Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Βία χωρίς τέλος

barra-brava-racing--644x362

Το ποδόσφαιρο της Αργεντινής συνεχίζει να μαστίζεται από γεγονότα βίας, με τα θύματα να αυξάνονται συνεχώς. Από το 2013 έχουν καταγραφεί επίσημα περίπου 40 θάνατοι που είχαν άμεση σχέση με ποδοσφαιρικά επεισόδια, ενώ ο συνολικός αριθμός των νεκρών έχει ξεπεράσει εδώ και καιρό τους 300. Κι αυτό χωρίς να υπολογίζουμε τους θανάτους γνωστών “μπάρας μπράβας” (οργανωμένων οπαδών) για άλλες εγκληματικές δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα συμβαίνει στους κύκλους των Νιούελ’ς Ολντ Μπόιζ. Εκεί, που σύμφωνα με τον κυβερνήτη της επαρχίας, οι οργανωμένοι οπαδοί της ομάδας διατηρούν παράλληλα και το μεγαλύτερο κύκλωμα ναρκωτικών της περιοχής, με πολλούς από αυτούς να χάνουν τη ζωή τους σε ξεκαθαρίσματα λογαριασμών και εσωτερικές έριδες.

0004817701Ο Ντιέγκο Οτσόα (γνωστός ως “φούρναρης”), έχει κατηγορηθεί για τουλάχιστον τρεις φόνους

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι το γεγονός ότι σε πολλές ομάδες, οι οπαδοί κάνουν στην ουσία κουμάντο. Μπαίνουν στο γήπεδο όποτε θέλουν, έχουν πρόσβαση στην τροπαιοθήκη, στα αποδυτήρια για να απειλήσουν παίκτες, στις εγκαταστάσεις, πετούν με εισιτήρια πρώτης θέσης για να δουν την ομάδα, πουλάνε “προστασία” από τις εξέδρες μέχρι και σε πολιτικούς, έχουν “μπουτίκ”, πουλάνε εισιτήρια, νοικιάζουν χώρο στο γήπεδο για να ανέβουν πανό, διώχνουν ανθρώπους που προσπαθούν να τους πουν όχι (όπως στην περίπτωση της ηρωικής Φλορενσία Αριέτο, υπεύθυνης ασφαλείας της Ιντεπεντιέντε) και βγάζουν πολλά χρήματα. Αρκετά για να πηγαίνουν μέχρι και κρουαζιέρες. Πρόσφατα, στην περιοχή του Σαν Μαρτίν ο τοπικός άρχοντας Γκαμπριέλ Κατοπόδης (με ελληνικό know-how) κατηγορήθηκε ότι χρησιμοποιούσε μπαραμπράβας για να εισπράττει ο δήμος χρήματα από τους οδηγούς στα δημόσια πάρκινγκ. Οι φήμες λένε ότι περίπου 200 τέτοια άτομα ήταν στο δημόσιο payroll του Σαν Μαρτίν, σε ένα παράλληλο σύστημα ελέγχου κυρίως τις νυχτερινές ώρες γύρω από τις περιοχές με κλαμπ. Ένα από τα στοιχήματα της κυβέρνησης του προέδρου Μαουρίσιο Μάκρι (πρώην επιτυχημένου προέδρου της Μπόκα) είναι να αντιμετωπίσει και τη βία.

Το τελευταίο πλάνο των αρχών παρουσιάστηκε με κάθε επισημότητα από την Υπουργό Δημοσίας Τάξης Πατρίσια Μπούλριτς. Με το εύηχο όνομα “Tribuna Segura”, δηλαδή ασφαλής εξέδρα, ο σκοπός είναι να μείνουν εκτός γηπέδου γνωστοί ταραξίες. Το σύνθημα είναι “φέρνεις το πάθος σου στο γήπεδο, φέρε και την ταυτότητά σου” και βασίζεται στον σωστό έλεγχο πριν την είσοδο στο γήπεδο. Οι φίλαθλοι πηγαίνουν στις εισόδους με την ταυτότητα κι εκεί οι αστυνομικοί, με smartphones παρακαλώ στο χέρι (να μπορούν παράλληλα να στείλουν και κανένα μήνυμα), σκανάρουν την ταυτότητα και ελέγχουν στη βάση δεδομένων. Ο στόχος είναι διπλός. Κατ’ αρχήν, ελέγχεται αν ο φίλαθλος έχει προβλήματα με τη δικαιοσύνη, καταζητείται και άρα θα τον τσιμπήσει το μακρύ χέρι της δικαιοσύνης. Από την άλλη όμως, γίνεται και έλεγχος με βάση το λεγόμενο “δικαίωμα εισόδου” που λειτουργεί εδώ και χρόνια στην Αργεντινή. Την λίστα που βγάζει κάθε ομάδα και στην οποία υπάρχουν τα ονόματα ανθρώπων που τους έχει απαγορευτεί η είσοδος στα γήπεδα. Σε περίπτωση που κάποιος έχει ξεχάσει την ταυτότητα (ή λέει ότι την ξέχασε για να γλιτώσει), η αστυνομία παίρνει ψηφιακά τα δαχτυλικά αποτυπώματα για να ελέγξει τον ξεχασιάρη.

0012350583Ο Ράφα ντι Ζέο κι οι φίλοι του

Η ιδέα στη θεωρία φαίνεται σωστή, εκτός από την μεγαλύτερη ταλαιπωρία του κόσμου, αφού δυνητικά αφήνει έξω από το γήπεδο όσους είναι σεσημασμένοι. Η πράξη όμως φαίνεται να απέχει κατά πολύ και όχι γιατί τα smartphones μένουν από μπαταρία, αλλά γιατί πολύ απλά, όπως είπαμε και προηγουμένως, οι “μπαραμπράβας” είναι ενσωματωμένοι για τα καλά στο ποδοσφαιρικό σύστημα. Οι ομάδες δεν βάζουν στις λίστες τους γνωστά ονόματα, αποφεύγουν να αποκλείσουν τον κόσμο, είτε γιατί φοβούνται, είτε γιατί είναι συνένοχες. Οι περισσότεροι από τους χούλιγκανς είναι μέλη των συλλόγων με συνδρομή, είναι για τα καλά μέσα στην λειτουργία τους. Στο Μπομπονέρα για παράδειγμα εμφανίστηκε ο Ράφα ντι Ζέο (ιστορική μορφή της “La 12” που κάποια στιγμή θα ασχοληθούμε μαζί του). Ένας άνθρωπος που καταδικάστηκε σε φυλάκιση 4 ετών για επεισόδια σε ένα φιλικό με την Τσακαρίτα και εξέτισε την ποινή του. Για το διάστημα που έλειπε, ο ντι Ζέο άφησε την “12” στα χέρια του Μάουρο Μαρτίν. Όταν βγήκε από τη φυλακή όμως, ο Μαρτίν δεν ήθελε να αφήσει την αρχηγία. Ένας εσωτερικός εμφύλιος ξέσπασε με νεκρούς και τραυματίες ανάμεσα στους φανατικούς της Μπόκα, ο ντι Ζέο κατηγορήθηκε για συμμετοχή στην απόπειρα δολοφονίας ενός από τα παλικάρια του Μαρτίν αλλά τελικά απαλλάχθηκε. Κι όμως, πέρσι το καλοκαίρι η Μπόκα αποφάσισε να κάνει δεκτούς πίσω στο γήπεδο ντι Ζέο και Μαρτίν, βγάζοντάς τους από την λίστα του “δικαιώματος εισόδου”. Οι δυο εχθροί που πλέον τα βρήκαν και είναι κολλητοί, εμφανίστηκαν μαζί ακόμα και σε εκδρομές της Μπόκα στο εξωτερικό (καθόλου τυχαίο ότι τους έπιασαν για επεισόδια και στην Παραγουάη) και παρά τις εκκλήσεις των αρχών, από τον Ιούλιο του 2015 επέστρεψαν στα γήπεδα.

barras
Ο ντι Ζέο πήγε κανονικά την Κυριακή που μας πέρασε στο ματς της Μπόκα με την Μπελγκράνο και μάλιστα μαζί με τον δικηγόρο του (σε περίπτωση που δεν τον άφηναν να μπει). Πέρασε τον έλεγχο ταυτότητας, έδωσε δαχτυλικά αποτυπώματα και σαν κύριος μπήκε και είδε τον αγώνα αφού δεν βρίσκεται σε κάποια λίστα. Κι αν μπόρεσε ο διαβόητος ντι Ζέο που τον ξέρουν κι οι πέτρες να μπει στο γήπεδο, φανταστείτε πόσοι ακόμα που κανονικά δεν θα έπρεπε να μπαίνουν στα γήπεδο, δεν βρίσκονται στις λίστες των ομάδων. Των ομάδων που συχνά τους τρέμουν. Πριν λίγες μέρες, περίπου 30 σφαίρες έπεσαν έξω από το σπίτι του γραμματέα της Νιούελ΄ς, που είχε δεχτεί παρόμοια επίθεση και απειλές τον Αύγουστο. Ο λόγος; Επανέφερε την λίστα στην οποία βρίσκονται πλέον 82 ονόματα. Ο άνθρωπος βρίσκεται εδώ και μήνες σε άδεια γιατί κινδυνεύει.

Ίσως μια λύση είναι η επερχόμενη τροποποίηση της νομοθεσίας, που θα δίνει και στο κράτος το δικαίωμα να βάζει ονόματα στις λίστες, ώστε να λυθούν τα χέρια των αρχών. Παρά τις γκρίνιες αρκετού κόσμου για τους ελέγχους, η αστυνομία υποστηρίζει ότι η διαδικασία κρατάει μόλις 5 δευτερόλεπτα. Στο Ουρακάν-Κίλμες με τη χρήση του μέτρου πέντε άτομα έμειναν εκτός γηπέδου, καθώς βρίσκονταν στην λίστα και προσπάθησαν να μπουν. Είναι αυτό αρκετό για να αποτελέσει την αρχή της λύσης του προβλήματος, ενός προβλήματος που δεν έχει να κάνει απλά με το ποδόσφαιρο αλλά με την γενικότερη εγκληματικότητα και τη συμμετοχή των χούλιγκανς; Μένει να φανεί στην πορεία.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ποδόσφαιρο Λατινικής Αμερικής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Η ανθρώπινη χιονοστιβάδα του 1981 στο Μπομπονέρα

Όταν άρχισε δειλά δειλά το ποδόσφαιρο να ξεκινά και πάλι μετά από την καραντίνα, όλοι οι φίλαθλοι στον κόσμο, εθισμένοι στη μαγεία της μπάλας, περίμεναν πώς και πώς να δουν ξανά αγώνες. Αρκετοί από αυτούς έπεσαν… πολύ χαμηλά κατά τη διάρκεια της διακοπής, βλέποντας διάφορα φολκλορικά πρωταθλήματα σε μαγευτικές χώρες που έπρεπε να ανοίξεις χάρτη […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ο μποέμ σταρ της Αργεντινής που έκανε τα πάντα στο γήπεδο

Οι λίστες με τους καλύτερους γίνονται συνήθως για να ανοίγει μια κουβέντα. Να διαφωνούμε και να προσπαθούμε ο ένας να πείσει τον άλλον. Λίστες με τηλεοπτικές σειρές, τραγούδια, ηλεκτρονικά παιχνίδια, μπασκετμπολίστες (όπως μας έκανε τελευταία το The Last Dance) και φυσικά ποδοσφαιριστές. Ο σημερινός μας πρωταγωνιστής είναι άγνωστος στην Ευρώπη. Στη Λατινική Αμερική όμως, και […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

4 σχόλια σχετικά με το “Βία χωρίς τέλος”

  1. Ο/Η dur λέει:

    “Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι το γεγονός ότι σε πολλές ομάδες, οι οπαδοί κάνουν στην ουσία κουμάντο”
    Σαν να διαβαζω για Ελλαδα..

  2. Ο/Η Antoine Griezmann λέει:

    Φίλε dur, στην Ελλάδα (μερικοί) οργανωμένοι οπαδοί κάνουν κουμάντο μόνο στο βαθμό που αυτό εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κατά περίπτωση προέδρου/εφοπλιστή/καναλάρχη (έστω και επίδοξου).

    Στην Αργεντινή πιθανόν να έχει απομείνει ακόμα κάτι από το πρωτόγονο (μα, ως ένα βαθμό, και ρομαντικό) «η φυλή μου ενάντια στη δική σου».

    Έννοια σου, όμως, και ετοιμάζουν τις νέου τύπου φυλακές του μυαλού και της ψυχής, όπου κανείς δεν θα μπορεί να κάνει χωρίς τα ηλεκτρονικά «διαπιστευτήριά» του, τις κάρτες του (που, τελικά, θα γίνουν όλες ένα, νοικοκυρεμένα )

  3. Ο/Η Antoine Griezmann λέει:

    Για το «καλό μας», εννοείται…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *