Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Η χαμένη χαρά του παιχνιδιού

Σε ένα πολύ γνωστό ανέκδοτο που αναφέρεται στο βιβλίο του “Περί ηρώων και ταφών”, ο Ερνέστο Σαμπάτο παρουσιάζει το “φιλοσοφικό δίπολο” του ποδοσφαίρου. Το μεταφέρω σε ελεύθερη απόδοση. Εκεί, ο κεντρικός χαρακτήρας ο Τζουλιάν ντ’ Αρκάντζελο, διηγείται στον ήρωα της νουβέλας, τον Μάρτιν, ένα περιστατικό στο οποίο πρωταγωνιστούσαν δύο επιθετικοί της Ιντεπεντιέντε στη δεκαετία του ’20, ο Αλμπέρτο Λαλίν, ένας απίστευτος ντριμπλαδόρος, και ο Μανουέλ Σεοανέ, ένα βαρύ σέντερ φορ, που ήξερε να στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα, και οι οποίοι θεωρούνταν οι κύριοι εκφραστές των δύο διαφορετικών αντιλήψεων για τον τρόπο που έπρεπε να παίζεται το ποδόσφαιρο. Της αποτελεσματικότητας και του θεάματος της ευχαρίστησης. “Για να σου δείξω ποιες είναι αυτές οι δύο διαφορετικές φιλοσοφίες” λέει ο Ντ’ Αρκάντζελο στον Μαρτίν “θα σου διηγηθώ μια πολύ γνωστή ιστορία. Ένα απόγευμα, στο ημίχρονο που είχε λήξει δίχως γκολ, ο Σεοανέ λέει στον Λαλίν (που είχε ντριμπλάρει μέχρι και τα σημαιάκια του κόρνερ) ‘μόλις μπούμε μέσα κάνε μου μια μακρινή πάσα και θα βάλω γκολ’. Μόλις άρχισε το δεύτερο ημίχρονο ο Λαλίν έκανε μια μακρινή μπαλιά στον Σεοανέ, ο οποίος την πήρε, κατευθύνθηκε προς το τέρμα ντριμπλάροντας και σκόραρε. Αμέσως μετά, γυρίζει με τα χέρια ανοικτά και τρέχοντας προς τον Λαλίν φώναζε ‘το είδες Λαλίν; το είδες; σου το είπα’. Και ο Λαλίν απάντησε ‘ναι, αλλά δεν το φχαριστήθηκα΄.

Το παραπάνω μικρό απόσπασμα βρίσκεται στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου του Χρίστου Χαραλαμπόπουλου “Η τέχνη του πολέμου για το ποδόσφαιρο” και στάθηκε αφορμή για αυτό εδώ το κείμενο. Κύριο χαρακτηριστικό του σύγχρονου ποδοσφαίρου είναι η ταχύτητα, η δύναμη και φυσικά τα πολυπρόσωπα -κυρίως αμυντικά- συστήματα που δεν μπορούν να βοηθήσουν να φανούν οι παίκτες-αρτίστες. Ένα ποδόσφαιρο που σιγά-σιγά αρχίζει να γίνεται (δυστυχώς) άθλημα των προπονητών και όχι των παικτών. Αυτή την πραγματικότητα σήμερα, θα την πάω ένα βήμα παραπέρα και θα ρωτήσω “Στο σύγχρονο αυτό ποδόσφαιρο, πόσοι παίκτες κορυφαίου επιπέδου δείχνουν να απολαμβάνουν πραγματικά το άθλημα την ώρα διεξαγωγής μιας αναμέτρησης;”

https://www.youtube.com/watch?v=c-V_z-E4khk

Ειλικρινά δεν μπορώ να βρω εύκολα απάντηση. Ο τελευταίος κορυφαίος παίκτης που πραγματικά ζούσε το παιχνίδι όπως ένας πιτσιρικάς σε αλάνα και έπαιζε σε κορυφαία ομάδα, κατακτώντας μάλιστα σημαντικούς ατομικούς και ομαδικούς τίτλους, ήταν ο Ροναλντίνιο. Κι αυτός το έκανε μέχρι τα 27-28 του χρόνια. Μετά βαρέθηκε. Ήταν η περίοδος που το ποδόσφαιρο άλλαξε (γύρω στο 2008) -δυστυχώς προς το χειρότερο- και παίκτες αυτής της “πάστας” όπως ο Ροναλντίνιο, ο Κακά, ο Ρικέλμε αλλά και μικρότερου βεληνεκούς, όπως ο -λατρεμένος μου- Παμπλίτο Αϊμάρ ένιωθαν πως αυτό το ‘νέο’ άθλημα δεν έχει χώρο γι’ αυτούς. Το πράγμα είναι πολύ απλό. Μπορείς να τρέχεις για δύο ώρες; Θα παίξεις ακόμα και αν δεν μπορείς να βγάλεις σωστή πάσα στα 10 μέτρα. Δεν μπορείς να τρέχεις σαν μηχανάκι; Δεν θα παίξεις ακόμα και αν έχεις την τεχνική του Γκαρίντσα, του Σόκρατες και του Ζίκο. Για να μην παρεξηγηθώ, ο Ροναλντίνιο συνδύαζε άψογα ταχύτητα και τεχνική.

Συνεχίζω με τον Βραζιλιάνο μάγο και την Μπαρτσελόνα. Εκείνη η ομάδα είχε παίκτες όπως ο Ετο’ο, ο Λάρσον και ο Ντέκο, με προπονητή τον Φρανκ Ράικαρντ. Όποιον και να ρωτήσεις για εκείνη την σπουδαία  ομάδα θα σου πει πως εκείνη η Μπάρτσα, ήταν η ομάδα του Ροναλντίνιο. Μιλάμε για την περίοδο 2004-2007. Πάμε στην επόμενη Μπάρτσα των Ινιέστα, Τσάβι, Άλβες και φυσικά του σπουδαίου Λιονέλ Μέσι. Μιλάμε για την περίοδο 2008-2012. Εκείνη η ομάδα έχει μείνει ως η ομάδα του Πεπ Γκουαρντιόλα και του δικού του ‘τίκι-τάκα’. Αλλά γιατί; Υπήρχε σε αυτή ο κορυφαίος παίκτης της τελευταίας 20ετίας. Ο μικρός Αργεντινός ζογκλερ και -ίσως- μαζεμένοι μερικοί απ’ τους κορυφαίους Ισπανούς στην ιστορία της Λα Λίγκα. Κι όμως. Όποιον Καταλανό και να ρωτήσεις δεν θα σου βάλει κανένα από όλους αυτούς δίπλα στον Ροναλντίνιο για ένα απλό λόγο. Ο Ροναλντίνιο έπαιζε ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που παίζει το παιδάκι της αλάνας, με εκείνο το υπέροχο χαμόγελο μονίμως στο πρόσωπό του, και όταν έπαιζε με την -άσημη- Έιμπαρ αλλά και όταν έπαιζε απέναντι στην μισητή (για τους Καταλανούς) Ρεάλ Μαδρίτης στο -πάντα εχθρικό- Σαντιάγκο Μπερναμπέου, και ο περισσότερος κόσμος αυτό θέλει να βλέπει. Ήταν απλό. Ο τρόπος παιχνιδιού του Ροναλντίνιο ήταν πάνω από κάθε τακτική και η αντίληψή του για το παιχνίδι δεν είχε καμία, μα καμία, σχέση με την αντίληψη που έχουν οι δύο κορυφαίοι παίκτες των ημερών μας (ο Κριστιάνο Ρονάλντο και ο Λιονέλ Μέσι). Δεν μπορώ να γνωρίζω πόσο -και αν- ευχαριστιούνται την κάθε αναμέτρηση αυτοί οι δύο παίκτες, μα στα δικά μου μάτια κάθε τους -κορυφαία είναι αλήθεια- εμφάνιση, είναι ακόμα μια μέρα στο γραφείο. Μια άκρως επαγγελματική σχέση ρουτίνας. Απλά στη θέση του γραφείου βάλτε ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο και στη θέση ενός βαρετού 8ώρου βάλτε ένα ποδοσφαιρικό 90λέπτο.

Οι ρυθμοί του σύγχρονου και άκρως επαγγελματικού ποδοσφαίρου ίσως μόνο έτσι μπορούν να δώσουν διάρκεια σε ένα κορυφαίο ποδοσφαιριστή αλλά ειλικρινά δεν ξέρω πόσο είναι όμορφο όλο αυτό για τον θεατή αλλά και για τον ίδιο τον ποδοσφαιριστή. Στα δικά μου μάτια δεν είναι. Έχουμε φτάσει να βλέπουμε τις φαντεζί ενέργειες με το σταγονόμετρο σε κάθε αναμέτρηση και αυτό σίγουρα τρομάζει τον μέσο θεατή που απλά θέλει να βλέπει ποδόσφαιρο. Οι τακτικές είναι ωραίες, όπως και οι άμυνες και οι τίτλοι απλά πρέπει να καταλάβουμε και τι είναι αυτό που βλέπουμε. Προσωπικά θέλω να βλέπω όμορφες ενέργειες και παίκτες-αρτίστες που χαίρονται πραγματικά το παιχνίδι. Θέλω να δω και πάλι τον Ροναλντίνιο, τον Κακά, τον Ρικέλμε, τον Ριβάλντο και τον Ρομάριο. Εκείνους τους παίκτες που έπαιζαν όπως το παιδάκι που έσκαγε μύτη στην αλάνα φορώντας τζιν παντελόνι και κατέβαινε απ’ το ποδήλατο για  να παίξει μαζί μας. Αφού λοιπόν μας είχε τρελάνει στην ντρίμπλα και έφτανε στο τετ α τετ με τον τερματoφύλακα -πολλές φορές- πέταγε την μπάλα, επίτηδες, άουτ  ζαλισμένο. Ζαλισμένο αλλά χαμογελαστό. Με το ίδιο χαμόγελο ανέβαινε στο ποδήλατο και έφευγε για να προλάβει το φροντιστήριο. Ευτυχώς ο Ροναλντίνιο μας θύμισε -έστω και για λίγο- εκείνο το ανέμελο παιδικό χαμόγελο και προσωπικά θα τον ευγνωμονώ πάντα γι’ αυτό.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Joga bonito, Μπάλα στο χαρτί, Σκέφτομαι και γράφω

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Τα 20 καλύτερα σομπρέρο

Αν φίλε αναγνώστη αναρωτιέσαι τι είναι το σομπρέρο κοίταξε λίγο δεξιά στο σάιτ, υπάρχει ο ορισμός. Αλλά και να μη σε νοιάζει, αρκεί να σου αρέσει το ποδόσφαιρο και να θέλεις να φτιάξεις την ημέρα σου. Το compilation του γνωστού “βιντεάκια” HeilRJ έχει από Ροναλντίνιο μέχρι Γκάζα και από ασπρόμαυρα μέχρι το πρόσφατο του Μέμφις, […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ένας περίεργος ποδοσφαιρικός αγώνας

Το παιχνίδι βρισκόταν μόλις στο 15ο λεπτό και χάναμε ήδη με 2-0. Ιδέα δεν είχαμε πάρει πως συνέβη αυτό. Νομίζαμε πως η ομάδα είχε στηθεί τέλεια αλλά αυτός, ο περίεργος αντίπαλος, μας την έκανε ύπουλα. Δεν προλάβαμε να καταλάβουμε τίποτα. Είχαμε τη μπάλα στα πόδια μας και μόλις αυτή χανόταν, γιατί θα χαθεί η ρουφιάνα […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

5 σχόλια σχετικά με το “Η χαμένη χαρά του παιχνιδιού”

  1. Ο/Η Τζοντζο λέει:

    Ο Ρονι ήταν και δυστυχώς από ότι φαίνεται δεν θα τον φτάσει κανείς, μακράν ο θεαματικότερος όλων, τον έβλεπες και ήταν λες και έπαιζες εσύ ο ίδιος στο ματς.
    Μιά ενέργειά του και μετά το πλάνο στο χαμόγελο του, το χαμόγελο που θες να σκάσεις και εσύ ο ίδιος στο 5χ5 όταν θα σου βγει μιά καλή ενέργεια και νομίζεις ότι όλα τα φώτα και οι κάμερες είναι επάνω σου.

    Δυστυχώς οι τακτικές ευνούχησαν τους αρτίστες.

  2. Ο/Η Σταύρος λέει:

    Υπερπαίχτες και ο κοντός κι ο κάγκουρας. Ίσως πάντα να φταίει και η ηλικία (έφηβος ήμουν τότε), αλλά ο Ροναλντίνιο έχει μείνει χαραγμένος στη μνήμη μου ως ο μόνος υπεράνθρωπος που είδα να παίζει μπάλα.
    Ίσως να φταίει και το ότι κάθε του επαφή με την μπάλα ανά πάσα στιγμή μπορούσε να σε κάνει να τιναχτείς από τον καναπέ, να σου μεταδώσει λίγη από την αδρεναλίνη του.
    Αχ ρε Ρόνι.

  3. Ο/Η Τυχαιος λέει:

    Θα ήθελα να πω, πως κατά την άποψή μου, σαφώς το ποδόσφαιρο έχει γίνει πιο “στριφνό”, ωστόσο, καταφέρνει και έτσι να προσφέρει μια ομορφιά. Παρακολουθώντας το στο υψηλότερο επίπεδο, βλέπεις τη μπάλα να κινείται με αστραπιαία ταχύτητα, και συνήθως με μια επαφή. Ακόμα και να μην αρέσει σε κάποιους, δεν μπορεί κανείς να πει, πως αυτο δεν είναι θεαματικό.
    Επίσης, θεωρώ το παραδειγμα του Ρονι λανθασμένο, καθώς μιλάμε όχι απλώς για έναν θεαματικό παίχτη, αλλά για το μοναδικό που κατάφερε να συνδυάσει σε τόσο υψηλό βαθμό θέαμα και ουσία. Προσωπικά δεν έχω δει, ούτε στα χρόνια μου, ούτε σε παλαιότερα, παίκτη που να έκανα ΤΌΣΕΣ και ΤΟΣΟ θεαματικές ενέργειες που ταυτόχρονα ήταν χρήσιμες για την ομάδα του…

  4. Ο/Η Τυχαιος λέει:

    Να συμπληρώσω, πως ο Ρονι των καλών χρόνων, θα στεκόταν -στη κορυφή, μάλιστα- και σήμερα, ακριβώς γιατι είναι ουσιαστικός παίκτης.

  5. Ο/Η Θωμάς Ραβέλης λέει:

    Barca the inside story,
    Σίγουρα κάποιος θα το έχει ξαναπεί, και ίσως παραπάνω από μία φορά, αλλά..
    Όσοι δεν το έχετε δεί, απλά δεν ξέρετε..
    Δείτε το τώρα..
    Πώς γίνεται μια μεταγραφή, πώς λειτουργεί μία ομάδα, τι είναι πλάνο, και φυσικά.. Πώς αποφασίσανε να στήσουν την ομάδα γύρω από έναν παίχτη.. πόσο σημαντικό θεωρούν τον Ροναλντίνιο για την Μπάρτσα, και θα καταλάβετε γιατί τον λατρεύουν σήμερα πιο πολύ και από τον Μέσι

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *