Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Το καλύτερο ντέρμπι του Σαββατοκύριακου

Πιθανότατα δεν θα το βρεις στις ευρωπαϊκές λίστες με τα καλύτερα ντέρμπι του κόσμου. Αλλά στη Λ. Αμερική γνωρίζουν τη σημασία του. Και για να ευλογήσουμε και τα γένια μας, εδώ και χρόνια το γνωρίζουν κι οι αναγνώστες μας. Το κλάσικο της πόλης Αβεγιανέδα έξω από το Μπουένος Άιρες, το ντέρμπι μεταξύ Ράσινγκ Κλουμπ και Ιντεπεντιέντε, έγραψε ακόμα μια χρυσή σελίδα στην ιστορία του. Στην ιστορία που έκανε δυο αδέρφια να μη μιλιούνται, με δυο ομάδες που έχουν μια ιστορία συναντήσεων με τρομερά γεγονότα, ένα παιχνίδι που έχει βγάλει ιερά τέρατα του ποδοσφαίρου, από τον Ντιέγκο Μιλίτο μέχρι τον Κουν Αγκουέρο. Ένα τέτοιο ματς που τα είχε όλα έγινε και χθες.

Αυτή είναι η σύντομη έκδοση του ματς. Αν θέλετε να απολαύσετε τα υπόλοιπα συνεχίστε παρακάτω.

Υπό το αυστηρό βλέμμα του εμβληματικού Ντιέγκο Μιλίτο, το σχεδόν κατάμεστο Ελ Σιλίντρο υποδέχτηκε τις δύο ομάδες. Παρ’ ότι πολύ συχνά αυτά τα ματς έχουν μόνο… εξωποδοσφαιριστικό ενδιαφέρον, το χθεσινό παιχνίδι είχε πολλές φάσεις. Ο ρυθμός ήταν εξαιρετικός και στο 21′ είχαμε τη μεγαλύτερη φάση, με το σουτ του Μοντόγια που παραλίγο να σπάσει το οριζόντιο δοκάρι της Ιντεπεντιέντε. Στο 24′ είχαμε την πρώτη αποβολή της ημέρας. Ο Ματίας Βιγιαβισένσιο, βοηθός προπονητή της Ιντεπεντιέντε, πήγε δίπλα στην εστία λες και παιζόταν μπάλα στη γειτονιά του για να μεταφέρει οδηγίες στον τερματοφύλακα της ομάδας Μαρτίν Καμπάνια, πιάνοντας κουβεντούλα. Ο διαιτητής τον έστειλε στα αποδυτήρια, κάτι που ο καράφλας Ματίας δεν είδε με θετικό μάτι.

Αφήστε με σας λέω, δεν έκανα κάτι…

Το παιχνίδι συνεχίστηκε με μια ευκαιρία του αειθαλή Λισάντρο Λόπες και στη συνέχεια είχαμε την πρώτη κόκκινη κάρτα για παίκτη. Η Ιντεπεντιέντε βγήκε στην αντεπίθεση, ο τερματοφύλακας Άριας βγήκε με τα χέρια και έκοψε την μπάλα εκτός περιοχής και φυσικά αποβλήθηκε πανηγυρικά στο 40′. Οι δυο ομάδες πήγαν χωρίς γκολ στα αποδυτήρια, αλλά με τους κόκκινους να έχουν την αριθμητική υπεροχή. Μια υπεροχή που αυξήθηκε πολύ σύντομα, αφού μόλις στα 5” (ΣΤΑ ΠΕΝΤΕ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ) από την έναρξη του 2ου ημιχρόνου ο Σιγκάλι της Ράσινγκ έριξε μια αγκωνιά σε αντίπαλό του και αποβλήθηκε (η κόκκινη κατ’ εμέ υπερβολική, για κίτρινη ήταν). Ο κόουτς της Ράσινγκ Μπεκασέσε (ντυμένος για να είναι έτοιμος για ένα μικρό ρόλο στο Miami Vice) ήταν έξαλλος, το ίδιο κι ο κόσμος που έβλεπε την ομάδα του να μένει με 9 στο 45′, με αποτέλεσμα να πετάει ότι βρει στον αγωνιστικό χώρο:

Όταν η μάνα σου σε αναγκάζει να φορέσεις τα παπούτσια που σου πήρε δώρο η νονά και το κοράκι σε αφήνει με εννιά παίκτες στο ντέρμπι

Η Ιντεπεντιέντε πιέζει, καθώς βλέπει την ευκαιρία για μια μεγάλη νίκη. Αλλά ο αναπληρωματικός τερματοφύλακας Γκαρσία αρπάζει την ευκαιρία από τα μαλλιά και κατεβάζει τα ρολλά. Η Ράσινγκ προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, προσπαθεί να κρατήσει μπάλα όσο μπορεί. Ο Λισάντρο θυσιάζεται, βγαίνει αλλαγή και καθώς φεύγει λέει στο διαιτητή: “μας σκότωσες”. Η γραφικότητα στο χορτάρι συνεχίζεται, με τις κάμερες να πιάνουν τον Χιλιανό Μαρσέλο Ντίας της Ράσινγκ να τρέχει τρώγοντας μια μπανάνα.

Παιδιά μην ξεχνάτε, ακόμα και στα ντέρμπι το κάλιο είναι σημαντικό

Η Ιντεπεντιέντε μοιάζει ανίκανη να σκοράρει. Τα λεπτά περνούν βασανιστικά, το άγχος για τους φιλοξενούμενους μεγαλώνει. Οι γηπεδούχοι παίρνουν δύναμη. Ο κόουτς Μπεκασέσε (για όσους δεν θυμούνται είναι ο βοηθός του Σαμπαόλι στο Μουντιάλ, εκείνη η μορφή με το πλούσιο μακρύ ξανθό μαλλί) δίνει κουράγιο στους παίκτες του. Ο Νταρίο Τσβίτανιτς που έχει μπει αλλαγή στη θέση του Λόπες παίρνει την μπάλα, δίνει τις μάχες του και με κάποιο μαγικό τρόπο τροφοδοτείται ο “μπανανάκιας” Τσέλο Ντίας. Παρ’ ότι έχει αρκετούς παίκτες μπροστά του, εκτελεί ψύχραιμα, σημειώνει το πρώτο του γκολ με τη φανέλα της ομάδας στο 86ο λεπτό, ένα γκολ που θα το θυμάται μέχρι να αφήσει τον μάταιο τούτο κόσμο. Το “Ελ Σιλίντρο” παίρνει φωτιά, βλέπει μια ανεπανάληπτη νίκη σε ντέρμπι να πλησιάζει. Ο πάγκος μπαίνει στο γήπεδο, ο Μιλίτο στις εξέδρες πανηγυρίζει σαν ακόμα ένας οπαδός.

Η Ιντεπεντιέντε μένει λίγο αργότερα, στο 89′, με δέκα, όταν σε έναν καβγά χάνει τον Σεσίλιο Ντομίνγκες. Οι κάμερες πιάνουν τον ηρωικό τερματοφύλακα Γκαρσία να λέει στο ball boy να εξαφανίσει τις μπάλες. Πράγματι, οι παίκτες της Ιντεπεντιέντε ψάχνουν άδικα μια μπάλα να συνεχιστεί το παιχνίδι. Ο Νέρι Ντομίνγκες της Ράσινγκ χτυπάει και γεμίζει αίματα, αλλά δεν γίνεται να αφήσει τη Ράσινγκ με 8. Μπαίνει μέσα και πάλι, σαν χαρακτήρας από ταινία σπλάτερ και στο Ίντερνετ θυμούνται τον ιστορικό Τάτα Μπράουν. Τα δευτερόλεπτα προς το τέλος είναι ένα μείγμα χαράς, αγωνίας και άγχους. Το παιχνίδι φτάνει στο 97′ κι ο Τσβίτανιτς κάνει μια λαβή ελληνορωμαϊκής πάλης στον Λούκας Ρομέρο που αντιδρά. Οι παίκτες βλέπουν την κίτρινη, αλλά για τον παίκτη της Ιντεπεντιέντε είναι η δεύτερη. Έτσι λοιπόν, οι ομάδες τελειώνουν το ματς με εννιά παίκτες. Το παιχνίδι λήγει τελικά με 1-0, τα πανηγύρια για την Ακαδημία ξεκινούν. Ο κόουτς λέει ότι αυτή η νίκη θα μείνει ως τατουάζ στην καρδιά του για πάντα. Η μισή πόλη πανηγυρίζει, άλλη μίση πέφτει σε κατάθλιψη. Κι όλοι δίνουν ραντεβού για το επόμενο ντέρμπι.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ποδόσφαιρο Λατινικής Αμερικής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Και τώρα έμειναν οχτώ κι οι Αργεντίνοι λίγοι (Μέρος 2ο)

http://www.youtube.com/watch?v=EuDY0Bu4kY4 Συνεχίζουμε το ταξίδι στην Λ. Αμερική για όσους ήρωες αντέχουν να διαβάζουν παράξενα ονόματα ομάδων, με τις υπόλοιπες εκ των τελευταίων 8 του Κόπα Λιμπερταδόρες. Μια από τις εκπλήξεις του θεσμού φέτος είναι η Τιχουάνα. Οι “Σόλος” (ένα άθλιο άτριχο σκυλί από το Μεξικό) είναι μια ομάδα που δημιουργήθηκε μόλις το 2007 όταν και […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η απίθανη ιστορία του μεγαλύτερου ψεύτη του ποδοσφαίρου

 Αμέτρητες φορές στο παρελθόν κατά τη διάρκεια μιας κουβέντας έχει ειπωθεί η χλευαστική ατάκα “αυτός ο παίκτης δεν γίνεται να βγάζει λεφτά από το ποδόσφαιρο”. Ο μικροσκοπικός μας πλανήτης όμως κατοικείται από μερικά δισεκατομμύρια ανθρώπους, οπότε ένας λάτρης των πιθανοτήτωνμπορεί να σου αποδείξει ότι κάπου, κάποια στιγμή, κάποιος μπορεί να τερματίσει ακόμα και αυτή την […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

1 σχόλια σχετικά με το “Το καλύτερο ντέρμπι του Σαββατοκύριακου”

  1. Ο/Η berberos λέει:

    εκει οπου η λεξη ντερμπι, τιμαει το ονομα και το νοημα της…
    μονο μπραβο..!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *