερα τότε 🙂

    Ειλικρινά σας ευχαριστώ όλους για τα σχόλια και εννοείται θα τους τσεκάρω όλους όσους γράψατε. Αυτός ήταν άλλωστε και ο σκοπός του κειμένου.

  15. Ο/Η Παυλος Man Utd λέει:

    @gargaduaaas Αν εισαι απο Θεσσαλονικη να παμε για κανενα 5Χ5. Οι αμυντικοι που “βλεπουν” ποδοσφαιρο σπανιζουν! 😛
    Τους τερματοφυλακες που αναφερω τους εχω δει τουλαχιστον μια φορα σε ολοκληρο αγωνα. Απο τα παιχνιδια απλα μου κινειται η περιεργεια και για αλλους,ωστε να παρακολουθησω αν πραγματι ειναι τοσο καλοι ή υποσχομενοι…
    Αυτο θα πραξω και με τους Alan Aguerre της Vélez Sarsfield και Guruceaga που ακουω για πρωτη φορα.

  16. Ο/Η MakrinoRebound λέει:

    Ειναι τρομακτικο ποσους τερματοφυλακες βγαζουν οι γερμανοι τα τελευταια χρονια. αν λαβουμε υποψιν μας οτι ο Μανωλης ειναι ακομα 29 και εχει 5-6 χρονια, παικτες οπως ο Τραπ ή ο Φερμαν μπορει να μη δουν ποτε φανελα βασικου στην Εθνικη ενω την αξιζουν. Τερ Στεγκεν πολυ ταλαντουχος αλλα καλυτερα να επαιζε σε μια ομαδα συνεχεια. Τιμο Χορν επισης πολυ ελπιδοφορος, λογικα συντομα θα την κανει απο την Κολωνια. O Leno ακομα δεν εχει παρει συμμετοχη στην ανδρων σε επισημο ματς (εχει 153 συμμετοχες στη Μπουντεσλιγκα στα 23-24 του). Μπαουμαν επισης ταλαντουχος αλλα λιγο γκαφατζης.

    Επισης αξιζουν αναφορα οι δυο πολυ καλοι Ελβετοι που παιζουν στη Γερμανια, Μπουρκι και Ζομμερ.

  17. Ο/Η gargaduaaas λέει:

    @Παύλος Man United δυστυχώς ζω πολύ μακριά σας. Θα ήταν πολύ ωραία να παίξουμε μια μπαλίτσα όλοι οι sombreroi.

    @MakrinoRebound συμφωνώ απόλυτα για Leno.

  18. Ο/Η RC Stras λέει:

    Και αυτό το παιδάκι έχει αφήσει πολύ καλές εντυπώσεις ως τώρα:
    http://www.lequipe.fr/Football/FootballFicheJoueur58416.html

    Χάρη στην καταστροφική αμυντική λειτουργία της Τουλούζης, που πάει για φούντο, βρέθηκε βασικός. Εξαιτίας όμως του ίδιου παράγοντα κινδυνεύει να θαφτεί. Ενδιαφέρουσα περίπτωση όπως και να ᾽χει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *