Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Ο Γάλλος που έστειλε στον πάγκο τον Μαρσέλο

Όταν κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής προετοιμασίας η Ρεάλ Μαδρίτης διασύρθηκε με 3-7 από την Ατλέτικο τα αστεία για την τραγική άμυνα της είχαν την τιμητική τους. Η ομάδα του Ζιντάν είχε δεχθεί 12 γκολ σε 3 φιλικά, μια επίδοση που δεν βελτιώθηκε ούτε μετά την 7αρα, αφού ακολούθησαν άλλα 4 γκολ παθητικό στα επόμενα 2 παιχνίδια. Το αμυντικό πρόβλημα κυριαρχούσε σε όλες τις συνεντεύξεις τύπου του Γάλλου προπονητή και ο προβληματισμός ότι μια ακόμα χρονιά μπορεί να πάει στράφι εξαιτίας των εύκολων γκολ στην άμυνα ήταν έντονος.

Πώς γίνεται μια ομάδα με τερματοφύλακα τον Κουρτουά, τετράδα στην άμυνα τους Μαρσέλο, Ράμος, Βαράν, Καρβαχάλ και μπροστά τους Κρος και Κασεμίρο να μην μπορεί να κρατήσει ανέπαφη την εστία της ακόμα και με υποδεέστερους αντιπάλους; Και ποιον από αυτούς τους παίκτες παγκόσμιας κλάσης μπορείς να αλλάξεις για να βελτιώσεις την κατάσταση; Η απάντηση ήρθε από εκεί που μάλλον δεν το περίμενε κανείς. Από τη θέση που η Ρεάλ έχει έναν από τους καλύτερους αριστερούς μπακ όλων των εποχών.

Η μεταγραφή του Φερλάν Μεντί το καλοκαίρι από τη Λιόν δεν συνοδεύτηκε από ντόρο ανάλογο με αυτόν των υπόλοιπων κινήσεων της Ρεάλ, αφού o 24χρονος Γάλλος μετρούσε μόλις 2 σεζόν σε πρώτη κατηγορία. Ακόμα και η παρουσία του στο γαλλικό πρωτάθλημα αποτελούσε μια υπέρβαση για έναν παίκτη που πέρασε μια πολύ ζόρικη εφηβεία, αρκετά διαφορετική από αυτή του μέσου επαγγελματία ποδοσφαιριστή.

Στα 9 του εντάχθηκε στις ακαδημίες της Παρί σεν Ζερμέν ελπίζοντας ότι θα ακολουθήσει τα βήματα του Ροναλντίνιο. Στα 12 όμως άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα προβλήματα στο ισχίο και στα 15 του βρέθηκε στο νοσοκομείο με αρθρίτιδα. Πέρασε 3 μήνες εκεί ξαπλωμένος και μετά ακολούθησε ένα ακόμα 6μηνο πόνου, κατά τη διάρκεια του οποίου μετακινούνταν μόνο με αναπηρικό αμαξίδιο.

Εκεί κάπου όλοι πίστεψαν ότι το ποδόσφαιρο τέλειωσε γι’αυτόν, αφού και οι γιατροί του έλεγαν πως οι πιθανότητες να επιστρέψει στα γήπεδα στην κατάσταση που ήταν και πριν είναι λίγες. Έπρεπε να περάσει ένας χρόνος συνολικά για να ξεκινήσει μια πρώτη προσπάθεια επιστροφής, αρχίζοντας από τα πάρα πολύ βασικά. Όπως λέει ο ίδιος: “Πήγα στο κέντρο αποθεραπείας και εκεί μου έμαθαν σιγά-σιγά πως να περπατάω ξανά! Κυριολεκτικά βήμα-βήμα.”

Η σοβαρή περιπέτεια υγείας που πέρασε μπορεί να μην του άφησε τελικά κανένα κουσούρι αλλά αναμενόμενα τον άφησε πίσω στο θέμα της ποδοσφαιρικής ωρίμανσης. Για αρκετό καιρό τα τρεξίματα, η ψυχολογία και οι επιδόσεις του δεν ήταν ίδια, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι της Παρί να του δείξουν έμμεσα την πόρτα της εξόδου. Για κάποιον όμως που στα 15 του έχασε για μήνες την ικανότητα να περπατάει, η απόρριψη από την ομάδα του Παρισιού δεν ήταν σοβαρός λόγος για να τα παρατήσει. Ο πιτσιρικάς αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του αλλού κι έτσι από τις χλιδάτες εγκαταστάσεις της Παρί βρέθηκε σε μια ερασιτεχνική ομάδα στα προάστια της πόλης, που αγωνιζόταν στην 4η κατηγορία. Εκεί τον είδε και τον εντόπισε η Χάβρη, που φημίζεται για την ικανότητα της στην παραγωγή και αξιοποίηση νέων ταλέντων, και με αυτόν τον τρόπο το νερό μπήκε στο αυλάκι.

Χάρη στο πείσμα του, ο Μεντί έκανε το όνειρο του πραγματικότητα και αγωνίστηκε τελικά στην πρώτη κατηγορία της Γαλλίας, απλά όχι με τη φανέλα της Παρί. Παίζοντας με τη Λιόν και ειδικά με τις εμφανίσεις του στο Τσάμπιονς Λιγκ τράβηξε τα βλέμματα αρκετών. Ένας από αυτούς ήταν και ο συμπατριώτης του, Ζινεντίν Ζιντάν, που εισηγήθηκε προσωπικά την απόκτηση του. Τα αποτελέσματα για την ώρα αποδεικνύουν ότι το μάτι του Ζιζού ‘κόβει’ ακόμα.

Λίγο πριν μπούμε στην τελική ευθεία της σεζόν, η Ρεάλ βρίσκεται μόνη πρώτη στη βαθμολογία, έχοντας σαν ισχυρό της όπλο αυτό που όλοι στην αρχή της σεζόν πίστευαν πως θα είναι η αχίλλειος πτέρνα της: Την άμυνα της. Mε 13 γκολ παθητικό σε 22 παιχνίδια η ομάδα του Ζιντάν δεν έχει απλά την καλύτερη άμυνα στην Ισπανία αλλά και την καλύτερη στα 5 μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης! Και ένας από τους πιο βασικούς λόγους είναι ο Φερλάν Μεντί, η μοναδική ουσιαστικά αλλαγή του Ζιντάν στην άμυνα.
Ο Γάλλος αριστερός μπακ μετράει 13 συμμετοχές στο φετινό πρωτάθλημα (την ώρα που ο Μαρσέλο έχει περιοριστεί στις 7) και σε αυτά τα παιχνίδια η Ρεάλ είναι αήττητη, έχοντας δεχτεί μόνο 3 γκολ. Το στατιστικό γίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακό αν σκεφτεί κανείς ότι με αυτόν στον αγωνιστικό χώρο η Ρεάλ έχει να μαζέψει τη μπάλα από τα δίχτυα της σε οποιονδήποτε αγώνα από τις 11 Δεκεμβρίου!
Στην αναπόφευκτη σύγκριση με τον Μαρσέλο, ο Μεντί κερδίζει κατά κράτος στο κομμάτι της αμυντικής συνεισφοράς, κάτι που φαίνεται εκτός από τα στατιστικά και από τα ουκ ολίγα δημόσια εγκώμια των συμπαικτών του αλλά και των οπαδών της ‘βασίλισσας’. Ο Βραζιλιάνος παραμένει φυσικά πιο δραστήριος και επικίνδυνος στο επιθετικό σκέλος αλλά αυτό δεν φαίνεται να αρκεί, τουλάχιστον φέτος, στον Ζιντάν που έχει ρίξει μεγάλο βάρος της αναμόρφωσης της Ρεάλ στην άμυνα.
Το ότι δεν φτάνει τα επίπεδα του Μαρσέλο στην επίθεση δεν σημαίνει φυσικά ότι ο Μεντί αντιμετωπίζει δυσκολίες με τη μπάλα στα πόδια. Το ακριβώς αντίθετο θα λέγαμε, μιας και ο Γάλλος είναι αυτή τη στιγμή, όσο απίθανο κι αν ακούγεται, ο δεύτερος καλύτερος ντριπλέρ της Ρεάλ, πίσω από τον Αζάρ, και ο 9ος καλύτερος στην Πριμέρα Ντιβιζιόν! Αυτό το χαρακτηριστικό του παιχνιδιού του δεν είναι κάτι καινούργιο πάντως, αφού από τη Λιόν ακόμα ο Μεντί έδειξε τρομερή έφεση στο ντριπλάρισμα. Πέρσι είχε τον 3ο μεγαλύτερο μέσο όρο επιτυχημένων προσπαθειών σε σχέση με τους αμυντικούς των 5 μεγάλων πρωταθλημάτων.
Αν και για την ώρα ο Μεντί φαίνεται να κερδίζει αυτή την εσωτερική, άτυπη μάχη για τη φανέλα του βασικού και να δικαιώνει απόλυτα τον Ζιντάν για την επιλογή του, κανείς δεν μπορεί να ξεγράψει τον Μαρσέλο εν όψει της δύσκολης συνέχειας σε Ισπανία και Ευρώπη. Μιλάμε άλλωστε για έναν παίκτη που κέρδισε 4 πρωταθλήματα και 4 Τσάμπιονς Λιγκ παίζοντας με τρομερή επιτυχία τη συγκεκριμένη θέση. Ακόμα κι αυτό όμως, το να κοντράρεις στα ίσα από την πρώτη σου κιόλας σεζόν σε μια τέτοια ομάδα έναν από τους καλύτερους αριστερούς μπακ όλων των εποχών είναι τεράστιο επίτευγμα για έναν παίκτη που πριν μερικά χρόνια ήταν για μήνες σε ένα αμαξίδιο, χωρίς να γνωρίζει αν θα μπορεί να παίξει ποτέ ξανά ποδόσφαιρο σε οποιοδήποτε επίπεδο.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ισπανικό πρωτάθλημα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Το Κόκκινο Βιβλίο των Μεταγραφών

Μετά τον πυρετό του Copa America, που είχε μετατρέψει το σάιτ σε παράρτημα της Ολέ στην Ελλάδα, επιστρέφουμε στην πεζή Ευρωπαϊκή πραγματικότητα και σε αγαπημένα μας μου θέματα όπως εκείνο των χορηγών. Όλοι γνωρίζουμε λοιπόν ότι στη Μαδρίτη εκτός από τους δύο συλλόγους που βρίσκονται εντός πόλης και συγκεντρώνουν το 90% των φιλάθλων οπαδών της, […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μεταγραφή μετά από Απαίτηση

Έκλεισε λοιπόν νωρίς-νωρίς το μεγάλο ντιλ της μεταγραφικής περιόδου του Ιανουαρίου. Ο Φελίπε Κουτίνιο πήγε από τη Λίβερπουλ στη Βαρκελώνη για περίπου €160Μ. Αν σας αρέσει αυτή η κίνηση και δε θέλετε κάποιος να σας χαλάσει τη διάθεση, μπορείτε να σταματήσετε την ανάγνωση εδώ. Ο γράφων από το καλοκαίρι δεν ήταν ιδιαίτερα θερμός στη μεταγραφή […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *