Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Όταν ο μικρός Ίκερ στοίχισε στον μπαμπά του το νικηφόρο δελτίο

Ήταν Νοέμβριος του 1997 όταν ο Γιουπ Χάινκες πήρε μαζί του στην αποστολή της Ρεάλ Μαδρίτης για έναν αγώνα Τσάμπιονς Λιγκ τον πιτσιρικά, μόλις 16 χρονών, τερματοφύλακα Ίκερ Κασίγιας. Ήταν ίσως η πρώτη φορά που ο νεαρός Μαδριλένος (για την ακρίβεια από τη μικρή πόλη Μόστολες, λίγο έξω από τη Μαδρίτη) έβλεπε ότι είχε πιθανότητες να καταφέρει να παίξει στην ανδρική ομάδα, το όνειρο όλων των παιδιών της ηλικίας του στην “καντέρα”, στις ακαδημίες του ιστορικού συλλόγου. Οι τερματοφύλακες Ίλγκνερ και Κοντρέρας ήταν απόντες και έτσι ο Κασίγιας έκανε το πρώτο του ταξίδι, ένα από τα εκατοντάδες αεροπορικά που θα γίνονταν τρόπος ζωής γι’ αυτόν, στη Νορβηγία. Εκεί που η Ρεάλ των πολλών ταλέντων, καθώς οι νεαροί Ζέεντορφ, Ραούλ και Μοριέντες ήταν στη βασική εντεκάδα θα αντιμετώπιζε τη Ρόζενμποργκ.

Ο Σαντιάγκο Κανιθάρες ήταν αυτός που έπαιξε βασικός τελικά στο παιχνίδι, αλλά το Λέρκενταλ αποδείχτηκε αφιλόξενο για τη Ρεάλ κι οι Νορβηγοί επικράτησαν με 2-0. Η ήττα αυτή αποδείχθηκε άνευ σημασίας, καθώς η Ρεάλ έφτασε στον τελικό και κατέκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ. Η Ρόζενμποργκ παρά τους 11 βαθμούς (στον ίδιο όμιλο βρισκόταν και ο Ολυμπιακός), έπεσε θύμα του τότε συστήματος που οδηγούσε τις έξι νικήτριες και μόνο τις δύο καλύτερες δεύτερες ομάδες των ομίλων απευθείας στα προημιτελικά. Ο Κασίγιας μετά από εκείνο το ταξίδι πίστεψε πιο πολύ από κάθε φορά ότι άγγιζε το όνειρό του. Ανέβηκε στις ομάδες των ακαδημιών και παρ’ ότι δεν βρήκε την ευκαιρία να αγωνιστεί με την ανδρική ομάδα, τα κατάφερε δύο χρόνια αργότερα. Στις 12 Σεπτεμβρίου του 1999 έκανε το ντεμπούτο του σε μια από τις πιο ζόρικες ισπανικές έδρες, στο Σαν Μαμές, σε ένα Αθλέτικ Μπιλμπάο-Ρεάλ που έληξε με σκορ 2-2. Τρεις μέρες αργότερα έγινε ο πιο νέος τερματοφύλακας σε αγώνα Τσάμπιονς Λιγκ, παίζοντας σε μια επίσης γεμάτη έδρα, στο ΟΑΚΑ απέναντι στον Ολυμπιακό.

Ο πιτσιρικάς Κασίγιας κάνει ντεμπούτο στο Τσάμπιονς Λιγκ

Σε ένα τρελό παιχνίδι, Ολυμπιακός και Ρεάλ ήρθαν τελικά 3-3 και παρά το γεγονός ότι ο Κασίγιας δέχθηκε πέντε γκολ στα πρώτα δύο παιχνίδια του, ούτε ο Τζον Τόσακ και ούτε ο Βιθέντε ντελ Μπόσκε που τον αντικατέστησε ένα μήνα περίπου αργότερα έδειξαν έλλειψη εμπιστοσύνης. Ο Κασίγιας έκλεισε τη σεζόν με 47 συμμετοχές και ξεκίνησε μια τεράστια καριέρα. Μια καριέρα την οποία οφείλει εν μέρει και στον πατέρα του, αλλά και μια καριέρα με την οποία τον αποζημίωσε. Το πρώτο γιατί ο πατέρας του ήταν αυτός που του πήρε δώρο μια στολή τερματοφύλακα γιατί έπαιζε κι ο ίδιος σε αυτή τη θέση και έβαλε το νερό στο αυλάκι για να αγωνιστεί σε αυτή τη θέση. Το δεύτερο γιατί ο Ίκερ του είχε στοιχίσει πολλά-πολλά χρήματα. Όχι για να τον μεγαλώσει ή για να τον ντύσει ή για να τον στείλει σε καλά φροντιστήρια, αλλά γιατί όταν ο Ίκερ ήταν παιδάκι, έκανε μια επικών διαστάσεων γκάφα.

Η οικογένεια Κασίγιας

Στο παρελθόν έχουμε αναφέρει τη κινιέλα, το ας πούμε ισπανικό ΠΡΟ-ΠΟ, με αφορμή τη γραφική ιστορία του αγαπημένου Κουατέμοκ Μπλάνκο που με ένα γκολ του έστειλε τους συμπαίκτες του στον κουβά. Κάτι παρόμοιο κατάφερε κι ο μικρούλης Ίκερ, όταν ήταν περίπου 8 χρονών. Ο κυρ-Χοσέ Λουίς Κασίγιας, δημόσιος υπάλληλος στο επάγγελμα, είχε συμπληρώσει τη κινιέλα του. 14 προβλέψεις αγώνων και ακόμα έναν για το μπόνους. Δεν γνωρίζουμε αν μπαμπάς Κασίγιας ήταν σίγουρος για την τύχη του, αλλά έδωσε το δελτίο στον γιο του, του έδωσε και τα χρήματα και του είπε: “Άντε παιδάκι μου, πήγαινε να το καταθέσεις”. Όλα τα παιδιά κάνουν κάποιες ζημιές ή αταξίες. Μπορεί για παράδειγμα ο μικρός Κασίγιας να έκανε φρίζμπι τον αγαπημένο δίσκο βινυλίου του πατέρα του ή να έσπαγε ένα ακριβό βάζο της μαμάς του. Εμένα πάντα μου φαινόταν ότι ήταν καλό παιδί, αλλά και τα καλά παιδιά κάνουν λάθη. Ο Κασίγιας δεν κατέθεσε ποτέ το δελτίο. Δεν ξέρουμε αν έκανε τα χρήματα Panini ή απλώς έπαιζε μπάλα στη γειτονιά και δεν πρόλαβε. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Η κινιέλα εκείνη, δεν κατατέθηκε ποτέ.

Όταν ο μπαμπάς Κασίγιας έκατσε να δει την ισπανική Αθλητική Κυριακή το βράδυ και είδε τα αποτελέσματα, κατάλαβε ότι είχε πιάσει 14αρι και του έλειπε μόνο το μπόνους. Το ποσό που ΘΑ κέρδιζε, λογικά θα άγγιζε το εκατομμύριο πάνω κάτω σε σημερινά Ευρώ. Χάρη στον κανακάρη του όμως τα λεφτά αυτά δεν μπήκαν ποτέ στον τραπεζικό λογαριασμό, το δελτίο έμεινε ως ένα κειμήλιο. Τελικά όμως, όπως όλοι γνωρίζουμε, ο Κασίγιας προόδευσε στη ζωή του και μπόρεσε να ξεπληρώσει τον μπαμπά του (που για να είμαστε ειλικρινείς, σύμφωνα με τη διήγηση του Ίκερ το πήρε αρκετά ψύχραιμα) πολλές φορές στις επόμενες δεκαετίες. Τόσο υλικά, όσο και συναισθηματικά. Και ποιος ξέρει, με εκείνο το εκατομμύριο, μπορεί ο Κασίγιας να μην είχε γίνει ποτέ ένας γνωστός ποδοσφαιριστής.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ισπανικό πρωτάθλημα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Το Τέλος Εποχής του Ισπανικού Ποδοσφαίρου

«Εγώ δέχθηκα την πρόταση που μου έκανε ο σύλλογος για ένα χρόνο, αλλά όταν απάντησα θετικά μου είπαν ότι η προσφορά είχε λήξει» Σέρχιο Ράμος, στην αποχαιρετιστήρια συνέντευξη τύπου «Δέχθηκα μείωση αποδοχών 50%, δεν ήξερα τι άλλο έπρεπε να κάνω για να μείνω, δεν μου έδωσαν άλλη πρόταση από το σύλλογο» Λιονέλ Μέσι, στη δική […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ο Λιονέλ Μέσι και όλοι οι άλλοι

Ήταν τέτοιες ακριβώς μέρες πριν από ένα χρόνο όταν η Μπαρτσελόνα φιλοξενούνταν στην έδρα της Μπέτις. Το Μπενίτο Βιγιαμαρίν ήταν κατάμεστο αλλά αυτό δεν οφειλόταν στην πολύ εμπορική αντίπαλο, όπως συμβαίνει με τις περισσότερες ομάδες της Ισπανίας. Οι οπαδοί της Μπέτις θεωρούνται οι πιο παθιασμένοι στη χώρα και το αποδεικνύουν σε κάθε ευκαιρία, γεμίζοντας το γήπεδο […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *