Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Η εναλλακτική -καλύτερη- εντεκάδα των ομίλων του Γιούρο

Τέλος η φάση των ομίλων και επιτέλους αρχίζουν τα σπουδαία. Τα νοκ άουτ. Από το Σάββατο 16 ομάδες θα ριχτούν στη μάχη μέχρι τον μεγάλο τελικό της δεκάτης Ιουλίου και όλοι εμείς -οι φίλοι του ποδοσφαίρου- πρόκειται να ζήσουμε μεγάλες στιγμές. Για τους ομίλους είχαμε πει κάποια πραγματάκια (κάνοντας και τις προβλέψεις μας) και στα περισσότερα πέσαμε μέσα. Σήμερα λοιπόν θα δούμε την καλύτερη εναλλακτική εντεκάδα της φάσης των ομίλων. Δεν υπάρχει ο Παγιέτ. Δεν υπάρχει ο Μόντριτς. Δεν υπάρχει ο Ρονάλντο και ο Τόνι ο Κρόος (όπως δεν υπάρχει και κανένας Ολλανδός) εδώ μέσα. Καλά καταλάβατε. Αυτή δεν είναι μια συνηθισμένη εντεκάδα.

Τερματοφύλακας – Γκάμπορ Κίραλι

Football Soccer - Hungary vs Norway- UEFA EURO 2016 play-off - Grupama Arena 15/11/15. Hungary's Gabor Kiraly reacts after Hungary's second goal. REUTERS/Laszlo Balogh

Μπορεί να δέχθηκε τέσσερα γκολ σε τρία παιχνίδια, μπορεί να είναι 41 ετών, μπορεί να διαθέτει το μισό ταλέντο του Νόιερ, του Ντε Χέα και του Μπουφόν αλλά ο Ούγγρος τερματοφύλακας έκλεψε την παράσταση στη φάση των ομίλων. Κόντρα σε προγνωστικά και προσωπικό στυλ ο παίκτης των Μαγυάρων ηγήθηκε και με λάβαρο την λασπωμένη του, γκρι φόρμα βρέθηκε στο top-16 της διοργάνωσης. Απλά μοναδικός. Το παρουσιαστικό του μπορεί να παραπέμπει σε τύπο που έχει γίνει ένα με τον καναπέ και αγκαλιά με τον ανεμιστήρα παραγγέλνει κάθε τρεις ώρες (καθώς βλέπει ΟΛΟΥΣ τους αγώνες του Γιούρο) αλλά ο Κίραλι μας έκλεισε τα στόματα. Μπορεί κόντρα στο Βέλγιο να τον περιμένει δύσκολο έργο και ένας -σχεδόν- σίγουρος αποκλεισμός, μα στα δικά μου μάτια είναι ήδη νικητής.

Άμυνα – Γκάρεθ Μακ Όλεϊ, Σέιν Ντάφι, Λορέν Σιμάν και Νιλ Τέιλορ

412565_heroa

Τρεις Νησιώτες και ένας Βέλγος στην τετράδα της άμυνας και δεν είναι καθόλου τυχαίες οι επιλογές. Ο Ντάφι αγωνίζεται με τα χρώματα της Ιρλανδίας και βρέθηκε στην εντεκάδα της ομάδας μόνο στον τρίτο αγώνα (κόντρα στην Ιταλία). Η ομάδα του κέρδισε και έτσι προκρίθηκε στους 16. Λογικά ο θηριώδης κεντρικός αμυντικός της Μπλακμπερν κέρδισε μια θέση βασικού κόντρα στους οικοδεσπότες Γάλλους. Ο Μακ Όλεϊ είναι περισσότερο γνωστός μιας και αγωνίζεται στη Γουέστ Μπρομ και είναι ο ηγέτης στο κέντρο άμυνας των Β. Ιρλανδών. Και το γκολάκι του το έβαλε, και τα τάκλιν του τα έκανε και τις μπύρες του ήπιε και την πρόκριση πήρε (λογικά θα είχε πρόγραμμα). Στο δεξί άκρο της άμυνας ο μοναδικός ατάλαντος Βέλγος. Ναι ο Λορέν Σιμάν είναι ότι ήταν ο Ζαλέτ στην εντεκάδα της Παρί και στο αριστερό ο Ουαλός (που είναι Ινδός) Νιλ Τέιλορ. Χαμηλών τόνων, δίχως το πολύ ταλέντο αλλά χρήσιμος όσο ένας Ελβετικός σουγιάς σε κάμπινγκ στους καταρράκτες στον Αρμενιστή της Ικαρίας. Το τελευταίο αξίζει να το δοκιμάσουν οι λάτρεις της περιπέτειας.

Κεντρικά χαφ –  Άρον Γκούναρσον και Γκρανίτ Τσάκα

1Gunnar

Εδώ έχουμε τον τέλειο συνδυασμό κεντρικών χαφ. Από τη μία ο αρχηγός των Ισλανδών -και παίκτης της Κάρντιφ- και από την άλλη ο ταλαντούχος Ελβετός (Αλβανός στην καταγωγή) παίκτης πλέον της Άρσεναλ. Ο πρώτος εκτός του καλού τουρνουά που πραγματοποιεί κέρδισε τη θέση επειδή αρνήθηκε να αλλάξει φανέλα μαζί του ο Ρονάλντο (δεν πειράζει όμως, οι Ισλανδοί τερμάτισαν πάνω από τον Πορτογάλο) και ο δεύτερος επειδή κατάφερε το ακατόρθωτο. Στο παιχνίδι κόντρα στους Γάλλους είδε τη φανέλα του να σκίζεται δύο φορές. Επίσης βρέθηκε αντίπαλος με τον αδερφό του. Κάτι που συνέβη για πρώτη φορά στην ιστορία της διοργάνωσης. Άκρως ποδοσφαιρικά τα κριτήρια όπως καταλάβατε.

Πλάγιοι μέσοι (εξτρέμ) – Άνταμ Λαλάνα και Μάριο Γκέτσε

418149_heroa

Εδώ έχουμε δύο αρκετά δυνατά χαρτιά, με περίσσιο ταλέντο αλλά δίχως να μπορούν να προσφέρουν στα άκρα (με τους προπονητές να τους χρησιμοποιούν εκεί). Κύριε Χότζσον και κύριε Λεβ για το καλό του ποδοσφαίρου (και των ομάδων σας) χρησιμοποιήστε και τους δύο εκεί που είναι καλύτεροι. Στον πάγκο. Αυτό που μένει είναι αν θα τους δούμε συμπαίκτες από τον Αύγουστο στο Άνφιλντ. Από την άλλη -για να σοβαρευτώ- αν παίξουν στον άξονα ίσως δούμε σπουδαία πράγματα και από τους δύο. Δεν είναι δυνατόν. Ο “καθηγητής” Ρόι και ο “σικάτος” Γερμανός. Θα καταλάβουν το λάθος τους. Ο τελευταίος μάλιστα έχει αποδείξει πως δεν είναι και κανένας “μυρωδιάς”.

Δεκάρι – Έιντουρ Γκουντγιόνσεν

_89642758_eidur_gudjohnsen1_getty

Ο πρώην παίκτης της Τσέλσι, της Μπαρτσελόνα και της ΑΕΚ δεν παίζει σχεδόν καθόλου στη διοργάνωση (μετράει όλα κι όλα 10 λεπτά ως αλλαγή) αλλά είναι αυτός που μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες από τον πάγκο. O 38χρόνος Ισλανδός είδε την ομάδα του να παίρνει την πρόκριση για τα νοκ άουτ και δηλώνει πανέτοιμος να βοηθήσει -αν χρειαστεί- με μερικά ποιοτικά λεπτά στο χορτάρι. Του το εύχομαι ειλικρινά. Άλλωστε μόνο χαρά και συγκίνηση μπορείς να νιώσεις βλέποντάς τον να αγωνίζεται. Μπαλαδόφατσα από τις λίγες και λατρεμένος από μεγάλη μερίδα του φίλαθλου κόσμου, αναμένεται να κλείσει την καριέρα του όπως του αξίζει. Πίνοντας μπύρες. Σε ένα μεγάλο τουρνουά.

Επιθετικός – Γουίλ Γκριγκ

Στις 28 Μαΐου ο επιθετικός της Γουίγκαν άκουσε τον προπονητή της Βορείου Ιρλανδίας, Μάικλ Ο’ Νιλ να λέει το όνομα του, δίνοντάς του μια θέση στην αποστολή για το Γιούρο της Γαλλίας. 25 τέρματα στη Λιγκ 1 άλλωστε δεν είναι κάτι εύκολο να επιτευχθεί. Οι φίλοι της ομάδας τον λατρεύουν. Ο υπόλοιπος πλανήτης τον έμαθε μέσα από τα τραγούδια των Βορειοιρλανδών και πλέον αυτό που απομένει είναι ο παίκτης να πατήσει το χορτάρι στο παιχνίδι με την Ουαλία. Όπως και να έχει ο Γκριγκ είναι η ατραξιόν της διοργάνωσης (δίχως να έχει αγωνιστεί λεπτό) κάτι που δείχνει πόσο ωραίο είναι το ποδόσφαιρο από την πλευρά ανθρώπων που έχουν καταλάβει περί τίνος πρόκειται. Διασκέδαση, για όσους δεν κατάλαβαν. Will Grigg’s On Fire λοιπόν. Και καλή μας διασκέδαση.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Euro 2016

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Η Ουαλία δεν είναι μόνο “η χώρα του Ράιαν Γκίγκς”

Ένα βράδυ πριν πολλά χρόνια, σε μια φοιτητική μάζωξη από εκείνες που ξεκινάνε Τρίτη απόγευμα και ολοκληρώνονται Πέμπτη μεσημέρι, κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού γνώσεων τέθηκε η ερώτηση «Ποιος κατέχει τον τίτλο του πρίγκιπα της Ουαλίας». Με το που τελείωσε η εκφώνηση της ερώτησης, τα δυο αγόρια της ομάδας που έπαιζε, απάντησαν με ένα στόμα, μια φωνή: […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η τρέλα πάει Euro

Πριν περίπου δύο χρόνια βλέπαμε την ιστορία μιας ομάδας γραφικών φιλάθλων από την Αργεντινή που ήθελαν να πάνε στο Μουντιάλ της Βραζιλίας. Με τα πενιχρά τους οικονομικά αγόρασαν ένα σαράβαλο αυτοκινούμενο τροχόσπιτο και έβαλαν όλο το μεράκι τους για να το κάνουν σπίτι τους. Φέτος, σε μια άλλη περιοχή του πλανήτη μας που η τρέλα […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

3 σχόλια σχετικά με το “Η εναλλακτική -καλύτερη- εντεκάδα των ομίλων του Γιούρο”

  1. Ο/Η δεξιος οπισθοφύλακας λέει:

    Περιμένω το Γουίλ τον Γκριγκ να κανει ποδαρικό και να είναι ο φαιρ στη μεγαλη μαχη brexit εναντιον bremain.

  2. Ο/Η ΓιωργοςCOYG λέει:

    Επισης ο Τζακα ειναι ο καλυτερος πασερ του φετινου Γιουρο με τις πιο πολλες ολοκληρομενες πασες απο ολους και ειλικρινα σε 3 αγωνες παιζει να μην εχει κανει ουτε ΕΝΑ λαθος. Κατα τ’αλλα ολα τα υπολοιπα κριτηρια ηταν απολυτα σωστα, συγχαρητηρια για το αρθρο.

  3. Ο/Η gargaduaaas λέει:

    Τους γκαντέμιασα σχεδόν όλους

    Ο Κίραλι άφησε τη διοργάνωση με τέσσερα γκολ στα δίχτυα του απ’ τους Βέλγους. Ο Ντάφι πήρε κόκκινη, ο Μακ Όλεϊ έβαλε αυτογκόλ, ο Σιμάν δεν αγωνίστηκε κόντρα στους Ούγγρους και τη γλίτωσε μόνο ο Τέιλορ απ’ την άμυνα.

    Ο Τσάκα έχασε πέναλτι με τους Πολωνούς, ο Λαλάνα τραυματίστηκε στην προπόνηση πριν το ματς με τους Ισλανδούς, ο Γκέτσε δεν αγωνίστηκε κόντρα στους Σλοβάκους, ούτε ο Γκουντγιόνσεν κόντρα στους Άγγλους. Ούτε φυσικά ο Γκριγκ.

    Ο Λεβ πιάστηκε να μυρίζει πάλι τις μασχάλες του και ο Ρόι αφού τα έκανε σαλάτα, παραιτήθηκε μετά τον αποκλεισμό ΣΟΚ απ’ τους Ισλανδούς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *