Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

H Βέσνα, ο Σάβο και η καριέρα που δεν έγινε ποτέ στην Αγγλία

WAGs είναι ο όρος που χρησιμοποιούμε για τις γυναίκες και τις κοπέλες (άνευ γάμου) των διάσημων αθλητών σε όλο τον κόσμο και σε όλα τα σπορ. Εννοείται πως ξεκίνησε στην Αγγλία για τις γυναίκες που είχαν δίπλα τους οι ποδοσφαιριστές της εθνικής (μιλάμε για πρωτοπορία, όχι αστεία). Εκ των διασημότερων wags -ως γνωστόν- είναι η Βικτόρια Άνταμς-Μπέκαμ, πρώην Spice Girl με μόνιμο duck face εδώ και περίπου 20 χρόνια, η Ζιζέλ Μπούντχεν που είναι νυμφευμένη με τον κορυφαίο QB του NFL, Τομ Μπρέιντι (ο Πέιτον Μάννινγκ έχει αποσυρθεί ως γνωστόν), η Σάρα Καρμπονέρο γυναίκα του θρύλου Ίκερ Κασίγιας και φυσικά η Χριστίνα Στεφανίδη, κοπέλα εδώ και αρκετά χρόνια του Παναγιώτη του Κονέ. Από τις πιο άγνωστες στο ευρύ κοινό αλλά με τον τίτλο της “Πιο περίεργης swag” ήταν, είναι και θα είναι για όσο υπάρχει η ανθρωπότητα η Βέσνα (Μπόβαν) Μιλόσεβιτς. Γυναίκα και μεγάλος έρωτας του σπουδαίου Γιουγκοσλάβου πρώην άσου της μπάλας, Σάβο Μιλόσεβιτς. Και επειδή είναι καλοκαίρι και δεν θέλω να γράψω για την επιστροφή του Ρούνεϊ στην Έβερτον και την ομαδάρα που φτιάχνει ο Κλοπ στο Λίβερπουλ για να κατακτήσει επιτέλους το πρωτάθλημα (έχουμε άλλωστε καιρό γι’ αυτά), θα ασχοληθώ με τον άντρα της και με δαύτη. Με μπόλικες εννοείται “πινελιές” αγγλικού φουτμπόλ, για να μη χαλάμε και τις παραδόσεις.

Καλοκαίρι του 1995 η Άστον Βίλα έχει τερματίσει στην 18η θέση της Πρέμιερ Λιγκ (σε 22 ομάδες) και βλέπει τον πρώτο σκόρερ της ομάδας, τον Ουαλό Ντιν Σόντερς, να αφήνει τo Bίλα Παρκ για την Τουρκία και τα χρήματα της Γαλατά του Γκρέαμ Σούνες (οι δυο τους είχαν συνυπάρξει και στο Άνφιλντ μερικά χρόνια νωρίτερα). Η ομάδα του Μπράιαν Λιτλ είχε μείνει μόνο με ένα σπουδαίο επιθετικό, που έχει όμως πραγματοποιήσει τραγική σεζόν. Αυτός δεν ήταν άλλος από τον Ντουάιτ Γιόρκ, που έπρεπε πάση θυσία να πλαισιωθεί από κάποιον που θα έδινε και πάλι το εύκολο γκολ στους “χωριάτες” και θα απελευθέρωνε και τις αρετές του παίκτη από το Τρινιντάντ και Τομπάγκο. Ο Λιτλ ήξερε (και είχε σε μεγάλη εκτίμηση) ένα νεαρό διεθνή αριστεροπόδαρο Σέρβο με το όνομα Σάβο Μιλόσεβιτς που είχε κερδίσει δύο σερί πρωταθλήματα με την Παρτιζάν, σκοράροντας μάλιστα -σχεδόν- 70 γκολ με κάθε πιθανό (και απίθανο) τρόπο. Επίσης ο εμφύλιος που μαίνονταν στην πρώην Γιουγκοσλαβία έκανε ευκολότερη αυτή τη μετακίνηση μιας και ο παίκτης ήθελε κολασμένα να αφήσει τη χώρα του για ένα καλύτερο μέλλον, ποδοσφαιρικό και μη.

Λεφτά υπήρχαν πολλά όχι σαν του ΠΑΣΟΚ αλλά υπήρχαν και κάπως έτσι η Βίλα έκανε τον Σέρβο επιθετικό δικό της για περίπου 4 εκατομμύρια λίρες. Το ίδιο καλοκαίρι η ομάδα του Λιτλ απέκτησε τον κεντρικό αμυντικό Γκάρεθ Σαουθγκέιτ και τον θεούλη Άγγλο μέσο της Λέστερ, Μαρκ Ντρέιπερ (Όσοι τον θυμάστε κερδίζετε την παντοτινή μου αγάπη). Η “κορυφαία” όμως μεταγραφή δεν ήταν άλλη από την Βέσνα Μπόβαν. Τότε κοπέλα του Μιλόσεβιτς. Μια “μεταγραφή” που το τμήμα σκάουτινγκ της Βίλα δεν είχε δουλέψει καθόλου, μα καθόλου, σωστά και έχει χρεωθεί ως αποτυχημένη. Περισσότερο κι από του Μπεμπέ στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ή εκείνη του Κοντσέλσκι στη Λίβερπουλ επί Χότζσον (σκουπίζουμε το δάκρυ και πάμε παρακάτω).

Η Βέσνα με το που πάτησε το πόδι της στο μουντό, βροχερό και πάντα δύσκολο Μπέρμινγχαμ άρχισε να διαμαρτύρεται για τα πάντα. Τη μία της έφταιγε η βροχή. Την άλλη το κρύο. Την άλλη ο κόσμος στους δρόμους. Την άλλη η γλώσσα ακόμα και το φαγητό. Τα πάντα και ακόμα περισσότερα από τα πάντα. Αυτό που την έβγαζε όμως εκτός ελέγχου ήταν τα δημοσιεύματα των εφημερίδων που ασκούσαν “χειρουργική” κριτική στον Σάβο για τις επιδόσεις του εντός γηπέδου και στην ίδια για την lifestyle καθημερινότητα που ήθελε να ζήσει. Οι καυγάδες του ζεύγους ήταν σε καθημερινή βάση και οι υστερίες της Βέσνα (ως άλλη Μάρθα στο αριστουργηματικό “Ποιος Φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ” του Έντουαρντ Άλμπι) δεν άφηναν τον Σάβο να ηρεμήσει και να ξεκουραστεί -σχεδόν-ποτέ. Ακόμα και πριν ή μετά από σπουδαίες αναμετρήσεις αυτό που βίωνε ο Σάβο Μιλόγεβιτς ήταν η γκρίνια και οι φωνές για καθετί σχετικό ή άσχετο.

Κάπως έτσι η καριέρα μπήκε ασυναίσθητα σε δεύτερη μοίρα μιας και προτεραιότητα ήταν πάντα η Βέσνα και η ευχαρίστησή της. Ο Σάβο άλλωστε την αγαπούσε πραγματικά και αυτό δεν μπορούσε ουδείς να μην το παραδεχτεί, κάτι που φυσικά ίσχυε και για την ίδια μιας και αυτή λάτρευε το δεσμό της. Η Βέσνα έπαθε κατάθλιψη και μαζί της ο Σάβο δεν μπορούσε με τίποτα να βρει γαλήνη, να αδειάσει το μυαλό του και να αποδώσει στο γήπεδο  αυτό που πραγματικά μπορούσε, βοηθώντας την ομάδα του. Τα καλά του παιχνίδια ήταν μετρημένα στα δάκτυλα του ενός χεριού, με τον σκληρό βρετανικό Τύπο να του δίνει αρκετά γρήγορα το παρατσούκλι Miss-A-Lot-evic, παραφράζοντας το όνομά του με τις χαμένες ευκαιρίες που είχε σε κάθε παιχνίδι, κάτι που εξόργιζε τη “φίλη” μας και την έβγαζε εκτός ορίων, όπως η ίδια είχε παραδεχτεί κατά το παρελθόν.


Ποιος θα της χάλαγε χατήρι;

Τα 10 τέρματα στην πρώτη σεζόν του Μιλόσεβιτς στην Πρέμιερ Λιγκ τον έβαλαν στις χειρότερες μεταγραφές για το Νησί και πλέον ήταν γεγονός πως είχε μπει για τα καλά στο μάτι του κυκλώνα, ασχέτως αν η Βίλα είχε κερδίσει το Λιγκ Καπ κόντρα στη Λιντς με τον ίδιο να ανοίγει το σκορ στον τελικό. Κανένα μα κανένα ελαφρυντικό από τους αρθρογράφους της εποχής, που είχαν βρει στο πρόσωπο του Σέρβου και της όμορφης αγαπημένης του τα τέλεια “θύματα”. “Με την κακή σου απόδοση μπορείς να τα βρεις, με τον Τύπο αυτής της χώρας ποτέ” του είχε πει ο Λιτλ μετά από κάποια προπόνηση, με τον Μιλόσεβιτς να δείχνει να μην καταλαβαίνει αυτό που θα ακολουθούσε. Εννοείται πως οι παραξενιές της Βέσνα δεν του έδιναν το δικαίωμα να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο ολοκληρωτικά και να βρεθεί σε απόλυτη ψυχική ηρεμία, κυριολεκτικά ποτέ, κάτι που έκανε την κατάσταση ολοένα και χειρότερη εντός των τεσσάρων γραμμών του γηπέδου για τον ίδιο αλλά και την ομάδα του. Η δεύτερή του σεζόν ήταν και αυτή μέτρια (προς κακή) και ουσιαστικά με την έλευση του νέου προπονητή, Τζον Γκρέγκορι, ο Σάβο τέθηκε εκτός ομάδας στα μέσα της τρίτης του σεζόν.

https://www.youtube.com/watch?v=7LZaM6gi9ro

Ήταν Φεβρουάριος του ’98 όταν ουσιαστικά έκλεισε ο κύκλος του Μιλόσεβιτς στα αγγλικά γήπεδα. Το καλοκαίρι η Βέσνα μάζεψε τα ακριβά της ρούχα και τα φανταχτερά της κοσμήματα και μαζί με τον Σάβο έφυγαν για τη Σαραγόσα στην Ισπανία. Εκεί που ο παίκτης βρήκε και πάλι την ηρεμία και την ποδοσφαιρική του Ιθάκη. Το ζευγάρι ήταν πλέον χαρούμενο και αυτή τους η χαρά αποτυπώθηκε με τον καλύτερο τρόπο -εκτός της Ισπανίας- και στα γήπεδα της Ολλανδίας και του Βελγίου για το Γιούρο του 2000, εκεί που ο Σέρβος στράικερ πραγματοποίησε εξαιρετικές εμφανίσεις με τη φανέλα της Γιουγκοσλαβίας, κερδίζοντας μάλιστα και το βραβείο του πρώτου σκόρερ. Ένα βραβείο που μοιράστηκε με τον Ολλανδό Πάτρικ Κλάιφερτ (αμφότεροι είχαν σκοράρει από 5 τέρματα).

Μετά τη Σαραγόσα ακολούθησαν η Πάρμα, η Οσασούνα και η Θέλτα πριν ο παίκτης κλείσει την καριέρα του στη Ρωσία και το παγωμένο Καζάν το 2008, πάντα με την αγαπημένη του Βέσνα στο πλευρό του. Η Βέσνα πάντως με το Καζάν και το κρύο δεν είχε πρόβλημα μιας και τα χρήματα των Ρώσων ήταν υπερβολικά πολλά για την τότε αξία του άντρα της και η ηρεμία είχε πλέον γαληνέψει εντελώς την ψυχή της. Το αγαπημένο ζευγάρι έχει αποκτήσει δύο γιους και μία κόρη και συνεχίζουν να ζουν μαζί. Εννοείται δεν θέλουν να βλέπουν το Μπέρμιγχαμ ούτε ζωγραφιστό. Άδικο δεν τους ρίχνω.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Αγγλικό πρωτάθλημα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Φιλ Τζόουνς μας λείπεις

Ήταν 21/3 του 2010 όταν η Μπλάκμπερν του “Big” Σαν Άλαρντάις υποδέχονταν την Τσέλσι στο Ίγουντ Παρκ και ο κυριλάτος προπονητής έδινε την ευκαιρία στον Φιλ Τζόουνς να κάνει ντεμπούτο στην Πρέμιερ Λιγκ. Βέβαια αν αναλογιστεί κάποιος πως το κεντρικό αμυντικό δίδυμο εκείνης της σεζόν (το βασικό) ήταν ο Χριστόφορος ο Σαμπά και ο Γκαέλ […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ένα βροχερό -και κρύο- απόγευμα στο Στόουκ

Τόπος: Στόουκ-ον-Τρεντ. Χώρος: Ποδοσφαιρικό γήπεδο Μπριτάνια. Ο αέρας λυσσομανάει παγωμένος αλλάζοντας κατεύθυνση και δύναμη κάθε λίγα δευτερόλεπτα. Στις κερκίδες μπορείς να διακρίνεις ανάμεσα στα καθίσματα τον πάγο, όπως και στις άκρες του γηπέδου, ακόμα και στα δίχτυα των δύο τερμάτων. Το έδαφος είναι σκληρό και γλιστράει επικίνδυνα και οι μικρότερες διαστάσεις των ποδοσφαιρικών γραμμών σε […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

6 σχόλια σχετικά με το “H Βέσνα, ο Σάβο και η καριέρα που δεν έγινε ποτέ στην Αγγλία”

  1. Ο/Η nearxos λέει:

    Παίζεις με τον πόνο των Scousers. Not cool…

  2. Ο/Η Villan λέει:

    Εισαι αδικος με το -τωρα- Μπέρμιγχαμ :p

  3. Ο/Η Preben Elkjær λέει:

    @ gargaduaaas

    Θα προσπεράσω το γεγονός ότι έγραψες άρθρο λάιφ στάιλ περιεχομένου, λέγοντας σου απλά ότι είσαι στον σωστό δρόμο, αλλά θα σταθώ στο σχόλιο σου για τον Τομ Μπρέιντι.. Ε λοιπόν όχι δεν είναι ο καλύτερος QB του NFL, άσε τι λένε τα νούμερα και οι τίτλοι, άσε τα μίντια που μιλάνε για τον καλύτερο της ιστορίας, και απλά κάτσε ένα κυριακάτικο βράδυ και δες τους Πάκερς.. Ο Άαρον Ρότζερς δεν είναι απλά ένας καλός κουόρτερμπακ, δεν είναι απλά ο αγαπημένος του Γκρίν Μπέι, είναι το φούτμπολ το ίδιο.. Αυτά που κάνει δεν χωράνε σε νούμερα και στατιστικές, ο άνθρωπος δεν παίζει μόνο με την καρδιά και το σώμα του, αλλά το μυαλό του πάει το άθλημα ένα βήμα παραπέρα..
    Ας είναι ο Μπρέιντι κορυφαίος σε όλα τα υπόλοιπα σάιτ.. Εδώ στο σομπρέρο ΜΌΝΟ Άαρον Ρότζερς..!!

  4. Ο/Η gargaduaaas λέει:

    @ Preben Elkjaer

    Αφού δεν έγραψες το όνομα του Καμ Νιούτον όλα είναι καλά. Ο Ρότζερς είναι τεράστιος παίκτης σίγουρα και έχει βάση το σκεπτικό σου αλλά εγώ θεωρώ κορυφή τον Μάννινγκ. Αυτό που έκανε πρόπερσι απλά ΔΕΝ υπάρχει. Χάρηκα πολύ για το μήνυμά σου, να ξέρεις.

    H ομάδα μου είναι οι Colts, έχω και την εμφάνιση του Έτζεριν Τζέιμς με το 32 :p

  5. Ο/Η Preben Elkjær λέει:

    @ gargaduaaas

    Μάλλον δεν είναι ο κατάλληλος τόπος να μιλάμε για φούτμπολ εδώ, αλλά επειδή το συγκεκριμένο άρθρο το επιτρέπει (έτσι όπως τα κατάφερες με τις wags), να σου πω ότι τον Μάννινγκ τον θεωρώ, φυσικά κορυφαίο, αλλά είναι αυτό που λέμε παίχτης κομπιούτερ.. Έπαιξε τόσο χρόνια σε κορυφαίο επίπεδο, κάνοντας κάθε Κυριακή το ίδιο πράγμα, τέλεια δεν λέω, αλλά ήταν μηχανή ρε παιδί μού. Όπως πχ κομπιούτερ στην οδήγηση ήταν ο Σουμάχερ, αλλά όλοι γουστάραμε Σένα Βιλνέβ Χάκινεν Μοντόγια, το ίδιο είναι ο Φέντερερ στο τέννις, κομπιούτερ σκέτο, αλλά εγώ θέλω Αγκασι Ναδάλ Ντζόκοβιτς, ή πχ άνθρωπος κομπιούτερ ήταν Τζον Χίγκινς, αλλά στην καρδιά μου καλύτερος είναι ο Ρόνι Ο’Σάλιβαν ή κάποια στιγμή να τον φτάσει ο Σέλμπυ..
    Δεν ξέρω αν μπορείς να κατάλαβε τι θέλω να πω..
    Τώρα για τα περσινά του Πέιτον, δεν νομίζω ότι έκανε κάτι σπουδαίο, μέτρια χρονιά, πολύ κακός στο τέλος, τυχεροί οι Μπρόνκος, τους βγήκε ο Οσβάιλερ και φτάσανε στο τέλος που απλά έκανε ένα καλό παιχνίδι ο τσιφ. Από την άμυνα πήραν το σούπερ μπόουλ ξεκάθαρα, όχι από τον Μάννινγκ..
    Για τους κολτς όλες οι ελπίδες στον Λακ, μακάρι να είναι υγιής..
    Αυτά..

  6. Ο/Η gargaduaaas λέει:

    @ Preben Elkjaer

    Καταλαβαίνω τι λες. Κρατάω ότι δεν σχολίασες για τον “Λεμπρόν του NFL” Καμ Νιούτον (πράγμα καλό) και επίσης πως έβαλες στην κουβέντα τον θεό (και άρρωστο με τη Λιβερπουλάρα) Ρόνι Ο’Σάλιβαν. Καλημέρες!!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *