Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Ο MVP της καραντίνας (και όχι μόνο)

Στις 18 Μαρτίου ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, ανακοίνωσε πως λόγω της εξελισσόμενης πανδημίας τα σχολεία της Αγγλίας θα κλείσουν για λόγους ασφαλείας. Αυτή ήταν μια είδηση που δεν έχει καμία σχέση με το ποδόσφαιρο, γι’αυτό και δεν απασχόλησε καμία αθλητική σελίδα. Εκείνες τις μέρες το ποδόσφαιρο είχε ήδη σταματήσει και οι εμπλεκόμενοι με αυτό προσπαθούσαν ακόμα να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, που απαιτούσαν να παραμείνουν μόνιμα σπίτι τους.

Την ώρα που κάποιοι συνάδελφοι του περνούσαν τις ώρες τους κάνοντας τσαλιμάκια με τα χαρτιά υγείας, ο Μάρκους Ράσφορντ επηρεασμένος από την είδηση αυτή προσπαθούσε να υπολογίσει τις συνέπειες του κλεισίματος των σχολείων, μιλώντας με ανθρώπους που ασχολούνται με τις τράπεζες τροφίμων και με τα εκπαιδευτικά προγράμματα που σχετίζονται με τα δωρεάν γεύματα προς τα παιδιά. Μια μόλις μέρα μετά το διάγγελμα του Τζόνσον, ο Ράσφορντ ανέβασε ένα tweet με το οποίο έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, υπενθυμίζοντας στους πάντες ότι υπάρχουν χιλιάδες παιδιά που στηρίζονται στα κουπόνια φαγητού του σχολείου.

O Μάρκους και η κυρία Μέλανι, που σίγουρα θα είναι περήφανη για τον κανακάρη της για παραπάνω από έναν λόγους

Ταυτόχρονα ανακοίνωσε την έναρξη της συνεργασίας του με την FareShare, μια φιλανθρωπική οργάνωση που έχει στόχο την καταπολέμηση της φτώχειας και την μείωση της σπατάλης τροφίμων. Αυτό που κάνει ουσιαστικά η οργάνωση είναι να μαζεύει τα φαγητά που υπό άλλες συνθήκες θα κατέληγαν στα σκουπίδια και να τα μοιράζει σε διάφορες δομές, όπως τράπεζες τροφίμων, καταφύγια αστέγων και σε οργανώσεις που προσφέρουν σίτιση σε παιδιά και ανθρώπους με χαμηλά εισοδήματα.

Κανονικά εδώ κάπου θα τέλειωνε η συμμετοχή οποιουδήποτε άλλου ποδοσφαιριστή. Η “καλή πράξη” έγινε, ο κόσμος το έμαθε, η ζωή συνεχίζεται. Ο Ράσφορντ όμως δεν έμεινε στην έκκληση για βοήθεια και στο ποσό που πρόσφερε ο ίδιος στην FareShare για να ενισχύσει το έργο της. Μέσα στις επόμενες ημέρες ανέλαβε πολύ ενεργό ρόλο στην προσπάθεια της οργάνωσης να αυξήσει θεαματικά τα γεύματα που προσφέρει ώστε να καλύψει και όλα τα χαμένα κουπόνια των παιδιών που δεν μπορούσαν πλέον να πάνε σχολείο. Και τα κατάφερε.

Εκτός από τους χιλιάδες ανώνυμους ανθρώπους, που αποδέχτηκαν την πρόσκληση του και πρόσφεραν ο καθένας ό,τι μπορούσε, μερικές δεκάδες εταιρείες του χώρου στήριξαν οικονομικά αλλά και έμπρακτα (όπως κάποια σούπερ μάρκετ που πρόσφεραν αρκετούς τόνους με χρήσιμα προϊόντα) το όλο εγχείρημα και μέσα σε λίγες μόνο μέρες η οργάνωση μπορούσε να προσφέρει μερικές δεκάδες χιλιάδες γεύματα παραπάνω από το συνηθισμένο!

Φωτογραφία από παλιότερη συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης τα οποία μοίρασε μόνος του σε ιδρύματα για αστέγους

Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο νεαρός επιθετικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ βοηθούσε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Στο ιστορικό του υπάρχουν πολλές φιλανθρωπικές δράσεις όλα τα προηγούμενα χρόνια, σε αρκετούς διαφορετικούς τομείς. Κάποιες από αυτές έγιναν γνωστές αρκετό καιρό μετά την υλοποίηση τους, όπως για παράδειγμα κάποιες που σχετίζονται με την περιοχή που μεγάλωσε. Η ενίσχυση των κουπονιών σίτισης των παιδιών όμως είναι με διαφορά η πιο μεγαλεπήβολη προσπάθεια του να εκμεταλλευτεί τη θέση του για να βοηθήσει ανθρώπους που το χρειάζονται. Και υπάρχει ένας σοβαρός λόγος πίσω από αυτή τη συγκεκριμένη προσπάθεια.

Ο Μάρκους Ράσφορντ μεγάλωσε σε μια φτωχή, μονογονεϊκή οικογένεια που δυσκολευόταν να τα βγάλει πέρα. Η μητέρα του δούλευε όλη μέρα για να μπορέσει να μεγαλώσει τα 4 παιδιά της και γι’αυτό τα παιδιά της στηριζόταν καθημερινά σε μεγάλο βαθμό στα κουπόνια φαγητού του σχολείου, στους γείτονες και τους φίλους που συχνά βοηθούσαν και στις τράπεζες τροφίμων, που ήταν μια ακόμα λύση ανάγκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μια από τις πιο έντονες αναμνήσεις των παιδικών του χρόνων ήταν η επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ, απ’όπου και αγόραζαν 7 γιαούρτια, ένα για κάθε μέρα. “H μαμά μου έκανε το καλύτερο που μπορούσε. Την έβλεπα και καταλάβαινα πόσο πολύ ζοριζόταν. Ξέρω πόσο δύσκολο είναι να ξεφύγει κανείς από μια τέτοια κατάσταση γι’αυτό πρέπει να εκμεταλλευτώ τη θέση μου για να βοηθήσω ανθρώπους που περνάνε τα ίδια.”

Ο μικρούς Μάρκους τελικά τα κατάφερε, το ταλέντο του εντοπίστηκε νωρίς από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και οι θυσίες της μητέρας του δεν πήγαν χαμένες. Εκατομμύρια άλλα παιδιά όμως δεν έχουν την ίδια τύχη και όπως φαίνεται ο Ράσφορντ δεν είναι διατεθειμένος να ξεχάσει όλα αυτά που πέρασε τώρα που η ζωή του έχει αλλάξει θεαματικά. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία άλλωστε, το πρόβλημα γίνεται χειρότερο χρόνο με το χρόνο, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή σε πολλές περιοχές της Αγγλίας ένα 30% των μαθητών να στηρίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στα κουπόνια φαγητού που προσφέρει η κυβέρνηση! Τον Ιανουάριο του 2019 ο αριθμός των παιδιών που χρειαζόταν αυτή την βοήθεια μόνο στην Αγγλία ξεπερνούσε τα 1,3 εκατομμύρια.

Μερικά σοκαριστικά νούμερα

Όπως αποδείχτηκε, χρειαζόταν απλά η επιμονή και το πάθος ενός ανθρώπου στην κατάλληλη θέση για να φανούν επιτέλους τα πρώτα μικρά σημάδια βελτίωσης. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες από το πρώτο εκείνο κάλεσμα, ο Άγγλος συνέχιζε να ενημερώνει τα προφίλ του στα κοινωνικά δίκτυα με στοιχεία για το πως εξελίσσεται η κατάσταση, φτάνοντας στο σημείο να ευχαριστεί προσωπικά έναν-έναν όσους του έλεγαν απλά ότι έκαναν μια δωρεά. Κι όταν τα νούμερα άρχισαν να γίνονται εντυπωσιακά, έκανε το επόμενο βήμα. Στις 30 Απριλίου, ανακοίνωσε πως χάρη στις εισφορές των τελευταίων δυο μηνών, η FareShare μοιράζει 2 εκατομμύρια εξτρά γεύματα την εβδομάδα, σε ιδρύματα σε όλη τη χώρα πλέον και όχι μόνο στην περιοχή του Μάντσεστερ. Για να το… γιορτάσει κατάλληλα, το συνόδεψε με μια δεύτερη ανακοίνωση που έλεγε πως διπλασιάζει το ποσό που προσφέρει ο ίδιος στην οργάνωση.

Κάπως έτσι τον Ιούνιο τα δωρεάν γεύματα ξεπέρασαν τα 3 εκατομμύρια και το έργο του Ράσφορντ είχε γίνει πλέον γνωστό σε όλους, εντός και εκτός Αγγλίας. Το κερασάκι στην τούρτα ήρθε λίγο αργότερα, την ίδια πάνω-κάτω περίοδο που το ποδόσφαιρο επέστρεψε στην καθημερινότητα μας και ο Άγγλος επιθετικός γυρνούσε αναγκαστικά και στην… πρωινή του δουλειά. Εκεί που μην ξεχνάμε πως, παρά τα σοβαρά προβλήματα τραυματισμού που αντιμετώπισε φέτος, παραμένει ο πρώτος σκόρερ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 14 γκολ και ένας από τους λόγους που η ομάδα του Σόλσκιερ βρίσκεται ακόμα στο παιχνίδι της εξόδου στο επόμενο Τσάμπιονς Λιγκ.

“…το Γουέμπλεϊ θα μπορούσε να γεμίσει πάνω από δυο φορές με τα παιδιά που λόγω της πανδημίας αναγκάστηκαν να χάσουν τα γεύματα. Υπάρχουν περίπου 200.000 απ’ αυτά και αναρωτιέμαι αν θα είναι ποτέ υπερήφανα για την πατρίδα τους, τόσο πολύ που μια μέρα να φορέσουν τη φανέλα της εθνικής ομάδας και να τραγουδάνε τον ύμνο στις εξέδρες. Πριν από δέκα χρόνια θα μπορούσα να είμαι ένα απ’ αυτά τα παιδιά και να μην ακούγατε ποτέ τη φωνή μου…”
(Απόσπασμα από το γράμμα του προς τους βουλευτές)

Πριν από δυο εβδομάδες ο Άγγλος έγραψε ένα γράμμα προς όλους τους βουλευτές της Μεγάλης Βρετανίας, με το οποίο τους ζητούσε να επανεξετάσουν την απόφαση της κυβέρνησης να μην επεκτείνει το δωρεάν κουπόνι σχολικών γευμάτων για οικογένειες χαμηλού εισοδήματος κατά την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών. Η πρώτη αντίδραση από την πλευρά του Μπόρις Τζόνσον ήταν αυτή που θα περίμενε κανείς από έναν πολιτικό. Μια απάντηση σε στυλ “μπράβο στον Μάρκους Ράσφορντ που ασχολείται με τέτοια θέματα αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι παραπάνω”.

Τις επόμενες μέρες όμως και χάρη στην προβολή που απέκτησε το γράμμα (κοντά στο μισό εκατομμύρι likes και retweets) και τον ντόρο που ακολούθησε η ευχάριστη πολιτική… κωλοτούμπα έγινε. Η προτροπή του Ράσφορντ προς τους ακόλουθους του στα κοινωνικά δίκτυα να πιέσουν τους βουλευτές της περιοχής τους έφερε αποτέλεσμα και μετά από τις επακόλουθες εσωκομματικές γκρίνιες ο Μπόρις Τζόνσον αποφάσισε να ανακαλέσει την απόφαση και με αυτό τον τρόπο να επιβραβεύσει το πείσμα του επιθετικού της Γιουνάιτεντ.

Σε λίγους μήνες ο Μάρκους Ράσφορντ θα κλείσει τα 23 του και παρ’ότι εντός αγωνιστικών χώρων έχει καταφέρει ήδη αρκετά, οι ενέργειες του εκτός γηπέδων και ειδικότερα η φετινή μεγάλη του επιτυχία στο θέμα της σίτισης των παιδιών από οικογένειας που ζορίζονται οικονομικά είναι πολύ πιο σημαντικές από τα περισσότερα τρόπαια ή βραβεία που θα κερδίσει στη συνέχεια της πολλά υποσχόμενης καριέρας του.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Αγγλικό πρωτάθλημα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Όταν ο Μαρσέλο συνάντησε τον Πάμπλο

Τον Μάιο του 2001 η Βαλένθια των Αϊμάρ, Μεντιέτα, Κίλι Γκονζάλες και των πολλών ακόμα αστεριών έφτανε στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Απέναντί της μια άλλη έκπληξη του θεσμού, η Λιντς Γιουνάιτεντ που έκανε κι αυτή μεγαλειώδη πορεία. Ο Πάμπλο Ερνάντεθ, 16 χρονών τότε, ένα μεγάλο ταλέντο της τοπικής Καστεγιόν και των ακαδημιών της Βαλένθια […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ο Στρατηγός με τις Χίλιες Κανονιές

‘Ο προπονητής είναι ένας καθοδηγητής. Παίρνει ένα γκρουπ παιχτών και τους λέει: Με εσάς μπορώ να πετύχω. Μπορεί να τους δείξει το δρόμο’. Λίγες φορές έχει πει κάτι ο Αρσέν Βεγκέρ που να εκφράζει τόσο πολύ τη φιλοσοφία του. Ένας γνήσιος εκπρόσωπος της Γαλλίας που ζει, δουλεύει και μπορεί να περηφανεύεται ότι άλλαξε το ποδόσφαιρο […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *