Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

«Πρέπει να το Ροκανίσεις»

Κοιτάζοντας κάποια πράγματα για να γράψω κάτι για τη Ντεπορτίβο Λα Κορούνια, που πάει από το κακό στο χειρότερο, έπεσε το μάτι μου σε κάτι πιο σομπρερικό. Μια γαλιθιάνικη ομάδα ονόματι Ποδοσφαιρικός Σύλλογος Ποντεβέδρα που τη δεκαετία του 1960 ήταν ένας κομήτης που έπεσε στο ισπανικό ποδόσφαιρο.

PONTEVEDRA

Η Ποντεβέδρα είναι μια πόλη 40.000 κατοίκων μεταξύ Κορούνια και Βίγο. Το  1941 ιδρύθηκε ο ποδοσφαιρικός σύλλογος της πόλης. 22 χρόνια μετά, το 1963, ανέβαινε για πρώτη φορά στην ιστορία του στην Πριμέρα Διβισιόν. Εκείνη την περίοδο ήταν η καλύτερη ομάδα της Γαλικίας. Η Θέλτα ήταν μόνιμα μεταξύ τρίτης και δεύτερης κατηγορίας και η Ντεπορτίβο Λα Κορούνια είχε κερδίσει τη φήμη της ομάδας ασανσέρ. Τη σεζόν 1963/64 μπορεί να επιβεβαίωσε τα προγνωστικά και να υποβιβάστηκε, αλλά οι μεγάλοι πέρασαν δύσκολα μαζί της. Η νίκη της ομάδας των ερασιτεχνών 1-0 απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης, με γκολ από κεφαλιά του αρχηγού Εδουάρδο Δαπένα Λις, ήταν ένα έναυσμα ελπίδας για μια περιοχή που είχε πληγεί πολύ στη μετεμφυλιακή περίοδο. Ο αρχηγός ήταν οδηγός λεωφορείου, που έπιανε βάρδια 05:45 κάθε μέρα για να βάλει την πόλη σε κίνηση.

Εκείνη τη σεζόν βγήκε και το σύνθημα που δονούσε τις εξέδρες του Πασαρόν στην Ποντεβέδρα. Σε ένα εκτός έδρας παιχνίδι με τη Λας Πάλμας στο Ινσουλάρ στα Κανάρια, οι εργάτες της Γαλικίας, μετανάστες στο νησί εκεί, φώναξαν για τον Δαβίδ όταν σκόραρε ότι «Πρέπει να το ροκανίσεις, όπως κάνει ένα μαχαίρι στο κόκκαλο». Όπως καταλαβαίνει ο οποιοσδήποτε έχει πάει πάνω από μια φορά στη ζωή του στο γήπεδο, δε γινόταν να μείνει τόσο μεγάλο, οπότε το έκοψαν στο «Άι κε ροέρλο» (Πρέπει να το ροκανίσεις).

48869291_25215019

Έπεσε αλλά επανήλθε κατευθείαν. Και η σεζόν 1965/66 ήταν μια εποποιία. Πρώτη αγωνιστική απέναντι στην Ατλέτικο Μαδρίτης του Λουίς Αραγονιές. Στο στάδιο της πόλης, χωρητικότητας 16.000, είχαν πάει τουλάχιστον 22.000 άνθρωποι. Η κοινότητα Γαλιθιάνων εργατών στο Μεξικό είχε κάνει έρανο να μαζέψει τα $6.000 που ζητούσε η Μεξικανική τηλεόραση για τα δικαιώματα του παιχνιδιού. Γκολ του οδοποιού Οδριοθόλα, νίκη με 1-0. Την επόμενη μέρα η Ποντεβέδρα ήταν πρωτοσέλιδο στη Μάρκα, τη Μούνδο Δεπορτίβο και την Πράβντα, καθώς η νίκη μιας ομάδας ερασιτεχνών εργατών, με αρχηγό έναν οδηγό λεωφορείου, ήταν μια νίκη της εργατιάς κατά των καπιταλιστών Μαδρίτης και Βαρκελώνης. Η χρονιά συνεχίστηκε μαγευτικά με τους μεγάλους: 3-0 τη Ρεάλ Μαδρίτης, 3-0 τη Μπιλμπάο και 2-0 τη Βαλένθια. Σε ένα πρωτάθλημα που κέρδισε η Ατλέτικο, η φτωχή αλλά πολύ τίμια Ποντεβέδρα τερμάτισε έβδομη. Την επόμενη σεζόν κέρδισε με 2-0 τη Μπαρσελόνα, ολοκληρώνοντας τη συλλογή των σκαλπ της από τους μεγάλους.

6a00d83451bf7069e201bb0828c42c970d-800wi

Μέχρι το 1970, οπότε και υποβιβάστηκε, ήταν μια ομάδα που τερμάτιζε μεταξύ έβδομης και δέκατης θέσης σταθερά με μια πολύ σκληρή έδρα στην οποία έπεφταν μεγάλες σφαλιάρες στους μεγάλους. Φημολογείται ότι ο εξόριστος τότε, λόγω Φράγκο, βασιλιάς στης Ισπανίας, Χουάν Κάρλος ο 2ος πήγαινε στα κρυφά να δει την Ποντεβέδρα. Ο επιθετικός της ομάδας Νέμε βγήκε τρίτος σκόρερ τη σεζόν 1965/66 και κλήθηκε στην εθνική, αλλά δεν πήγε διότι το αφεντικό του στα ψαροκάικα δεν του έδινε παραπάνω άδεια για να πάει στις προπονήσεις.

Pontevedra011

Σήμερα η Ποντεβέδρα είναι στην τρίτη κατηγορία. Τα οικονομικά προβλήματα της δεκαετίας του 1970 δεν την άφησαν να σηκώσει κεφάλι. Πλέον είναι απίθανο μια ομάδα ερασιτεχνών να ανέβει στον κόσμο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, ειδικά του Ισπανικού των Μέσι, Ρονάλντο, Γκριζμάν και λοιπών. Το μόνο παράδοξο της ιστορίας, είναι ότι παρότι η κατηγορία είναι ένα νεκροταφείο ποδοσφαιριστών, γεμάτη από βετεράνους που πλησιάζουν τα δεύτερα «άντα», ο αρχηγός της είναι ένας Αργεντίνος αριστερός μπακ, του οποίου ο πατέρας είναι οδηγός λεωφορείου. Πράγμα που κάνει του θρύλους του Πασαρόν να ξυπνούν.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ισπανικό πρωτάθλημα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Ο άνθρωπος των κρίσιμων στιγμών

Στα τέλη Απριλίου του 2012 μια περίεργη είδηση κυκλοφόρησε στα περισσότερα ενημερωτικά σάιτ του κόσμου. Ένας τεχνικός ενός σταθμού ραντάρ έκανε την καθιερωμένη βόλτα του σε μια απόμερη παραλία στην Αλάσκα όταν είδε το κύμα να ξεβράζει μια μπάλα ποδοσφαίρου. Διαβάζοντας κανείς το υπόλοιπο του ρεπορτάζ μάθαινε πως η μπάλα αυτή είχε φτάσει εκεί από την […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Όταν χάλασε η γιορτή της Ρεάλ

Όλοι θυμόμαστε σημαντικούς αγώνες των αγαπημένων μας ομάδων. Υπάρχουν όμως και κάποια ματς που μας μένουν χαραγμένα παρ’ ότι δεν υποστηρίζουμε κάποια από τις δυο ομάδες. Δεν ξέρω αν ισχύει αυτό για όλους, αλλά σε μένα συμβαίνει. Μπορώ να αναφέρω πολλούς τέτοιους αγώνες, από το Αλαβές-Λίβερπουλ μέχρι τον τελικό του Κόπα Άφρικα μεταξύ Ακτής και […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

8 σχόλια σχετικά με το “«Πρέπει να το Ροκανίσεις»”

  1. Ο/Η Χιντεγκούτι λέει:

    Πολύ ωραία ιστορία. Δεν καταλαβαίνω όμως, στην τρίτη παράγραφο, ποιος ήταν ο Δαβίδ και με ποια αφορμή βγήκε και τι σημαίνει το σύνθημα.

  2. Ο/Η Ramón Llul λέει:

    Ο Δαβίδ είναι η ίδια η ομάδα που ως μικρή κέρδιζε τους μεγάλους.

    Η λογική ήταν για το σύνθημα ότι η ομάδα είναι τόσο σκληρή όσο ένα κόκκαλο και έπρεπε να τη “ροκανίσει” ο αντίπαλος για να την κερδίσει.

  3. Ο/Η Tim Otter λέει:

    ωραιο αρθρο για μια ιστορικη ομαδα απο μια πολυ ομορφη πολη της Γαλικιας.Εκει λοιπον βρισκεται και η Escuela Naval Militar, δηλαδη η Σχολη Πολεμικου Ναυτικου στην οποια σπουδασε ο Juan Carlos I στα τελη της δεκαετιας του 50 και γι αυτο πιθανοτατα να εβλεπε και τα ματς της ομαδας,σιγουρα οχι παντως στα κρυφα.ουτως η αλλως 3 σχολες εβγαλε στην Ισπανια και απ τα μεσα της δεκαετιας του 60 οταν και παντρευτηκε εμενε μονιμα εκει,δηλαδη μονο εξοριστος δεν ηταν. ισα ισα τον επελεξε και τον ορισε για νομιμο διαδοχο του ο ιδιος ο Φρανκο. Και κατι ακομα: το γραμμα d στα ισπανικα δεν προφερεται παντου δ, ειδικα οταν η λεξη ξεκινα απο d προφερεται παντα ντ,καθως και οταν προηγειται n οποτε Μουντο Ντεπορτιβο. Φιλικα παντα.Συνεχιστε ετσι,το site σας ειναι ποδοσφαιρικη και οχι μονο απολαυση

  4. Ο/Η Ramón Llul λέει:

    Αρχικά ο Juan Carlos ήταν εξόριστος. Σχεδόν απ τη γέννησή του αφού γεννήθηκε 1 χρόνο πριν τελειώσει ο εμφύλιος. Απ το 1958 & μετά όταν ο Franco ελαφρύνει κάπως τις πολιτικές του (πχ εκείνη την περίοδο επιτρέπει την περιορισμένη χρήση Καταλανικών & Βασκικών) αρχίζει να στρώνει τη διάδοχη κατάσταση. Ο βασιλιάς είναι μία απ αυτές. Έχεις δίκιο πάντως για την Escuela Naval Militar.

    Για το “d” όμως είσαι τελείως λάθος. Το γράμμα στο καστιγιάνικα ισπανικά προφέρεται πάντα ως “δ”. Επίσης εδώ στη Βαρκελώνη οι Καταλανοί το λένε “δ” επειδή και στα Καταλανικά προφέρεται “δ” (οπότε σίγουρα Μούνδο Δεπορτίβο). Στα Βάσκικα και στα Γαλιθιάνικα προφέρεται ως “ντ”. Τέλος, στα Ανδαλουσιάνικα δεν το προφέρουν καθόλου, όπως και το “ς”, οπότε δε μας απασχολεί.

    Φιλικά επίσης, χωρίς καμία διάθεση “ζω στην Ισπανία εγώ & ξέρω”

  5. Ο/Η Tim Otter λέει:

    Φιλε Ramon LLull
    Ζωντας ηδη 13 χρονια στη Βαρκελωνη και μιλωντας τοσο ισπανικα οσο και καταλανικα νομιζω πως ξερω πολυ καλα πως προφερεται το d και στις δυο γλωσσες και και σιγουρα δεν ειναι Μουνδο Δεπορτιβο ενω ειναι σαγραδα και σανγκραδα αν με καταλαβαινεις! επισης σιγουρα θα ξερεις οτι το ονομα Odriozola ειναι βασκικο οποτε προφερεται Οντριοσολα κανονικα,με σφυριχτο σιγμα,ετσι για να τερματισουμε την νερντια! 😀 να σαι καλα

  6. Ο/Η Αταραξίας λέει:

    Ρε παιδιά, Βαρκελώνη μένετε και οι δύο αν δεν κάνω λάθος, δώστε ραντεβού στην Plaza de la Universidad, και πείτε τα, ο ένας με ντου και ο άλλος με δυο, και να αλληλοδουλεύεστε!
    Η Γαλιθίανα προφεσόρα μου, σχεδόν όπως τα λέει ο Τιμ μου τα’χει δασκαλεμένα.

  7. Ο/Η Αταραξίας λέει:

    * με δου, ότοκορέκτ

  8. Ο/Η Ramón Llul λέει:

    Plaça Universitat πάνε οι τουρίστες Αταραξία. Εμείς ως κάτοικοι θα πάμε σε κανένα απ τα μπαράκια μεταξύ Urgell & Sant Antoni.

    Για λόγους προσωπικούς που δεν αφορούν το site θα εμμείνω στο δεδεΐσμο πάντως 😉

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *