Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Όταν ο Ντιέγκο παντρεύτηκε

 

Είμαι σίγουρος ότι κάθε φορά που ένα νέο κείμενο για τον Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα γράφεται σε αυτή τη σελίδα, κάποιοι θα σκέφτονται “αμάν ρε παιδιά, μας έχετε πρήξει”. Και μπορεί να έχουν δίκιο. Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό όμως, είναι ότι τα κείμενα δεν γράφονται επειδή ο Ντιέγκο ήταν απλώς ένας τεράστιος παίκτης, αλλά επειδή η ζωή του και η πολλές φορές υπεργραφική περσόνα του μας έχουν δώσει τόσες πολλές ιστορίες, που δεν γίνεται να μην μοιραστείς όλα όσα τραγελαφικά έχει ζήσει, πέρα από τα όσα μαγικά έχει κάνει. Με αφορμή λοιπόν τα σημερινά του γενέθλια, αυτή εδώ είναι η ιστορία του γάμου του. Γιατί ο γάμος του Ντιέγκο, δεν ήταν ένας απλός γάμος. Ήταν το γεγονός της χρονιάς το 1989, ο γάμος του αιώνα για την Αργεντινή, ένα θρυλικό event.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. O Ντιέγκο κι η Κλαούντια Βιγιαφάνιε ήταν ήδη ζευγάρι για δέκα χρόνια και είχαν αποκτήσει δύο κόρες, την Ντάλμα και τη Τζιανίνα (που θα παντρευόταν αργότερα τον Κουν Αγκουέρο, σαν γνήσια λατινοαμερικάνικη σαπουνόπερα). Το 1989, με τον Ντιέγκο να είναι σούπερ σταρ και παίκτης της Νάπολι, το ζευγάρι αποφάσισε να παντρευτεί. Η Κλαούντια είχε δηλώσει: «Θέλουμε ένα συνηθισμένο γαμήλιο πάρτι, όπως κάθε ζευγάρι». Βέβαια αγαπητέ αναγνώστη που πιθανώς σκέφτεσαι να παντρευτείς, το συνηθισμένο φαίνεται ότι έχει διαφορετική ερμηνεία για τον καθένα μας. Οπότε, αν η μέλλουσα γυναίκα σου πει κάτι τέτοιο, μην πανηγυρίζεις πριν μάθεις τις λεπτομέρειες.

Η σεμνή τελετή έλαβε χώρα στην εκκλησία Σαντίσιμο Σακραμέντο στο Μπουένος Άιρες στις 7 Νοεμβρίου του 1989 κι η Κλαούντια εμφανίστηκε με ένα νυφικό επιπέδου πριγκίπισσας Νταϊάνα, καθώς είχε περίπου 1.500 πολύτιμους λίθους και συνολικά 5 κιλά κρυστάλλους γαλλικής προέλευσης. Αν προσθέσουμε τη διαμαντένια τιάρα και τα μαργαριτάρια, η Κλαούντια φορούσε το ΑΕΠ μιας χώρας πάνω της. Το γαμήλιο γλέντι έγινε στο Εστάδιο Λούνα Παρκ μια αρένα πολλαπλών χρήσεων του Μπουένος Άιρες στην οποία είχε διοργανωθεί Μουντομπάσκετ παλιότερα, πολλοί σπουδαίοι αγώνες μποξ, συναυλίες καλλιτεχνών από τον Φρανκ Σινάτρα μέχρι πιο πρόσφατα τους Dream Theater, μέχρι και επίσκεψη του Πάπα. Στο κέντρο της αρένας υπήρχε μια ειδική σκηνή για τους νεόνυμφους, ενώ το πάτωμα είχε καλυφθεί παντού με γκρι μοκέτα. Στην οροφή δέσποζε ένας τεράστιος πολυέλαιος ύψους έξι μέτρων με συνολικά… 12.000 λάμπες.

Μπιλάρδο, Κλαούντια, Ντιέγκο και δον Χούλιο

Ο γάμος όμως είναι οι προσκεκλημένοι του. Κι έτσι ο Ντιέγκο είπε να καλέσει μόλις 1.200 άτομα. Ανάμεσα στους καλεσμένους ήταν ο Φιντέλ Κάστρο κι οι τελευταίοι δύο πρόεδροι της Αργεντινής (Ραούλ Αλφοσίν και Κάρλος Μένεμ), αλλά τελικά δεν έδωσαν το παρόν. Αντίθετα, το παρόν έδωσε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, γιατί καλή η αντιπαλότητα Νάπολι-Μίλαν σε μια χρονιά που πάλεψαν μέχρι τέλους για το πρωτάθλημα, αλλά ένα καλό πάρτι δεν το χάνεις. Ο Σίλβιο δεν ήταν ο μόνος που ταξίδεψε από την Ιταλία. Ο Ντιεγκίτο έδωσε περίπου 500.000 δολάρια για να ναυλώσει ένα αεροπλάνο που θα μετέφερε από την Ευρώπη φίλους, δημοσιογράφους και άλλους ποδοσφαιριστές, ενώ έκλεισε περίπου 300 δωμάτια σε ξενοδοχεία του Μπουένους Άιρες για να φιλοξενήσει πολλούς από τους καλεσμένους. Το τσάρτερ της χαράς ήταν ετερόκλητο, καθώς ανάμεσα στους σπουδαίους προσκεκλημένους από την Ευρώπη όπως ήταν οι συμπαίκτες του Ντιεγκίτο, βρίσκονταν η κομμώτρια της Κλαούντια κι οι δύο αρχηγοί των οργανωμένων οπαδών της Νάπολι. Φυσικά στο γάμο υπήρχαν και μεγάλες προσωπικότητες από την Αργεντινή, σελέμπριτιζ που δεν έχει νόημα να αναφέρουμε γιατί δεν μας λένε κάτι, αλλά και άνθρωποι του ποδοσφαίρου όπως ο Αλφρέντο ντι Στέφανο, ο Κάρλος Μπιλάρδο, ο Μαουρίσιο Μάκρι (πολύ πριν γίνει πρόεδρος της Μπόκα και της Αργεντινής) και φυσικά ο άνθρωπος που έκανε κουμάντο στο ποδόσφαιρο της χώρας για δεκαετίες, ο πρόεδρος της Π.Ο. της χώρας Χούλιο Γκροντόνα. ‘Ολοι αυτοί έκαναν και τα αντίστοιχα δώρα. Υπήρχαν τέσσερις λίστες γάμου σε πολυτελή καταστήματα της Αργεντινής και της Ιταλίας, με το πιο ακριβό αντικείμενο να είναι… ένα κρυστάλλινο κεφάλι αλόγου της γαλλικής πολυτελούς εταιρείας Lalique, τιμής μόλις 11.000 δολαρίων.

Φυσικά το “Λούνα Παρκ” δεν έμοιαζε καθόλου με στάδιο. Οι εξέδρες είχαν κρυφτεί, καθώς 29 φορτηγά για 1,5 ημέρα άδειαζαν τα 4.200 φυτά που τοποθετήθηκαν ως ντεκόρ, μαζί με έναν… καταρράκτη και έναν ουρανό με σύννεφα. Οι 120 εργάτες διέλυσαν το γήπεδο του μπάσκετ στο οποίο είχαν εμφανιστεί οι Χάρλεμ Γκλομπτρότερς πριν μόλις 36 ώρες και ετοίμασαν το σκηνικό. Το ζευγάρι έφτασε περίπου στα μεσάνυχτα υπό τους ήχους των Μπετόβεν και Χέιντελ μέσα σε μια Ρολς-Ρόις Φάντομ του 1937. Το αυτοκίνητο ήταν ιστορικό, καθώς ήταν του Αυστριακού εμπόρου όπλων Φριτζ Μαντλ και το είχε κατασχέσει αρχικά ο Γκέμπελς (ναι, αυτός ο Γκέμπελς), πριν ο Μαντλ καταφέρει να το μεταφέρει στην Αργεντινή όπου και διέφυγε. Τελικά, ήρθε στην ιδιοκτησία ενός τοπικού επιχειρηματία που το δάνεισε στον Μαραντόνα για το γάμο. Ο Ντιέγκο είχε ήδη επιτεθεί σε έναν φωτογράφο πιο πριν, ενώ αυτός δεν ήταν ο μοναδικός καβγάς της βραδιάς, καθώς ένας κουνιάδος του πλακώθηκε με κάποιους καλεσμένους, σε ένα γάμο που θα είχε πολλά να διδάξει στο Hangover. Η τούρτα ήταν περίπου 1,5 μέτρο σε ύψος (όχι πολύ πιο κοντή από τον Ντιέγκο), με οκτώ ορόφους, και κόπηκε στις 3.30 τα χαράματα, ενώ οι καλεσμένοι έφαγαν καναπεδάκια με χαβιάρι, σολομό, χαμόν σερράνο και ένα σωρό άλλα εδέσματα, ενώ αντίστοιχα έπιναν καλό κρασί και άλλα ποτά. Εκτός από το πέταγμα της ανθοδέσμης, στην Αργεντινή (πιθανώς και αλλού, δεν είμαι ειδικός) υπάρχει ακόμα ένα έθιμο. Η νύφη και οι φίλες της κρατάνε κάποιες κορδέλες που είναι ανακατεμένες και στο τέλος, αυτή που έχει την άλλη άκρη από την κορδέλα της νύφης κερδίζει. Στο γάμο του Ντιέγκο, υπήρχαν 100 τέτοιες κορδέλες κι η καθεμία είχε στην άκρη της ένα χρυσό δαχτυλίδι, ενώ η 100η είχε ένα διαμαντένιο δαχτυλίδι (το οποίο ευτυχώς έμεινε στο σόι, μια που το κέρδισε τελικά η αδερφή του Ντιέγκο).

Και στα δικά μας, οι λεύτερες…

Το γλέντι κράτησε μέχρι πρωίας και όσοι δούλεψαν εκείνο το βραδύ στην αρένα, είπαν αργότερα ότι είδαν πράγματα που δεν είχαν ξαναδεί ποτέ στη ζωή τους. Ο Ντιέγκο λίγο αργότερα, με ιδιωτικό τζετ, έφυγε για το Κάπρι οικογενειακώς και με τους πιο κοντινούς φίλους του για να συνεχίσει το γλέντι. Με την Αργεντινή εν μέσω οικονομικής κρίσης δεν ήταν λίγοι αυτοί που έκαναν σκληρή κριτική στο αγαπημένο παιδί της χώρας. Το ζευγάρι υπολογίζεται ότι έδωσε περίπου… 2 εκατομμύρια δολάρια για το όλο event. Όπως συχνά συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, όλα έγιναν για το… τίποτα. Παρά τη μακροχρόνια σχέση τους, ο γάμος Ντιέγκο-Κλαούντια δεν πήγε καλά. Τα προβλήματα του Ντιέγκο με τα ναρκωτικά και οι απιστίες του (είχε ήδη ένα παιδί από το 1986 το οποίο και αναγνώρισε πολύ αργότερα, ενώ συνολικά έχει αναγνωρίσει επισήμως 8 παιδιά σε διάφορες χώρες, σαν παλιός ναυτικός) δεν επέτρεψαν στο γάμο να πάει καλά.

Η Κλαούντια κατέθεσε αίτηση διαζυγίου το 1998 και όσο κι αν σας φαίνεται απίστευτο, το ζευγάρι είναι στα δικαστήρια μέχρι και φέτος (!!). Ακόμα και μετά το διαζύγιο πέρασαν πολλές διαφορετικές φάσεις, όταν ο Ντιέγκο είχε πιάσει πάτο η Κλαούντια τον βοήθησε, αλλά οι διαμάχες συνεχίζονται κυρίως με κατηγορίες για οικονομικούς λόγους. Ο Ντιέγκο ισχυρίζεται ότι η Κλαούντια του έκλεψε 9 εκατομμύρια δολάρια, μαζί με ένα σωρό αντικείμενα αξίας. Οι αλληλομηνύσεις είναι πάρα πολλές, στο θέμα δυστυχώς έχουν μπλέξει κι οι δύο κόρες και λύση προς το παρόν δεν υπάρχει. Σίγουρα όμως, πριν από 30 χρόνια, ο γάμος αυτός έγραψε ιστορία και τουλάχιστον για μια σεζόν έφερε γούρι. Η Νάπολι λίγους μήνες αργότερα κέρδισε το πρωτάθλημα με δυο βαθμούς διαφορά από τη Μίλαν του Σίλβιο (που τελικά αποζημιώθηκε με τα καναπεδάκια με χαβιάρι) κι ο Ντιέγκο έκανε μια μυθική χρονιά σκοράροντας 16 φορές στο πρωτάθλημα.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ιστορίες για το τζάκι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Βίος και πολιτεία του Λουτσιάνο Γκαούτσι

Μέσα στην ιστορία του ιταλικού ποδοσφαίρου, οι μεγάλες στιγμές, οι σπουδαίοι παίκτες και οι τεράστιες ομάδες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με υπερ-γραφικές παρουσίες. Ειδικά στις μικρότερες ομάδες της χώρας. Μια τέτοια περίπτωση είναι κι ο Λουτσιάνο Γκαούτσι που οι ιστορίες του και ο μύθος του περιπλέκονται μέσα στα περίπου 40 χρόνια ενεργούς παρουσίας στα δρώμενα της […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μια εβδομάδα γεμάτη Βίνι Τζόουνς

Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για κάθε οπαδό του καλτ ποδοσφαίρου (και με τον χειρότερο για κάθε οπαδό του όμορφου ποδοσφαίρου) κύλησε αυτή η πρώτη εβδομάδα του 2015, την οποία μπορούμε άνετα να αποκαλέσουμε και “εβδομάδα του Βίνι Τζόουνς”. Πρώτα ο απόηχος από την προβολή του ντοκιμαντέρ για την ‘Crazy gang’ της Γουίμπλεντον, μετά το ότι την Δευτέρα γιόρτασε τα […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *