Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Ο άνθρωπος που δεν εγκατέλειψε το όνειρό του

Ήταν ένας τελικός που πέρασε στα ψιλά. Μπορεί το Κόπα Σουνταμερικάνα να είναι ο 2ος σημαντικότερος διασυλλογικός θεσμός στην Λ. Αμερική, αλλά πολύ συχνά οι οπαδοί των μεγάλων χωρών τον σνομπάρουν, καθώς οι σημαντικότερες ομάδες αγωνίζονται στο Κόπα Λιμπερταδόρες. Ο φετινός τελικός του Σουνταμερικάνα όμως ήταν υπέροχος. Τόσο από άποψη συγκινήσεων, όσο και ιστοριών. Οι οπαδοί της Κολόν Σάντα Φε έκαναν ηρωικές προσπάθειες να μη χάσουν αυτό το παιχνίδι, ταξιδεύοντας με οποιονδήποτε τρόπο στην Ασουνσιόν της Παραγουάης. Το μποτιλιάρισμα στα σύνορα ήταν απίστευτο, αλλά υπομονετικά περίμεναν όλοι για να βρεθούν στο Εστάδιο Χενεράλ Πάμπλο Ρόχας και να δουν το ματς απέναντι στην Ιντεπεντιέντε ντελ Βάγιε από το Εκουαδόρ. Τα βίντεο και οι φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν, έδειχναν μια πανστρατιά για το ταξίδι.

Κι οι δύο ομάδες έφτασαν στον τελικό αποκλείοντας Βραζιλιάνους. Η Ιντεπεντιέντε την Κορίνθιανς κι η Κολόν την Ατλέτικο Μινέιρο. Η ατμόσφαιρα στο γήπεδο ήταν απίστευτη. Οι Αργεντίνοι έπαιζαν ουσιαστικά εντός έδρας κι η αισιοδοξία ήταν μεγάλη, καθώς όλοι περίμεναν από τον αγαπημένο «Πούλγκα» Ροντρίγκες να κάνει για μια ακόμα φορά ένα μαγικό και να φέρει την κούπα πίσω στη Σάντα Φε.  Η Κολόν μπήκε πιο δυνατά, με τον κόσμο της να τη σπρώχνει. Πολλές φορές όμως είναι οι λεπτομέρειες που αλλάζουν τη μορφή ενός αγώνα. Κι η καταρρακτώδης βροχή που ξεκίνησε στην πρωτεύουσα της Παραγουάης λίγο μετά την έναρξη του ματς, σίγουρα άλλαξε την εικόνα του παιχνιδιού. Εκεί άρχισε να μετράει το πάθος κι η δύναμη. Κάπως έτσι, η Ιντεπεντιέντε άνοιξε το σκορ στο 24′ από μια ανύποπτη φάση, ένα μακρινό φάουλ και μια σέντρα για κεφαλιά. Η Κολόν προσπάθησε να αντιδράσει, αλλά πλέον το γήπεδο είχε μετατραπεί σε λίμνη. Η ομάδα του Εκουαδόρ είχε και τα στοιχεία της φύσης μαζί της. Ο διαιτητής αναγκάστηκε να διακόψει το παιχνίδι για μισή ώρα, καθώς οι ποδοσφαιριστές πάσχιζαν για να κάνουν ένα μέτρο με την μπάλα.

Εντυπωσιακή ατμόσφαιρα, πλημμύρα και τέσσερα γκολ

Μετά τη διακοπή, η Κολόν προσπάθησε να πιέσει ψηλά. Υπερβολικά ψηλά. Σε μια φάση στο 41′, έχασε την μπάλα στο κέντρο κι η αντεπίθεση των παικτών της Ιντεπεντιέντε έφερε το γκολ. Σοκ. 2-0 από το πρώτο ημίχρονο. Η απογοήτευση διάχυτη στους περίπου 35 χιλιάδες εκδρομείς. Στο 49′ όμως, μια χαραμάδα ελπίδας, καθώς η ομάδα τους κερδίζει πέναλτι. Εκτελεστής φυσικά, ποιος άλλος. Ο Ροντρίγκες. Ο άνθρωπος για τα δύσκολα, έτοιμος να γράψει ακόμα μια σπουδαία στιγμή στην καριέρα του. Σε ένα από τα πιο κρίσιμα χτυπήματα πέναλτι της ζωής του. Η μέρα όμως δεν θα είχε τελικά το δικό του όνομα. Θα είχε του Χόρχε Πίνος. Του τερματοφύλακα που από τότε που γεννήθηκε, πριν 30 χρόνια στην πόλη Κεβέδο του Εκουαδόρ, ήταν με μια μπάλα στα πόδια. Παίζοντας ως τερματοφύλακας. Γιατί αυτή ήταν η θέση του πατέρα του και αυτή και η δική του. Με τη διαφορά ότι του άρεσε να κάνει όλα αυτά τα λατινοαμερικάνικα, να προσπαθεί να φτιάχνει το παιχνίδι, να παίζει κι αυτός, να συμμετέχει.

Ο Πίνος έπαιξε σε κάποιες μικρές ομάδες, δοκιμάστηκε και στην Μπαρσελόνα του Εκουαδόρ, αλλά δεν μπόρεσε να βρει θέση σε κάποια ομάδα της Α’ εθνικής. Μέχρι που το 2016 το όνειρο φάνηκε να γίνεται πραγματικότητα. Και μάλιστα στην Ευρώπη. Ένας μάνατζερ του βρήκε ομάδα στην Ουγγαρία κι ο Πίνος αποφάσισε να μεταναστεύσει. Το ταξίδι θα γινόταν μέσω Βραζιλίας. Κάπως έτσι ο Πίνος βρέθηκε σε μια μικρή πόλη του Παρανά, περιμένοντας τη βίζα του για το όνειρο. Η βίζα όμως δεν ερχόταν. Ο Πίνος περίμενε. Και περίμενε. Χωρίς νόημα όμως. Όπως αποκαλύφθηκε, το συμβόλαιο ήταν πλαστό και δεν υπήρχε καμία ομάδα στην Ουγγαρία. Ο Πίνος είχε μπλέξει με απατεώνες. Βρισκόταν τρεις μήνες στη μέση του πουθενά, σε μια ξένη χώρα και χωρίς χρήματα. Χάρη στη βοήθεια της πρεσβείας τα κατάφερε και επέστρεψε στο Εκουαδόρ. Ένας μεγάλος σεισμός όμως που έγινε την ίδια χρονιά, έκανε την οικονομική κατάσταση ακόμα χειρότερη. Το ποδόσφαιρο δεν φαινόταν πλέον να αποτελεί λύση για τον Πίνος. «Έγινα οδηγός και έβλεπα το ποδόσφαιρο πλέον από μακριά. Το να γίνω οδηγός ήταν η μοναδική λύση που είχα. Πολλές φορές έβαζα τα κλάματα γιατί δεν ήμουν ικανός να βρω ομάδα».

Μετά από ένα μήνα, ο Πίνος άφησε την καριέρα του οδηγού για κάτι άλλο. Ξανά όμως μη ποδοσφαιρικό. Βρήκε δουλειά σε ένα τσίρκο, ως πλανόδιος πωλητής. Έκοβε βόλτες πουλώντας μάνγκο, τα οποία καθάριζε η γυναίκα του. Η γυναίκα του που τον στήριξε πάρα πολύ σε όλες αυτές τις δυσκολίες. Ο Χόρχε έπαιρνε τα καθαρισμένα μάνγκο και φώναζε μες τον κόσμο για να πουλήσει τα φρούτα και να στηρίξει την οικογένειά του. «Δεν ντρέπομαι, ούτε το μετανιώνω. Ήταν σημαντικό για να προχωρήσω και να πραγματοποιήσω τα όνειρά μου. Πολλές φορές πήγαινα και στο σχολείο του γιου μου για να πουλήσω». Πράγματι, ο Πίνος συντήρησε την οικογένειά του για αρκετούς μήνες και τελικά επέστρεψε στο ποδόσφαιρο, με την Τέκνικο Ουνιβερσιτάριο, μια μικρή ομάδα που όμως έπαιζε στην Α’ εθνική. Οι εμφανίσεις του ήταν τόσο καλές, που τον έφεραν στην πιο σημαντική Ιντεπεντιέντε ντελ Βάγιε τον Φεβρουάριο του 2019. Κι από εκεί στο Κόπα Σουνταμερικάνα και σε έναν τελικό.

Ο Πίνος ήδη ζούσε το όνειρο, αλλά η μεγαλύτερη χαρά του θα ερχόταν στην Παραγουάη. Εκεί που έπιασε το πέναλτι του Ροντρίγκες και στη συνέχεια κράτησε την εστία του ανέπαφη μέχρι και το 89′ που ο Εμανουέλ Ολιβέιρα μείωσε σε 2-1 και έδωσε ξανά ελπίδες στην Κολόν. Το δράμα για τους εκδρομείς από τη Σάντα Φε γράφτηκε στις καθυστερήσεις, όταν έχασαν μια καλή ευκαιρία για να ισοφαρίσουν και στο τέλος, με όλη την ομάδα πάνω από τη σέντρα, δέχτηκαν το τρίτο γκολ που έγραψε το τελικό 3-1. Ο τίτλος πήγε στο Εκουαδόρ και ο παίκτης του αγώνα ήταν ο Χόρχε Πίνος. Ο άνθρωπος που το 2016 ήταν εκτός ποδοσφαίρου και τρία χρόνια αργότερα καθόριζε έναν διεθνή τελικό. Σε ένα παιχνίδι που είχε άγρια ομορφιά και γέμισε με συναισθήματα όσους το παρακολούθησαν. Λίγες μέρες πιο μετά, ο Πίνος κλήθηκε για πρώτη φορά στη ζωή του και στην εθνική του Εκουαδόρ. Μέσα στη χαρά πάντως, ήρθε και μια ανησυχία. Η Κολόν (σε μία λίγο… χαμηλή ενέργεια) έκανε ένσταση για τη συμμετοχή του Πίνος. Κάποιοι καλοθελητές ενημέρωσαν ότι υπήρχε πρόβλημα με τη μεταγραφή του Πίνος τον περασμένο Φεβρουάριο, τότε που η πρώην του ομάδα υποστήριξε ότι υπήρξε πλαστή υπογραφή. Η Κολόν ζήτησε την τιμωρία του παίκτη και φυσικά την αφαίρεση του τίτλου. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά στη συνέχεια πάντως, η CONMEBOL γνωμοδότησε υπέρ της Ιντεπεντιέντε, λέγοντας ότι όλα τα έγγραφα είναι σωστά.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ποδόσφαιρο Λατινικής Αμερικής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Το να βλέπεις την ομάδα σου, σώζει ζωές

Αυτός ο χαρωπός τυπάκος είναι ο Φακούντο Μπούργος. Ο Φακούντο εξακολουθεί να είναι και σήμερα χαρωπός και κυρίως ζωντανός χάρη στην ομάδα του. Βλέπετε, ο Φακούντο βρισκόταν στο Βέλγιο και μάλιστα έπρεπε να βρίσκεται το πρωί της Τρίτης στον σταθμό Μάελμπεκ (τον σταθμό στόχο της επίθεσης των τρομοκρατών στις Βρυξέλλες) για να συνεχίσει την πορεία […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Όταν το παιδί θαύμα της Κολομβίας βρήκε ξανά τον Κάρλο

Τον Ιανουάριο του 2004 διοργανώθηκε στην Κολομβία το καθιερωμένο τουρνουά Pony Futbol (πλέον ονομάζεται Baby Futbol), ένα τουρνουά που μαζεύει τα μεγαλύτερα ταλέντα της χώρας σε ηλικίες 11 και 12 ετών με έπαθλο ένα κύπελλο. Από εκεί έχουν περάσει ένα σωρό διάσημοι παίκτες όπως ο Κάρλος Μπάκα, ο Ρανταμέλ Φαλκάο, ο Νταβίντ Οσπίνα, ο Φρέντι […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

3 σχόλια σχετικά με το “Ο άνθρωπος που δεν εγκατέλειψε το όνειρό του”

  1. Ο/Η thanosleeds λέει:

    Σε εμάς που ασχολούμαστε με το Λατινοαμερικάνικο ποδόσφαιρο πιο επιφανειακά και ενημερωνόμαστε κυρίως από άρθρα του Σομπρέρο, η Ιντεπεντιέντε Ντελ Βάγιε έγινε γνωστή προφανώς το 2016 με τη μυθική της πορεία στο Λιμπερταδόρες. Ο τελικός του Σουνταμερικάνα ήταν από αυτούς που δεν ξέρεις ποιανού το μέρος να πάρεις, της μικρούλας Ιντεπεντιέντε που έκανε άλλο ένα θαύμα (παίζοντας πολύ ωραία μπάλα μέχρι να φτάσει στον τελικό), ή της συμπαθητικής Κολόν και των χιλιάδων τρελαμένων.
    Στα σημεία, το fairytale της Ιντεπεντιέντε Ντελ Βάγιε νομίζω πως άξιζε λίγο παραπάνω να τελειώσει με την κατάκτηση του Σουνταμερικάνα.

  2. Ο/Η Γιώργος Κεντρωτής λέει:

    Υπέροχο, όπως πάντα! Ήμουν με την Κολόν, αλλά η Ιντεπεντιέντε ήταν άξια νικήτρια.

  3. Ο/Η Jürgen Spock λέει:

    Με γεια το σάιτ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *