Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Η παράδοση του Ανοέτα

hi-res-aafd739914575891663170a7a3b96a9d_crop_north

Αν βγει κάποιος στο δρόμο και ρωτήσει τους περαστικούς “ποια έδρα δυσκολεύει περισσότερο την Μπαρτσελόνα” οι απαντήσεις λογικά θα περιέχουν το Μπερναμπέου, το Καλντερόν, το Μεστάγια ή ακόμα και το Ραμόν Σάντσεθ Πιθχουάν και το Σαν Μαμές. Κι όμως, όλοι θα έχουν κάνει λάθος. Το γήπεδο που ταλαιπωρεί περισσότερο από όλα τους Καταλανούς στις εξορμήσεις τους, βρίσκεται στο όμορφο Σαν Σεμπαστιάν και είναι η έδρα της Ρεάλ Σοσιεδάδ.

Το Ανοέτα δεν έχει την ιστορία των παραπάνω σταδίων και κυρίως, δεν έχει την ατμόσφαιρά τους. Δεν είναι μεγαλοπρεπές όπως το γήπεδο της Ρεάλ Μαδρίτης που σε γεμίζει με δέος ή με κερκίδες με κλίση που προκαλεί ίλιγγο όπως της Βαλένθια. Είναι ένα σχετικά καινούριο στάδιο (του 1993), που χρησιμοποιείται και για άλλους σκοπούς, όπως αγώνες ράγκμπι. Ένα ίσως από τα πιο κρύα γήπεδα στην Ισπανία, με τις εξέδρες να βρίσκονται μακριά από τον αγωνιστικό χώρο λόγω του στίβου, κάτι που δεν αρέσει καθόλου στους οπαδούς της “Λα Ρεάλ”. Παρ’ όλα αυτά, στο Ανοέτα με μόλις τον 12ο μέσο όρο θεατών φέτος στην Ισπανία που γεμίζουν συνήθως οι 20 από τις 32 χιλιάδες θέσεις του, οι πρωταθλητές Ισπανίας αγνοούν την λέξη νίκη εδώ και πολλά χρόνια. Την τελευταία φορά που οι Καταλανοί έφυγαν με το διπλό, έπαιζαν ακόμα οι Τζαμπρότα, Γκούντγιονσεν, Τουράμ, Ολεγκέρ και φαν Μπρόκχορστ και σκόραραν ο Ινιέστια (με πλούσιο μαλλί) και ο Σαμουέλ Ετό. Όλα αυτά, το σωτήριο έτος 2007 με προπονητή τον Ράικαρντ και στον πάγκο. Από τότε, Γκουαρντιόλα, Βιλανόβα, Μαρτίνο και Λουίς Ενρίκε δεν έφυγαν με το διπλό.

Το πρόβλημα βέβαια είναι γενικότερο, καθώς και πριν το Ανοέτα τα ταξίδια της Μπαρτσελόνα στο Σαν Σεμπαστιάν ήταν δύσκολα. Σε 68 επισκέψεις, μόλις 17 φορές έσπασε η έδρα, λιγότερες από τις νίκες σε Μπερναμπέου και Καλντερόν. Η αλήθεια είναι ότι σε μερικές περιπτώσεις στο πρόσφατο παρελθόν η Μπαρτσελόνα κατέβηκε με αλλαγές, αλλά έχει και ήττες οδυνηρές όπως πέρσι. Ήταν Ιανουάριος του 2015 και μια ήττα που τελικά αποδείχτηκε τεράστιας σημασίας για την μετέπειτα πορεία της ομάδας. Ο Λουίς Ενρίκε αποφάσισε να αφήσει εκτός Νεϊμάρ και Μέσι για… παραδειγματισμό, οι Καταλανοί βρέθηκαν πίσω στο σκορ στο 2′ με αυτογκόλ και μέχρι να έρθουν οι ενισχύσεις από τον πάγκο (που η αλήθεια είναι ότι μπήκαν με μισή καρδιά επιβεβαιώνοντας τα προβλήματα στις σχέσεις τους με τον προπονητή) το ματς είχε χαθεί χωρίς η Λα Ρεάλ να απειλήσει ξανά. Ήταν η πιο δύσκολη στιγμή του Λουίς Ενρίκε καθώς για πολλούς ήταν σχεδόν βέβαιο ότι θα αποχωρούσε από τον πάγκο. Τελικά την πλήρωσε ο αθλητικός διευθυντής Θουμπιθαρέτα, ο Λουίς Ενρίκε έσωσε την καρέκλα του και η ιστορία της σεζόν 2014-15 για την Μπαρτσελόνα μετατράπηκε από εφιάλτης σε θρίαμβο. Το πώς κατάφερε να τα ξαναβρεί με τους δυο σταρ και ταυτόχρονα να ανεβάσει τον Σουάρες, είναι μέχρι τώρα το μεγαλύτερο επίτευγμα του προπονητή που μετά το Ανοέτα οδήγησε την ομάδα σε 27 νίκες, 1 ισοπαλία και μόλις 1 ήττα και ένα ιστορικό τρεμπλ.

https://www.youtube.com/watch?v=EORbWs64Ubo

Ο Λουίς Ενρίκε συνεχίζει προς το παρόν την παράδοση των προκατόχων του και σίγουρα επιθυμεί να σπάσει το κακό αυτό σερί, μια που γι’ αυτόν έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία μετά το 1-0 του Ζόρντι Άλμπα το 2015. Απέναντί του θα έχει έναν άνθρωπο που παρ’ ότι γεννημένος στο Βαγιαδολίδ, έχει αφήσει το στίγμα του στην ομάδα της Βαρκελώνης από διαφορετικές θέσεις, ένας δικός της άνθρωπος. Κατά διαβολική σύμπτωση, στην τελευταία εκείνη νίκη της Μπαρτσελόνα καθόταν στον πάγκο της, ως βοηθός του Φρανκ Ράικαρντ.

eusebio-sacristan-fue-entrenador-de-messi-durante-la-era-rijkaard-1Ο σωσίας του Ζαχ Μπραφ από το Σκραμπς, ο Εουσέμπιο Σακριστάν

Μετά τη φυγή του Μόγιες, ο Εουσέμπιο Σακριστάν πήρε τη Σοσιεδάδ από τη 18η θέση και όχι απλά την έσωσε εύκολα, αλλά κυρίως την έκανε να παράγει φάσεις και να σκοράρει συχνότερα. Ένας άνθρωπος που πέρασε 16 χρόνια από τη ζωή είτε φορώντας τη φανέλα της Μπαρτσελόνα, είτε προπονώντας τους επόμενους σταρ της ομάδας (όπως τον Μέσι), είτε βοηθώντας τον προπονητή της πρώτης ομάδας, δεν γίνεται να μην έχει πάρει στη νοοτροπία του πράγματα από το σχολείο που είναι αυτός ο σύλλογος. Γνωρίζει ότι μια νέα επιτυχία για την Ρεάλ θα τον ανεβάσει πολύ, από την άλλη ξέρει ότι κανείς δεν θα του ζητήσει τον λόγο αν η Μπαρτσελόνα πάρει το διπλό. Ο κόσμος στο Ανοέτα πάντως θα προσπαθήσει να το κάνει έδρα και να συνεχίσει αυτή την παράδοση που θα ζήλευαν ακόμα κι οι μεγαλύτεροι σύλλογοι της Ευρώπης. Αυτές τις μικρές νίκες που μοιάζουν σαν κατακτήσεις τίτλων για τις ομάδες που είναι καταδικασμένες να βρίσκονται στη σκιά των πιο ιστορικών και επιτυχημένων συλλόγων.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ισπανικό πρωτάθλημα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Όταν χάλασε η γιορτή της Ρεάλ

Όλοι θυμόμαστε σημαντικούς αγώνες των αγαπημένων μας ομάδων. Υπάρχουν όμως και κάποια ματς που μας μένουν χαραγμένα παρ’ ότι δεν υποστηρίζουμε κάποια από τις δυο ομάδες. Δεν ξέρω αν ισχύει αυτό για όλους, αλλά σε μένα συμβαίνει. Μπορώ να αναφέρω πολλούς τέτοιους αγώνες, από το Αλαβές-Λίβερπουλ μέχρι τον τελικό του Κόπα Άφρικα μεταξύ Ακτής και […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ο Βάσκος που αγαπούσε την ομάδα του περισσότερο από την καριέρα του

Μια μέρα πριν από το πρώτο παιχνίδι του ζευγαριού Ρόμα-Ρεάλ Σοσιεδάδ για το Europa League, οι Βάσκοι ανέβασαν στις σελίδες τους στα κοινωνικά δίκτυα ένα σκίτσο με δυο ποδοσφαιριστές που εξελίχθηκαν σε σημαίες των δυο συλλόγων, σε μια εποχή που αυτού του είδους οι παίκτες είναι είδος υπό εξαφάνιση. Στην αριστερή πλευρά βρισκόταν ο Φραντσέσκο Τότι, […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *