Λούκα ντε Πρα: O “κατάσκοπος” του ποδοσφαίρου
Στην εποχή που ζούμε η λέξη κατασκοπεία δεν πολυχρησιμοποιείται ή δεν χρησιμοποιείται καθόλου στον αθλητισμό, ιδίως στο ποδόσφαιρο. Στην εποχή των social media και της συνεχούς ενημέρωσης στο διαδίκτυο, αυτός που θέλει να μάθει, να ενημερωθεί, να “κατασκοπεύσει” βρε αδερφέ τον αντίπαλο, μπορεί να το κάνει πανεύκολα. Όλα -μα όλα- τα παιχνίδια υπάρχουν διαθέσιμα παντού. Τα στατιστικά έχουν πάει -κυριολεκτικά- σε άλλο επίπεδο και φυσικά ο καθένας μπορεί να βρει και να δει ακόμα και προπονήσεις των κορυφαίων ομάδων του πλανήτη με ένα κλικ στο ποντίκι του υπολογιστή του. Πολλές φορές ακόμα και live μέσω του facebook και του twitter. Όλα αυτά έχουν κάνει τη ζωή των προπονητών, των σκάουτερ και των “κατασκόπων” πολύ ευκολότερη, όπως φυσικά και των κάθε λογής “προπονητών” του καναπέ, του καφενείου και του football manager.
Θυμάμαι διάβαζα πριν χρόνια ένα άρθρο σε γνωστό αθλητικό σάιτ που έλεγε πως ο μπασκετικός Παναθηναϊκός το 1982 είχε αποκλειστεί στον όμιλο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος (της σημερινής -κλειστής- Euroleague) επειδή ο τότε προπονητής του, ο Κώστας Πολίτης, έψαχνε μάταια να βρει κασέτες των αντιπάλων, μιας και δεν γνώριζε τίποτα για καμία από δαύτες. Ωραίες, δύσκολες αλλά και, μοναδικά, ρομαντικές εποχές. Στη δική μας εποχή ακούγεται -και είναι- αστείο όλο αυτό αλλά δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση ψέμα ή υπερβολή. Τα ίδια πάνω-κάτω συνέβαιναν και στο ποδόσφαιρο εκείνα τα “δύσκολα” χρόνια. Κυρίως σε χώρες όπως η Ελλάδα. Και όμως στη γειτονική χώρα Ιταλία υπήρξε κάποιος που τερμάτισε τον όρο “γραφικός ποδοσφαιρικός κατάσκοπος” και μας χάρισε μια μοναδική cult στιγμή πριν μερικά χρόνια. Από αυτές που αρκετοί αρνούνται να πιστέψουν ακόμα και όταν τους δείχνεις τη δημοσίευση κατάμουτρα. Αυτό που θα διαβάσετε παρακάτω είναι πέρα για πέρα αληθινό και κάνει γραφικές μορφές του επαρχιακού ελληνικού ποδοσφαίρου (όπως ο Λάκης ο Ταπετσέρης για παράδειγμα) να κουλουριαστούν σε μια γωνία και να κλάψουν με σπαρακτικούς λυγμούς.
Οι φανατικοί φίλοι του ιταλικού φουτμπόλ και της Σκουάντρα Ατζούρα λογικά θα έχουν ακούσει για τον σπουδαίο Τζιοβάνι ντε Πρα. Τον κορυφαίο τερματοφύλακα που φόρεσε τη φανέλα της Τζένοα, τις δεκαετίες του 1920 και του 1930, αλλά θεωρώ δύσκολο έως απίθανο να έχουν ακούσει (ή διαβάσει) για τον ημίτρελο ανιψιό του, τον Λούκα. O Λούκα ντε Πρα τη σεζόν 2013-2014 ήταν προπονητής της ομάδας νέων της Τζένοα και λογικά την ίδια περίοδο είχε λιώσει τις ταινίες του Σιλβέστερ Σταλόνε “Ράμπο” όπως και το κατασκοπευτικό ελληνικό αριστούργημα “Θου-Βου πράκτωρ 000”. Άλλη -λογική- εξήγηση δεν μπορεί να δοθεί σε αυτό που θα διαβάσετε. Τον Σεπτέμβριο του 2013 και λίγο πριν το σπουδαίο ντέρμπι της Γένοβας ανάμεσα στη Τζένοα και τη Σαμπντόρια ο Λούκα είχε μια “καταπληκτική” ιδέα. Ήθελε να κατασκοπεύσει ως άλλος Τζόνι Ίνγκλις την ομάδα του θεούλη Ντέλιο Ρόσι, όπως γινόταν παλιά όμως. Ινκόγκνιτο δηλαδή. Αφού φόρεσε τη στολή παραλλαγής -όπως ο Τζον Ράμπο ή ακόμα καλύτερα όπως ο Τσάρλι Σιν στο Hot Shots:2– κατευθύνθηκε προς το προπονητικό κέντρο των αντιπάλων χωρίς να γίνει αντιληπτός (ίσως ήταν περίοδος κυνηγιού-ποιος ξέρει) και σκαρφάλωσε σε ένα δέντρο πίσω από κάτι θάμνους, αρκετά μακριά από τον χώρο προπόνησης. Αξίζει να σημειωθεί πως ο κατάσκοπος Λούκα είχε βάψει και το πρόσωπό του όπως κάνουν οι λοκατζήζες σε συνθήκες μάχης. Κοινώς ο Λούκα ντε Πρα απλά το είχε τερματίσει.
Λίγα λεπτά μετά και αφού έχει βγάλει τα κιάλια και έχει φτάσει την κατασκοπεία σε άλλο επίπεδο έγινε αντιληπτός από μερικούς φίλους της Σαμπντόρια που με τη σειρά τους ειδοποίησαν τους ανθρώπους ασφαλείας του προπονητικού κέντρου της ομάδας. Ο Λούκα ντε Πρα άρχισε να τρέχει έντρομος (κάτι που δεν θα έκανε ποτέ ο Τζον ο Ράμπο) και μετά από ένα σύντομο κυνηγητό έγινε τσακωτός και ρεζίλι σε όλα τα ΜΜΕ της Ιταλίας (και όχι μόνο). Οι άνθρωποι της Σαμπντόρια μη μπορώντας να κάνουν κάτι διαφορετικό το έριξαν στην πλάκα και έβγαλαν μια άκρως αστεία ανακοίνωση λέγοντας πως: “O κατάσκοπος απέτυχε να νικήσει την αντικατασκοπεία της ομάδας αλλά δε τον πιάσαμε αιχμάλωτο. Συνελήφθη και αφέθηκε ελεύθερος να γυρίσει στη βάση του ως ένδειξη μεγαλοπρέπειας. Τους αντιπάλους μας άλλωστε πρέπει να τους συγχωρούμε μιας και αυτό τους εκνευρίζει περισσότερο”. Η Τζένοα απ’ την άλλη δεν πήρε θέση και με μια σύντομη ανακοίνωση δήλωσε πως ο παίκτης είχε λειτουργήσει αυτοβούλως και τον απέλυσε από το πόστο του προπονητή της ομάδας νέων. Λίγο καιρό αργότερα, μη μπορώντας να αντισταθεί στο ποδοσφαιρικό μεγαλείο του Λούκα τον τοποθέτησε βέβαια σε νέο πόστο. Αυτό του προπονητή τερματοφυλάκων της ομάδας. Η κατασκοπεία από την άλλη θρηνεί ακόμα για αυτή τη μεγάλη απώλεια αυτού του τίμιου “πράκτορα”.
9 σχόλια σχετικά με το “Λούκα ντε Πρα: O “κατάσκοπος” του ποδοσφαίρου”
Gargadua είμαι Σαμπ, αλλά αυτήν την τεράστια ιστορία δεν την ήξερα.
Μήπως ξέρεις και πόσο ήρθε εκείνο το ντέρμπι;
ΥΓ: Χαλάστηκα που τον απέλυσε από προπονητή η Τζένοα ρε γαμώτο. Κρίμα πραγματικά χωρίς πλάκα.
Ωραίο άρθρο! Διαφορετικό.
χαχαχαχαχα ωραιο αρθρο και γελασα με την ανακοινωσει της Σαμπτορια.
Συμβαινουν, ομως τετοια. Αλλα σε τοπικα επιπεδο και ειδικα, πριν τα μεγαλα τοπικα ντερμπι, μεταξυ χωριων. Κυριως, θελουν να δουν, ποιοι παικτες προπονουνται. Επειδη το επιπεδο ειναι ερασιτεχνικο, ο παικτης, λογο δουλειας, μπορει να μην παει για προπονηση και αυτο σε ενα ντερμπι μετραει. Ετσι ο προπονητης, εχει λιστα, με ποιοι αντιπαλοι πηγαν η οχι και ετσι προσπαθει να φτιαξει την καλυτερη 11αδα.
Το λεγομενο : γιδοσκαουτινγκ. Αυτην την λεξη την ακουσα πριν πολλα χρονια, για ενα ντερμπι του Νομου Δραμας.
Προσοτσανη-Δοξα Πετρουσας. 2 αγωνιστικες για το τελος. Ισοβαθμια. Ουσιαστηκα ο νικητης, παει για τα μπαραζ της Γ Εθνικης.
Καποιος απο την Προσοτσανη, πηγε κρυφα στο γηπεδο της Πετρουσας κ αρχισε να μετραει παικτες και τακτικες. Δεν εβλεπε ομως καλα. Εκεινη την ωρα, περνουσε ενα κοπαδι με κατσικια. Πηγε διπλα στον τσομπανη. Και καλα για κουβεντα. Ο τσοπανης ομως, ηταν Πετρουσιωτης. Καταλαβε, τι παιζει και αρχιζε να φωναζει !
Κυνηγιτο, τρεξιμο, δεν ξερω αν τον πιασανε, νομιζω πως οχι. Αλλα απο τοτε η Πετρουσιωτες, που τελικα εχασαν εκεινο το ντερμπι κ 1η βγηκε η Προσοτσανη, οταν ηθελαν να τους την πουν, παντα ελεγαν για το γιδοσκαουτινγκ.
@Μούρης
Σε εκείνο το ματς η Τζένοα είχε κάνει διπλό με 0-3 για την 3η αγωνιστική. Ο κατάσκοπος είχε κάνει καλά τη δουλειά του χαχα
@ΚωστήςΆρσεναλ
Τακτικές στο γήπεδο της Πετρούσας βρε αδερφέ;
@gargaduaaas
Εχει πολυ γελιο η τακτικη σε μια τοπικη ομαδα στην Ελλαδα. Καπως επρεπε να το πω ομως 😛
Ευχαριστώ πολύ gargaduaaa!
Δηλαδή μας τον εφάρμοσαν οι μισητοί Γενοβέζοι… χεχεχε!
Ξέρεις μήπως τι να κάνει σήμερα ο τιτάνας αυτός;
Πολύ θα ήθελα να μάθω πως συνεχίζει ως προπονητής, έστω στη Βιτσέντζα :p
@gargaduaaas
@KwstasArsenal
Είμαι Πετρουσιώτης και μπορώ να επιβαιβεώσω ότι η ιστορία είναι πέρα για πέρα αληθνινή, τακτικές στο γήπεδο της Πετρούσας υπάρχουν, γιατί είμαστε και μεγάλη ομάδα garga!
Το ντέμπι αυτό για την Δράμα είναι ότι είναι το ντέρμπι του Merseyside!
Κρίμα που η “ηλεκτρονική διαύγεια” έχει σκίσει πλέον όλα τα πέπλα του μυστηρίου.
Διάβασα κάποτε ότι ο Πανένκα δοκίμαζε επί μήνες το περίφημο πέναλτι που φέρει το όνομά του με τη βοήθεια του τερματοφύλακα της Μποέμιανς. Κανείς δεν το ήξερε μέχρι τον τελικό του Ευρωπαϊκού. Σήμερα θα το βλέπαμε την επόμενη μέρα της πρώτης πρπονητικής απόπειρας σε βάιραλ βίντεο με τίτλο “WTF! crazy communist penalty!” 🙂
@RC Strass
“WTF! crazy communist panalty” έγραψες φίλε, να ξέρεις.
Απ’ την άλλη έχω διαβάσει μια ιστορία για τον Πούσκας και τον Δομάζο. Όταν έβρεχε πολύ πήγαινε τους παίκτες του ΠΑΟ στον Τάφο του Ινδού για προπόνηση και στο τέλος αυτής σούταρε με τον Δομάζο τρίποντα με το πόδι. Από 10. Πάντα κέρδιζε ο Ούγγρος με ποστοστό σχεδόν 80%.
Θα ήταν ωραίο να υπάρχει ένα βίντεο από αυτή την προπόνηση.
Τα πάντα έχουν τα θετικά τους και τα αρνητικά τους
🙂
*Διόρθωση
Τρίποντο δεν υπήρχε τότε. Λογικά θα σούταραν από τα 6-7 μέτρα!!!