Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Η Νότιο-Αμερικάνικη Λίγκα των Συλλόγων

Το Κόπα Αμέρικα πλησιάζει και για να κάνουμε σιγά-σιγά τα προεόρτια του, καθώς όπως καλά ξέρετε είναι από τις αγαπημένες διοργανώσεις του σάιτ, να πούμε για κάτι που συμβαίνει εδώ και περίπου ένα χρόνο στην ποδοσφαιρομάνα ήπειρο και έχει έμμεσο αντίκτυπο και στο Κόπα Αμέρικα.

Ο λόγος για τη Νότιο-Αμερικάνικη Λίγκα των Συλλόγων Ποδοσφαίρου, που από το Γενάρη του 2016 δρομολογείται με ταχείς ρυθμούς και πλέον έχει γίνει σημαντικός πόλος στα διοικητικά του Λατινικού ποδοσφαίρου. Ας πάρουμε τα πράγματα με μια χρονολογική σειρά.

lsc

Στις 11 Ιανουαρίου στο Μοντεβίδεο της Ουρουγουάης  μαζεύτηκαν οι πρόεδροι 15 συλλόγων της Λατινικής Αμερικής για να συζητήσουν για το πως θα διεκδικήσουν περισσότερα χρήματα από τη Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Λατινικής Αμερικής (Κονμεμπόλ, το αντίστοιχο της ΟΥΕΦΑ για τους αστοιχείωτους). Σε αυτούς του 15 περιλαμβάνονται όλοι οι σπουδαίοι όπως η Μπόκα, η Ρίβερ (που για να συνεννοηθούν αυτοί οι δύο, που δεν μπορούν να παίξουν ούτε φιλικό, φανταστείτε τι συμβαίνει), η Σαν Λορένσο, η  Κόλο-Κόλο, η Ουνιβεσιδάδ δε Τσίλε, η Πενιαρόλ, η Νασιονάλ και η Δεπορτίβο Κίτο. Σημείωση: Στην αρχική συνάντηση δεν πήγε κανένας σύλλογος από τη Βραζιλία.

Πέρα από τα διάφορα λαϊκιστικά περί «διαφάνειας και ηθικής απέναντι στους διεφθαρμένους παράγοντες της Κονμεμπόλ» ή το εκπληκτικής ομορφιάς «να επιστρέψει το ποδόσφαιρο σε αυτούς που το παράγουν, δηλαδή τους συλλόγους», υπήρχαν δύο σημαντικά θέματα και (ωωω, τι έκπληξη!) και τα δύο είχαν να κάνουν με τα λεφτά. Οι σύλλογοι θεωρούσαν ότι τα λεφτά που παίρνουν για τις συμμετοχές, τις νίκες/ισοπαλίες, τις προκρίσεις και τα εισιτήρια στο Κόπα Λιμπερταδόρες και στο Κόπα Σουδαμερικάνα είναι αστεία. Μεταξύ μας, είναι, διότι μιλάμε για 300.000 δολάρια η νίκη, τα μισά η ισοπαλία, 450.000 η κάθε πρόκριση και 2,5 εκατομμύρια ο νικητής της διοργάνωσης.

Συνδεδεμένο με το παραπάνω ήταν το δεύτερο αίτημα που έλεγε ότι με αυτά τα λεφτά οι σύλλογοι της Λατινικής Αμερικής δεν μπορούν να κρατήσουν τους καλούς τους παίχτες που φεύγουν για την Ευρώπη σε πολύ μικρή ηλικία. Ακόμα χειρότερα, αναγκάζονται να εκχωρούν δικαιώματα σε γραφεία μανατζαρέων, πράγμα που μειώνει ακόμα περισσότερο τα μελλοντικά τους κέρδη. Ζητούσαν λοιπόν ρύθμιση του μανατζερικού σκηνικού.

Η αντίδραση της Κονμεμπόλ θα μπορούσε να είναι σύνθημα σε οποιοδήποτε γήπεδο όταν η αντίπαλη ομάδα χάνει πέναλντυ. Έτσι λοιπόν η Λιγκαίοι άρχισαν να καλούν παραπάνω κόσμο. Στις 3 Φεβρουαρίου ξαναμαζεύτηκαν στο Σάο Πάολο, και όπως είναι εύκολα αντιληπτό από το μέρος διεξαγωγής, αυτή τη φορά ήρθαν και κάτι Βραζιλιάνοι. Κορίνθιανς, Ατλέτικο Μινέιρο, Σάντος, Γκρέμιο, Φλαμέγκο, Σάο Πάολο μπήκαν στο κόλπο. Οι 15 έγιναν 24, με κάτι άλλες προσθήκες από Παραγουάη και Βολιβία.

Τρίτη πράξη στις 31 Μαρτίου, ξανά συνάντηση στο Σάο Πάολο όπου υπεγράφη και μια ιδρυτική συνθήκη, δίνοντας πλέον και τυπική, επίσημη υπόσταση στο όλο εγχείρημα. Οι σύλλογοι είχαν γίνει πλέον 31 και αποφάσισαν να κάνουν επίσημο αίτημα στην Κονμεμπόλ με τις απαιτήσεις τους: 750.000 δολάρια η νίκη, 350.000 η ισοπαλία, αποζημίωση για τα εισιτήρια των φιλοξενούμενων οπαδών ως 100.000 και απόσυρση του «χαρατσιού» του 10% των εισιτηρίων που λαμβάνει η Κονμεμπόλ από κάθε παιχνίδι.

Η Συνομοσπονδία απάντησε με 600.000 τη νίκη και 300.000 την ισοπαλία και μείωση του χαρατσιού από 10% σε 8%, την πρωταπριλιά. Οι Λιγκαίοι απάντησαν «πλάκα με κάνεις» και ξαναμαζεύτηκαν στις 26 Απριλίου στο Μπουένος Άιρες, με τα μέλη πια να έχουν γίνει 36. Επανέλαβαν τις θέσεις τους και άρχισαν να μιλάνε για το «γιατί αλλιώς…». Οι πρώτες ιδέες που έπεσαν είναι να μην επιτρέψουν στους παίχτες τους να πάνε στο Κόπα Αμέρικα. Σιγά το πρόβλημα θα μου πείτε, οι περισσότεροι άλλωστε αστέρες παίζουν ήδη στην Ευρώπη. Σωστό, όμως η Κονμεμπόλ μετά πρέπει να τιμωρήσει τους συλλόγους με αποκλεισμό από τις Λατινοαμερικανικές διοργανώσεις. Τώρα τι Λιμπερταδόρες θα γίνει χωρίς τις 36 καλύτερες ομάδες της ηπείρου, και ποιος χορηγός θα μείνει σε αυτό, κανείς δεν ξέρει.

copa

Στην όλη κόντρα οι Αργεντίνοι είναι μπροστάρηδες. Η τελευταία συνάντηση μάλιστα δεν έγινε σε ξενοδοχείο όπως όλες οι προηγούμενες, αλλά στα γραφεία της Μπόκα (οι της Ρίβερ πήγαν κανονικά). Αυτή τη στιγμή η κόντρα φαίνεται να είναι στην κορύφωσή της, αλλά ο πόλεμος δεν έχει ξεσπάσει. Αν η Λίγκα αποφασίσει να αποσύρει τους συλλόγους και να κάνει μια δική της διοργάνωση θα μαζέψει όλο το τραπέζι και θα βάλει και τα γυαλιά στους Ευρωπαίους που τόσα χρόνια συζητούν, κύριε Ρουμενίγκε, ότι θα το κάνουν και στο τέλος όλο και κάποια παραπάνω φράγκα δίνει η ΟΥΕΦΑ και το βουλώνουν.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Κόπα Αμέρικα 2016, παγκόσμιο ποδόσφαιρο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Βάλε ρε Καμερούν Ένα Γκολ

Το σενάριο δεν έκανε μόνο τους δημοσκόπους και τα έξιτ-πολς να σκίσουν τα πουκάμισά τους, αλλά ακόμα και τον Μπέο με τον Κομπότη να δακρύσουν στην πιθανότητα να πέσει τέτοιο κελεπούρι στα χέρια τους. Στον τέταρτο όμιλο του Κόπα Άφρικα που διεξάγεται για τους λάθος λόγους στην Ισημερινή Γουινέα πήγε να γίνει κάτι απίστευτο: να […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μια ομάδα διαφορετική από τις άλλες

Τον Ιανουάριο του 2001 μια Αγγλική ομάδα από το Μπρίστολ φτάνει στην περιοχή Τσιάπας στο νότιο Μεξικό για να δώσει μερικά φιλικά παιχνίδια με την ομάδα των Ζαπατίστας. Ενδιάμεσα από τους αγώνες η αποστολή της ομάδας συμμετέχει σε διάφορες τοπικές εκδηλώσεις, προσφέροντας εθελοντική εργασία όπου χρειάζεται και δίνοντας στους οικοδεσπότες ένα ποσό αρκετών χιλιάδων λιρών, το οποίο […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

4 σχόλια σχετικά με το “Η Νότιο-Αμερικάνικη Λίγκα των Συλλόγων”

  1. Ο/Η Θωμάς Ραβέλλης λέει:

    Η μόνη ένσταση μου σε αυτη την προσπάθεια είναι ότι για να είναι σοβαρή, πρέπει να οργανωθεί από σοβαρούς ανθρώπους.. Σοβαρούς λατινοαμερικανους τύπους που να ασχολούνται με το ποδόσφαιρο..
    Στην λατινική αμερικη.. σοβαρά τώρα..;;

    Έλα λίγο σοβαροί να είμαστε…

  2. Ο/Η Ross λέει:

    Τα αιτήματα είναι σωστά καθώς η Ευρώπη κακά τα ψέματα κάνει πάρτυ με τις μεταγραφές (και που και που ξεπετάγονται Άραβες και Κινέζοι). Κατά τ’ άλλα συμφωνώ με τον Θωμά.

  3. Ο/Η Berberos λέει:

    Αν και ειναι οντως ριγμενοι εμενα μου φαινεται πως αυτες οι ανεξαρτητες- κλειστες (?) λιγκες, ειτε εκει ειτε στην ευρωπη θα σημανουν και το τελος του ρομαντζου στο ποδοσφαιρο οπως το μαθαμε οι over 35 (years old)…

  4. Ο/Η Ramón Llul λέει:

    Κοιτάχτε να δείτε, όσο μιλάνε μόνο για λεφτά, υπάρχει μια βάση συνεννόησης, αν το πράγμα ξεφύγει, ναι, εντάξει, μιλάμε για παράγοντες Λατινικής Αμερικής. Δίκιο έχετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *