Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Η μπάλα που έφτασε στο διάστημα 31 χρόνια μετά

Συνήθως όταν συνδέουμε την μπάλα με το διάστημα, είναι για να ασχοληθούμε με κάποιο σουτ από το οποίο η μπάλα αγνοείται. Ένα πέναλτι του Ράμος, ένα σουτ του Γκώνια ή ένα πέναλτι του Καράμπελα. Αυτή τη φορά όμως θα μιλήσουμε κυριολεκτικά. Δεν ξέρω ποιοι από το κοινό μας το θυμούνται ή αν ζούσαν καν (έχουν περάσει και τριάντα περίπου χρόνια από τότε) στην εποχή Ρίγκαν, όμως πολύ πριν το Ίντερνετ και τη δορυφορική τηλεόραση, ένα από τα πιο εντυπωσιακά πράγματα στις ειδήσεις ήταν η προσπάθεια της κατάκτησης του διαστήματος, στα χρόνια της μεγάλης κόντρας ΗΠΑ και ΕΣΣΔ. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το 1986 έγινε μια από τις πιο συγκλονιστικές τραγωδίες της διαστημικής ιστορίας.

Στις 28 Ιανουαρίου το διαστημικό λεωφορείο Challenger ξεκινούσε για την 10η του πτήση. Στο παρελθόν, το Challenger είχε διάφορες πρωτιές, όπως να πετάξει με αυτό η πρώτη Αμερικανίδα γυναίκα, ο πρώτος Καναδός ή ο πρώτος Ολλανδός, αλλά εκείνη την ημέρα οι Αμερικάνοι ήταν κολλημένοι στις οθόνες τους επειδή στο πλήρωμα βρισκόταν και ένας καθημερινός άνθρωπος, μια δασκάλα, η Κρίστα Μακόλιφ. Μαζί της στο πλήρωμα ήταν κι ο Έλισον Ονιζούκα ένας αστροναύτης από τη Χαβάη. Λίγο πριν φύγει για το διάστημα, ο Έλισον έλαβε ένα δώρο από την κόρη του Τζανέλ. Ήταν μια μπάλα ποδοσφαίρου. Η Τζανέλ αγαπούσε το ποδόσφαιρο, ήταν μέλος της ομάδας του σχολείου της και η μπάλα είχε τις υπογραφές όλων των αγοριών και των κοριτσιών των ομάδων του γυμνασίου Clear Lake.

Η πτήση του Challenger δυστυχώς κράτησε μόλις 73 δευτερόλεπτα. Ένας δακτύλιος σφραγίσματος αποκολλήθηκε επειδή είχε σκληρύνει λόγω του κρύου που επικρατούσε και από εκεί και πέρα (όπως στις ταινίες) το ένα έφερε το άλλο, το λεωφορείο άρχισε να διαλύεται και τελικά συνετρίβη μετά από μια τρελή πορεία. Κανείς από τα επτά μέλη του πληρώματος δυστυχώς δεν γλίτωσε. Το γεγονός που έπαιζε live στην τηλεόραση (όπως βλέπουμε και στο βίντεο από το CNN) σόκαρε την αμερικανική κοινωνία. Υπολογίζεται ότι λόγω της παρουσίας της δασκάλας, περίπου το 17% της χώρας, μέσα σε αυτό και πολλά σχολεία, παρακολουθούσε ζωντανά την εκτόξευση. Το διαστημικό πρόγραμμα διακόπηκε για περίπου 2 χρόνια.

Ο Ονιζούκα πάνω αριστερά και δίπλα του η δασκάλα

Οι αρχές συνέλεξαν τις σωρούς του πληρώματος και αρκετά συντρίμμια. Μέσα σε στον κυκεώνα των πληροφοριών, πέρασε στα ψιλά ότι η μπάλα της Τζανέλ Ονιζούκα βρέθηκε να επιπλέει πάνω στη θάλασσα. Η μπάλα επιστράφηκε στο σχολείο και για περίπου τρεις δεκαετίες βρισκόταν εκεί ως έκθεμα για τους μαθητές. Λόγω της τοποθεσίας του, στο σχολείο πηγαίνουν αρκετά παιδιά αστροναυτών, μεταξύ τους κι ο γιος του τωρινού αστροναύτη Σέιν Κίμπρο. Ο γιος του Κίμπρο, αθλητής κι αυτός, συνεννοήθηκε με το σχολείο, η μπάλα δόθηκε στον πατέρα του και αυτός την πήρε μαζί του στην αποστολή στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Ο Κίμπρο έβγαλε μια πανέμορφη φωτογραφία (πατήστε πάνω για να τη δείτε με περισσότερη λεπτομέρεια) μέσα στον σταθμό, με την μπάλα να αιωρείται και να βρίσκεται επιτέλους σε τροχιά γύρω από τη Γη. Έστω και 31 χρόνια μετά, η μπάλα τα κατάφερε με τη δεύτερη φορά και αποτελεί έναν φόρο τιμής στους ανθρώπους που χάθηκαν εκείνη την ημέρα πριν μπορέσουν κι οι ίδιοι να φτάσουν στο διάστημα.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Η φωτογραφία της εβδομάδας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Το βλέμμα

“It’s sad it happened and it’s a shame You want it all but you can’t have it It’s in your face but you can’t grab it What is it? It’s it What is it?” Faith No More – Epic Η παραπάνω φωτογραφία του Κινέζου Μπάο Ταιλιάνγκ της Τσενγκντού Εκονόμικ Ντέιλι κέρδισε το πρώτο βραβείο στην […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Περί σεβασμού

1 Μαρτίου 2015 – Τελικός Λίγκ Καπ: Τσέλσι-Τότεναμ 2-0 Ο Τσεχ παρηγορεί τον Χάρι Κέιν μετά το τέλος του αγώνα Το 2001 στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ βρέθηκαν αντιμέτωπες η Μπάγερν Μονάχου και η Βαλένθια. Εκείνη την εποχή στην Ελλάδα υπήρχαν λεφτά, τα οποία φυσικά δεν μας απασχολούσε από που έρχονταν, τη λέξη κρίση τη […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

1 σχόλια σχετικά με το “Η μπάλα που έφτασε στο διάστημα 31 χρόνια μετά”

  1. Ο/Η hypergod λέει:

    Πανέμορφο άρθρο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *