Το Πιο Άχρηστο Τουρνουά του Κόσμου
Αν ρωτήσεις τον οποιοδήποτε άνθρωπο που “έχει παίξει μπάλα αυτός και ξέρει”, τι γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια, η απάντηση θα είναι φυσικά «Μουντιάλ». Ενδεχομένως να σου το πει με ύφος Λιονέλ Μέσι όταν δεν του δίνουν φάουλ σε αγώνα στη Λατινική Αμερική. Σε λίγο πιο ψαγμένες περιπτώσεις θα σου πουν και για το «Γιούρο», βεβαίως-βεβαίως. Κάτι νεοχίπστερς θα σ’ ενημερώσουν ότι και το Κόπα Αμέρικα πλέον γίνεται κάθε 4 χρόνια και όχι κάθε 2. Άντε και κανένας που έχει πάει κουβά από το αποτέλεσμα του Γκαμπόν-Λεσότο να σου μιλήσει και για το Κόπα Άφρικα.
Υπάρχει κάτι που ξεχνάμε… ναι διάολε! Αυτό το τέτοιο, το πως το λένε, που πάνε τα άλλα αθλήματα και δεν ξέρω’γω τι. Εύρηκα! Τους Ολυμπιακούς Αγώνες! Οι Ολυμπιακοί είναι η μεγαλύτερη αθλητική μάζωξη του κόσμου, πλην του ποδοσφαίρου (και του τένις και του ράγκμπυ, που δεν είναι ολυμπιακό, αλλά αυτό είναι εκτός θέματος). Για το στίβο είναι το απόλυτο ραντεβού, για το μπάσκετ επίσης η σπουδαιότερη διοργάνωση καθώς εκεί στέλνουν τις καλές τους ομάδες, πράγμα που ξεκίνησε με τη «Ντριμ Τιμ» το 1992 και συνεχίστηκε με τα κακέκτυπά της μετά. Υπάρχει και το ποδόσφαιρο στη διοργάνωση, αλλά μάλλον φαίνεται ότι είναι μια καλή αβάντα που κάνει η ΔΟΕ στους εκάστοτε εργολάβους της διοργανώτριας χώρας.
Το πόσο δε μετράει το ποδόσφαιρο ως ολυμπιακό άθλημα φαίνεται από διάφορα μικρά και μεγάλα πράγματα, όπως ότι η Ισπανία είχε πάρει χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο, αλλά μέχρι το Γιούρο του 2008 θεωρούνταν υπέρτατος λούζερ, ότι ο Μέσι έχει πάρει χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο με την Αργεντινή, αλλά παραμένει η ρετσινιά του «δεν έχει κερδίσει τίποτα με την αλμπισελέστε», ότι η Βραζιλία είναι γιόλο κάθε φορά στη διοργάνωση και συνεχίζει να θεωρείται η πιο πετυχημένη εθνική ομάδα. Δεν έχει νόημα να εξαντλήσω τα παραδείγματα για να φανεί το αυταπόδεικτο.
Το οποίο αυταπόδεικτο είναι ότι το ποδόσφαιρο δεν έχει καμία δουλεία στη συγκεκριμένη διοργάνωση, που στην πραγματικότητα περισσότερα μπλεξίματα προκαλεί στα καλεντάρια παρά προσφέρει κάτι. Οι Ολυμπιακοί γίνονται τον Αύγουστο, πράγμα που δεδομένα είναι προβληματικό. Τα περισσότερα πρωταθλήματα αρχίζουν μέσα Αυγούστου και ως εκ τούτου οι «Ολυμπιακοί» (κατά το Μουντιαλικοί) παίχτες και χάνουν την προετοιμασία και έχουν άλλο οργανόγραμμα προπόνησης, φόρμας κτλ. Ειδικά αν οι Ολυμπιακοί συμπίπτουν με άλλη διοργάνωση, τότε γίνεται ένα τρελό πανηγύρι μεταξύ συλλόγων και ομοσπονδιών για το που και πότε θα παίξει ο κάθε παίχτης. Ο φετινός ήρωας μιας τέτοιας ιστορίας είναι ο Νεϋμάρ.
Ο Βραζιλιάνος της Μπάρσα πέρασε μια περίοδο ντεφορμαρίσματος που, εντελώς τυχαία, συνέπεσε με την κουβέντα που γινόταν μεταξύ της Μπαρσελόνα και της Βραζιλιάνικης ομοσπονδίας ποδοσφαίρου για το σε ποιο τουρνουά θα συμμετάσχει με την εθνική του. Αρχικά οι Βραζιλιάνοι ζήτησαν να παίξει ο καλύτερος παίχτης της εθνικής και στο Κόπα Αμέρικα στις ΗΠΑ και στους Ολυμπιακούς του Ρίο. Η Μπαρσελόνα απάντησε με πιο ευγενικό τρόπο: «Δεν πάτε καλά μου φαίνεται». Μετά από μια περίοδο ανταλλαγών φιλοφρονήσεων, τελικά ο Νεϋμάρ θα παίξει μόνο στους Ολυμπιακούς της χώρας του.
Θα λέγαμε ότι είναι μια λογική απόφαση, αν στην πορεία του Κόπα Αμέρικα η Βραζιλία δεν έπαιζε χάλια, δεν αποκλείονταν νωρίς και δεν απολύονταν ο Ντούνκα (το μετράμε ως νίκη του ποδοσφαίρου). Δηλαδή πριν τη διοργάνωση που γίνεται στη χώρα τους, για την οποία πάλεψαν με ένα από τα μεγαλύτερα μπράντ/κλαμπ στον κόσμο για να έχουν τον αστέρα τους, που προετοιμάζονταν 2 χρόνια γι’ αυτό, απέλυσαν τον προπονητή που εμπιστεύθηκαν γι’αυτή τη διοργάνωση, λόγω μιας αποτυχίας σε άλλη διοργάνωση, την οποία υποτίθεται θα άφηναν σε δεύτερη μοίρα επίτηδες (!!!).
Αν δε σας φτάνουν αυτά για το πόσο περιττό είναι το ποδόσφαιρο στους Ολυμπιακούς, προσέξτε το πρόγραμμα. Πολλά ματς, ακόμα και ημιτελικοί ή και τελικοί παίζονται καταμεσήμερο ή απογευματάκι. Τώρα Δεκαπενταύγουστο στην Αθήνα ή τη Βαρκελώνη να παίζεις μπάλα 2 ή 3 η ώρα το μεσημέρι είναι δοκιμασία για πολύ μυημένους. Τουλάχιστον στο Ρίο θα είναι χειμώνας, αλλά ημιτροπικός χειμώνας, και “έλα μωρέ τώρα τόσα λεφτά παίρνουν να πα να παίξουν μπάλα να πούμε”.
Όταν η ΦΙΦΑ τελειώσει με τις εσωτερικές εκκαθαρίσεις και αλλάξουν τα κόζα με τη βούλα, ας κάνει κάποιος ένα δώρο στο άθλημα και ας το αποσύρει από τους Ολυμπιακούς.
10 σχόλια σχετικά με το “Το Πιο Άχρηστο Τουρνουά του Κόσμου”
Μια επισημανση, το ράγκμπι 7s (sevens) στο οποίο οι 2 ομάδες έχουν από εφτά παίχτες η κάθε μια, είναι Ολυμπιακό άθλημα. Θα διεξαχθούν αγώνες και φέτος στο Ρίο.
ΚΑΙ φέτος; Γιατί πότε άλλοτε;
Σεβενς πρώτη φορά οποτε το ΚΑΙ ηταν εκ παραδρομής. Πάντως δεν ειναι η πρώτη φορά που ράγκμπι γιούνιον θα παιχθει σε Ολυμπιακους Αγωνες. Απλώς δεν κατάφερε να καθιερωθει.
Το ποδοσφαιρο σε αντιθεση με το μπασκετ εχει δικες του διοργανωσεις που ειναι μεγαλυτερες των Ολυμπιακων Αγωνων για αυτο και η απαξιωση. Ο κανονας των κ-23 θεωρητικα δινει τη δυνατοτητα σε νεαρους παικτες να παιξουν σε μια μεγαλη διοργανωση τελικα καταληγουμε να εχουμε ενα τουρνουα που δεν βλεπει κανενας ή αντε τον τελικο. Ωστοσο θα μπορουσαν να καταργησουν τον κανονα των 3 μεγαλων και να το κανουν τελειως ενα τουρνουα κ-23 ή και κ-21 οπου δεν θα μετραει ποιο αστερι της Μπαρτσελονα, της Ρεαλ ή της Μπαγερν θα κατεβει αλλα ποιος νεος θα ξεπεταχτει.
Επισης το Ολυμπιακο τουρνουα το παιρνουν στα σοβαρα Αφρικανοι και για καποιο λογο Λατινοαμερικανοι. Οι Ευρωπαιοι το εχουν τελειως γραμμενο, σιγα μην κατεβει καποιος σοβαρος Ευρωπαίος παικτης να παιξει στη Βραζιλια με τα πιτσιρικια. Ασε που οι 16 ομαδες για “διεθνες” τουρνουα ειναι γελοια λιγες.
Νομιζω ομως οι Ολυμπιακοι αγωνες ηταν η μοναδικη φορα που φορεσε ο Στολτιδης τη φανελα της Εθνικης, ενα απο τα μεγαλυτερα εγκληματα που ομως καλυφθηκε απο τις επιτυχιες…
Όχι απλά πρέπει να αποσυρθεί το ποδόσφαιρο από τους ολυμπιακούς, πρέπει να σταματήσει γενικά το ποδόσφαιρο να παίζεται σε λιμάνια..
To “sevens” που θα παιχτεί @Argosxolos είναι σα να μου λες ότι είναι ολυμπιακό άθλημα το ποδόσφαιρο σάλας & μιλάμε για ποδόσφαιρο. Το κανονικό ρούγκμπυ (όπως σωστά προφέρεται) παίζεται με 15 παίχτες σε 2 ημίχρονα των 40 λεπτών (υπάρχει & η παραλλαγή με 13, αλλά τα σημαντικά τουρνουά είναι του rugby union). To sevens παίζεται με 7 παίχτες σε 2 ημίχρονα των 7 λεπτών. Ε δεν είναι το ίδιο πράγμα.
Ισχύει πάντως ότι δεν είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται το rugby σε Ολυμπιακούς.Υπήρχε το 1900, 1908, 1920 & 1924.
@Heretic
Εμμένω στο ότι δε θα πρεπε να υπάρχει. Το κόστος για τα γήπεδα που χρειάζονται δεν ισοσκελίζει τίποτα. Για το Στολτίδη & το Ζήκο το θέμα πρέπει να χει εξαντληθεί τόσα χρόνια μετά.
@Κασκαρίνος
Αν εξαιρέσεις τη Μασσαλία το συζητάω
Γιατί ρε παιδιά, τόσες ομάδες του Μπουένος Άιρες τι θα γίνουν;
@Κασκαρίνος: αυτό που λες δεν γίνεται, θα έχει πρόβλημα η St.Pauli
Κι ομως το μεχικο με τη γερμανια ηταν ματσαρα χθες…
@Elaith
Το Buenos Aires δεν πιάνεται. Όπως και όλα τα λιμάνια σε ποτάμια
@Berberos
Οι πιθανότητες να χαραμίσω μισό λεπτό για να δω ποδόσφαιρο σε Ολυμπιακούς είναι περίπου όσες έχει η Swansea να πάρει την Premier League