Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Κατά της Συνδρομητικής Τηλεόρασης

Πριν από οχτώ χρόνια στην Αργεντινή, η τότε πρόεδρος Κριστίνα Κίρσνερ έβαλε σε εφαρμογή το πρόγραμμα «Ποδόσφαιρο για Όλους». Αυτό πρακτικά σήμαινε ότι σε όλες τις κατηγορίες της Αργεντινής καμία συνδρομητική τηλεόραση δε θα μπορούσε να έχει αποκλειστικά δικαιώματα μετάδοσης των αγώνων. Όλοι έπρεπε να παίζουν σε ανοιχτά κανάλια εθνικής εμβέλειας. Αυτό το μέτρο ουσιαστικά έδιωξε όλες τις πλατφόρμες ιδιωτικής τηλεόρασης, καθότι ποιος θα επιβίωνε δείχνοντας μόνο το Τσάμπιονς Λιγκ ή το ΝΒΑ;

Αυτό όμως τελείωσε τον Αύγουστο που μας πέρασε. Ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής, Μαουρίσιο Μάκρι, στο πρόγραμμα γενικότερων περικοπών τελείωσε το «Ποδόσφαιρο για όλους», κόβοντας κάθε κρατική επιχορήγηση του προγράμματος. Αυτό όπως καταλαβαίνετε δεν έκατσε καλά στους οργανωμένους και μη οπαδούς των ομάδων. Ειδικά όταν τα δικαιώματα πήγαν στη «Φοξ Τέρνερ» τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα. Άρχισαν λοιπόν οι σύνδεσμοι οργανωμένων οπαδών να συνεργάζονται κατά της ιδιωτικοποίησης των ποδοσφαιρικών τηλεοπτικών δικαιωμάτων.

Πρωτεργάτης της κίνησης είναι ο Ερνάν Άισενμπεργκ. Σε συνέντευξή του στον μεγαλύτερο αθλητικό ραδιόφωνο της Αργεντινής, «Ράδιο Σουρ», τον Αύγουστο λάνσαρε την καμπάνια. Το βασικό θέμα του Άισενμπεργκ ήταν το πόσο άλλαξαν όλα τόσο ξαφνικά. Ότι ΠΑΕ, η Λίγκα και η Φοξ Τέρνερ κάθισαν και έκλεισαν τα συμβόλαια χωρίς να ρωτήσουν κανέναν. Λέει λοιπόν ότι οι αργεντίνικοι σύλλογοι δεν είναι ακριβώς ΠΑΕ, κάτι που και ο ίδιος ο Μάκρι παραδέχθηκε. Ο πρόεδρος όταν έληξε το «Ποδόσφαιρο για Όλους» είπε ότι «Αν όλοι οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι του πλανήτη είναι Ανώνυμες Εταιρίες, το αργεντίνικο ποδόσφαιρο πρέπει να προσαρμοστεί». Ο Άισενμπεργκ τονίζει ότι οι αργεντίνικοι σύλλογοι λειτουργούν ως ΠΑΕ, ενώ δεν είναι. Υπάρχουν εξαιτίας των οπαδών που τους χρηματοδοτούν με συνδρομές και εισιτήρια. Σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα, αν κάποιος δεν είναι μέλος ενός συλλόγου δεν έχει δικαίωμα αγοράς εισιτηρίου για να πάει να δει την ομάδα του.

Η λογική του Άισενμπεργκ είναι ξεκάθαρη: Οι σύλλογοι υπάρχουν εξαιτίας των οπαδών, οπότε δεν γίνεται να μας στερούν τις μισές δυνατότητες να δούμε τις ομάδες μας χωρίς να μας ρωτήσουν. Επίσης πέταξε το καρφί ότι όλη τη διαδικασία την έτρεξε η εταιρία «Κλαρίν», τηλεπικοινωνιακός γίγαντας στην Αργεντινή που διευθύνει ο γαμπρός του Μάκρι. Επίσης, εντελώς τυχαία, το πρώτο ματς που μεταδόθηκε συνδρομητικά ήταν το πρώτο σουπερκλάσικο της χρονιάς.

Η πρόταση για αντίδραση είναι επίσης απλή: Μποϊκοτάζ. «Πρέπει να βρούμε ένα τρόπο να παρακολουθούμε τους αγαπημένους μας συλλόγους χωρίς να δώσουμε ούτε ένα πέσο σε αυτούς τους ανθρώπους. Όταν εγώ πλήρωσα τη συνδρομή μου στο σύλλογο δε μου είπαν τίποτα για μεταδόσεις των αγώνων από τη συνδρομητική τηλεόραση. Τι προνόμια έχω εγώ σαν οπαδός από την προβολή των αγώνων;». Στην τελική εκεί που απευθύνεται το προϊόν είναι οι οπαδοί των συλλόγων. «Γίνονται συμφωνίες εκατομμυρίων με κάτι που είναι δικό μας» κατέληξε ο Άισενμπεργκ.

Και αν σας φαίνεται όλο αυτό ένα ρομαντικό κίνημα κατά του σύγχρονου ποδοσφαίρου, της εμπορευματοποίησης του και των πολυεθνικών, ακούστε την πρόταση του: Μοντέλο ΝΒΑ. Προτείνει λοιπόν ο Άισενμπεργκ τα παιχνίδια του κάθε συλλόγου να μεταδίδονται ελεύθερα στην πόλη από την οποία προέρχεται και για την υπόλοιπη επικράτεια ας κάνουν ότι θέλουν. Ας είναι συνδρομητικά. Διότι το βασικό ζητούμενο είναι να μην επιβαρύνονται παραπάνω οι οπαδοί που πάνε και στο γήπεδο.

Όλοι βέβαια ξέρουμε ότι η αποτελεσματικότητα τέτοιων κινήσεων είναι αμφίβολη. Στο σουπερκλάσικο, για παράδειγμα, υπήρξαν αρκετές γειτονιές και καφετέριες όπου είτε είχαν συνδρομητική, είτε το έκλεβαν μέσω στριμ, έβγαλαν γιγαντοοθόνες στους δρόμους. Αυτό όμως δε θα μπορούσε να κρατήσει πολύ, αντίθετα μια κίνηση που έκανε ένα τοπικό κανάλι μπορεί να αλλάξει το σκηνικό ριζικά. Πρόκειται για το κανάλι Luján Pares TV, το οποίο μετέδιδε τα τελευταία 5 χρόνια τα παιχνίδια των δύο ομάδων της επαρχίας, Φλάνδρια και Λουχάν, και φυσικά συνέχισε να το κάνει και φέτος.

Δε θα υπήρχε κανένα θέμα αν η Φλάνδρια δεν είχε ανέβει στη Νασιονάλ Β, δηλαδή σε εθνικής εμβέλειας κατηγορία, της οποίας τα δικαιώματα μετάδοσης έχει το Φοξ. Το αθλητικό τμήμα του καναλιού καταγγέλλει ότι η Αργεντίνικη Ομοσπονδία έχει πει στους άλλους συλλόγους της κατηγορίας να μην επιτρέπουν την είσοδο των καμερών τους στα γήπεδά τους, έτσι περιορίζεται στο να μεταδίδει μόνο τα εντός έδρας ματς του συλλόγου της Φλάνδρια. Όπως όμως δηλώνει ο προϊστάμενος του αθλητικού προγράμματος του σταθμού, «δε μας δίνουν τα παιχνίδια να τα μεταδίδουμε δωρεάν και επειδή δεν είναι εμπορικά, το Φοξ τα αγόρασε για να μην τα μεταδίδει καθόλου. Αυτή τη στιγμή οι κάτοικοι του Λουχάν δεν μπορούν να δουν τα εκτός έδρας παιχνίδια της ομάδας τους καθόλου».

Το περίεργο της υπόθεσης είναι ότι το κανάλι έχει το νόμο με το μέρος του. Όπως είναι τώρα το νομικό πλαίσιο στην Αργεντινή, ο νόμος περί Υπηρεσιών Οπτικοακουστικών Επικοινωνιών στο άρθρο 77 ορίζει ότι σε μια δεδομένη περιοχή «τα αθλητικά γεγονότα οφείλουν να παρέχονται σε δωρεάν μορφή». Εντελώς τυχαία, γίνεται συζήτηση για αλλαγή του συγκεκριμένου άρθρου. Οπότε όλη η μαφιόζικου τύπου ιστορία με το κανάλι Λουχάν Πάρες είναι ότι κάνει χρήση ενός άρθρου που αν εφαρμοστεί καθολικά, όλη η συμφωνία των τηλεοπτικών με τη Φοξ καταρρέει. Δηλαδή αν σε κάθε επαρχία της Αργεντινής, περιλαμβανομένου και του Μπουένος Άιρες, γίνει αυτό, τότε το Φοξ θα υπάρχει μόνο για να μεταδίδει τα παιχνίδια σε εθνική εμβέλεια. Παράνοια.

Η μάχη που δίνουν το κίνημα «Ποδόσφαιρο για Όλους» και το κανάλι Λουχάν Πάρες απέναντι σε ένα διεθνή κολοσσό όπως το Φοξ είναι άνιση, ειδικά όταν έχουν απέναντι τους και την ποδοσφαιρική ομοσπονδία. Η διαφορά τους με τα παρεμφερή κινήματα στην Ευρώπη είναι πως αυτό που διεκδικούν είναι νόμιμο. Αλλά όπως συμβαίνει παντού στον κόσμο έξω από τις τέσσερις γραμμές στο χορτάρι, το πιο πιθανό σε μια τέτοια περίπτωση είναι να αλλάξει ο νόμος.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Μέσα Μαζικής Εξημέρωσης, ποδόσφαιρο Λατινικής Αμερικής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Σώζουμε το Ποδόσφαιρο

Εδώ και 8 χρόνια υπάρχει στην Αργεντινή μια ΜΚΟ που ονομάζεται «Salvemos al Fúbol», δηλαδή ‘Σώζουμε το Ποδόσφαιρο’. Η οργάνωση ιδρύθηκε με πρωτοβουλία της προέδρου της, Λιλιάνα Μάρτα Σουάρες το 2006 και ενός δικαστικού, και νυν αντιπροέδρου, του Μαριάνο Οσβάλδο Μπερχές. Η Σουάρες έχασε το 1995 το γιο της Ντανιέλ Γκαρσία από επίθεση σε γήπεδο […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Όταν οι ανατροπές γίνονται ρουτίνα

Μπορεί το 2016 να είναι μια χρονιά γεμάτη άσχημα γεγονότα στον κόσμο, αλλά στο ποδόσφαιρο τα θαύματα διαδέχονται το ένα το άλλο. Πριν λίγες μέρες είχαμε δει το έπος της άσημης Ιντεπεντιέντε ντελ Βάγιε που κατάφερε να φτάσει στον ημιτελικό του Κόπα Λιμπερταδόρες. Το κατάφερε με επικές αποδράσεις, σαν τον πρωταγωνιστή σε κακές ταινίες δράσης, […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *