Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο

Αν θέλεις να απειλήσεις τον Χόρχε Μπερμούδες, προετοιμάσου καλύτερα

Στην Ελλάδα, το όνομα του Χόρχε Μπερμούδες δεν ξυπνά καλές αναμνήσεις στους φίλους του Ολυμπιακού. Ο Κολομβιανός αμυντικός πέρασε το 2001 τον Ατλαντικό για να έρθει στη χώρα μας. Η μεταγραφή του ήταν “βόμβα” (το ίδιο καλοκαίρι ο Ολυμπιακός απέκτησε και τον Κριστιάν Καρεμπέ) και δεν υπήρχε κανείς να αμφισβητήσει την ποιότητά του. Μιλάμε για έναν σέντερ μπακ που μόλις είχε κατακτήσει δύο συνεχόμενα Κόπα Λιμπερταδόρες με την Μπόκα του Κάρλος Μπιάνκι, αρχηγό σε μια ομάδα που είχε Ρικέλμε, Παλέρμο, Κόρδοβα, Ιμπάρα, Σάμουελ και Μπατάλια. Κι όμως, ο μόλις 30 ετών αμυντικός δεν τα πήγε καθόλου καλά στην Ελλάδα και αποχώρησε ως ένα τεράστιο παλτό. Αυτό δεν άλλαξε ποτέ το στάτους του στη Λ. Αμερική. Ο Μπερμούδες λατρεύεται από τους οπαδούς της Μπόκα και τους Κολομβιανούς ποδοσφαιρόφιλους, καθώς ήταν ένας εξαιρετικός κεντρικός αμυντικός και μια πολύ ισχυρή προσωπικότητα. Και αν δεν πιστεύετε εμάς, τότε η παρακάτω ιστορία μπορεί να σας πείσει.

Μετά την αποτυχημένη του σχεδόν διετία στην Ελλάδα, ο Μπερμούδες γύρισε στην Αργεντινή και στους Νιούελ’ς Ολντ Μπόιζ, συναντώντας τους νεαρούς τότε Φερνάντο Μπελούτσι και Νάτσο Σκόκο. Οι “λεπροί” κατέκτησαν την 6η θέση στην Απερτούρα του 2003, αλλά η πορεία τους στην Κλαουζούρα ήταν απογοητευτική, με την ομάδα να κατακτά την 14η θέση. Όπως είναι σύνηθες στην Αργεντινή, κάθε κακή πορεία είναι λόγος “επίσκεψης” των οπαδών στις προπονήσεις της ομάδας. Και όταν λέμε επίσκεψη, δεν εννοούμε “φάτε λίγη από τη χειροποίητη τυρόπιτα που έκανε η μανούλα μου”. Έτσι λοιπόν, ένας από τους γνωστούς μπαραμπράβας των Νιούελ’ς πήγε στην προπόνηση της ομάδας και έτυχε υποδοχής από τους αρχηγούς.

Ο ένας αρχηγός ήταν ο Αργεντινός αμυντικός Σεμπαστιάν Ντομίνγκες, που είχε αρκετά χρόνια στην ομάδα. Είναι αυτός που διηγήθηκε χρόνια μετά, σε τηλεοπτικό σταθμό της Αργεντινής, τη σημερινή μας ιστορία. Με την έλευση του Χόρχε Μπερμούδες, το περιβραχιόνιο στην ομάδα το πήρε ο Κολομβιανός. Μπορεί να ήταν μόλις η πρώτη του χρονιά στον σύλλογο, αλλά η προσωπικότητά του ήταν τέτοια που τον έκανε αμέσως σημαντικό στα αποδυτήρια του συλλόγου. Κάπως έτσι, ο “Σέμπα” και ο “Ελ Πατρόν” άρχισαν να κουβεντιάζουν με τον οργανωμένο οπαδό, σχετικά με τα αποτελέσματα της ομάδας.

Η συζήτηση ξέφυγε σιγά σιγά και ο οπαδός ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με τον Κολομβιανό, σε πολύ έντονο ύφος. Μια που ο εποικοδομητικός διάλογος είχε φτάσει σε ένα τέλμα, ο οπαδός είπε στον Μπερμούδες: “Περίμενέ με εδώ, πάω στο αυτοκίνητό μου”. Πράγματι, ο άνθρωπος ήταν ειλικρινής. Πήγε στο αυτοκίνητό του, το άνοιξε και από μέσα έβγαλε μια ματσέτα. Σαν κύριος, άρχισε να επιστρέφει προς τους παίκτες. Οι περισσότεροι λογικοί άνθρωποι θα έφευγαν. Ο Χόρχε Μπερμούδες, βγαλμένος από ταινία, γύρισε απλώς στον 11χρονο γιο του που βρισκόταν εκεί και του είπε: “Πήγαινε στα αποδυτήρια” και στον Ντομίνγκες “πάρ’ τον μέσα”. Ο Αργεντινός, έκπληκτος, τον ρωτάει τι πρόκειται να κάνει κι ο Μπερμούδες, σαν να είναι το πιο φυσιολογικό πράγμα στον κόσμο, του λέει: “θα τον αντιμετωπίσω”. Δυστυχώς, ο Σέμπα δεν δίνει παραπάνω λεπτομέρειες, αλλά εμείς φανταζόμαστε τον Κολομβιανό να σηκώνει τα μανίκια και να περιμένει, καθώς ο αέρας του Ροσάριο ανέμιζε την πλούσια μαλλούρα του.

Ο οπαδός πλησίασε με τη ματσέτα στο χέρι κι ο “Ελ Πατρόν” αγέρωχος του είπε. «Τι θα κάνεις; Ξέρεις πού γεννήθηκα; Ξέρεις από πού είμαι; Εγώ γεννήθηκα με αυτές τις ματσέτες; Τι νομίζεις ότι θα κάνεις;» Όλα αυτά χωρίς να κουνιέται σπιθαμή και με τον οπαδό να κραδαίνει το φονικό όπλο. Ο Ντομίνγκες που είχε απομακρυνθεί από το σημείο, παρακολουθούσε από μια σχετική ασφάλεια τα δρώμενα. «Για περίπου 30 δευτερόλεπτα, ο νεαρός τον απειλούσε και ο Μπερμούδες ήταν εντελώς ακίνητος, απαντώντας σε όλες τις βρισιές με τον ίδιο τρόπο. Ήταν σαν να του έλεγε, πήγαινε φέρε ένα μπαζούκα γιατί με τη ματσέτα δεν θα γίνει τίποτα». Και κάπως έτσι, ο οπαδός κατάλαβε ότι δεν τον έπαιρνε, πήρε την ματσέτα του, επέστρεψε στο αυτοκίνητό του και αποχώρησε. Υποθέτουμε ότι ο Μπερμούδες τζούνιορ την επόμενη μέρα θα πήγε στο σχολείο γεμάτος περηφάνια για τον πατερούλη του.

Εκτός όμως από τη διήγηση του Σέμπα Ντομίνγκες για εκείνη τη σεζόν, υπάρχει κι η ιστορία που είπε ο ίδιος ο Κολομβιανός το 2010 στο ESPN. Εκεί, αφού μίλησε για τη ζωή του και την καριέρα του (που κάποια στιγμή θα δούμε πιο αναλυτικά), ανέφερε τα εξής. Οι Νιούελ’ς Ολντ Μπόιζ είχαν παίξει στο Μπομπονέρα και ο Μπερμούδες αποθεώθηκε από το κοινό των Μποστέρος. Κατάλαβε τότε ότι δεν άντεχε να παίζει κόντρα στην Μπόκα. «Μόλις τελείωσε το παιχνίδι έκανα δήλωση, ότι στην Αργεντινή μπορώ να παίξω μόνο στην Μπόκα, αλλιώς δεν αισθάνομαι καλά. Είπα ότι στο τέλος της χρονιάς θα έφευγα από τους Νιούελ’ς». Όπως αντιλαμβάνεστε, αυτό ξεσήκωσε αντιδράσεις ανάμεσα στους οπαδούς του συλλόγου, που το είδαν ως προσβολή.

Η διήγηση του Μπερμούδες για τον οπαδό με το πιστόλι

Ο Μπερμούδες πήγε για προπόνηση και ξαφνικά πέτυχε έναν οπαδό να σουλατσάρει με ένα πιστόλι και να απειλεί τους συμπαίκτες του για τα χάλια της ομάδας. Ο “Ελ Πατρόν” ρώτησε πού είναι ο κόουτς, αλλά ο προπονητής είχε κλειδωθεί στο γραφείο του. «Οι παίκτες να δέχονται απειλές και ο προπονητής να έχει κλειστεί μέσα; Τρελάθηκα, πήγα μπροστά στον οπαδό και του είπα να φύγει. Στην Κολομβία το όπλο δεν το έχεις για να το δείχνεις, αλλά για να το χρησιμοποιείς. Δεν μας φοβίζει η θέα ενός όπλου», δήλωσε ο Μπερμούδες. Ο οπαδός του απάντησε ότι δεν θέλει καν να μιλήσει μαζί του και τον έβρισε, αλλά ο Μπερμούδες δεν σταμάτησε. «Αν θέλεις να με σκοτώσεις, σκότωσέ με», είπε. Όρμησε προς τα πάνω του και τελικά δυο συμπαίκτες του αναγκάστηκαν να τον συγκρατήσουν. Η κατάσταση εξομαλύνθηκε και ο οπαδός έφυγε γελώντας και λέγοντας ότι όλα είναι καλά.

Η αλήθεια είναι όμως ότι δεν ήταν. Στο επόμενο ματς, ένα παιχνίδι με την Τσακαρίτα, διάφοροι οργανωμένοι οπαδοί είχαν κάτσει σε “στρατηγικά” σημεία στο γήπεδο, σφυρίζοντας κάθε φορά που ο Μπερμούδες ακουμπούσε την μπάλα και βρίζοντάς τον. Η κατάσταση ήταν πολύ άσχημη και στο ημίχρονο ο ποδοσφαιριστής ζήτησε από τον κόουτς να τον βγάλει αλλαγή. Ο πρόεδρος δεν τον στήριξε καθόλου, δείχνοντας για μια ακόμα φορά το καθεστώς ομηρίας που υπάρχει για τις ομάδες από την παρουσία των μπαραμπράβας. Ο Μπερμούδες έπαιξε μόνο εκείνη τη σεζόν στην ομάδα και ήταν και η τελευταία του στην Αργεντινή. Συνέχισε για αρκετά χρόνια στη συνέχεια, παίζοντας στο Εκουαδόρ, αλλά και την πατρίδα του την Κολομβία. Σταμάτησε την μπάλα στα 36 του, έχοντας κατακτήσει δύο Λιμπερταδόρες, ένα Διηπειρωτικό και πρωταθλήματα σε Κολομβία, Αργεντινή και Ελλάδα. Είτε οι διηγήσεις του Ντομίνγκες και του Μπερμούδες αναφέρονται στο ίδιο γεγονός με διαφορετικές λεπτομέρειες, είτε πρόκειται για δυο ξεχωριστά γεγονότα, η αλήθεια είναι ότι, όπως είπε και ο Ντομίνγκες στο κανάλι που τον φιλοξένησε, ο Χόρχε Μπερμούδες «είχε πολύ μεγάλα αβγά». Τόσο μέσα στον αγωνιστικό χώρο, όσο και έξω από αυτόν.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ιστορίες για το τζάκι, ποδόσφαιρο Λατινικής Αμερικής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Γίνε κλαρινογαμπρός με λίγες κινήσεις

Μαύρο γυαλιστερό πουκάμισο ανοιχτό σχεδόν μέχρι τον αφαλό; Τσεκ Καδένα χονδρή χρυσαφίζουσα; Τσεκ Μαλλί λιγδιασμένο με φαβοριτοτσουλούφι που κάνει τσαλίμι στο μάγουλο; Τσεκ Λασπωτήρας να χαϊδεύει παιχνιδίζοντας τον γιακά από το πουκάμισο; Τσεκ Τσιγάρο μόρτικο; Τσεκ Φράγκα που κρατιώνται επιδεικτικά μεταξύ αντίχειρος, παράμεσου και μικρού; Τσεκ Τεράστιε Λιονέλ Νούνιες ήσουν από μικρός γνήσιος ποδοσφαιριστής. Ελπίζω […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Από τα αζήτητα στο Μουντιάλ, η παραλίγο τελειωμένη καριέρα του Χουάν Κιντέρο

Μεντεγίν, Κολομβία 1993. Ο Πάμπλο Εσκομπάρ πέφτει νεκρός μετά από επιχείρηση των εκπαιδευμένων από το στρατό, αστυνομικών του ειδικού τμήματος για την καταπολέμηση των καρτέλ. Η 17χρονη Λίνα έχει γεννήσει πριν λίγους μήνες τον μικρό Χουάν Φερνάντο Κιντέρο στην ίδια πόλη. Ο μπαμπάς Χάιμε Ενρίκε είναι λίγο μεγαλύτερος και προσπαθεί να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Παίζει […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *