Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Το δύσκολο ταξίδι του Πάολο Γκερέρο

Η ώρα περνούσε βασανιστικά την προτελευταία αγωνιστική των προκριματικών του Μουντιάλ. Στο Μπομπονέρα (που είχε επιλέξει εκτάκτως η Αργεντινή για έδρα, πιστεύοντας ότι θα γίνει κολαστήριο) ήμασταν ήδη στο 40′ κι οι γηπεδούχοι έβλεπαν ότι δεν αρκούσε η φωνή των οπαδών. Το Περού κρατούσε το 0 και μπροστά είχε τον Γκερέρο να τα βάζει μόνος του με Μαστσεράνο, Οταμέντι και ενίοτε κάποιο από τα πλάγια μπακ της Αργεντινής. Σε εκείνο το λεπτό, κέρδισε ένα πλάγιο κι η κάμερα ζούμαρε πάνω του. Κορμί στεγνό και γυμνασμένο παρ’ ότι φτάνει τα 34, γεμάτο τατουάζ, ξυρισμένο κεφάλι στο πλάι, ύφος που δεν σηκώνει πολλά. Ο Αργεντίνος σπίκερ Μαρτίν Αρέβαλο γύρισε στο συνάδελφό του και είπε: «Σε προκαλώ να τον συναντήσεις στις 3 τα χαράματα στην Κονσιστουσιόν».

Στην εποχή της πολιτικής ορθότητας που ζούμε το “αστείο” του προξένησε μεγάλες αντιδράσεις. Αρκετοί το βρήκαν ρατσιστικό εις βάρος του Περού, άλλοι προσβλητικό για την ίδια την Κονσιστουσιόν, μια από τις πιο επικίνδυνες γειτονιές του Μπουένος Άιρες με υψηλότατη εγκληματικότητα. Δεν ξέρουμε αν ο Γκερέρο μετά το τέλος του ματς το έμαθε, το Περού έφυγε με το 0-0 και θα μπορούσε να είχε φύγει με τη νίκη από ένα εξαιρετικό φάουλ του. Αυτοί που γνωρίζουν τον Περουβιανό φορ από μικρό μάλλον θα γέλασαν. Βλέπετε ούτε το παρουσιαστικό του, ούτε κάποια καμώματά του στο γήπεδο ανταποκρίνονται στο χαρακτήρα του, τη ζωή του και τις θυσίες για να φτάσει εκεί που έφτασε.

Ο Πάολο (ή Παόλο όπως είναι το σωστό) από τότε που θυμάται τον εαυτό του ήταν με μια μπάλα στα πόδια. Η μητέρα του διηγείται με περηφάνια ότι οι γείτονες έβγαιναν από τα σπίτια τους για να παρακολουθήσουν τον κανακάρη της να κάνει μαγικά πράγματα με την μπάλα. Έχοντας έναν θείο που ήταν τερματοφύλακας στην εθνική του Περού και έναν άλλον σπουδαίο σέντερ μπακ, τα γονίδια υπήρχαν σίγουρα. Ο θάνατος του πρώτου το 1987, μαζί με όλη την ομάδα της Αλιάνζα σε αεροπορικό ατύχημα σημάδεψε τον μικρό Πάολο που φοβάται τα αεροπλάνα από τότε.

Ο Γκερέρο δεν είχε ποτέ πρόβλημα στο τι καριέρα θα ακολουθήσει. Ναι, όλα τα παιδάκια παίζουν με μία μπάλα, αλλά για τον Γκερέρο δεν ήταν απλά παιχνίδι, ήταν προετοιμασία για μια καριέρα. Από πολύ μικρός το είχε πάρει απόφαση ότι θα γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και δούλευε γι’ αυτό. Ήσυχο παιδί, δεν μιλούσε πολύ, σοβαρό παραπάνω από τα χρόνια του και αποφασισμένο. Όταν οι φίλοι του έβγαιναν έξω, αυτός έκανε διπλές προπονήσεις, στερήθηκε παρέες, διασκέδαση, αλκοόλ, όλα για χάρη της μπάλας. Ο μπαμπάς του ήταν ο σύμβουλος στο ποδοσφαιρικό κομμάτι, η μητέρα του αυτή που δεν τον άφηνε να τρώει μαγιονέζα, γλυκά και τηγανιτά. Μέχρι και τα 28 του τον έπαιρνε τηλέφωνο 1 και 2 το βράδυ να δει αν είναι σπίτι.

Πιζάρο-Γκερέρο. Οι καλύτερες εξαγωγές του Περού εδώ και χρόνια.

Χωρίς καν να έχει ξεκινήσει επαγγελματική καριέρα, παίζοντας στις μικρές ομάδες της Αλιάνζα, οι άνθρωποι της Μπάγερν τον δοκίμασαν, ενθουσιάστηκαν και του είπαν να επιστρέψει στη Γερμανία ένα χρόνο μετά για ενταχθεί στη 2η ομάδα. Ο Γκερέρο συνέχισε τη σκληρή δουλειά και άρχισε να ξεχωρίζει και εκεί. Δυνατός, εργατικός, με άριστη τεχνική. Όπως θυμάται η κυρία Πέτα, ο Γκερτ Μίλερ που τον προπονούσε του είχε μεγάλη αδυναμία και μάλιστα του χάριζε σοκολάτες για κάθε γκολ που έβαζε. Ευτυχώς ο Γκερέρο δεν πάχυνε πολύ, χάρη στην μαμά.

Ο Πάολο στην Μπάγερν συνάντησε τον συμπατριώτη του και εξίσου καλό επιθετικό Κλαούντιο Πιζάρο (μαζί με τον Φαρφάν μια μαγική τριάδα που έβγαλε η Αλιάνζα) που τον βοήθησε πολύ να προσαρμοστεί και να ωριμάσει σε ένα διαφορετικό περιβάλλον. Ο Κλαούντιο ήταν πάντα σαν ο μεγαλύτερος αδερφός του Πάολο, πέντε χρόνια τους χωρίζουν. Στο Μόναχο ο Γκερέρο κατέκτησε δυο πρωταθλήματα και δυο κύπελλα, χωρίς να είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής, αλλά βοηθώντας με τα γκολ του και κυρίως με την εργατικότητά του. Επόμενος σταθμός του ήταν το Αμβούργο, όπου συνέχισε στα ίδια πάνω κάτω επίπεδα γκολ (ποτέ στην καριέρα του δεν έκανε σούπερ χρονιές από άποψη γκολ) αλλά πλέον ήταν ένας σημαντικός παίκτης για την ομάδα του. Τόσο σημαντικός που το Αμβούργο πήγαινε για πρωτάθλημα πριν τον τραυματισμό του. Η φοβία του Γκερέρο να ανέβει στο αεροπλάνο και να επιστρέψει από το Περού, στοίχισε πολύ.

Είχε φυσικά και τις άσχημες στιγμές του, όπως το συμβάν με έναν οπαδό της ομάδας που τα έβαλε μαζί του το 2008 . Ο Γκερέρο φεύγοντας προς τα αποδυτήρια σταμάτησε, τον στάμπαρε και του πέταξε με δύναμη το μπουκάλι νερό που κρατούσε, πετυχαίνοντας διάνα. Η ευστοχία του στοίχισε περίπου 100.000€ συνολικά (πρόστιμο από την ομάδα και την Ομοσπονδία) και πέντε αγωνιστικές. Αυτό όμως είχε και κάποια αιτιολογία. Σε αντίθεση με το δολοφονικό του τάκλιν χωρίς κανέναν λόγο στον τερματοφύλακα (!!) της Στουτγκάρδης το 2012, σε ένα ματς που το Αμβούργο έχανε ήδη με 0-3. Ο Γκερέρο δεν αντέχει την ήττα λένε όσοι τον γνωρίζουν, το παρατσούκλι του είναι ο “Κυνηγός” από τη γνωστή ταινία με τον Σβαρτζενέγκερ.

Με το σκορ 0-3, τρέχει σαν διάολος και κάνει τάκλιν βγαλμένο από τις αλάνες της Λίμα

Ο Περουβιανός φορ έπαιξε συνολικά μια δεκαετία στη Γερμανία και στη συνέχεια σε μια ηλικία που σίγουρα θα μπορούσε να βρει ένα καλό συμβόλαιο στην Ευρώπη αποφάσισε να γυρίσει στη Ν. Αμερική και συγκεκριμένα στη Βραζιλία και την Κορίνθιανς που μόλις είχε κερδίσει το πρώτο Κόπα Λιμπερταδόρες της ιστορίας της. Έπαιξε για τρία χρόνια εκεί και η μεγαλύτερη του στιγμή ήρθε την πρώτη σεζόν όταν και έδωσε το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων στην ομάδα του σκοράροντας επί της Τσέλσι. Στη συνέχεια μετακόμισε στο Ρίο και τη Φλαμένγκο, όπου κλείνει κι εκεί τριετία. Πριν λίγους μήνες του ήρθε μια απίστευτη πρόταση ύψους 6 εκατομμυρίων Ευρώ από την Κίνα, ο Γκερέρο δεν το σκέφτηκε όμως καθόλου. Αρνήθηκε την πρόταση και προτίμησε να μείνει στη Φλαμένγκο για να τη βοηθήσει στην προσπάθειά της για το Λιμπερταδόρες. Η Κίνα δεν θα φύγει από τη θέση της μέχρι το 2018, σημασία για τον Γκερέρο έχουν οι νίκες και οι τίτλοι.

Η μεγαλύτερη στιγμή στην καριέρα του Πάολο Γκερέρο

Και αν έχει αγαπηθεί τόσο στη Γερμανία, όσο και στη Βραζιλία από αρκετούς, η καριέρα του συλλογικά δεν είναι τόσο εντυπωσιακή θα πει κανείς. Μπορεί και να είχε δίκιο αν ξεχνούσαμε το φαινόμενο Γκερέρο-Περού. Ο Γκερέρο έπαιξε σε τέσσερα Κόπα Αμέρικα, σε δύο από αυτά οδήγησε τη χώρα του στην τρίτη θέση βγαίνοντας 1ος σκόρερ της (το 2011 μάλιστα πρώτος στη διοργάνωση), πάντα κορυφαίος της παίκτης. Αυτό που έλειπε όμως ήταν ένα Μουντιάλ. 2006, 2010 και 2014 ο Γκερέρο τα είδε από την τηλεόραση και μάλιστα χωρίς να έχει βοηθήσει πολύ στα προκριματικά.

Αυτή τη φορά όμως και σε αυτή την ηλικία τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Ο Γκερέρο ήταν συγκλονιστικός, σκόραρε 6 φορές και κουβάλησε στις πλάτες του επιθετικά τη χώρα του, ξεπερνώντας τόσο τον Πιζάρο, όσο και τον ιστορικό Κουμπίγιας και έγινε ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών του Περού. «Αν ήταν Αργεντινός ή Ουρουγουανός θα έπαιζε στην Μπαρτσελόνα» είπε ο Σεμπαστιάν Βινιόλο, ένας άλλος Αργεντίνος δημοσιογράφος πριν μερικούς μήνες, όταν ο Γκερέρο σκόραρε στο 2-2 μεταξύ Περού και Αργεντινής. Το 33ο του γκολ και τυχερό ήταν αυτό που κράτησε ζωντανό το όνειρο, λίγες μέρες μετά το ματς του Μπομπονέρα. Το φάουλ με την Κολομβία έστειλε το Περού στα μπαράζ με τη Νέα Ζηλανδία και δικαίωσε την λατρεία ενός ολόκληρου έθνους που βλέπει την εθνική του να αγγίζει μια πρόκριση σε Μουντιάλ για πρώτη φορά από το 1982. Ενός έθνους που κατέκλυσε κινηματογράφους για να δει πέρσι το “Γκερέρο, η ταινία” βασισμένο στη ζωή του και τις θυσίες. Ένας παίκτης που δεν έπαιξε ποτέ επαγγελματικό ποδόσφαιρο στη χώρα, αλλά λατρεύεται σαν θεός.

Στο τρέιλερ της ταινίας, ο μικρός Πάολο παίζει μόνος μπάλα κάπου στη Λίμα και λέει «Εδώ έμαθα ότι ο μόνος τρόπος να πραγματοποιείς τα όνειρά σου, είναι να προπονείσαι χωρίς να σταματάς. Μέρα και νύχτα. Να παλεύεις μέχρι το τέλος». Και θα ήταν το πιο ιδανικό τέλος, ο Γκερέρο να ολοκληρώσει την καριέρα του με την εθνική στη Ρωσία, σε ένα Μουντιάλ. Λίγη ώρα μετά το αμφιλεγόμενο αστείο του Αργεντίνου σπίκερ, ο Γκερέρο έδινε στα αποδυτήρια του Μπομπονέρα δείγμα για τον έλεγχο αντιντόπινγκ. Κανείς δεν έδωσε σημασία, μέχρι που έσκασε η είδηση βόμβα. Ο Γκερέρο βρέθηκε θετικός σε απαγορευμένη ουσία. Ο Περουβιανός δημοσιογράφος που το αποκάλυψε δέχτηκε πάνω από 1.200 απειλητικά μηνύματα για τη ζωή του από εξοργισμένους φιλάθλους. Θα άλλαζε κάτι αν δεν το έλεγε αυτός; Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι ο Γκερέρο θα έπαιζε στα μπαράζ μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος, ενώ έτσι η ΦΙΦΑ αναγκάστηκε να πάρει μέτρα. Μέσα στην απελπισία ενός ολόκληρου λαού, ο δημοσιογράφος έγινε προδότης της πατρίδας.

Ο αρχηγός Γκερέρο θα χάσει σίγουρα τα ματς με τη Νέα Ζηλανδία αφού έχει τιμωρηθεί προληπτικά για 30 ημέρες, μέχρι να ολοκληρωθεί και ο δεύτερος έλεγχος. Η ουσία δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα, αλλά λέγεται ότι είναι κάποιος μεταβολίτης από τα φύλλα της κόκας (από όπου προέρχεται η κοκαΐνη). Οι άνθρωποι του Γκερέρο υποστηρίζουν ότι προέρχεται από ένα τσάι που ήπιε ο παίκτης (είναι αρκετά συνηθισμένο σε κάποιες χώρες της Λ. Αμερικής το τσάι κόκας) για να αντιμετωπίσει τη γρίπη. Αν θα πειστούν οι αρμόδιοι είναι άγνωστο. Ο “Κυνηγός” ελπίζει ακόμα ότι θα τη γλιτώσει, ότι το όνειρο δεν θα σταματήσει, ότι θα αποδείξει την αθωότητά του και ότι στη Ρωσία θα είναι εκεί με το Περού. Αλλιώς στα 33 του, κινδυνεύει με τιμωρία 2 ετών και πιθανότατα το άδοξο τέλος μιας σπουδαίας καριέρας.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ποδόσφαιρο Λατινικής Αμερικής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Ήρωες που δεν ξέρουμε: Πάμπλο Βικό

Η Αντρογκέ είναι μια από τις γειτονιές της περιφέρειας του Μπουένος Άιρες, ένα μέρος περίπου τριάντα χιλιάδων κατοίκων με πολλά δέντρα και λιθόστρωτους δρόμους, που ο μεγάλος συγγραφέας Χορχέ Λουίς Μπόρχες εκθείαζε σε κείμενά του, καθώς είχε περάσει εκεί πολλά όμορφα καλοκαίρια όταν ήταν παιδί. Η Αντρογκέ, που βρίσκεται περίπου 20 χιλιόμετρα πιο νότια από […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η Αργεντινή του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα

Ας ξεκινήσω από κάτι απλό: Δεν πιστεύω στην ιδέα “Καλύτερος παίκτης όλων των εποχών”. Δεν θέλω να διαλέξω, δεν μπορώ να διαλέξω και δεν το θεωρώ και δίκαιο να διαλέξω. Το ποδόσφαιρο πέρα από τις τρομερές διαφορές που έχει ανάλογα με την περιοχή στην οποία παίζεται, εξελίσσεται συνέχεια και έχει αλλάξει σε τέτοιο βαθμό σε […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

1 σχόλια σχετικά με το “Το δύσκολο ταξίδι του Πάολο Γκερέρο”

  1. Ο/Η berberos λέει:

    μακαρι να πιασει τοπο η κινηση που εκαναν προσφατα οι αρχηγοι ομαδων του μουντιαλ προς τη φιφα ζητωντας να επιτραπει η συμμετοχη αυτου του καθαροαιμου ατιου…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *