Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Ο άνθρωπος των κρίσιμων στιγμών

Στα τέλη Απριλίου του 2012 μια περίεργη είδηση κυκλοφόρησε στα περισσότερα ενημερωτικά σάιτ του κόσμου. Ένας τεχνικός ενός σταθμού ραντάρ έκανε την καθιερωμένη βόλτα του σε μια απόμερη παραλία στην Αλάσκα όταν είδε το κύμα να ξεβράζει μια μπάλα ποδοσφαίρου. Διαβάζοντας κανείς το υπόλοιπο του ρεπορτάζ μάθαινε πως η μπάλα αυτή είχε φτάσει εκεί από την Ιαπωνία, που ένα χρόνο πριν είχε πληγεί από το καταστροφικό τσουνάμι. Για τους χρήστες των social media όμως αρκούσε το πρώτο σκέλος της είδησης για να ‘παίξουν μπάλα’. Τα πρώτα σχόλια εμφανίστηκαν άμεσα: “Άνδρας στην Αλάσκα εντόπισε τη μπάλα από το πέναλτι του Ράμος”.

Λίγες μόλις ημέρες πριν ο Σέρχιο Ράμος στεκόταν απέναντι από τον Νόιερ, έτοιμος να εκτελέσει το 4ο πέναλτι της Ρεάλ, σε μια διαδικασία που θα έκρινε ποια ομάδα θα περάσει στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Ράμος πήρε φόρα, έβαλε δύναμη αλλά έστειλε τη μπάλα στα ουράνια. Δεν χρειάστηκαν παρά λίγα λεπτά για να δημιουργηθεί ένα νέο internet meme: η μπάλα από το πέναλτι του Ράμος. Ο Ράμος δεν ήταν ο μόνος που αστόχησε εκείνο το βράδυ. Είχαν προηγηθεί δυο μεγαλύτερα ονόματα, ο Κριστιάνο Ρονάλντο και ο Κακά. Η πορεία της μπάλας όμως ήταν τόσο εντυπωσιακή που όλα τα φώτα στράφηκαν αμέσως πάνω του.

ramos3

“Τη μέρα που έχασα το πέναλτι είχα καλέσει στο γήπεδο όλη την οικογένεια μου, περισσότερους από κάθε άλλη φορά. Μετά το παιχνίδι θα πηγαίναμε για φαγητό. Τελικά καταλήξαμε να τρώμε σπίτι. H μητέρα μου και η αδερφή μου είναι αυτές που υπέφεραν περισσότερο, γιατί επηρεάζονται περισσότερο απ’όλους από τις αρνητικές κριτικές που δέχομαι. Tότε είπα στη μητέρα μου ‘Μην ανησυχείς, όταν φτάσει η ώρα να εκτελέσω ξανά πέναλτι, τότε θα το βάλω’” αποκάλυψε ο ίδιος σε μια συνέντευξη το 2013.

Δυο μόλις μήνες μετά το πέναλτι και την ώρα που η μπάλα ταξίδευε ακόμα κάπου στο διάστημα μαζί με το Βόγιατζερ 1 ο Σέρχιο Ράμος βρέθηκε ξανά στα 11 μέτρα απόσταση από έναν τερματοφύλακα. Ήταν πάλι το 4ο πέναλτι και ήταν πάλι ένας ημιτελικός. Απέναντι στην Πορτογαλία, στο Euro 2012. O Ράμος είχε ζητήσει από τον Ντελ Μπόσκε να είναι ανάμεσα στους εκτελεστές. “Πάντα μου άρεσε να παίρνω την ευθύνη σε τέτοιες περιπτώσεις, γιατί πάντα είχα εμπιστοσύνη στον εαυτό μου” τονίζει ο ίδιος.

