Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Το χαλασμένο και γούρικο ρολόι του Χάουαρντ Κένταλ

Ο Χάουαρντ Κένταλ ανήκει στις κορυφαίες προσωπικότητες που έχει γνωρίσει το κοινό της Έβερτον. Για τους περισσότερους, και για μένα, είναι ο κορυφαίος. Δεν χρειάζεται να είσαι φίλος των «ζαχαρωτών» ή να ασχολείσαι φανατικά με το Αγγλικό ποδόσφαιρο για να το γνωρίζεις αυτό. Για μια ομάδα που θα βρίσκεται πάντα στην σκιά της Λίβερπουλ είναι πολύ σημαντικό να βρίσκει κάποιος τόσο σημαντικές μορφές στις σελίδες της ιστορίας της για να ασχοληθεί μαζί της. Ο Κένταλ είναι ο άνθρωπος που, ως προπονητής, χάρισε στην ομάδα το τελευταίο της πρωτάθλημα, το 1987, αλλά και το μοναδικό της Ευρωπαϊκό τρόπαιο, το Κύπελλο Κυπελλούχων του 1985, αλλά είναι και κάποιος που κατέκτησε μαζί της τίτλους και ως ποδοσφαιριστής. Δυστυχώς, εδώ και τέσσερα χρόνια, δεν βρίσκεται πια μαζί μας αφού απεβίωσε στα 69 του. Διαβάζοντας τις τελευταίες μέρες, όπως συνηθίζω, διάφορα αθλητικά νέα επικαιρότητας, σε ιστοσελίδες κυρίως του εξωτερικού, έπεσα πάνω σε μια ιδιαίτερη, και αρκετά, ρομαντική ιστορία που ανέβηκε στο Talksport, με θέμα και τον Κένταλ, και αυτή σας μεταφέρω.

Όπως είναι γνωστό εδώ και λίγες μέρες η διοίκηση της Έβερτον απέλυσε τον Μάρκο Σίλβα δίνοντας την θέση του σε κάποιον εκ των θρύλων της σύγχρονης ιστορίας της ομάδας. Αυτός φυσικά και δεν είναι άλλος από τον Σκοτσέζο, πρώην επιθετικό και μεγάλο μπαχαλάκια, Ντάνκαν Φέργκιουσον. Και κάπου εδώ αρχίζει η ιστορία. Δύο μέρες μετά την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της ομάδας, και συγκεκριμένα στις 7 Δεκεμβρίου, ο Φέργκιουσον έκανε το επίσημο ντεμπούτο του στον πάγκο της Έβερτον, επικρατώντας μάλιστα της εξαιρετικής Τσέλσι με 3-1, και βγάζοντας, έστω και προσωρινά, την ομάδα από την ζώνη του υποβιβασμού. Ο Σκοτσέζος αγωνίστηκε υπό τις οδηγίες του Κένταλ, όταν ήταν παίκτης, και οι δύο τους ανέπτυξαν μια βαθιά και αληθινή φιλία που σταμάτησε το 2015 με τον θάνατο του δεύτερου. Όταν μάλιστα ανέλαβε την ομάδα, ο πρώτος άνθρωπος που πήρε τηλέφωνο ο Φέργκιουσον ήταν η Λίλι, η γυναίκα του καλού του φίλου, για να της πει τα ευχάριστα και να πάρει την ευχή της.

«Μου τηλεφώνησε και μου είπε για την Έβερτον. Ήταν τόσο χαρούμενος. Μου είπε μάλιστα πόσο πολύ θα ήθελε να ζούσε ο Χάουαρντ για να τον δει να κάθεται στον πάγκο που αυτός μεγαλούργησε και που κάποτε, από εκεί, του έδινε οδηγίες. Χάρηκα πάρα πολύ και χωρίς να το σκεφτώ ιδιαίτερα τον ρώτησα αν θα ήθελε να φορέσει το ρολόι του άντρα μου στον πρώτο, δικό του, επίσημο αγώνα. Είχαν μια απίστευτη σχέση οι δυο του. Θυμάμαι τον Ντάνκαν να έρχεται στο σπίτι μας τις Κυριακές και να βλέπει ποδόσφαιρο με τον Χάουαρντ. Συζητούσαν με τις ώρες. Ο Ντάνκαν είναι παθιασμένος με την Έβερτον και ένα όνειρό του έγινε πραγματικότητα. Ήμουν εκεί μαζί με την οικογένειά του και ήταν όλοι δακρυσμένοι από συγκίνηση. Ήταν κάτι το μοναδικό γι’ αυτούς» είπε η Λίλι στο Talksport. Ο Φέργκιουσον φυσικά και δέχτηκε το δώρο, αν και όταν το φόρεσε, στο δεξί του χέρι μιας και στο αριστερό φορούσε το περικάρπιο που συνήθιζε να φορά όταν έπαιζε ποδόσφαιρο, είδε πως αυτό ήταν χαλασμένο. Όπως του είπε η Λίλι, ο Κένταλ συνήθιζε να το φοράει καθημερινά, αν και αυτό δεν ήταν το καλό του ρολόι, καθαρά από συνήθεια. Δεν θυμόταν μάλιστα αν δούλευε ακόμα και τότε. Ο Φέργκιουσον τελικά φόρεσε το ρολόι και είδε να του φέρνει γούρι, κατακτώντας μάλιστα το πρώτο του τρίποντο, ως προπονητής της ομάδας που λατρεύει για τους ανθρώπους που τον λατρεύουν. Για το μόνο πάντως που η Λίλι δηλώνει σίγουρη είναι πως αν η Έβερτον κερδίσει και το δεύτερο σερί παιχνίδι της, με τον νέο της προπονητή, τότε αποκλείεται να πάρει πίσω το ρολόι. Όπως δήλωσε πάντως και η ίδια, αν είναι για το καλό του Ντάνκαν και της Έβερτον, δεν θα την πειράξει καθόλου.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Αγγλικό πρωτάθλημα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Μια μικρή ιστορία για την Φωλιά της Μίλγουολ

Φεβρουάριος του 2012. Ανατολικό Λονδίνο. Άπτον Παρκ. Αν θυμάμαι καλά ήταν Σάββατο πρωί, γύρω στις 11, και η Γουέστ Χαμ ήταν πανέτοιμη να υποδεχτεί την Μίλγουολ για τον β’ γύρο της Τσάμπιονσιπ. Εννοείται πως οι αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονταν σε επιφυλακή όπως κι όλος ο απλός κόσμος που ζει γύρω, και αρκετά κοντά, στο γήπεδο. Η […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Όλα για ένα ενοίκιο

Αν υπήρχε ποδοσφαιρικό φαινόμενο της πεταλούδας, τότε πιθανότατα η ιστορία ενός από τα μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά ντέρμπι (με την απόλυτη έννοια του όρου που θέλει την κόντρα δυο ομάδων από την ίδια πόλη) θα αποτελούσε το καλύτερο παράδειγμα. Ήταν το μακρινό 1892 όταν ο Τζον Χόουλντινγκ, ζυθοποιός που διετέλεσε και δήμαρχος της πόλης του Λίβερπουλ, έγραφε […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

1 σχόλια σχετικά με το “Το χαλασμένο και γούρικο ρολόι του Χάουαρντ Κένταλ”

  1. Ο/Η berberos λέει:

    ποσο ψυχη βγαζει αυτο το θηριο στον παγκο των ζαχαρωτων..? τον βλεπω να κοπανιεται και με κανει να θελω να μπω μεσα στο γηπεδο και να τα δωσω ολα για παρτη του!!! και ας μην ειμαι καν εβερτον (συμπαθεστατοι κ αδικημενοι ισως τοφις)
    και ας μην ειμαι καν ποδοσφαιριστης…
    ωραια ιστορια…
    υ.γ. χατς οφ στον μερακλη που εψησε τον χαουαρντ κενταλ να δουλεψει στην ελλαδα…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *