Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Για τα παιδιά

Αν η Ιταλία είναι μια ιδιαίτερη χώρα, η Νάπολη είναι μια ακόμα πιο ιδιαίτερη πόλη, ένα όμορφο χάος. Μια πόλη που συνδυάζει την σκληρότητα της εγκληματικότητας με την καθημερινή ανθρωπιά ενός μέρους που μοιάζει να είναι ξεχασμένο από το χρόνο. Όλα τα άσχημα, αλλά και τα θετικά αυτής της πόλης είναι ακόμα πιο εμφανή στον φανατικό κόσμο της τοπικής ομάδας.

Όπως ο… Santa Claus έρχεται τα Χριστούγεννα κι ο Άη-Βασίλης την Πρωτοχρονιά, έτσι και στην Ιταλία η γιαγιά Μπεφάνα εμφανίζεται τα Θεοφάνεια. Κάνει κι αυτή το ίδιο πράγμα με τους συναδέλφους της, μοιράζει δώρα στα παιδιά. Τον Γενάρη που μας πέρασε ανήμερα των Θεοφανείων, οι παίκτες της Νάπολι πήγαν στη Νισίδα (που ναι βγαίνει από το ελληνικό “νησίδα”) απέναντι από τη Νάπολη, εκεί που υπάρχουν φυλακές ανηλίκων. Ο Χάμσικ, ο Μάρτενς και ο Παβολέτι έδωσαν μερικές στιγμές χαράς στους νεαρούς που πολύ γρήγορα στη ζωή τους πήραν έναν κακό δρόμο.

Και αν αυτή ήταν μια ωραία πρωτοβουλία, τότε αυτό που ακολούθησε στην πόλη της Νάπολης ήταν ακόμα πιο όμορφο. Ο Ρέινα και ο Ινσίνιε πήγαν σε ένα νοσοκομείο παίδων και έκαναν δώρα σε παιδιά που νοσηλεύονται εκεί, ειδικά σε αυτά της ογκολογικής κλινικής. Μαζί όμως πήγαν και οργανωμένοι οπαδοί της ομάδας. Άνοιξαν ένα πανό που έγραφε “Αγαπητή Μπεφάνα, μαζί με τα δώρα φέρε και υγεία στα παιδιά” και στη συνέχεια έμειναν εκεί απ’ έξω φωνάζοντας συνθήματα. Όχι υπέρ της Νάπολι, αλλά υπέρ των παιδιών. “Πάμε παιδιά, μην το βάζετε κάτω”, “Είμαστε πάντα μαζί σας” και άλλα, πάντα στο ίδιο ύφος. Τα καπνογόνα και τα “φόρτσα ραγκάτσι” δημιούργησαν μια γηπεδική ατμόσφαιρα, με τις φωνές να φτάνουν στα μικρά παιδιά που νοσηλεύονται.

Το βασικότερο όμως είναι ότι δεν μιλάμε για κάποιο μεμονωμένο γεγονός. Οι Ultras της Curva B έχουν βοηθήσει ενεργά και άλλες φορές, με τον δικό τους τρόπο. Τον Οκτώβριο σε συνεργασία με μια τοπική οργάνωση, έκαναν πραγματικότητα το όνειρο του μικρού Αλέσιο που βρίσκεται στην ογκολογική κλινική. Ο μικρός επισκέφτηκε το Σαν Πάολο για τον αγώνα Νάπολι-Έμπολι και εκεί τον… ανέλαβαν οι φανατικοί.

Κάπου στα 30″, όλοι σιωπούν και ο Αλέσιο ξεκινάει το σύνθημα

Ο Αλέσιο δεν είδε απλά από κοντά το 2-0 της αγαπημένης του ομάδας ντυμένος στα χρώματά της. Οι φανατικοί τον πήραν ανάμεσά τους, είδε τον αγώνα από το πέταλο και το καλύτερο και πιο συγκινητικό ήταν όταν τον άφησαν να ξεκινήσει ένα σύνθημα, σαν αρχηγός της εξέδρας. Αφού οι υπόλοιποι άρχισαν το τραγούδι, ο Αλέσιο πήρε στα χέρια του μια σημαία της ομάδας και την κράδαινε σαν το πιο σημαντικό λάβαρο του κόσμου τραγουδώντας μαζί τους.

How can we wear our smiles
With our mouths wired shut
‘Cause you stopped us from singing

The Editors – Smokers Outside the Hospital Doors

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ιταλικό πρωτάθλημα, Τα παιδία παίζει

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Η εκδίκηση των φτωχών

Λένε ότι η περιοχή της Καλαβρίας στη νότια Ιταλία είναι πανέμορφη και την ερωτεύεσαι. Ειδικά για τους Έλληνες, ο συγκεκριμένος τόπος έχει παραπάνω σημασία αφού υπάρχουν ακόμα κάποια ελληνόφωνα χωριά που μιλούν τα γκρεκάνικα που σιγά σιγά σβήνουν. Είναι όμως και μια περιοχή φτωχή, όπως γενικά ο Νότος της χώρας, ίσως μάλιστα ακόμα περισσότερο και […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Οι 10 μεγάλες αλήθειες για το ποδόσφαιρο των παιδικών μας χρόνων (Μέρος Β’)

  Συνεχίζουμε το ταξίδι στα παιδικά μας χρόνια της ευτυχίας με το δεύτερο και τελευταίο μέρος της λίστας (που αρχικά θα γινόταν σε ένα μέρος, αλλά η πολυλογία μου δεν είχε τέλος). 6. Απουσία διαιτητή, ανάγκη συμφωνίας στους κανόνες Όταν δεν έχεις κάποιον να αποφασίζει, τότε το να βρεθεί άκρη ανάμεσα σε καμιά 10αριά (και […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

3 σχόλια σχετικά με το “Για τα παιδιά”

  1. Ο/Η Τζόντζο λέει:

    Ηρωες, μπράβο τους, τέτοιες ενέργειες είναι ανεκτίμητες και πάνω από το ποδόσφαιρο.
    Μπράβο και στους σομπρερίστες που το ανεβάσατε

  2. Ο/Η Σκ λέει:

    Νάπολι και μόνο που είχαν κάνει εκκλησάκι του Μαραντόνα τα λέει όλα, βέβαια ο δήμος το ξηλωσε πλέον.

  3. Ο/Η Γιώργος Κεντρωτής λέει:

    Η πόλη αυτή ζει με και από τις αντιφάσεις της. Ή τη λατρεύεις ή τη σιχαίνεσαι. Απολύτως και χωρίς διαβαθμίσεις. Μόνο αδιάφορος δεν μπορείς να μείνεις. Sono napoletano! Bella Napule!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *