Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Συνεχίζονται κανονικά οι πτήσεις του 38χρονου Μπρούνο Άλβες

Ας υποθέσουμε ότι έχουμε λίγο ελεύθερο χρόνο. Σε αυτόν τον ελεύθερο χρόνο μας θέλουμε να παίξουμε ένα παιχνίδι μάνατζερ στον υπολογιστή. Ή ας υποθέσουμε ότι είμαστε ένας τεχνικός διευθυντής μεγάλου ευρωπαϊκού συλλόγου. Η ομάδα μας, ηλεκτρονική ή πραγματική, χρειάζεται ένα σέντερ μπακ. “Τρώμε πολλά γκολ στον αέρα“, λέει ο βοηθός προπονητή (ηλεκτρονικός ή πραγματικός). Τότε να ψάξουμε έναν αμυντικό που να μη χάνει κεφαλιά ρε παιδιά. Αναζητώντας αυτόν τον παίκτη, είναι πολύ πιθανό να πέσουμε στο στατιστικό με τις περισσότερες κερδισμένες εναέριες μονομαχίες για φέτος (στον πραγματικό κόσμο). Και μπορεί η δεύτερη θέση του φαν Ντάικ να μην αποτελεί έκπληξη για κανέναν, αλλά η πρώτη θέση σύμφωνα με το transfermarkt ανήκει σε έναν 38χρονο τύπο που δεν σταματά να εντυπωσιάζει και να δίνει ό,τι μπορεί στον αγωνιστικό χώρο.

Ο Μπρούνο Άλβες μόνο άγνωστος δεν είναι στο ελληνικό κοινό και ειδικά στους φίλους της ΑΕΚ. Μπορεί η παραμονή του να ήταν σύντομη, καθώς ήρθε δανεικός από την Πόρτο για να κάνει το αγροτικό του, αλλά η αγάπη (αμοιβαία) μεταξύ παίκτη και κοινού ήταν έντονη. Το ίδιο έγινε σχεδόν σε κάθε ομάδα που ο Πορτογάλος κεντρικός αμυντικός έπαιξε από τότε. Γιατί πολύ απλά, ανεξάρτητα από το αν παίζει στο Τσάμπιονς Λιγκ ή δίνει τη μάχη για τη σωτηρία, ο Μπρούνο Άλβες θα κάνει μια ακόμα κατάθεση ενέργειας στο χορτάρι. Θα τρέξει, θα σπρωχτεί, θα κλωτσήσει, θα πηδήξει στον αέρα.

Η ταμπέλα του “φιλότιμου” σέντερ μπακ είναι ένας ευγενικός τρόπος να αποκαλέσεις κάποιον άμπαλο. Στην περίπτωση του Μπρούνο Άλβες δεν ισχύει κάτι τέτοιο, καθώς έφτασε μέχρι το σημείο να σκοράρει ορισμένα υπέροχα φάουλ πέρσι. Ούτε αποτελεί πλέον μια γέρικη κολόνα που απλώς κόβει μπαλιές από ύψος 1.87 μ. και με ποσοστό 78,4% κερδισμένων εναέριων μονομαχιών (ο δεύτερος φαν Ντάικ στο 74,9%, τουλάχιστον μέχρι πριν την καραντίνα). Στα στατιστικά της Serie A, ο Μπρούνο βρίσκεται στην τέταρτη θέση του πίνακα με τις περισσότερες ανακτήσεις μπάλας. 383 τον αριθμό. Σχεδόν 400 φορές οι επιθέσεις τον αντιπάλων σταμάτησαν και άλλες τόσες επιθέσεις της Πάρμα ξεκίνησαν.

Ο Μπρούνο Άλβες γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Πόβοα ντε Βαρζίμ, που μπορεί να μην σας λέει πολλά αν δεν είστε τουρίστας, αλλά είναι κομματάκι ποδοσφαιρομάνα, αφού εκτός από τον Μπρούνο (και φυσικά τον αδερφό του Ζεράλδο που πέρασε κι αυτός από την Ελλάδα και την ΑΕΚ), έβγαλε και τους Έλντερ Πόστιγκα και Φάμπιο Κοεντράο. Ένα ωραίο μέρος, με παραλίες που ακόμα και τώρα προτιμάει ο Άλβες για να παίξει λίγο ποδοβόλεϊ και να ηρεμήσει. “Αντικαταθλιπτικό”, χαρακτηρίζει το τοπίο στην πατρίδα του. Βραζιλιανικής καταγωγής, μάλιστα ο πατέρας του έπαιξε για τρία χρόνια στη Φλαμένγκο μεταξύ άλλων, ενώ κι ο θείος του ήταν ποδοσφαιριστής στη Βραζιλία, ο Μπρούνο ξεκίνησε την μπάλα στην τοπική Βαρζίμ για να μετακομίσει λίγα χιλιόμετρα παραπέρα στα 17 του και να γίνει παιδί της Πόρτο, σε μια περίοδο που ο πορτογαλικός σύλλογος ήταν πανίσχυρος. Ο ίδιος θεωρεί ότι η παρουσία του δίπλα σε ανθρώπους όπως οι Βίτορ Μπαΐα ή ο Ζόρζε Κόστα επηρέασαν τον χαρακτήρα του.

Πέρασε διαδοχικούς δανεισμούς σε Φαρένσε, Γκιμαράες και ΑΕΚ και γυρίζοντας από την Ελλάδα βρήκε πλέον θέση στην ομάδα της Πόρτο. Μαζί με τον Πέπε έφτιαξαν ένα από τα πιο σκληρά αμυντικά δίδυμα της Ευρώπης. Κατέκτησε τέσσερα συνεχόμενα πρωταθλήματα Πορτογαλίας και ακόμα τρία κύπελλα και δύο Σούπερ Καπ. Ο Μπρούνο Άλβες γίνεται και διεθνής και το 2010 έρχεται η πρόταση από τη Ζενίτ. Το ποσό των 22 εκατομμυρίων είναι αρκετό για να πείσει την Πόρτο κι ο Πορτογάλος μετακομίζει στην Αγία Πετρούπολη. Κατά σύμπτωση σκοράρει το πρώτο του γκολ απέναντι στην ΑΕΚ (σε ένα αδιάφορο για τη Ζενίτ παιχνίδι που στερεί όμως από την ΑΕΚ την πρόκριση από τους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ). Ο Άλβες παίζει για τρία χρόνια στη Ρωσία, κερδίζει δυο πρωταθλήματα και ένα κύπελλο. Έχει καλές στιγμές, έχει και κακές.

Επόμενος σταθμός του η Κωνσταντινούπολη και η Φενέρ. Ο Μπρούνο Άλβες έχει ήδη χτίσει την περσόνα του σκληρού. Ενός παίκτη που θα μανουριάσει, θα χτυπήσει, θα μαλώσει. Σε ένα ματς με την Μπενφίκα αρπάζεται με το άγιο παιδί που ακούει στο όνομα Πάμπλο Αϊμάρ και αποχωρώντας στο ημίχρονο τα βάζει με όλη την εξέδρα της Μπενφίκα. Σε άλλο ντέρμπι δίνει μια μεγαλοπρεπή κουτουλιά στον Νούνο Γκόμες. Στο YouTube υπάρχουν ένα σωρό βίντεο με χτυπήματά του στον αέρα και όχι μόνο. Ο σκληροτράχηλος Μπρούνο γίνεται το κόκκινο πανί για τους οπαδούς της Μπενφίκα και της Σπόρτινγκ, αλλά και των υπολοίπων αντιπάλων. Μαζεύει και στην Τουρκία τις κόκκινες κάρτες του, συνεχίζει να έχει τις ίδιες εξάρσεις, φεύγει όμως και από εκεί έχοντας κατακτήσει ένα πρωτάθλημα.

Στα 35 του, πολλοί πιστεύουν ότι είναι σχεδόν τελειωμένος. Ο ίδιος κατακτά το Euro 2016 με την Πορτογαλία (έστω και αν παίρνει συμμετοχή λόγω της απουσίας του Πέπε) και πηγαίνει στην Κάλιαρι που μόλις έχει επιστρέψει στη Serie A. Ο “γέρος” Μπρούνο Άλβες παίζει σε 36 ολόκληρα παιχνίδια και η Κάλιαρι σώζεται πανεύκολα, κατακτώντας την 11η θεση. Στη Σαρδηνία τον αγαπούν παρότι μένει μόλις ένα χρόνο και φεύγει στη συνέχεια για τη Σκωτία και τους Ρέιντζερς. Εκεί πέφτει σε μια κακή σεζόν για τον σύλλογο, η ομάδα κατακτά την 3η θέση πίσω από ακόμα και από την Αμπερντίν και το πέρασμά του δεν θεωρείται επιτυχημένο.

Το καλοκαίρι του 2018 ο Μπρούνο επιστρέφει στην Ιταλία, σε μια ακόμα νεοφώτιστη, την Πάρμα. Ο κόσμος της ομάδας δεν ενθουσιάζεται ιδιαίτερα όταν ανακοινώνεται το όνομά του. Είναι 37 χρονών διάολε. Ο Άλβες όμως πηγαίνει μέχρι και 1,5 ώρα πριν την προπόνηση της ομάδας στο κέντρο και γυμνάζεται μόνος του. Σύντομα κερδίζει τις καρδιές των φίλων του συλλόγου. Οι συμπαίκτες του λένε ότι είναι ένας πραγματικός ηγέτης, ότι τους δίνει οδηγίες μέσα στο γήπεδο και τους κατευθύνει. Η Πάρμα καταφέρνει και σώζεται πέρσι, κάτι που καταφέρνει ακόμα ευκολότερα φέτος με τη Serie A να τελειώνει χωρίς άγχος για την ομάδα. Για τα στατιστικά του Άλβες μιλήσαμε. Το γεγονός ότι το όνομά του ακούγεται για τη Γιουβέντους ως μια λύση ανάγκης όταν τραυματίζεται σοβαρά ο Κιελίνι, δείχνει ακόμα περισσότερο το πόσο καλά παίζει. Κι ας έπαιξε ρόλο σίγουρα κι η παρουσία του Κριστιάνο Ρονάλντο για να το σκεφτούν στο Τορίνο. Άλλωστε κουβαλάνε την ίδια τρέλα.

Προσωπικά έβαλα ασυναίσθητα το χέρι στο στήθος μου σαν να πόνεσα εγώ

Το μυστικό για να παίζεις μπάλα σε υψηλό επίπεδο δεν είναι κάποια εύκολη λύση. Κατά τη διάρκεια της καραντίνας, ο Μπρούνο (που ήταν μόνος στην Πάρμα, καθώς η οικογένειά του βρίσκεται στην Πορτογαλία) δεν σταμάτησε να γυμνάζεται, ανεβάζοντας και βίντεο όπως το παραπάνω. Επίσης δεν είναι τυχαίο ότι ανταλλάσσει συνταγές διατροφικές συμβουλές με τον άλλον τρελαμένο με τη γυμναστική Κριστιάνο. Εκεί που εμείς στέλνουμε στους φίλους φωτογραφίες από τα 35 σουβλάκια και την κρέπα που φάγαμε για σβήσιμο, αυτοί σίγουρα θα στέλνουν εικόνες με βραστό μπρόκολο και ψάρι στον ατμό. Γι’ αυτό βέβαια θα παίζουν μέχρι τα 40 τους.Όπως δήλωσε πριν λίγους μήνες ο κόουτς Ρομπέρτο ντ’ Αβέρσα (που έχει σε ιδιαίτερη εκτίμηση τον Πορτογάλο), ο Μπρούνο Άλβες μετά την προπόνηση πίνει αυγά ορτυκιού (ναι, έχω αναγουλιάσει κι εγώ). Και σαν να μη φτάνει αυτό, ο Άλβες λατρεύει να κυκλοφορεί ημίγυμνος (όπως φαίνεται και στο παραπάνω βίντεο), αφού όπως λέει ο ντ’ Αβέρσα ακόμα κι αν είναι Δεκέμβριος, αν έχει έστω και λίγη λιακάδα, ο Πορτογάλος κυκλοφορεί γυμνόστηθος για να αναπληρώσει τη βιταμίνη D. Ο Άλβες έχει συμβόλαιο μέχρι το 2021 και όλα δείχνουν ότι θα το εξαντλήσει, για το μετά δεν ξέρουμε ακόμα. Όπως λέει ο ίδιος: “είμαι ο πιο φιλόδοξος άνθρωπος που γνωρίζω” (και γνωρίζει και τον Κριστιάνο θα συμπληρώσουμε εμείς). “Βάζω συνέχεια στόχους στη ζωή μου. Είναι τεράστια τιμή να είμαι αρχηγός της Πάρμα”. Δεν θα μας κάνει έκπληξη μετά την Πάρμα να υπάρχει και κάποια άλλη ομάδα μετά τα 40 του.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ιταλικό πρωτάθλημα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Η κατάρα μιας ταινίας, 110 χρόνια γεμάτα πίκρες και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι: η Μόντσα στη Serie A

Στον μέσο άνθρωπο που ζει εκτός Λομβαρδίας, η λέξη Μόντσα θα φέρει αμέσως στο μυαλό τον Σουμάχερ, τον Λάουντα, τον Χάμιλτον, αλλά και την Παραμπόλικα και την Ασκάρι, τις διάσημες στροφές και τα σικέιν της διάσημης πίστας. Ελαστικά, αεροτομές, τον ήχο του κινητήρα και φυσικά τους τιφόζι της Φεράρι να περιμένουν τον εκάστοτε αγαπημένο τους […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Όταν ο Μπάτζιο γύρισε στη Φλωρεντία

Το ποδόσφαιρο είναι σε σημαντικό βαθμό οι μεγάλες κόντρες του. Οι σημαντικότερες έχθρες έχουν συνήθως ως αιτία τις τοπικές διαφορές (γειτονικές πόλεις ή κόντρα μέσα στην ίδια πόλη) ή τις συχνές μονομαχίες για τίτλους. Κάποιες φορές όμως υπάρχουν κι άλλα κίνητρα, λόγοι πολιτικοί ή κάποιο τυχαίο συμβάν, όπως για παράδειγμα η μετακίνηση ενός παίκτη. Μια […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *