Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Έρλινγκ Χόλαντ όπως Μίκι Ο’ Νιλ

Τον Νοέμβριο του 2000 έβγαινε στις σκοτεινές αίθουσες η ταινία «Snatch» του Βρετανού σκηνοθέτη Γκάι Ρίτσι. Ο Μπραντ Πιτ είχε ένα μικρό, και υπεργαμάτο, ρόλο μιας και υποδυόταν τον τσιγγάνο Μίκι Ο’ Νιλ. Έναν τρελό τύπο που έβγαζε χρήματα παίρνοντας μέρος σε παράνομους αγώνες πυγμαχίας με γυμνά χέρια. Το χάρισμα που διέθετε σπάνιο και μοναδικό μιας και μπορούσε να ρίξει νοκ-άουτ τον αντίπαλό του με την πρώτη γροθιά που θα κατάφερνε να περάσει προς το κεφάλι του. Ο Έρλινγκ Χόλαντ, εδώ και λίγο καιρό παίκτης της Ντόρτμουντ, εκείνο το διάστημα που παιζόταν η ταινία ήταν περίπου πέντε μηνών και ο διάσημος ποδοσφαιριστής πατέρας του είχε μόλις πάρει μεταγραφή για την Μάντσεστερ Σίτι, από την Λιντς, αγνοώντας φυσικά πως λίγους μήνες αργότερα θα έβαζε, ουσιαστικά, τέλος στην καριέρα του λόγω ενός αντιαθλητικού, στα όρια της φυλακής, χτυπήματος ενός Ιρλανδού ψυχάκια με το όνομα Ρόι Κιν. Ο Χόλαντ φυσικά και δεν έχει κανένα κοινό με τον Μίκι Ο’Νιλ, μιας και δεν μεγάλωσε σε κανένα φτωχό καταυλισμό και ούτε είχε ιδιαίτερες σκοτούρες, και δυσκολίες, μεγαλώνοντας, εκτός του γεγονότος πως, και αυτός, έχει το χάρισμα να βγάζει «νοκ-άουτ» με μόλις ένα «χτύπημα» τους αντιπάλους του. Όπου χτύπημα βάλτε τη λέξη σουτ και όπου νοκ-άουτ βάλτε τη λέξη γκολ. Aς περάσουμε όμως στην ουσία.

Ο νεαρός επιθετικός πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με την φανέλα της Ντόρτμουντ στις 18 Ιανουαρίου στην έδρα της Άουσμπουργκ στη νίκη με 3-5, μπαίνοντας στο γήπεδο για τα τελευταία 33 λεπτά του αγώνα. Κατάφερε να σουτάρει τρεις (3) φορές προς την αντίπαλη εστία πετυχαίνοντας τρία (3) τέρματα, έχοντας μόλις 14 επαφές με την μπάλα, με τα δύο τέρματα να έρχονται από αρκετά δύσκολη γωνία αφού πρώτα είχε κινηθεί εξαιρετικά στο χώρο για να υποδεχτεί την πάσα. Για να το καταλάβουμε καλύτερα να πω πως είχε 1.19 xGoals στον αγώνα, με το ένα γκολ να έχει έρθει μπροστά σε κενή εστία μετά από πάσα, πάρε-βάλε, από συμπαίκτη.

Στον επόμενο αγώνα, στο 5-1 με την Κολονία, πέρασε στο γήπεδο για τα τελευταία 23 λεπτά και κατάφερε, με μόλις 12 επαφές με την μπάλα, να σουτάρει τρεις (3) φορές προς την αντίπαλη εστία, τις δύο εντός εστίας, σκοράροντας δύο (2) τέρματα, έχοντας 1.33 xGoals. Στο 5-0 με την Ουνιόν Βερολίνου ήταν η πρώτη φορά που ο Λουσιέν Φαβρ τον έβαλε στην αρχική εντεκάδα με τον νεαρό Νορβηγό να σκοράρει και πάλι δύο (2) γκολ σε δύο (2) σουτ, έχοντας 0.78 xGoals και 27 επαφές με την μπάλα. Αν συνυπολογίσουμε και το παιχνίδι για το κύπελλο, στην ήττα στην έδρα της Βέρντερ Βρέμης, με τον παίκτη να περνάει στον αγωνιστικό χώρο στην αρχή του β’ ημιχρόνου και να σκοράρει ένα (1) τέρμα στο μοναδικό σουτ που έκανε εντός της εστίας καταλαβαίνουμε πως ο νεαρός έχει σκοράρει οχτώ (8) τέρματα σε μόλις τέσσερις (4) εμφανίσεις με μόλις οχτώ (8) σουτ προς την αντίπαλη εστία και όλα αυτά έχοντας αγωνιστεί συνολικά 153 λεπτά. Σε πολύ απλά μαθηματικά: σκοράρει ένα γκολ για κάθε 20 λεπτά που αγωνίζεται, έχοντας 100% επιτυχία στα σουτ που στέλνει εντός της εστίας του αντίπαλου τερματοφύλακα.

Είναι τόσο μοναδικό όσο ακούγεται. Αυτό που έχει επίσης μεγάλη σημασία και που μεγαλώνει τα ποσοστά επιτυχίας κάποιου για να σκοράρει είναι πως ο Χόλαντ στα τρία (3) παιχνίδια για το πρωτάθλημα δεν έχει επιχειρήσει κανένα σουτ εκτός της περιοχής, έχοντας πέντε (5) από το ύψος του πέναλτι, με τα τέσσερα (4) να έχουν γίνει γκολ και μόλις τρία (3) από την μικρή περιοχή. Φυσικά, όπως έγραψα και παραπάνω, έγιναν γκολ και τα τρία. Όλα του τα γκολ επίσης έχουν επιτευχθεί με το αριστερό του πόδι όπως και η μοναδική key pass που έχει καταφέρει για το πρωτάθλημα, σε ένα κομμάτι -αυτό της δημιουργίας, που δείχνει να υστερεί -τουλάχιστον- προς το παρόν μιας και τα περιθώρια βελτίωσης δεν έχουν ταβάνι κατά την ταπεινή μου γνώμη. Επόμενο παιχνίδι για την Μπορούσια, στην έδρα της Λεβερκούζεν, με τον Χόλαντ να ξεκινά, λογικά, και πάλι βασικός, και να δηλώνει πανέτοιμος για να συνεχίσει το μοναδικό του ρεκόρ και τα τέλεια ποσοστά της ευστοχίας του. Όπως δηλαδή και ο τσιγγάνος μποξέρ Μίκι στην στυλάτη ταινία του Γκάι Ρίτσι.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Γερμανικό ποδόσφαιρο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Ο Μίδας του γερμανικού ποδοσφαίρου

Στο ποδόσφαιρο γίνεται πολύ συχνά η κουβέντα για το ποια “σχολή σκέψης” είναι η καλύτερη. Κι όταν λέμε σχολή σκέψης, εννοούμε συνήθως το επιθετικό, θεαματικό ποδόσφαιρο ή την πιο αμυντικογενή τακτική που κοιτάζει την κατάκτηση του αποτελέσματος με οποιονδήποτε τρόπο. Στην Αργεντινή, η μάχη μεταξύ των δυο… φιλοσόφων προπονητών που μισιούνταν με πάθος, του Μπιλάρδο […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το ευχαριστώ που χρωστάει η Γερμανία στο Γκέκα

Τη σεζόν 2006-2007 το Γερμανικό ποδόσφαιρο δεν ήταν και στα καλύτερα του. Το πρωτάθλημα κατέληξε στη Στουτγκάρδη των Χίλντεμπραν, Μπάμπελ, Κακάου και του Σάμι του Κεντίρα, με τη Μπάγερν Μονάχου να τερματίζει τέταρτη και καταϊδρωμένη. Στο -10 παρακαλώ απ’ την κορυφή. Ο Φάνης ο φονιάς Γκέκας δεν τα είχε βρει με τον Παναθηναϊκό και είχε […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *