Του Αγίου Τοτέριγχαμ του Μεγαλομάρτυρος
Όσοι έχουν κάποιο μικρό βιβλιαράκι-ημερολόγιο ή είναι πιο σύγχρονοι και έχουν κάποιο app με γιορτές (για τα γενέθλια μάς έχει σώσει το Facebook), δεν θα βρουν ποτέ τη γιορτή για την οποία θα μιλήσουμε. Ούτε θα μπορέσουν να ρωτήσουν αυτή τη θεία τους που πάει εκκλησία να τους πει πότε πέφτει ακριβώς (μια που είναι κινητή εορτή). Συνήθως γιορτάζεται κάπου στον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, φέτος όμως ήρθε τον Μάιο. Μπορεί κιόλας να μην γιορταστεί κάποιες σεζόν, όπως έγινε για τελευταία φορά το 1995.
Η μέρα του Αγίου Τοτέριγχαμ είναι μια σχετικά πρόσφατη γιορτή που οι οπαδοί της Άρσεναλ συνέλαβαν το 2002 αν πιστέψουμε αυτά που γράφονται στο Ίντερνετ (και όπως ξέρουμε και από τους γονείς μας όταν λες “το διάβασα στο Ιντερνέτ” δίνει μια άλλη αίγλη και αξιοπιστία). Είναι η μέρα που και μαθηματικά η Άρσεναλ τερματίζει πάνω από τους γείτονες τής Τότεναμ. Ξεκίνησε ως πλάκα σε κάποιο σάιτ της Άρσεναλ και πλέον καλύπτεται ως κανονικό γεγονός από τα περισσότερα ΜΜΕ. Σε μια χώρα όπου προπονητές γίνονται Σερ, δεν θα μου φανεί περίεργο να πιεστεί η τοπική εκκλησία και τελικά να την αναγνωρίσει.
Φέτος, όπως όλοι ξέρουμε, η Άρσεναλ πέρασε μια δύσκολη χρονιά. Έκανε μια κλασσική πορεία στο Τσάμπιονς Λιγκ όπου πέρασε από τους ομίλους (και μάλιστα με ιδιαίτερη δυσκολία) και στη συνέχεια έφυγε χωρίς τυμπανοκρουσίες για να την ξεχάσουν όλοι οι ποδοσφαιρόφιλοι. Τα πράγματα φαίνονταν διαφορετικά στο πρωτάθλημα και όπως όλοι πίστευαν ότι η Λέστερ δεν θα αντέξει, έτσι νόμιζαν και για την Τότεναμ, με αποτέλεσμα η ομάδα του Βενγκέρ να θεωρείται από πολλούς φαβορί. Μόνο που η κοιλιά για την Άρσεναλ ήρθε πολύ νωρίς και την έφερε να πέφτει την μία μετά την άλλη θέση, την στιγμή που η Τότεναμ γινόταν σιγά σιγά η μοναδική ομάδα που μπορούσε να κυνηγήσει την Λέστερ μέχρι το τέλος.
Η γιορτή του Αγίου Τοτέριγχαμ πήγαινε για ακύρωση, για πρώτη φορά από το 1995 και όλοι οι ευσεβείς οπαδοί της Άρσεναλ ανησυχούσαν. ΟΚ να μείνουν εκτός ΤσουΛου, ΟΚ να μην κάνουν μεταγραφές, ΟΚ να ακούν τις δικαιολογίες του Αρσέν, ΟΚ να μείνουν εκτός πρωταθλήματος. Αλλά να τους περάσουν και οι Σπερς; Αυτό πάει πολύ. Τελικά ο Άγιος έκανε το θαύμα του.
Και αν νομίζετε ότι κάνουμε εμείς πλάκα, δείτε την τρέλα των οπαδών της Άρσεναλ που έχουν αρχείο με όλες τις γιορτές από το 1911. Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια η γιορτή του Αγίου Τοτέριγχαμ γιορτάζεται όλο και αργότερα με το 2012, 2013 και φέτος να μεταφέρεται για τα καλά στον Μάιο. Φέτος μάλιστα, χρειάστηκε η πλήρης κατάρρευση της Τότεναμ στα τελευταία τέσσερα ματς. Αν θέλει κανείς να δει το ποτήρι μισογεμάτο θα πει ότι το κενό έχει μικρύνει, η Άρσεναλ έχει πέσει, η Τότεναμ έχει ανέβει και σύντομα θα ματαιωθεί η γιορτή. Από την άλλη βλέπει χρονιές όπως η φετινή, να καταλήγουν σε τέτοιο φιάσκο και σκέφτεται μεταφυσικά. Και η αλήθεια είναι, ότι εκτός από τη φετινή κατάρρευση, υπάρχουν κι άλλες σεζόν με εξωφρενικά γεγονότα.
Η ψαλίδα κλείνει, αλλά η γιορτή δεν ματαιώνεται
Όπως στο πρωτάθλημα του 2006, το περίφημο “σκάνδαλο με τα λαζάνια” (δικός μου πατενταρισμένος τίτλος). Είχαμε φτάσει στην τελευταία αγωνιστική και η Τότεναμ του Μάρτιν Γιολ ήταν το φαβορί για την 4η θέση. Ήθελε απλά να φέρει το ίδιο αποτέλεσμα με την Άρσεναλ για να τερματίσει από πάνω της. Η Τότεναμ αποσύρθηκε για τον αγώνα με την Γουέστ Χαμ στο ξενοδοχείο της και η Άρσεναλ σε ένα γειτονικό. Το προσωπικό του ξενοδοχείου παρουσίασε με υπερηφάνεια το νέο του μπουφέ, με τον αστικό μύθο να λέει ότι το μότο ήταν “ικανοποιεί ακόμα και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους με μια φρέσκια προσέγγιση”. Προσέχουμε ότι μιλούσε μόνο για ουρανίσκους…
“Happy St. Totteringham’s Day, I’m having Lasagne for dinner” ?? pic.twitter.com/Z0WoophB1L
— Lukas-Podolski.com (@Podolski10) May 15, 2016
Οι παίκτες της Τότεναμ έφαγαν πριβέ και οι περισσότεροι προτίμησαν τα λαζάνια. Λίγες ώρες μετά τα μεσάνυχτα, οι Ντάβιντς, Ταΐνιο, Λένον, Κιν, Κάρικ και μερικοί ακόμα, άρχισαν να νιώθουν διαφορετικά. Ο Γιολ ξενύχτησε βλέποντας τους παίκτες του χλωμούς και ανήμπορους, η λίγκα αρνήθηκε την αναβολή του αγώνα και η Τότεναμ κατέβηκε με όσους μπορούσαν να σταθούν στα πόδια τους. Ο Ανρί και τα φιλαράκια του έριχναν 4 στη Γουίγκαν και οι οπαδοί της Γουέστ Χαμ το διασκέδαζαν βλέποντας τους ατυχείς Σπερς να μένουν εκτός Τσάμπιονς Λιγκ και πάλι κάτω από την Άρσεναλ με το τελικό 2-1. Δέκα χρόνια μετά, από παραλίγο πρωταθλητές, βρέθηκαν την τελευταία αγωνιστική να μαζεύουν πέντε γκολ από την πεσμένη Νιουκάστλ και τους οπαδούς της Άρσεναλ να συνεχίζουν για 21η χρόνια την ατελείωτη καζούρα. Ακόμα και πρώην παίκτες όπως ο Ποντόλσκι συμμετείχαν στο πανηγύρι του Αγίου Τοτέριγχαμ και οι συμπαθείς Σπερς θα πρέπει να περιμένουν ακόμα μία σεζον.
5 σχόλια σχετικά με το “Του Αγίου Τοτέριγχαμ του Μεγαλομάρτυρος”
It happened agaiiiin, it happened agaiiiin
μαμιεστε λιγο εκει στο Σομπρερο να ξετε!
Φιλικά πάντα !
ΥΓ Συμπαθούμε Τότεναμ
tottenham hotspur it happend again!
Και-ω τι θαύμα- φέτος,οι “Εβραίοι” ξεπέρασαν και μαθηματικά τους “Κανονιέρηδες”.Ο Ντελε Αλι ήταν αγέννητος την τελευταία χρονιά που έγινε αυτο.