Με όλα σχεδόν τα πληκτρολόγια της Ευρώπης έτοιμα να τον κατασπαράξουν, περιμένοντας τη μπάλα να εξαφανιστεί από το κάδρο ξανά, ο Ράμος τόλμησε να δοκιμάσει ένα πέναλτι πανένκα! Και δικαιώθηκε. “Πιστεύω ήταν η καλύτερη στιγμή για να το δοκιμάσω γιατί κανένας στον πλανήτη δεν περίμενε ο Ράμος να εκτελέσει ένα πέναλτι με πανένκα” λέει ο ίδιος, προσθέτοντας από μόνος του την εκδοχή που γλίτωσε: “Αν ο τερματοφύλακας το έπιανε τότε μάλλον θα έπρεπε να γυρίσω με τα πόδια στην Ισπανία ή να μετακομίσω στην Ανταρκτική”.

Την ώρα που η μπάλα ‘έκαιγε’ ο Σέρχιο Ράμος απέδειξε, με τον πιο αποστομωτικό τρόπο, πως δεν είναι ένας απλά καλός αμυντικός. Μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια ακολούθησαν άλλες τέσσερις φορές που ο Ισπανός σέντερ μπακ έστειλε τη μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα την ώρα που η ομάδα του το χρειαζόταν περισσότερο. Ένα γκολ νίκης στο 82′ του clasico το 2013, ένα γκολ-χρυσάφι στο clasico του Σαββάτου στο 90′, ένα γκολ στο 93′ του Σούπερ Καπ του Αυγούστου με τη Σεβίλλη και φυσικά το πιο σημαντικό γκολ της καριέρας του, η κεφαλιά στα τελευταία δευτερόλεπτα του τελικού του Τσάμπιονς Λιγκ το 2014.

Το παιδί από τη μικρή πόλη Κάμας, δίπλα στη Σεβίλλη, που ήθελε να γίνει επαγγελματίας ταυρομάχος αλλά κατέληξε ποδοσφαιριστής σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας της φοβίας της μητέρας του για τις ταυρομαχίες, όχι απλά έχει καταφέρει να κερδίσει σχεδόν τα πάντα στην καριέρα του αλλά το έχει κάνει γράφοντας τόσο συχνά το όνομα του στον πίνακα των σκόρερ (65 γκολ σε συλλογικό επίπεδο, 10 γκολ με την εθνική Ισπανίας, 3 γκολ σε ημιτελικούς Τσάμπιονς Λιγκ, 2 γκολ σε τελικούς Τσάμπιονς Λιγκ και από ένα γκολ σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων και σε ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ!), που δύσκολα μπορεί κάποιος να πιστέψει πως είναι αμυντικός. Στις 12 σεζόν που αγωνίζεται στη Ρεάλ δεν υπάρχει ούτε μια που να σκόραρε κάτω από 3 φορές ενώ στα χρόνια αυτά δεν υπάρχει άλλος αμυντικός στο ισπανικό πρωτάθλημα που να τον συναγωνίζεται σε γκολ.

Βλέποντας κανείς την πορεία του όλα αυτά τα χρόνια κατανοεί γιατί πριν λίγο καιρό ο τεχνικός διευθυντής της Σεβίλλης, ο φημισμένος Μόντσι, αποκάλυψε πως έβαλε τα κλάματα όταν η Ρεάλ πλήρωσε τη ρήτρα του 19χρονου Ράμος και τον έκανε δικό της, την τελευταία, κυριολεκτικά, στιγμή των μεταγραφών το 2005: “Έκλαψα εκείνο το βράδυ γιατί ένιωσα τόσο ανίκανος που δεν μπόρεσα να τον κρατήσω”. Εκείνο το βράδυ δεν το ξεχνάει φυσικά ούτε ο ίδιος ο Σέρχιο: “Ήταν μια τεράστια αλλαγή για ένα παιδί. Ξυπνάς σαν παίκτης της Σεβίλλης και πηγαίνεις για ύπνο σαν παίκτης της Ρεάλ. Δεν κοιμήθηκα περισσότερο από μια ώρα εκείνο το βράδυ, ο αδερφός μου μπορεί να σας το επιβεβαιώσει”.

Ο αδερφός του βέβαια μπορεί να επιβεβαιώσει και το αιώνιο και ανεπίλυτο… θεματάκι που έχει ο Ράμος με τα άγαρμπα φάουλ και τις κάρτες (είναι ο παίκτης με τις περισσότερες κόκκινες στην ιστορία της Ρεάλ, 21, ενώ και στις κίτρινες δεν πάει πίσω αφού βλέπει μια κάθε 2,9 παιχνίδια!). Όταν ήταν 15 ο Σέρχιο, τα δυο αδέρφια βρέθηκαν αντιμέτωπα σε ένα φιλικό στη Σεβίλλη. Ο μεγάλος Ράμος ήταν τότε 23 χρονών και έπαιζε επιθετικός σε μια τοπική ομάδα. Σε μια εναέρια διεκδίκηση της μπάλας μετά από ελεύθερο ο Σέρχιο τράβηξε αγκωνιά κατά λάθος στον αδερφό του, με αποτέλεσμα να του ματώσει τα χείλια. Ο διαιτητής δεν σφύριξε τίποτα.

Δέκα λεπτά αργότερα ο μεγάλος αδερφός όχι μόνο αντικαταστάθηκε αλλά έφαγε και κράξιμο από τον προπονητή του επειδή έχασε όλες τις μονομαχίες από τον οχτώ χρόνια μικρότερο Σέρχιο, που από τότε έδειχνε πως εκτός από δυναμισμό έχει και μπόλικο ταλέντο. “Αν προσθέσεις όλα τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία του παιχνιδιού του, τα θετικά κερδίζουν με τεράστια διαφορά” είχε πει γι’αυτόν ο Πάμπλο Αλφαρο, ο μέντορας του στη Σεβίλλη και ένας από τους, μόλις, τρεις παίκτες που έχουν δει περισσότερες κόκκινες απ’αυτόν στο ισπανικό πρωτάθλημα.

Σήμερα το βράδυ στο Μπερναμπέου η Ρεάλ Μαδρίτης θα υποδεχτεί τη Ντόρτμουντ σε ένα παιχνίδι που θα κρίνει την πρώτη θέση του ομίλου. Με τον Γκάρεθ Μπέιλ εκτός δράσης και τον Κριστιάνο Ρονάλντο σε μέτρια κατάσταση (μετράει μόλις 2 γκολ στα 5 φετινά παιχνίδια Τσάμπιονς Λιγκ) οι Μαδριλένοι πιθανόν να χρειαστούν βοήθεια στο σκοράρισμα ακόμα και από τους αμυντικούς. Πλέον όμως όλοι έχουν συνειδητοποιήσει πως αν τα πράγματα ζορίσουν, υπάρχει στο κέντρο της άμυνας κάποιος που θα βγει μπροστά και, ακόμα και την τελευταία στιγμή, θα βρει τρόπο να επιβεβαιώσει γιατί στο αριστερό του μπράτσο φοράει ένα περιβραχιόνιο.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ισπανικό πρωτάθλημα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Η ομάδα που δεν παίζει για να αρέσει

Το παιχνίδι είχε τελειώσει στο Μεστάγια και η κατάσταση ήταν κομματάκι παρανοϊκή. Στις εξέδρες οι οπαδοί της Βαλένθια πανηγύριζαν έξαλλα τη μεγάλη ανατροπή. Στο πρώτο παιχνίδι του κυπέλλου, στη Μαδρίτη, η Χετάφε κέρδισε με 1-0 και στη ρεβάνς προηγήθηκε μόλις στο πρώτο λεπτό. Το παιχνίδι από εκείνη την ώρα ήταν μία ατελείωτη κοκορομαχία. Οι γηπεδούχοι […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η μεγάλη ευκαιρία του Γκάνσο

Το καλοκαίρι του 2005 ο Τζιοβάνι αποχαιρετούσε την Ελλάδα και τον Ολυμπιακό για να επιστρέψει στην πατρίδα του και να αγωνιστεί ξανά με τη φανέλα της Σάντος. Κατά τη διάρκεια των διακοπών του και ενώ βρισκόταν στην Μπελέμ, την πόλη στην οποία γεννήθηκε και έκανε τα πρώτα ποδοσφαιρικά του βήματα, ένας φίλος του, του ζήτησε […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *